Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για λιανεμπόριο – Τι θα γίνει με σχολεία, εστίαση
Την ώρα που το ΕΣΥ δοκιμάζει τις αντοχές του με τους διασωληνωμένους σχεδόν να διπλασιάζονται μέσα σε έναν μήνα.
Το σχέδιο άρσης των μέτρων του lockdown εξετάζει η κυβέρνηση καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις αλλά και τις κατευθύνσεις των ειδικών εντός του μήνα αναμένεται αποκλιμάκωση των αριθμών κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα.
Χθες τον τόνο έδωσε ο ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος στα Παραπολιτικά προανήγγειλε άνοιγμα της αγοράς στις 22 ή στις 29 Μαρτίου.
«Σε κάθε περίπτωση είμαστε στο τέλος αυτού του εφιάλτη, το αν θα είναι 22 ή αν θα είναι 29 δεν μπορώ να το πω μετά βεβαιότητος. Εγώ λέω στόχος μας είναι το 22 και το λέω υπό την εξής έννοια ότι ασχέτως των ημερησίων κρουσμάτων, δεν λέω ότι η πανδημία θα εξαφανιστεί, η πανδημία θα είναι εδώ και θα ζήσουμε μαζί της για πολύ καιρό ακόμα όμως όταν θα έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο εμβολιασμών και πάνω θα υπάρχει πια στους ευάλωτους ένα επαρκές τείχος προστασίας που θα επιτρέπει να αρχίζουμε πια να έχουμε πια μια ομαλότερη οικονομική δραστηριότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Ο υπουργός τόνισε ότι δεν θα έχουμε την μέθοδο click away, αλλά μόνο το SMS που θα επιτρέπει έως τρεις ώρες την παρουσία των καταναλωτών στα καταστήματα με παράλληλη τήρηση των μέτρων που ισχύουν.
Παράλληλα, στα μέσα Απριλίου θεωρείται πιθανή ημερομηνία για άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Όπως είπε όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών.
Άρση lockdown σε… φάσεις
Kυβέρνηση και επιστήμονες εξετάζουν την άρση του lockdown σε 3+2 φάσεις. Πρώτο, όπως είπε και ο κ. Γεωργιάδης θα είναι το λιανεμπόριο.
Το 13032 είναι έτοιμο και όταν αξιοποιηθεί θα χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες οι οποίοι θα στέλνουν κενό SMS προκειμένου να λάβουν απαντητική επιβεβαίωση. Το SMS θα διαρκεί τρεις ώρες και θα μπορεί να σταλεί μόνο μία φορά την ημέρα.
Η δεύτερη φάση της επιστροφής στην κανονικότητα θέλει τους μαθητές να επιστρέφουν στις αίθουσές τους αν όχι την εβδομάδα του ανοίγματος του λιανεμπορίου, τότε την επόμενη.
Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή τη φορά να ανοίξουν αντίστροφα οι σχολικές μονάδες. Δηλαδή πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα οποία έχουν μείνει για πολύ καιρό κλειστά και στη συνέχεια τα δημοτικά.
Ειδικά στα Λύκεια θα δοθεί όπως φαίνεται απαραίτητα, προτεραιότητα καθώς πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις.
Στην συνέχεια σειρά έχει ο κλάδος της εστίασης ο οποίος δεν αναμένεται να ανοίξει πριν από τις 15 Απριλίου, με επικρατέστερη ημερομηνία την 19η, και όταν αυτό συμβεί, οι κανονισμοί θα είναι αυστηροί, αφού θεωρείται δεδομένο πως θα επιτρέπονται οι πελάτες μόνο στους εξωτερικούς χώρους και εκεί θα υπάρχουν επίσης περιορισμοί στους πόσους θα κάθονται σε ένα τραπέζι.
Οι εν λόγω ημερομηνίες δεν επιλέχθηκαν τυχαία, αφού στην κυβέρνηση θέλουν προλάβουν τα μαγαζιά το Πάσχα, το οποίο είναι τρεις εβδομάδες μετά τη 12η Απριλίου.
«Ασφαλώς σε δεύτερο χρόνο, πρώτα θα ανοίξει το λιανικό εμπόριο και μετά η εστίαση. Αν συνεχίσουν οι εμβολιασμοί και είναι 40.00 – 45.000 τη μέρα μετά από 15 μέρες θα έχουμε 600 χιλιάδες παραπάνω εμβολιασθέντες, όσο μεγαλώνουν οι εμβολιασθέντες τόσο ανεβαίνει το τείχος προστασίας», είπε σχετικά στην συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης.
Εκτός από τα παραπάνω βήματα, αυτά που ακολουθούν είναι ο τουρισμός τον Μάιο καθώς και τα bar και γυμναστήρια μέσα στον Ιούνιο.
Τι θα γίνει με τον τουρισμό
Η επόμενη φάση αφορά στον τουρισμό ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει οικονομική ένεση στην χώρα μιας και υπάρχει αισιοδοξία πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το περσινό. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα το άνοιγμά του αναμένεται στα μέσα Μαΐου.
Η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στο protothema.gr τονίζει πως «συγκρατημένα αισιόδοξοι, χαράζουμε τη φετινή πορεία του τουρισμού. Πέρσι, κερδίσαμε το στοίχημα της ασφάλειας. Με αυστηρά πρωτόκολλα και ξεκάθαρους κανόνες. Καταφέραμε να κρατήσουμε τον τουρισμό μας όρθιο, απέναντι σε πρωτόγνωρες αντιξοότητες. Φέτος, είμαστε αποφασισμένοι να τρέξουμε στον ρυθμό της ανάκαμψης».
Η Σοφία Ζαχαράκη σημειώνει ότι φετινός σύμμαχος είναι ο εμβολιασμός αλλά και τα νέα rapid tests τα οποία θα διαμορφώσουν ένα όσο το δυνατόν πιο σταθερό και ξεκάθαρο πλαίσιο κανόνων. «Είναι αυτό που θα επιτρέψει στον ελληνικό τουρισμό να ανοίξει. Και θα ανοίξει με ασφάλεια για όλες και όλους» αναφέρει.
«Ήδη ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε στην διεθνή έκθεση Βερολίνου ΙΤΒ, ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί, εφόσον το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα, να ανοίξει τις τουριστικές πύλες μέχρι τις 14 Μαΐου», λέει η Σοφία Ζαχαράκη και συμπληρώνει: «ταυτόχρονα εξετάζουμε το πιλοτικό άνοιγμα, κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Απριλίου, με χώρες οι οποίες έχουν προχωρήσει με τον εμβολιασμό, όπως είναι το Ισραήλ».
Η υφυπουργός Τουρισμού εκφράζει την αισιοδοξία της λέγοντας πως «οι αρχικές ενδείξεις, κυρίως στις κρατήσεις, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές ως προς την προτίμηση της Ελλάδας ως προορισμού διακοπών για το 2021. Ειδικά σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Η χώρα μας, παρά τη δυσμενή συγκυρία, διατηρεί και διεθνώς το προφίλ ενός υγειονομικά ασφαλούς ταξιδιωτικού προορισμού. Αυτό, θα το διατηρήσουμε και θα το ενισχύσουμε».
«Βαδίζουμε προς μια τουριστική περίοδο με ενισχυμένες αναμονές και προσδοκίες συναισθηματικά φορτισμένες. Στόχος μας είναι να τις υπηρετήσουμε εμπλουτίζοντας το εθνικό τουριστικό προϊόν. Θα το πετύχουμε μέσα από την παροχή πολλών και κυρίως ποιοτικών δυνατοτήτων αναψυχής στον επισκέπτη. Αναδεικνύουμε έτσι τη μοναδικότητα και την αυθεντικότητα της συνολικής ελληνικής ταξιδιωτικής εμπειρίας», λέει.
Καταλήγοντας, η Σοφία Ζαχαράκη σημειώνει: «Στις προτεραιότητες που ξεχωρίζω, μέσα από τις αρμοδιότητές μου, τόσο για την υπέρβαση της κρίσης όσο και για την ανταπόκριση στις ανάγκες της μετά-COVID τουριστικής αγοράς, είναι η συνεχής επιμόρφωση του τουριστικού μας προσωπικού. Αλλά και η ενίσχυση των υποδομών και του επιπέδου σπουδών των σχολών του Υπουργείου Τουρισμού. Παράλληλα, επενδύουμε στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού άρα των ξεχωριστών εμπειριών που μπορεί να έχει ο ταξιδιώτης σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Δίνουμε έμφαση στον γαστρονομικό, τον τουρισμό ευεξίας, αναρριχητικό, καταδυτικό, ορεινό κ.α.».
Αγωνία για το ΕΣΥ
Αγωνία για την δύσκολα ελεγχόμενη πορεία της επιδημίας αλλά και για την αντοχή του ΕΣΥ που δέχεται καθημερινά χιλιάδες ασθενείς με νόσο covid-19, κυριαρχεί στην επιστημονική κοινότητα και την κυβέρνηση. Τα περιοριστικά μέτρα για τη συρρίκνωση της μετάδοσης του κορωνοϊού και το Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του ΕΣΥ αποτελούν τα δύο αναχώματα που έχει υψώσει η κυβέρνηση στοχεύοντας στον έλεγχο της πολύ δύσκολης κατάστασης. Παράλληλα, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εμβολιασμοί των πολιτών – έχουν πραγματοποιηθεί πλέον 1.126.000 εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, μια στερεή βάση για το τείχος ανοσίας που οικοδομείται και ελπίζεται ότι θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.
Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των ειδικών για την έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων αυτής της εβδομάδας επιβεβαιώθηκαν, καθώς χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 3.215 νέα κρούσματα κορωνοϊού . Αριθμός που παρέπεμψε στις δραματικές ημέρες του περασμένου Νοεμβρίου, οπότε είχαν σημειωθεί ανάλογα υψηλοί αριθμοί ημερήσιων κρουσμάτων: στις 12 Νοεμβρίου 2020 είχαν καταγραφεί 3.316 κρούσματα και μια εβδομάδα αργότερα στις 19 Νοεμβρίου είχαν ανακοινωθεί 3.227 νέες διαγνώσεις, με τη διαφορά βεβαίως ότι τότε τα «μαύρα» στοιχεία αφορούσαν κυρίως τη βόρεια Ελλάδα, και όχι την Αττική όπως συμβαίνει τώρα. Η χθεσινή «επίδοση» με τα 3.215 κρούσματα είναι η τρίτη χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας στην χώρα μας, και η πρώτη αρνητική του έτους, ωστόσο αναμένονται και πιο μελανά επιδημιολογικά στοιχεία τις επόμενες ημέρες. Εχθές, καταγράφηκε επίσης αρνητικό ρεκόρ και στα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στο λεκανοπέδιο, 1.572 νέες μολύνσεις.
Τα αρνητικά ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα δίνουν τη σκυτάλη σε ανάλογα ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία συνήθως έπειτα από 10-15 ημέρες και αυτά με τη σειρά τους οδηγούν σε ρεκόρ διασωληνωμένων – το 5% με 7% των ασθενών με σοβαρή νόσηση χρειάζονται διασωλήνωση και νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)- και θυμάτων. Τα επιδημιολογικά δεδομένα που αποτυπώνονται αλλά και εκείνα που προκύπτουν από τα επιδημιολογικά μοντέλα, κρατούν πολύ επιφυλακτικούς αρκετούς ειδικούς της Επιτροπής όπως και τα στελέχη του υπουργείου Υγείας σε σχέση με την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων.
Εάν υποτεθεί ότι εκτυλίσσεται το καλό σενάριο της σταθεροποίησης και στη συνέχεια της μείωσης των κρουσμάτων από την ερχόμενη εβδομάδα, η πίεση στα νοσοκομεία θα φτάσει στο peak το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου. Εάν, όμως, η επιδημία συντηρηθεί σε αυτήν ή ίσως και σε μεγαλύτερη ένταση (οι ειδικοί βλέπουν πως οι διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στην Αττική θα δώσουν νέες συρροές που θα προστεθούν στις εργασιακές και τις ενδοοικογενειακές συρροές που ήδη καταγράφονται), τότε η κορύφωση του επιδημικού κύματος θα μετατεθεί χρονικά, παρασύροντας προς τον Απρίλιο και την πίεση στα νοσοκομεία. Στο υπουργείο Υγείας, πάντως, τα πιο αισιόδοξα σενάρια προβλέπουν την ασφυκτική κατάσταση στο ΕΣΥ να διαρκεί μέχρι και τα μέσα Απριλίου.
Ρεκόρ και στις εισαγωγές
Το χθεσινό ρεκόρ στον αριθμό κρουσμάτων συνέπεσε και με ρεκόρ, από την αρχή του έτους, στον αριθμό των νέων εισαγωγών, των ασθενών με λοίμωξη covid-19 που χρειάστηκε να μπουν σε νοσοκομείο. Άλλοι 476 άνθρωποι με σοβαρή νόσο χρειάστηκε να εισαχθούν σε κλινική covid, απλή ή ΜΕΘ, σε όλη τη χώρα. Το σύνολο των νοσηλευόμενων σε όλη την Ελλάδα τόσο σε απλές κλίνες όσο και ειδικές (ΜΕΘ, ΜΑΦ, μονάδες ειδικών λοιμώξεων και θάλαμοι αρνητικής πίεσης), ανερχόταν χθες σε 3.787.
Οι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς χθες, 251, εισήχθησαν σε νοσοκομεία της Αττικής, ενώ τις δύσκολες ημέρες του περασμένου Νοεμβρίου, στο ξεκίνημα του κύματος στα νοσοκομεία, αρχίζουν να θυμούνται οι επαγγελματίες υγείας στη Θεσσαλονίκη. Τα νοσοκομεία Παπανικολάου, Γεννηματάς, ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Αγιος Παύλος μετρούν δεκάδες εισαγωγές το περασμένο 24ωρο, με τους ειδικούς να ανησυχούν περισσότερο αναμένοντας τις νοσηλείες που θα «δώσουν» τα χθεσινά 395 νέα κρούσματα κορωνοϊού και όσα σημειωθούν στο εξής. Αυξημένη είναι η πίεση και στα νοσοκομεία της Λάρισας καθώς και της Πάτρας, με τις αντίστοιχες Περιφερειακές ενότητες να καταγράφουν χθες υψηλό αριθμό κρουσμάτων, 102 και 149 αντίστοιχα.
Στην Αττική οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 1.895, με τους 1.579 να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. Οι διασωληνωμένοι τείνουν να διπλασιαστούν σε έναν μήνα, ήταν 277 στις 9 Φεβρουαρίου και χθες ήταν 484. Και την ίδια στιγμή οι ειδικοί αναμένουν πως την τρέχουσα εβδομάδα θα αυξηθούν κατά 200.
Η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι δύσκολη, με τους ασθενείς να γεμίζουν αθρόα τα εφημερεύοντα νοσοκομεία και τους αρμόδιους να επιχειρούν υπό τις πιεστικές συνθήκες να καλύψουν τις ανάγκες όλων όσων χρειάζονται νοσηλεία σε απλή κλίνη ή ΜΕΘ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει πως τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν πλέον κλίνες ΜΕΘ για τους ασθενείς με covid, με αποτέλεσμα κάποιοι να διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ και να αναμένουν να ελευθερωθεί κλίνη. Αναφέρει ενδεικτικά η Ομοσπονδία πως διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ βρίσκονταν χθες στο «Αμαλία Φλέμινγκ», στο «Σισμανόγλειο», στο «Γεννηματάς», στο «Λαϊκό.
Πώς ξετυλίγεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο ΕΣΥ
Από σήμερα το έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας είναι σε πλήρη λειτουργία, «ενσωματώνοντας» ιδιωτικές δομές υγείας στο ΕΣΥ είτε με συν-εφημέρευση είτε με νοσηλεία αποκλειστικά περιστατικών κορωνοϊού. Σύμφωνα με αυτό, το ιδιωτικό «Ερρίκος Ντυνάν» εντάσσεται σήμερα κανονικά στις εφημερίες του ΕΣΥ για non covid ασθενείς, τη στιγμή που το Σισμανόγλειο θα δέχεται αποκλειστικά ασθενείς κορωνοϊού. Στις 301 κλίνες του θα νοσηλευτούν ασθενείς covid και στα χειρουργεία και τις αίθουσες ανάνηψης θα αναπτυχθούν πολυδύναμες ΜΕΘ.
Στη μάχη κατά του κορωνοϊού μπαίνουν από αύριο και δύο ιδιωτικά νοσοκομεία, το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου και το Λητώ του Ομίλου HHG. Τα δύο νοσοκομεία θα ξεκινήσουν να νοσηλεύουν covid ασθενείς, αξιοποιώντας το δικό τους ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο εκπαιδεύεται από εργαζόμενους των νοσοκομείων αναφοράς. Πρόκειται για τα δύο πρώτα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα στην Αττική που θα δεχθούν ασθενείς κορωνοϊού, καθώς η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα αφορούσε σε non covid περιστατικά.
Τα ιδιωτικά νοσοκομεία συμμετέχουν με 215 απλές κλίνες στην κρίσιμη αυτή φάση της πανδημίας. Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ ΕΟΠΥΥ, υπουργείου Υγείας και Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών, προβλέπει τη συνδρομή στο ΕΣΥ για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, με δυνατότητα παράτασης για άλλη μία εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό ιδιωτικές κλινικές συνεπικουρούν από σήμερα εφημερίες κλινικών στο Θριάσιο και το Ασκληπιείο Βούλας.
Το έκτακτο σχέδιο του υπουργείου Υγείας ξεδιπλώνεται σε στάδια. Έτσι, σε επόμενη, πιο δύσκολη φάση, έχει μελετηθεί να ενταχθούν στο σύστημα με αποκλειστική νοσηλεία covid, εκτός από τα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Σισμανόγλειο», «Αμαλία Φλέμινγκ», «Αγία Βαρβάρα», «Ελπίς», «Παμμακάριστος, το Τζάνειο και το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι», προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες.
Επιπλέον, ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης θα ενταχθεί στο σύστημα για τα περιστατικά κορωνοϊού που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες και αποκατάστασης. Τέλος, 26 γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα συνεπικουρούν το υπάρχον ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων, με προοπτική να γίνουν 50. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με κατεπείγουσα επιστολή του προς τα μέλη του ζητεί ιδιώτες παθολόγους και πνευμονολόγους να ενισχύσουν το ΕΣΥ για όσο διάστημα χρειαστεί.
Έκκληση από ΙΣΑ
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του, απευθύνει κάλεσμα προς του ιδιώτες γιατρούς μέλη του, με τις ειδικότητες Παθολογίας και Πνευμονολογίας να συνδράμουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας που πιέζεται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ειδικότερα, ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια, που διατύπωσε το επείγον αίτημα για στήριξη του ΕΣΥ από τους ιδιώτες γιατρούς, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γ. Πατούλη.
Ο ΙΣΑ στην επιστολή του προς του γιατρούς αναφέρει μεταξύ άλλων: «Καλούμε όλους τους συναδέλφους ιατρούς Παθολόγους και Πνευμονολόγους να συνδράμουν άμεσα και έμπρακτα στον αγώνα της πολιτείας για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών ενίσχυσης του ΕΣΥ. Ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να δείξουν την πραγματική αξία του ιατρικού σώματος που ενωμένο στέκεται στο πλευρό του Έλληνα πολίτη, της κοινωνίας και του ΕΣΥ».
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε απόψε πως «ο ιατρικός κόσμος συσπειρώνει τις δυνάμεις του και μπαίνει με αυταπάρνηση στην πρώτη μάχη ενάντια στην επιδημία. Την κρίσιμη αυτή ώρα ο πολίτης και η πατρίδα μας χρειάζονται. Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς. Καλούμε τους συναδέλφους ιδιώτες γιατρούς να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας και να συνδράμουν τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας που έχουν υπερβεί τις δυνάμεις τους, δίνοντας τη μάχη ενάντια στο φονικό ιό. Αυτή την ώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται ασφυκτικά και έχει την ανάγκη μας. Όλοι μαζί ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη αυτή υγειονομική κρίση και θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές».
ΠΗΓΕΣ: protothema.gr / in.gr / ethnos.gr