Σαρωτικοί οι έλεγχοι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς- «Σε 1 χρόνο χωρίς μάσκες»

Παραμένει ο συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα.

Parallaxi
σαρωτικοί-οι-έλεγχοι-την-παραμονή-της-680759
Parallaxi
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ανησυχία προκαλεί σε ειδικούς και κυβέρνηση η αύξηση των κρουσμάτων, μιας και αυτή παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν είναι αυτή που θα επέτρεπε να τεθεί σε ισχύ η άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ειδικότερα, η περίοδος των εορτών χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς της επιτροπής των λοιμωξιολόγων «δίκοπο μαχαίρι» για την εξέλιξη της πανδημίας, λόγω της αυξημένης κινητικότητας του πληθυσμού αλλά και λόγω των αυστηρότατων ελέγχων που διενεργεί η ΕΛ.ΑΣ.

Οι επιστήμονες αναμένουν στο μεταξύ και τα «αποτελέσματα» των ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ, Ματίνα Παγώνη, η οποία μιλώντας στο MEGA, τόνισε πως ακόμα τα κρούσματα δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.

Κατά την ίδια, θα πρέπει να φτάσουμε τα 300-400 κρούσματα την ημέρα.

Δύσκολη η κατάσταση στην Αττική

Την ίδια ώρα, η Αττική παραμένει η «πρωταθλήτρια» των κρουσμάτων με 210 νέα χθες, με τα κεντρικά και δυτικά της Αθήνας να κρατούν και πάλι τα πρωτεία με 52 και 64 διαγνώσεις αντίστοιχα, βόρειο και νότιο τομέα να μοιράζονται από 21 κρούσματα, την ανατολική Αττική να σημειώνει 32 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κοροναϊού και τον Πειραιά 20.

Ενδεικτικό είναι ότι πλέον η Αττική έχει το τετραπλάσιο ιικό φορτίο από τη Θεσσαλονίκη, η οποία με 79 κρούσματα το περασμένο 24ωρο φαίνεται να τείνει προς μια σταθεροποίηση, σύμφωνα και με την ανάλυση των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΑΠΘ, πάντως, μπορεί το εβδομαδιαίο διάγραμμα παρακολούθησης της διασποράς του κοροναϊού στην κοινότητα να αποτυπώνει μια βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, ωστόσο, η αποκλιμάκωση παρουσιάζει επιβράδυνση. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός «παραμονεύει» και η οριακή κατάσταση μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή.

Συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση σε άλλες περιοχές της χώρας, με το βόρειο τμήμα της  να συνεχίζει να δημιουργεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς.

Σε Ροδόπη και Κοζάνη τα κρούσματα ξεπερνούν τα 30 (37 και 31 αντίστοιχα), ενώ Καβάλα, Σέρρες, Ξάνθη, Φλώρινα, Έβρος και Μαγνησία ακολουθούν επίσης με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Ακόμη, στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε χθες και η Λακωνία με τα 21 κρούσματα, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση από τα μηδενικά περιστατικά που καταγράφηκαν στην περιοχή την ημέρα των Χριστουγέννων.

Γώγος: Σε 1 χρόνο χωρίς μάσκες – «Αν υπάρξει έξαρση στην Αττική, θα έχουμε μεγάλες δυσκολίες» 

Την εκτίμηση ότι σε ένα χρόνο θα είμαστε χωρίς μάσκες εξέφρασε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι «θα μπορούσαμε σε 1 χρόνο να βγάλουμε τις μάσκες από την άποψη ότι οι εμβολιασμοί θα γενικευτούν, θα υπάρχουν πολλές πλατφόρμες ώστε να διατεθούν, και μέχρι τότε θα έχουμε μεγάλο αριθμό εμβολίων για να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού και να περάσουμε σε μια νόσο που θα έχει τα επιδημικά χαρακτηριστικά μια λοίμωξης τύπου γρίπης ωστόσο ο ίδιος τόνισε πως εννοείται ότι θα παίρνονται μέτρα όπου και όποτε χρειάζεται».

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολίων ο καθηγητής ανέφερε πως είναι επιθυμία όλων να ανοίξουν τα σχολεία, ωστόσο, να είναι και ασφαλής αυτή η διαδικασία δηλαδή να υπάρχουν δεδομένα ότι όλα θα πάνε καλά.

Εφόσον τα πράγματα δεν επιβαρυνθούν περαιτέρω και δεν υπάρχει αύξηση της κινητικότητας θα μπορούμε  να δούμε τουλάχιστον άνοιγμα των δημοτικών από τις 11 Ιανουαρίου  αλλά επειδή το άνοιγμα θα είναι οριζόντιο πρέπει να εξεταστούν και οι «δύσκολες» περιοχές.

«Την Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Θα έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε άρα θα ξέρουμε πως οι συμπεριφορές μας και η κινητικότητα εκείνες τις ημέρες αντανακλούν την επιδημιολογική καμπύλη που υπάρχει και επίσης θα υπάρχουν και δεδομένα από τα νοσοκομεία» είπε συγκεκριμένα.

Οι νοσηλευτές του νοσοκομείου Παπαγεωργίου εύχονται «Χρόνια πολλά» χορεύοντας

Οι νοσηλευτές του νοσοκομείου Παπαγεωργίου εύχονται «Χρόνια πολλά» με ένα πολύ όμορφο βίντεο:

Πλατεία Συντάγματος: Η πόλη τη δεύτερη ημέρα της νέας χρονιάς

Στην πλατεία Συντάγματος βρέθηκε σήμερα το πρωί η κάμερα του MEGA Σαββατοκύριακο, καταγράφοντας το ξύπνημα της πόλης τη δεύτερη μέρα της νέας χρονιάς.

Στο κέντρο της Αθήνας παρατηρείται κάποια κινητικότητα, με αυτοκίνητα που κινούνται αλλά και τα δρομολόγια των ΜΜΜ.

Χθες βράδυ στην πλατεία Συντάγματος και πέριξ αυτής παρατηρήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού.

Σαρωτικοί οι έλεγχοι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Στην ίδια εκπομπή μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος.

Κατά τον ίδιο, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι έλεγχοι της αστυνομίας ήταν σαρωτικοί. Χαρακτηριστικά είπε πως έγιναν γύρων στους 78.000 ελέγχους και επιβλήθηκαν περίπου 1800 πρόστιμα.

Προσέθεσε μάλιστα πως ο κόσμος φαίνεται να πειθάρχησε, αν και αυτό θα φανεί στο επιδημιολογικό φορτίο τις επόμενες μέρες.

Κανένα νέο κρούσμα στην Καστοριά

Η Καστοριά εχτές κατέγραψε και πάλι μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού.

«Η Καστοριά τις τελευταίες ημέρες πάει πολύ καλά. Στις 26 Οκτώβρη ήταν η δεύτερη περιοχή μετά την Κοζάνη που είχε περάσει στο “κόκκινο”. Στην Καστοριά είχαν καταγραφεί περισσότεροι από 35 οι θάνατοι στο πρώτο κύμα του ιού. Ωστόσο εδώ και μία εβδομάδα η Καστοριά είναι και πάλι “πράσινη”, αφού το τελευταίες 14 ημέρες έχει καταγράψει μόλις 23 κρούσματα. Την ίδια ώρα, οι πολίτες τηρούν τα μέτρα», είπε ο Αντώνης Παραράς, δημοσιογράφος του alphafm.gr.

Με πληροφορίες από Mega/ in.gr/ ΣΚΑΪ

Διαβάστε σχετικά: 597 νέα κρούσματα κοροναϊού- 43 θάνατοι- Μειωμένοι οι αριθμοί των διασωληνομένων
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα