Οι χώρες σπάνε τα ρεκόρ κρουσμάτων – Nέα μέτρα παγκοσμίως
Oι τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο.
H εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο. Η Ευρώπη βρίσκεται στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και σε πιο δεινή θέση βρίσκονται οι ηλικιωμένοι. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσίευση του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), τουλάχιστον 13 χώρες στην Ευρώπη παρουσίασαν αύξηση στα ποσοστά κρουσμάτων μεταξύ ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω.
Το ECDC έχει προειδοποιήσει ότι πλέον τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, είναι εκείνα που κινδυνεύουν περισσότερο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από τα τέλη Αυγούστου, σχεδόν το 88% όλων των θανάτων στην Ευρώπη ήταν άνω των 65 ετών. Στην Τσεχική Δημοκρατία, τα άτομα άνω των 65 ετών αποτελούσαν το 94% των θανάτων από τις 11 Οκτωβρίου.
«Όταν ο ιός αρχίζει να εξαπλώνεται σε ηλικιωμένους, τα νοσοκομεία μπορεί γρήγορα να κατακλυστούν όπως συνέβη στην Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του ιού την άνοιξη», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, ο αριθμός των ατόμων άνω των 60 που ήταν θετικοί στον ιό στο Ηνωμένο Βασίλειο τετραπλασιάστηκε σε σύγκριση με τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ο καθηγητής Jonathan Van-Tam, αναπληρωτής επικεφαλής ιατρικός υπάλληλος για την Αγγλία, δήλωσε σε κυβερνητική συνέντευξη τύπου την περασμένη εβδομάδα ότι «τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης που παρατηρήθηκαν αρχικά στους νεότερους ανθρώπους άρχισαν πρόσφατα να μεταφέρονται στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες».
Αυστρία: Κατά ενός δεύτερου lockdown η πλειοψηφία των πολιτών
Σαφώς κατά ενός νέου, δεύτερου lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, τοποθετούνται οι Αυστριακοί στη μεγάλη πλειονότητά τους, όπως διαπιστώνεται από αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα, στην οποία σε ποσοστό 86% εμφανίζονται να μην θέλουν αυτή τη φορά μία επιβράδυνση της οικονομίας, 43% να υποστηρίζουν την τρέχουσα κατάσταση και στο ίδιο ποσοστό οι ερωτηθέντες να επιθυμούν μάλιστα μία επιτάχυνση της οικονομίας.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το δεύτερο κύμα της πανδημίας διαφορετικά από το πρώτο την περασμένη άνοιξη, με τις οικονομικές ανησυχίες προφανώς να έρχονται περισσότερο στο προσκήνιο.
Σε ποσοστό 26% οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι απειλείται η υγεία τους, το 32% βλέπει ότι η οικονομική τους ύπαρξη κινδυνεύει από τον κορονοϊό, ενώ οι οικονομικές ανησυχίες εμφανίζονται πιο έντονες μεταξύ εκείνων κάτω των 40 ετών στα κρατίδια Στυρία και την Καρινθία, καθώς και στους ψηφοφόρους του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης.
Η αποδοχή των μέτρων κατά του κορονοϊού εμφανίζει κάποια κάμψη και, παρόλο που η πλειονότητα σε ποσοστό 53% εξακολουθεί να στηρίζει την πολιτική στο ζήτημα του κορονοϊού τόσο της ομοσπονδιακής (κεντρικής) κυβέρνησης όσο και των κυβερνήσεων των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων, η στήριξη τους υστερεί αρκετά εκείνης που είχε διαπιστωθεί το περασμένο καλοκαίρι, όταν αυτή ανερχόταν στο 70%, με την αποδοχή των μέτρων να έχει το χαμηλότερο ποσοστό, 30%, μεταξύ των ατόμων κάτω των 30 ετών.
Αναδρομικά ωστόσο η άποψη των ερωτηθέντων είναι μάλλον ευμενής απέναντι στην πολιτική, καθώς σε ποσοστό 62% πιστεύουν ότι τα μέτρα την άνοιξη ήταν δικαιολογημένα, σε ποσοστό 30% θεωρούν ότι αυτά ήταν υπερβολικά και σε ποσοστό 8% τα χαρακτηρίζουν ανεπαρκή.
Κροατία-Σλοβενιά-Βοσνία-COVID-19: Οι τρεις χώρες καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό μέσα σε 24 ώρες
Η Κροατία κατέγραψε σήμερα τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό νέων μόλυνσεων από την COVID-19 με 1.563 νέα περιστατικά, με σχεδόν το 50% από αυτά να καταγράφονται στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, όπου υπερδιπλασιάστηκαν.
Το Ζάγκρεμπ κατέγραψε υψηλό 705 νέων μολύνσεων από την COVID-19 σήμερα έναντι 337 χθες.
Μέχρι τώρα, η Κροατία, μια χώρα περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει 29.850 περιστατικά μολύνσεων και 406 θανάτους. Τα ενεργά περιστατικά είναι 7.380.
Η γειτονική Σλοβενία, με δύο εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε επίσης έναν υψηλό αριθμό-ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων, οι οποίες έφθασαν τις 1.663.
Από την πλευρά της η Βοσνία κατέγραψε σήμερα αριθμό-ρεκόρ 999 νέων μολύνσεων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιστατικών στη χώρα των περίπου 3,3 εκατομμυρίων κατοίκων στα 37.314 με 1.051 θανάτους.
Σουηδία: Η κυβέρνηση προτρέπει τους ηλικιωμένους να μην απομονωνόνται
Οι μεγαλύτερης ηλικίας Σουηδοί πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να απομονώνονται, δήλωσε σήμερα η κυβέρνηση, υποδεικνύοντας τον χαμηλότερο ρυθμό μολύνσεων από COVID σε σχέση με την άνοιξη και έναν αυξανόμενο απολογισμό προβλημάτων ψυχικής υγείας στους ηλικιωμένους της ως τις αιτίες που βρίσκονται πίσω από τις νέες συστάσεις.
Η κίνηση για τη χαλάρωση των περιορισμών που επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους έρχεται καθώς πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη επαναφέρουν περιορισμούς προκειμένου να αναχαιτίσουν την αύξηση των μολύνσεων, όμως η Υπηρεσία Υγείας έχει πει ότι δεν βλέπει ενδείξεις ενός νέου κύματος στη Σουηδία.
Η Σουηδία έχει ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στην καταπολέμηση της πανδημίας, δίνοντας το βάρος σε εθελοντικά μέτρα για την προώθηση της κοινωνικής απόστασης, αν και απομόνωσε τους οίκους ευγηρίας έπειτα από τα υψηλά επίπεδα θανάτων που καταγράφηκαν μεταξύ των ενοίκων τους.
Ο αριθμός των νέων περιστατικών μόλυνσης στη σκανδιναβική χώρα αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες, αν και παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα αναλογικά με τον πληθυσμό σε σχέση με πολλές χώρες στην Ευρώπη, όπου καθημερινά καταγράφονται νέα ρεκόρ.
Στη Σουηδία έχουν καταγραφεί συνολικά περίπου 107.000 περιστατικά μόλυνσης, εκ των οποίων περίπου 5.900 θάνατοι. Κατέγραψε 975 νέες μολύνσεις χθες, Τετάρτη, και επτά επιπλέον θανάτους, πολύ πιο κάτω απ’ ό,τι την περίοδο της κορύφωσης την άνοιξη, αλλά και αρκετά πιο πάνω απ΄ό,τι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
“Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας αποφάσισε πως οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ομάδες ειδικού κινδύνου θα υπόκεινται στις ίδιες συστάσεις όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός”, δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν.
Συνολικά, οι θάνατοι από COVID-19 είναι πολλαπλάσιοι από αυτούς που καταγράφονται στις γειτονικές της χώρες, αλλά λιγότεροι σε σχέση με ορισμένες χώρες που υιοθέτησαν αυστηρότερους περιορισμούς, όπως η Ισπανία και η Βρετανία.
Μέχρι τώρα, οι πολίτες άνω των 70 ετών καλούνταν να αποφεύγουν τη σωματική επαφή και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να μην πλησιάζουν καταστήματα και άλλους δημόσιους χώρους, μέτρα τα οποία σύμφωνα με τους αξιωματούχους μείωσαν τα ποσοστά μόλυνσης αλλά είχαν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία πολλών ηλικιωμένων.
Η υπηρεσία ανέφερε ότι με χαμηλότερους ρυθμούς μόλυνσης, καλύτερη γνώση για τη διαχείριση της ασθένειας και ένα σύστημα υγείας που δεν βρίσκεται πλέον υπό την πίεση την οποία αντιμετώπιζε την άνοιξη, οι ηλικιωμένοι θα μπορούν τώρα να ακολουθήσουν τις γενικές οδηγίες που ισχύουν για όλους τους Σουηδούς.
Αυτές περιλαμβάνουν την αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων, την παραμονή στο σπίτι με τις πρώτες ενδείξεις ασθένειας και τη διατήρηση κοινωνικής απόστασης.
Όμως η Χάλενγκρεν προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει μια επιστροφή στην ομαλότητα.
“Η καθημερινότητα δεν μπορεί να είναι όπως ήταν πριν από την πανδημία”, είπε. “Αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να ζούμε, που δεν είναι απλώς να επιβιώνουμε”.
Ο Ρώσος υπουργός Υγείας τίθεται σε αυτοαπομόνωση λόγω κρούσματος κορονοϊού στην οικογένεια του
Ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα θα τεθεί σε αυτοαπομόνωση καθώς μέλος της οικογένειας του βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό, δήλωσε ο σύμβουλός του, Αλεξέι Κουζνετσόφ.
Ο σύμβουλός του είπε ότι «ο ίδιος ο υπουργός νιώθει καλά» και πως «η απόφαση για την αυτοαπομόνωσή του ελήφθη με σκοπό να προστατευθούν οι συνεργάτες του υπουργείου».
Στις δημόσιες εκδηλώσεις το υπουργείο Υγείας θα εκπροσωπεί ο πρώτος αναπληρωτής του, Ίγκορ Καγκραμανιάν.
Βέλγιο: Στην εντατική η ΥΠΕΞ και πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου Σοφί Βιλμές
Στο νοσοκομείο διακομίσθηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ η υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Σοφί Βιλμές, η οποία είχε βρεθεί θετική στον κορονοϊό.
Η Σοφί Βιλμές νοσηλεύεται στην εντατική και σύμφωνα με εκπρόσωπό της, “η κατάστασή της είναι σταθερή, έχει επαφή με το περιβάλλον και την φροντίζουν καλά. Χρειάζεται ιατρική επίβλεψη και νοσηλεύτηκε με συμβουλή του γιατρού της. Διεξάγεται προσεκτική και πολύ επαγγελματική παρακολούθηση από το ιατρικό προσωπικό”, αναφέρει η βελγική εφημερίδα La Libre.
H Βιλμές είχε ενημερώσει ότι βρέθηκε θετική στην Covid-19 το περασμένο Σάββατο.
Ρωσία-κορονοϊός: Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 25.000
Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 290 νέους θανάτους από COVID-19, ανεβάζοντας τον επίσημο συνολικό αριθμό των νεκρών σε 25.242.
Οι αρχές κατέγραψαν 15.971 νέα κρούσματα κορονοϊού κατά το περασμένο 24ωρο με τα οποία ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανήλθε σε 1.463.306, ο τέταρτος μεγαλύτερος στον κόσμο.
Η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων καταγράφηκε στη Μόσχα με 4.413 θετικά τεστ για κορονοϊό.
Σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία δημόσιας υγείας, περισσότερα από 55,6 εκατομμύρια τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού έχουν διενεργηθεί στη χώρα μετά την εμφάνιση της πανδημίας και 321.958 ύποπτοι φορείς του ιού παραμένουν υπό ιατρική επιτήρηση.
Ένα μέρος της Ευρώπης οχυρώνεται κατά του κορονοϊού
Τα περιοριστικά μέτρα πολλαπλασιάζονται στην Ευρώπη για να αντιμετωπισθεί η αναζωπύρωση της Covid-19: μερικό lockdown τίθεται σήμερα σε ισχύ στην Τσεχία και απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβάλλεται σε δύο ιταλικές περιφέρειες, ενώ η Ιρλανδία βρίσκεται από χθες, Τετάρτη, τα μεσάνυχτα σε νέο lockdown.
Στο μεταξύ, η ελπίδα για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο σκοτείνιασε με τον θάνατο ενός εθελοντή στη Βραζιλία. Αυτός ο τελευταίος είχε συμμετάσχει στις δοκιμές του εμβολίου που παρασκευάζει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά της Covid-19 στη Βραζιλία, ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, επίσημες πηγές χωρίς να διευκρινίσουν αν του είχε χορηγηθεί το εμβόλιο ή ψευδοφάρμακο.
Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο εθελοντή που συμμετείχε στις δοκιμές ενός από τα πολλά εμβόλια που αναπτύσσονται στον κόσμο.
Όμως η Οξφόρδη διαβεβαίωσε πως η φάση 3 των δοκιμών αυτού του εμβολίου, το οποίο αναπτύσσει με το εργαστήριο AstraZeneca, θα συνεχισθεί, καθώς μια ανεξάρτητη επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία των εθελοντών.
Ο Βραζιλιάνος που κατέληξε ήταν, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, ένας 28χρονος γιατρός ο οποίος βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον της πανδημίας. Φέρεται ότι πέθανε από επιπλοκές που συνδέονται με την Covid-19. Εργαζόταν σε δύο νοσοκομεία του Ρίο ντε Ζανέιρο και είχε πάρει πέρυσι το πτυχίο του από την Ιατρική Σχολή.
Περίπου 20.000 εθελοντές έλαβαν μέρος στις δοκιμές αυτές σε διάφορες χώρες, από τους οποίους 8.000 στη Βραζιλία.
Μπροστά στην αναζωπύρωση της νόσου, η Ευρώπη κλείνει όλο και περισσότερο, όπως η Τσεχική Δημοκρατία όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε περιορισμούς στις μετακινήσεις των ανθρώπων, καθώς και το κλείσιμο των καταστημάτων και των υπηρεσιών από σήμερα και μέχρι τις 3 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της εντατικοποίησης της μάχης κατά της νόσου.
“Η κυβέρνηση θα περιορίσει τις μετακινήσεις και τις επαφές με άλλα άτομα (…) με εξαίρεση τις μετακινήσεις για την εργασία, τα ψώνια και τις επισκέψεις στον γιατρό”, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, μέσω του Twitter ο υπουργός Υγείας Ρομάν Πριμούλα, επιδημιολόγος στο επάγγελμα.
Όλα τα εμπορικά καταστήματα, με εξαίρεση τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία, θα παραμείνουν κλειστά από σήμερα μέχρι τις 3 Νοεμβρίου.
Τα περιοριστικά αυτά μέτρα λαμβάνονται καθώς την Τρίτη οι Τσέχοι κατέγραψαν μακράν τους μεγαλύτερος αριθμούς νέων κρουσμάτων και θανάτων ανά 100.000 κατοίκους, υπολογισμένους στις δύο προηγούμενες εβδομάδες.
Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Λομβαρδία και την Καμπανία
Σε δύο ιταλικές περιφέρειες, τη Λομβαρδία, τη βόρεια περιφέρεια που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, και την Καμπανία στον νότο, όπου βρίσκεται η Νάπολη, οι αρχές ετοιμάζονται να θέσουν σε εφαρμογή ένα άλλο μέτρο για να αντιμετωπισθεί η νέα αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid-19: την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Αυτή θα είναι σε ισχύ στη Λομβαρδία από απόψε στις 23:00 μέχρι τις 05:00 για τρεις εβδομάδες.
Ο πρόεδρος της Καμπανίας Βιντσέντσο Ντε Λούκα ανακοίνωσε πως η απαγόρευση της κυκλοφορίας σ’ αυτή την περιφέρεια της νότιας Ιταλίας θα τεθεί σε ισχύ αύριο, Παρασκευή, στις 23:00. Δεν διευκρίνισε τι ώρα το πρωί θα αίρεται η ισχύς της ούτε τη διάρκεια αυτού του μέτρου.
Η Ιταλία γνωρίζει από την περασμένη Παρασκευή μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19, με περισσότερους από 10.000 ασθενείς την ημέρα και η Λομβαρδία, όπου βρίσκεται το Μιλάνο, είναι η περιφέρειά της που έχει πληγεί περισσότερο, όπως είχε συμβεί και στην αρχή της πανδημίας, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Η Καμπανία έχει επίσης πληγεί και, καθώς το υγειονομικό σύστημά της είναι λιγότερο αποτελεσματικό από αυτό της Λομβαρδίας, βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση.
Η κατάσταση επιδεινώνεται επίσης στη Γερμανία, όπου για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid-19 ξεπέρασε τα 10.000 κρούσματα σε λιγότερο από 24 ώρες, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Η Γερμανία κατέγραψε έτσι 11.287 κρούσματα, έναν αριθμό σαφώς αυξημένο κατά σχεδόν 3.700 σε σχέση με χθες, ο οποίος υπερβαίνει κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ της περασμένης Παρασκευής που ήταν στα 7.830 νέα κρούσματα, τα οποία καταγράφηκαν από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
Στην Ιρλανδία, τα πιο σκληρά μέτρα τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη νύκτα στις 02:00 ώρα Ελλάδας, με ένα νέο lockdown.
Με την ελπίδα “να γιορτάσουμε σωστά τα Χριστούγεννα”, σύμφωνα με τη δήλωση του πρωθυπουργού Μίχαλ Μάρτιν, οι Ιρλανδοί θα μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, αλλά τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά.
Τα μη απαραίτητα εμπορικά καταστήματα θα κλείσουν και οι Ιρλανδοί δεν θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους για να ασκηθούν παρά μόνο σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων, με την απειλή προστίμων.
Η κατάσταση συνεχίζει επίσης να επιδεινώνεται στην Ισπανία, η οποία είναι το πρώτο μέλος της ΕΕ και η έκτη χώρα στον κόσμο που πέρασε το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.
Μπροστά στην αναζωπύρωση των κρουσμάτων, οι ισπανικές αρχές αναγκάσθηκαν να επιβάλουν επειγόντως νέους περιορισμούς, με μερικά lockdown σε μια δεκαριά νέες πόλεις και ορισμένες περιφέρειες.
Η Πολωνία θέλει να ενισχύσει τους περιορισμούς
Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.126.465 ανθρώπους στον κόσμο από τα τέλη Δεκεμβρίου, από τους οποίους περισσότεροι από 254.300 έχουν πεθάνει στην Ευρώπη, σύμφωνα με χθεσινό απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Έχουν διαγνωσθεί περισσότερα από 40.856.210 κρούσματα.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων, με τουλάχιστον 221.930 θανάτους, ενώ ακολουθούν η Βραζιλία (155.403 νεκροί), η Ινδία (115.914 νεκροί), το Μεξικό (86.993) και το Ηνωμένο Βασίλειο (43.967).
Η Πολωνία μπορεί να αποφασίσει επίσης σκλήρυνση των περιορισμών, σύμφωνα με τη βούληση του πρωθυπουργού της, ο οποίος δήλωσε πως επιθυμεί να επεκτείνει στο σύνολο της χώρας τους περιορισμούς που τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα σχεδόν στο μισό της επικράτειας, η οποία κηρύχθηκε “κόκκινη ζώνη”, μπροστά σε μια έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού.
“Θα συστήσω από το Σάββατο ολόκληρη η Πολωνία να θεωρείται ‘κόκκινη ζώνη'”, δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Polsat TV, λίγο πριν από την έναρξη μιας συνεδρίασης για να αποφασισθούν τέτοια μέτρα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ