Ελλάδα

Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Διαβάστε αναλυτικά:

Parallaxi
οι-αντιδράσεις-του-πολιτικού-κόσμου-γ-673436
Parallaxi

ΚΚΕ: Δεν χωρά κανένας εφησυχασμός

«Η απόρριψη των αιτημάτων αναστολής για την πλειοψηφία των καταδικασμένων ναζιστών-εγκληματιών της Χ.Α. και ιδιαίτερα για τον πυρήνα της διευθυντικής ομάδας, ήταν η αυτονόητη απόφαση, τόσο ως προς τη βαρύτητα των πράξεών τους όσο και ως προς το περί δικαίου αίσθημα του λαού, πάνω απ’ όλα των ίδιων των θυμάτων της Χ.Α.
Η λαϊκή απαίτηση ήταν να βρεθούν οι ναζί στη φυλακή, έστω και μ’ αυτές τις μειωμένες ποινές, που είναι τέτοιες εξαιτίας και της αλλαγής του Ποινικού Κώδικα» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τη φυλάκιση των καταδικασμένων χρυσαυγιτών».
«Η καταδίκη του ναζιστικού εγκληματικού μορφώματος ήταν αναγκαία, ωστόσο δεν χωρά κανένας εφησυχασμός. Ο φασισμός είναι γνήσιο τέκνο αυτού του σάπιου συστήματος, η διαπλοκή του με τμήματα του αστικού κράτους και του κεφαλαίου έχει αποκαλυφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, όπως και στην ίδια τη δίκη, κι αν όλοι αυτοί χρειαστούν πάλι τη Χ.Α. ή κάποια άλλη ναζιστική παραφυάδα, δεν θα διστάσουν να την εμφανίσουν και να την στηρίξουν σε βάρος του λαού» τονίζει καταλήγοντας η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Καμιά συνύπαρξη με υποστηρικτές εγκληματικής οργάνωσης! 

Θεωρούμε απαράδεκτη την αποστολή εξώδικου προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας από την παράταξη του κ. Χρυσομάλλη, ο οποίος κατά δήλωσή του και κοινή ομολογία αποτελεί υποστηρικτής οργάνωσης που έχει χαρακτηριστεί ως εγκληματική με απόφαση δικαστηρίου. Επιπλέον, θεωρούμε ότι πρέπει να εξαντληθούν άμεσα όλα τα θεσμικά μέσα και να παρέμβει η διοίκηση της Περιφέρειας ώστε να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό, σε συνεργασία με το Υπ. Εσωτερικών και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να μην συνυπάρχουμε σε καμιά διαδικασία ή Επιτροπή ως σύμβουλοι με τα μέλη ή τους υποστηρικτές της εγκληματικής οργάνωσης. 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης Κοιτάμε Μπροστά:

Χρήστος Γιαννούλης, Ανατολή Αγαθαγγελίδου, Χαρούλα Αποστολίδου, Γιώργος Ζέρβας, Δήμητρα Θωμά, Μανόλης Λαμτζίδης, Έφη Ναβροζίδου, Λάζαρος Τόσκας

Δικηγόροι οικογένειας Π. Φύσσα: Ο αγώνας συνεχίζεται, μέσα και έξω από τα δικαστήρια

Ο Ανδρέας Τζέλης, ο δικηγόρος που στάθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στην οικογένεια Φύσσα, εξερχόμενος από το Εφετείο, δήλωσε ότι “συνεχίζεται ο αγώνας”. “Σήμερα ολοκληρώθηκε ό,τι ξεκίνησε την 7η Οκτωβρίου. Οι χρυσαυγίτες έλαβαν αυτό που τους αντιστοιχούσε ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και αυτοί που εκπαίδευσαν δολοφόνους για να βγουν στις γειτονιές της Αθήνας είναι στη φυλακή” υπογράμμισε ο κ. Τζέλης.

Για “δικαίωση” και για “συγκινητικές στιγμές” έκανε λόγο η Χρύσα Παπαδοπούλου, επίσης συνήγορος Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας Φύσσα.

“Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα σήμερα. Μετά την απόφαση της 7ης Οκτωβρίου 2020, όταν το δικαστήριο καταδίκασε την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, σήμερα ολοκληρώθηκε η απόφαση αυτή με την απόρριψη του αιτήματος αναστολής και την οδήγησή τους κατευθείαν στις φυλακές. Είναι μια δικαίωση για την οικογένεια του Παύλου, είναι μια δικαίωση για όλα τα θύματα της ναζιστικής βίας στην Ελλάδα. Είναι παρά πολύ συγκινητικές οι στιγμές” είπε η κ. Παπαδοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια, η οικογένεια Φύσσα εξαρχής αντιλήφθηκε το “διακύβευμα” της δίκης, που δεν ήταν μόνο η καταδίκη των αυτουργών, αλλά πολύ μεγαλύτερο. “Θέλω να πω ότι η οικογένεια του Παύλου αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή ποιο ήταν το διακύβευμα αυτής της δίκης. Το διακύβευμα δεν ήταν μόνο η ποινική καταδίκη του δολοφόνου, του Ρουπακιά, αυτού που μαχαίρωσε. Ήταν η ποινική καταδίκη αυτών που εκπαίδευσαν και όπλισαν το χέρι του Ρουπακιά. Και με τη σημερινή του απόφαση το δικαστήριο απένειμε δικαιοσύνη” τόνισε η κ. Παπαδόπούλου και επανέλαβε και εκείνη ότι “δεν έχει τελειώσει ο αγώνας, ούτε μέσα στα δικαστήρια, ούτε έξω από τα δικαστήρια. Θα έχουμε το Εφετείο, όπου θα πρέπει να είμαστε όλοι εκεί, και βεβαίως, όπως έχουμε πει πολλές φορές, με μια δικαστική απόφαση δεν τελειώνουμε με τον ναζισμό. Το θέμα περνά στα χέρια της κοινωνίας”.

“Με τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου και τη μη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στις εφέσεις της πλειονότητας των κατηγορουμένων ολοκληρώθηκε η μεγάλη νίκη που είχε ξεκινήσει με την καταδίκη τους στις 7 Οκτώβρη. Πεντέμισι χρόνια δόθηκε μια μάχη, μάχη για να αποδείξουμε το αυτονόητο, μάχη για να δικαιωθεί το αίμα του Παύλου και των υπόλοιπων θυμάτων της Χρυσής Αυγής και από εδώ και πέρα συνεχίζουμε” σχολίασε η Ελευθερία Τομπατζόγλου, η τρίτη εκ των συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα. Όπως επισήμανε η ίδια, “υπάρχει ο δεύτερος βαθμός, τίποτα δεν έχει τελειώσει, ο αγώνας θα συνεχιστεί στην κοινωνία, ο καθένας από το μετερίζι του. Το θέμα είναι ότι επιτέλους αυτό που φωνάζουν τα θύματα της Χρυσής Αυγής επί δεκαετίες επισφραγίστηκε πλέον και θεσμικά”.

Φ. Γεννηματά: Ιστορική απόφαση, νίκη της Δημοκρατίας και δικαίωση των θυμάτων

Ιστορική απόφαση και νίκη της Δημοκρατίας χαρακτήρισε η Φώφη Γεννηματά, την απόφαση του Δικαστηρίου να φυλακιστεί η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής. “Είναι νίκη της Δημοκρατίας και δικαίωση των θυμάτων. Η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής οδηγείται στη φυλακή, προφανώς όχι για τις ιδέες της, αλλά διότι με την απόφαση του δικαστηρίου είναι μία εγκληματική οργάνωση. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε το μανδύα ενός πολιτικού κόμματος”, ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής μιλώντας στην ιστοσελίδα CNN Greece.

Πρόσθεσε ότι με την απόφαση αυτή, η Ελλάδα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι δεν υπάρχει χώρος για τους φασίστες. Σ΄οτι αφορά στο εσωτερικό της χώρας, η κ. Γεννηματά επεσήμανε πως “το Ελληνικό κοινοβούλιο έχει την ευθύνη να κλείσει οριστικά το δρόμο στη Χρυσή Αυγή, στην ηγετική της ομάδα, στα μέλη και στα στελέχη της, προς τις εθνικές εκλογές”.

Υπενθύμισε ότι έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να συνεδριάσει το συντομότερο δυνατό η αρμόδια επιτροπή της Βουλής προκειμένου να συζητήσει νομοθετική παρέμβαση που “θα κλείνει το δρόμο στη Χρυσή Αυγή, αλλά όχι μόνο στη Χρυσή Αυγή με αυτό το σχήμα, αλλά στα μέλη και στα στελέχη της και σε οποιοδήποτε παράγωγό της”, όπως σημείωσε.

Επέκρινε την κυβέρνηση επειδή αρνήθηκε να σχετική τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής ενώ δήλωσε ότι θα συνεχίζει να πιέζει σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί “μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τελειώνουμε επιτέλους με τους νεοναζί”, σημείωσε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα