Οι δηλώσεις του πρώτου ιεράρχη στην Ελλάδα που εμβολιάστηκε- «Άνοιγμα σχολείων τέλη Γενάρη»

Οι περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Parallaxi
οι-δηλώσεις-του-πρώτου-ιεράρχη-στην-ελ-704377
Parallaxi

Για τον εμβολιασμό του μίλησε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Ιερόθεος, ο πρώτος ιεράρχης στη χώρα που έκανε το εμβόλιο κατά του ιού.

«Δεν επιλέχθηκα τυχαία. Ασχολούμαι με τα θέματα αυτά, έχω γράψει βιβλίο και έχω διδάξει σε ξένα πανεπιστήμια γύρω από το θέμα της μοριακής βιολογίας και της γενετικής. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας τον Απρίλιο είχα οριστεί ως ο μόνος εκπρόσωπος για να αντιμετωπίσω το θέμα αυτό. Διαβάζω όλα τα επιστημονικά δημοσιεύματα και είχα καταλήξει ότι αυτό το εμβόλιο είναι μια προσπάθεια για λύτρωση και ελευθερία από αυτή την καταιγίδα της πανδημίας. Επειδή δεν μπορούσε, λοιπόν, ο αρχιεπίσκοπος να εμβολιαστεί, μου είπε αν θέλω να πάω στη σειρά του. Έτσι πήγα πρώτος», είπε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου μιλώντας στο Mega.

«Μπορεί να υπάρχουν μερικές παρενέργειες, όπως σε όλα τα εμβόλια. Δεν είχα καμία παρενέργεια εγώ. Πήγα στην Αθήνα, έκανα το εμβόλιο και δεν αισθάνθηκα το παραμικρό σύμπτωμα μετά. Μέχρι σήμερα δεν είχα απολύτως καμία παρενέργεια. Αλλά και να είχα, σε όλα τα φάρμακα υπάρχουν παρενέργειες», είπε ακόμη ο ίδιος.

«Ερασιτεχνικά έχω διαβάσει, δεν είμαι γιατρός. Δεν έχω σαφή γνώση για το τι θα γίνει στην ιεραρχία με τον εμβολιασμό. Αλλά θεωρώ ότι μέσα στην εκκλησία γίνεται αυτό που γίνεται και στην κοινωνία. Με πήραν πολλοί δημοσιογράφοι. Πολλοί κληρικοί και από το εξωτερικό και πιστοί μου τηλεφώνησαν για να τους πω για την εμπειρία μου με τον εμβολιασμό. Πρέπει να είμαι ο πρώτος ιεράρχης από την Ευρώπη που εμβολιάστηκε. Τους λέω να προχωρήσουν στον εμβολιασμό άφοβα», σημείωσε ο μητροπολίτης.

«Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να απαλλαγούν από φόβους και δεισιδαιμονίες που παραπέμπουν στον μεσαίωνα. Τα εμβόλια αυτά άρχισαν να δοκιμάζονται από τη δεκαετία του ’90. Εγώ ενθουσιάστηκα όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα εμβόλια και στην Αμερική παρουσιάστηκαν 100 χιλιάδες εθελοντές», κατέληξε ο μητροπολίτης Ιερόθεος.

Αγωνία για την πορεία της πανδημίας 

Την ίδια ώρα, αγωνία προκαλεί το γεγονός ότι μικρή είναι η υποχώρηση των κρουσμάτων στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες Πρωτοχρονιά, καταγράφηκαν 597 κρούσματα σε συνολικά 28.639 διαγνωστικά τεστ.

Μάλιστα είναι η τρίτη ημέρα στη σειρά που ο αριθμός των κρουσμάτων είναι τριψήφιος. Πάντως, αρνητική πρωτιά πήρε η Αττική με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 200.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι, η Αττική έχει πλέον το τετραπλάσιο ιικό φορτίο από τη Θεσσαλονίκη, η οποία παρουσιάζει τάση σταθεροποίησης με 79 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Χαμηλότερος από τις προηγούμενες ημέρες ήταν και ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, καθώς έφτασαν τους 43.

Βεβαίως, τόσο ο αριθμός των νεκρών όσο και των διασωληνωμένων, βάσει του χρονικού διαστήματος που είμαστε σε lockdown παραμένει υψηλός.

Δίκοπο μαχαίρι οι γιορτές

Η  περίοδος των γιορτών χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς της επιτροπής των λοιμωξιολόγων «δίκοπο μαχαίρι» για την εξέλιξη της πανδημίας, από τη μία εξαιτίας της αυξημένης κινητικότητας του πληθυσμού και από την άλλη λόγω των αυστηρότατων ελέγχων που διενεργεί η ΕΛ.ΑΣ.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ, Ματίνα Παγώνη, η οποία υπογράμμισε πως ακόμα τα κρούσματα δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Σύμφωνα με όσα είπε η ίδια στο Mega, θα πρέπει να φτάσουμε τα 300-400 κρούσματα την ημέρα.

Κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, μίλησε για το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου αλλά και τον προγραμματισμό των εμβολιασμών κατά του κοροναϊού.

«Η πανδημία θα τελειώσει μέσα στο 2021. Το πόσο γρήγορα, εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας και από την ευχέρεια με την οποία θα αποκτήσουμε τα εμβόλια. Θα πρέπει να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες και να εγκριθούν γρήγορα ορισμένα ακόμα έτσι ώστε να μην υπάρξει έλλειψη. Και σαν χώρα ταυτόχρονα, να είμαστε έτοιμοι διοικητικά για να εμβολιάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού».

Για τα σχολεία η κα Λινού είπε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση στην Αττική και όρισε προεξάρχουσας σημασίας τον αερισμό των κλειστών χώρων. Και τα σχολεία αν ανοίξουν. Είναι γερασμένο το εκπαιδευτικό σύστημα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία κι όχι με ενιαία τακτική. Θα πρέπει να ανοίξουν όσα έχουν λίγα παιδιά, όσα βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Να μεγαλώσουν τα διαλείμματα και να αερίζονται για περισσότερη ώρα οι αίθουσες».

Κλείνοντας η καθηγήτρια σημείωσε ότι «δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς είναι τα κρούσματα και μπορεί να βρεθούμε προ μεγάλων εκπλήξεων. Πρέπει να γίνουν πολλά τεστ και να αποφασίσουμε τμηματικά».

Tη Δευτέρα η απόφαση για τα σχολεία 

Τη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι η επιτροπή ειδικών για να αποφασίσει την ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της πρώτης σύσκεψης των ειδικών συζητήθηκαν οι ημερομηνίες 8 και 11 Ιανουαρίου, ενώ ερώτημα παραμένει το εάν θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες, ή μόνο τα δημοτικά.

Οι πιο επιφυλακτικοί προτείνουν ως ημερομηνία έναρξης την 18η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει σχέδιο του υπουργείου Παιδείας που περιλαμβάνει προληπτικά τεστ για τους μαθητές άνω των 16 ετών και τους εκπαιδευτικούς.

Κατά την πρόταση του υπουργείου, οι μαθητές των δημοτικών θα πρέπει να μεταβαίνουν κλιμακωτά στο σχολείο ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός. Ο διευθυντής του κάθε δημοτικού θα βγάζει ανά τάξη το πρόγραμμα και έτσι οι γονείς θα χωρίζονται ανά τάξη κατά την είσοδό τους στα δημοτικά.

Ένα δεύτερο σημείο που εισηγείται το υπουργείο είναι, σε περιπτώσεις σχολείων που έχουν δεύτερη είσοδο να ανοίξει και αυτή για να διοχετεύονται οι μαθητές από διάφορες εισόδους στο σχολικό κτίριο.

Δ. Σαρηγιάννης: Άνοιγμα σχολείων τέλη Γενάρη

Για άνοιγμα των σχολείων προς το τέλος Ιανουαρίου έκανε λόγο από μέρους του ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου Ηρακλής και καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Άμεσα η Αττική δεν κινδυνεύει να πάει στο ‘κόκκινο’, αλλά προς το τέλος του Γενάρη που θα ανοίξουν τα σχολεία υπάρχει αρνητική δυναμική στην Αττική, ενώ πρέπει να προσέξουμε και τα Φώτα» είπε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Οι περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς 

Ανησυχία υπάρχει στο μεταξύ και για διάφορες άλλες περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, έντεκα περιοχές της χώρας, προκαλούν προβληματισμό στους ειδικούς. Οι περιοχές αυτές είναι η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ο δήμος Περιστερίου, ο δήμος Ιλίου και Αχαρνών, η περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής, η Κάλυμνος, ο δήμος Ασπροπύργου, ο δήμος Ελευσίνας, η Κοζάνη, ο δήμος Εορδαίας και ο δήμος Βοΐου.

Συναγερμός σε χωριό της Φωκίδας – Θετική στον κορωνοϊό σύζυγος ιερέα που τελούσε λειτουργίες

Αναστάτωση επικρατεί σε χωριό στο νομό Φωκίδας, μιας και γνωστοποιήθηκε ότι η σύζυγος του ιερέα τους μολύνθηκε από κορωνοϊό και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Όπως μετέδωσε το lamiareport.gr, η προαναφερθείσα φέρεται να διαγνώσθηκε θετική μετά τα Χριστούγεννα και ενώ ο ιερέας είχε τελέσει τις Χριστουγεννιάτικες λειτουργίες και στο πλαίσιο της Άγιας Ημέρας πέρασε από αρκετά σπίτια σύμφωνα με παλιό παραδοσιακό έθιμο.

Πάντως, ο ιερέας όσο και η υπόλοιπη οικογένεια έχει μπει σε καραντίνα, ενώ ο ίδιος δεν έχει νοσήσει.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ/in.gr/ Μega/ lamiareport.gr/ protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα