Top

Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο – Στην τελική ευθεία η κύρωση συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία

Οι σημερινές εξελίξεις στο τοπίο.

Parallaxi
οι-εξελίξεις-στην-ανατολική-μεσόγειο-8-518553
Parallaxi

Οι εξελίξεις στην αν. Μεσόγειο στο επίκεντρο των επαφών του Ν. Δένδια στην Κύπρο

Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα Τρίτη 18 Αυγούστου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι συνομιλίες θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών με χώρες της περιοχής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην τελική ευθεία η κύρωση συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε Αθήνα και Κάιρο, για την κύρωση της πρόσφατα συναφθείσας ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για μερική οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών ανάμεσά τους στη Μεσόγειο. Η χώρα μας, παράλληλα, δρομολογεί τη σχετική διαδικασία και για την ανάλογη συμφωνία με την Ιταλία.

Στην εθνική αντιπροσωπεία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, οι δύο αυτές συμφωνίες τελούν προς κατάθεση με σχεδιασμό να εγγραφούν στην ημερήσια διάταξη προς κύρωση, μόλις ανοίξουν εκ νέου οι εργασίες της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι οι κοινοβουλευτικές εργασίες, έπειτα από σύντομης διάρκειας θερινή διακοπή τους, επανεκκινούν την προσεχή Δευτέρα 24 Αυγούστου. Η ακριβής ημερομηνία των συνεδριάσεων, των αρμόδιων Επιτροπών και της Ολομέλειας δεν είχε ώς χθες το απόγευμα καθοριστεί, πλην όμως ορισμένες πηγές εκτιμούν ότι θα πρέπει να θεωρείται πιθανό η κύρωση να έχει ολοκληρωθεί εντός της προσεχούς εβδομάδας (δηλαδή μεταξύ 24 και 28 Αυγούστου).

Στην έγκριση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας προχώρησε εν τω μεταξύ, την Τετάρτη, η Επιτροπή Νομοθετικών και Συνταγματικών Υποθέσεων του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου. Όπως αναφέρεται στην έκθεση που συνέταξε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η συμφωνία συμβαδίζει τόσο με τις συνταγματικές και νομικές διατάξεις της Αιγύπτου όσο και με το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Αλ Αχράμ, στην έκθεση σημειώνεται ότι «η οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων θα ολοκληρωθεί όταν είναι απαραίτητο και μόλις ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το σημείο “Α” και το σημείο “Ε” σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και προστίθεται ότι «οποιαδήποτε αλλαγή των γεωγραφικών διατυπώσεων μεταξύ του σημείου “Α προς την Ανατολή” και του σημείου “Ε προς τα δυτικά” θα συναφθεί μόνο βάσει διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών».

Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει ότι «εάν κάποιο από τα δύο μέρη επιδιώξει να υπογράψει μια ΑΟΖ με τρίτη χώρα που μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με τις δύο χώρες, θα ενημερώσει το άλλο μέρος εκ των προτέρων και πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με την τρίτη χώρα». Προβλέπει, επίσης, ότι στην περίπτωση που οι φυσικοί πόροι, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, βρίσκονται σε μια περιοχή επέκτασης μεταξύ της ΑΟΖ των δύο χωρών, θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συμφωνία σχετικά με τον τρόπο χρήσης τους.

Σ. Μισέλ: Ειδική Σύνοδος Κορυφής στις 24-25/09 – Θα συζητηθεί το ζήτημα της αν. Μεσογείου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ επιβεβαίωσε  τη Δευτέρα ότι στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου θα γίνει ειδική Σύνοδος Κορυφής όπου θα συζητηθεί ο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε στο θέμα στην επιστολή-πρόσκληση που απέστειλε στους 27 αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ σχετικά με την τηλεδιάσκεψη που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τετάρτη με βασικό θέμα τη Λευκορωσία.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μισέλ αναφέρει στην επιστολή του: «Οι υπουργοί Εξωτερικών μας συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και την Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή. Έκτοτε, η κατάσταση στη Λευκορωσία εξακολούθησε να εξελίσσεται και, ως εκ τούτου, αποφάσισα να πραγματοποιήσω τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη το μεσημέρι για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Αυτό που έχουμε δει στη Λευκορωσία δεν είναι αποδεκτό. Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η επακόλουθη βία εναντίον όσων διαδήλωναν ειρηνικά ήταν σοκαριστική και πρέπει να καταδικαστεί. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήουν. Η ΕΕ έχει ξεκινήσει εργασίες για κυρώσεις. Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το δικό του μέλλον. Για να γίνει αυτό, πρέπει να σταματήσει η βία και να ξεκινήσει ένας ειρηνικός και χωρίς αποκλεισμούς διάλογος. Η ηγεσία της Λευκορωσίας πρέπει να αντικατοπτρίζει τη βούληση του λαού. Δεν πρέπει να υπάρχει εξωτερική παρέμβαση. Με βάση αυτές τις αρχές, θα συζητήσουμε πώς θα ανταποκριθούμε καλύτερα στην εξελισσόμενη κατάσταση στη Λευκορωσία. Όσον αφορά το άλλο κύριο θέμα που συζητήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών μας, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, προτείνω να αφήσουμε χρόνο για ενδελεχή προετοιμασία και να επανέλθουμε στο θέμα κατά τη διάρκεια ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020».

Liberation: «Είμαστε όλοι Έλληνες Ευρωπαίοι»

«Η Ευρώπη στο σύνολό της πρέπει να βάλει όρια στον πρόεδρο Ερντογάν», επισημαίνουν μεταξύ άλλων σε άρθρο γνώμης με επίκεντρο την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, το οποίο δημοσιεύεται στη γαλλική Liberation και στην ε/φ τα Νέα, ο ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και ο Διονύσης Δερβιτσιώτης Μπουρνιάς, ο διευθυντής της Ελληνογαλλικής Ορχήστρας.

Στο άρθρο μάλιστα γίνεται και ιδιαίτερη αναφορά και στο πρόσφατο μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Άγκυρα, όπου τονίζεται:

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει δίκιο που δεν αφήνεται να παρασυρθεί από το παιχνίδι εξουσίας μιας Τουρκίας εμφανώς περισσότερο εναρμονισμένης με τους κώδικες του 19ου οθωμανικού αιώνα παρά με εκείνους του 21ου ευρωπαϊκού αιώνα».

Στην αρχή του άρθρου με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες Ευρωπαίοι» αναφέρεται:

«Είκοσι τέσσερις ώρες πριν από την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017, ο Erdogan είχε προτείνει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης για την ελληνοτουρκική συνοριακή γραμμή με αυτό το καινοτόμο επιχείρημα: ««Πώς θα μπορούσαν τα νησιά του Αιγαίου να είναι ελληνικά, όταν η Τουρκία είναι σε απόσταση ακοής;»».

Οι δύο υπογράφοντες συνεχίζουν:

«Από την Τρίτη, 11 Αυγούστου, δεκάδες τουρκικά στρατιωτικά πλοία που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, διασχίζουν τα νερά της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, άρα και ευρωπαϊκής, στο Αιγαίο Πέλαγος.

Χωρίς να αλλοιώνεται σε τίποτε το γεωπολιτικό ευφυολόγημα του Τούρκου Προέδρου, είναι σαν ένας θορυβώδης γείτονας, ο οποίος, αφού ζήτησε επίσημα να καταλάβει ένα μεγάλο μέρος του διαμερίσματός σας με το πρόσχημα ότι η φωνή του ακούγεται μακριά, να κάνει τώρα κύκλους, με το όπλο στο χέρι, στο πεζοδρόμιο σας, πλησιάζοντας την μπροστινή πόρτα».

Στη συνέχεια, κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Απευθυνόμενος στο ελληνικό έθνος με μήνυμα του οποίου τα μετρημένα λόγια είχαν στόχο να υπογραμμίσουν την αυστηρότητα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε: «Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη διεθνή νομιμότητα και τη δύναμη της διπλωματίας για την επίλυση ακόμα και των πιο σύνθετων προβλημάτων. Δεν θα είμαστε ποτέ εκείνοι που θα οξύνουν την κατάσταση. Ωστόσο, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο μια όψη της δύναμής μας. Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη.»

Παρά τη λιτότητα που έχει εξαντλήσει τη χώρα, ενισχύοντας παράλληλα το κύριο νεοναζιστικό κόμμα και τη λαϊκίστικη ψήφο, η Ελλάδα έχει επιτύχει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι τόσο βαθιές όσο και βίαιες. Αποδεικνύοντας ένα σπάνιο πολιτικό θάρρος με την επιβολή ενός lockdown πολύ νωρίς, μπόρεσε να διαχειριστεί την παρούσα πανδημία με υποδειγματικό τρόπο. Είναι μια κουρασμένη χώρα που πάλεψε για να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια όταν θλιβερά πάθη, αριστερά και δεξιά, υποστήριξαν το Grexit ως τη μόνη λύση.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει δίκιο που δεν αφήνεται να παρασυρθεί από το παιχνίδι εξουσίας μιας Τουρκίας εμφανώς περισσότερο εναρμονισμένης με τους κώδικες του 19ου οθωμανικού αιώνα παρά με εκείνους του 21ου ευρωπαϊκού αιώνα».

Για να καταλήξουν:

«Αλλά υπάρχουν όρια. Και αν ολόκληρη η Ευρώπη δεν επιβάλλει αυτά τα όρια για να εγγυηθεί την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους, με ποια πνευματική πιρουέτα θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε λαϊκιστές όλων των ειδών που καταγγέλλουν συνεχώς την Ευρώπη ως άχρηστη; Στέλνοντας στρατιωτικές ενισχύσεις στο Αιγαίο, ο Emmanuel Macron έσωσε την τιμή της Ευρώπης. Και η Γερμανία; Θα βοηθήσει ως μάρτυρας αυτής της εισβολής στον ευρωπαϊκό χώρο από έναν θλιβερό εκλεγμένο δικτάτορα που ήδη αναφέρεται στο νησί Καστελόριζο ως «Meis»;

Πηγή: ΑΠΕ, Καθημερινή

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα