Οι «κόκκινες» περιοχές, το σενάριο για 2.000 κρούσματα και το επόμενο μέτρο

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την πανδημία στη χώρα

Parallaxi
οι-κόκκινες-περιοχές-το-σενάριο-για-2-635820
Parallaxi

κοροναιος

Κρίσιμο θεωρείται το διάστημα των επόμενων 15 ημερών, ως το πρώτο δεκαήμερο δηλαδή του Νοεμβρίου, για τα επόμενα βήματα κατά της πανδημίας.

Οι επιδημιολόγοι τονίζουν πως μετά τα νέα μέτρα, η εξάπλωση του κορωνοϊού δεν έχει σταματήσει, αλλά περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα από τους περιορισμούς και τα lockdown που έχουν τεθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, ανάλογα με την επιδημιολογία που υπάρχει.

Αρκετές περιοχές, όπως η Καστοριά, η Κοζάνη, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα και φυσικά η Αττική και η Θεσσαλονίκη, παρουσιάζουν υψηλότατα ποσοστά κρουσμάτων, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως πρέπει να περιμένουν 10 με 15 ημέρες (σύμφωνα με την ΕΡΤ το διήμερο 8-9 Νοεμβρίου θεωρείται πως θα κριθούν τα επόμενα βήματα) για να διαπιστώσουν αν τα μέτρα έχουν πιάσει τόπο και αν ο κορωνοϊός έχει καταφέρει να διεισδύσει περισσότερο στην κοινότητα.

«Επειδή ο χρόνος επώασης είναι μετά τις 7 ημέρες-10 ημέρες, η τελική αποτίμηση θα γίνει σε 10-15 ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος στην ΕΡΤ.

Μάλιστα, ιδιαίτερα κρίσιμα θεωρούν τα επόμενα 24ωρα στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπου παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων, με περιοχές όπως τις Σέρρες και τα Ιωάννινα, να βρίσκονται μία ανάσα από το να ανέβουν στο επίπεδο 4 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Σκέψεις για νέο περιορισμό ωραρίου στην εστίαση

Σύμφωνα με την Κρατική τηλεόραση, οι ειδικοί σε περίπτωση που στο διάστημα αυτό δεν δουν αισθητή μείωση των κρουσμάτων, θα επεξεργαστούν νέα μέτρα, με ένα από αυτό να είναι ένας περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου για κάποιες κατηγορίες της εστίασης. Δεν προβλέπεται όμως γενικό lockdown, όπως τόνισε και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.

«Γενικό lockdown η έσχατη λύση, θα έκανε κακό στην οικονομία. Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου θα έχει επιπτώσεις οδυνηρές. Θα ήταν έσχατη λύση» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Λινού: Θα φτάσουν τα 2.500 τα κρούσματα αν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, τόνισε πως αν δεν υπάρξει τήρηση των μέτρων, τότε θεωρεί πως τον επόμενο μήνα τα κρούσματα θα διπλασιαστούν!

«Ο διπλασιασμός την τελευταία εβδομάδα είναι η ένδειξη ότι έχουμε επιθετική αύξηση. Αν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, αν δεν λειτουργήσουν, στις επόμενες οκτώ ημέρες θα έχουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων, θα έχουμε πάνω από 1.000 κρούσματα» είπε η κυρία Λινού που μιλώντας στο Mega τόνισε πως χρειάζεται να προστεθούν επιπλέον μέτρα και να τηρηθεί το μέτρο της μάσκας παντού σε όλη την χώρα.

«Αν δε πάρουμε κι άλλα μέτρα, τότε το επόμενο διάστημα θα διπλασιαστούν και ίσως τριπλασιαστούν. Φοβάμαι ότι θα φτάσουμε στα 2.500 κρούσματα. Μακάρι να διαψευστώ», προειδοποίησε η καθηγήτρια, που σημείωσε ότι θα πρέπει να βρεθούν κίνητρα για να πηγαίνει ο κόσμος να κάνει τεστ.

Έκκληση Σακελλαροπούλου

Εν τω μεταξύ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου απεύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων, κυρίως από τους νέους. «Κάνω λοιπόν έκκληση σε όλους, και ειδικότερα στους νέους, να αποδείξουν στην πράξη το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που έχουν, ιδίως για τους πιο ευάλωτους», είπε χαρακτηριστικά.

Ανησυχία για τους νέους

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 715 κρούσματα, καθώς και επτά θανάτους, με το σύνολο να φτάνει τους 581. Αυτό που προκαλεί ανησυχία ωστόσο, είναι το γεγονός ότι οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν και πάλι, φτάνοντας τους 95 σε όλη τη χώρα, πλησιάζοντας για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα, τα επίπεδα Απριλίου όταν η χώρα ήταν σε καραντίνα.

Παράλληλα, τα κρούσματα «αγγίζουν» τα 31.500 από την ημέρα που εμφανίστηκε η πανδημία στην χώρα. Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα όσον αφορά τα κρούσματα, είναι η αύξηση που παρουσιάζουν στην κατηγορία των ανθρώπων κάτω των 40 ετών. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες έγιναν σχεδόν 1.000 δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ στο Περιστέρι (περιοχή που συγκαταλέγεται σε αυτές με σημαντικό αριθμό κρουσμάτων από τον περασμένο μήνα) και εντοπίστηκαν 31 κρούσματα, με διάμεση ηλικία τα 35 έτη.

Στην Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης την περασμένη Παρασκευή, τα μισά κρούσματα αφορούν ηλικίες μεταξύ 19 και 40 ετών, γεγονός που δείχνει πως οι νεότεροι εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά μόλυνσης.

Παρατηρητήριο: Στο 1 ο δείκτης μετάδοσης – μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας

Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορονοιού, η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ασθενών, ο δείκτης μεταδοτικότητας αλλά και η καλή θέση της χώρας μας στον παγκόσμιο και τον ευρωπαϊκό πίνακα, αποτυπώνονται στην 20η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου η οποία αφορά το διάστημα 15 έως 21 Οκτωβρίου. Στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, η συγκεκριμένη εβδομάδα εμφανίζει σημαντική αύξηση στους μέσους όρους των ημερησίων κρουσμάτων και θανάτων με παράλληλη σταθεροποίηση στον ημερήσιο αριθμό διασωληνωμένων.

Ειδικότερα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 550 κρούσματα, από 365 στην προηγούμενη έκθεση. Στις 20 Οκτωβρίου ο αριθμός των νέων διαγνώσεων ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 600 κρούσματα και την επόμενη ημέρα σημειώθηκε νέο ημερήσιο υψηλό με 865 νέες διαγνώσεις. Από το σύνολο των κρουσμάτων της 21ης Οκτωβρίου, το 38% καταγράφηκε στην Αττική και το 21% στην Θεσσαλονίκη, ενώ η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων ήταν 37 έτη για την επικράτεια και τα 28 για την Θεσσαλονίκη.

Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 39 έτη.

Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά σε 9,3 (από 6,4 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ παρέμεινε σταθερό σε 86.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει σταθεροποίηση στο 41% (από 40% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 58%.

Συμπερασματικά, η επιδεινούμενη κατάσταση απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα αυξήθηκε σε 17.051 την τελευταία εβδομάδα. Παράλληλα, το τελευταίο επταήμερο έχουν διενεργηθεί συνολικά 13.346 έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντισωμάτων (Rapid Ag).

Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα (20/10/20), η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάταξη με γνώμονα τον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκ. κατοίκους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με 49,9 θανάτους βρίσκεται στην 102η θέση στον κόσμο, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 143.6 θάνατοι και στη 23η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 353,8. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων στις 18/10 διαμορφώθηκε σε 37 από 38 ημέρες και των θανάτων σε 52 από 58 ημέρες.

Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι ο δείκτης Rt παραμένει στη μονάδα, τόσο για την επικράτεια, όσο και για την περιφέρεια Αττικής.

Η κινητικότητα του πληθυσμού, στις περισσότερες κατηγορίες, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Η μόνη αξιοσημείωτη παρατήρηση είναι η μείωση της κινητικότητας στα πάρκα και τους υπαίθριους χώρους.

Το όριο για το νέο συναγερμό

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ και της Μάρθας Καϊτανίδη, οι πληροφορίες λένε, ότι ο συναγερμός θα σημάνει άμεσα εφόσον οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις σε διάστημα ενός 24ώρου αγγίξουν τις 2.000, με τους επιστήμονες να βάζουν στο… μικροσκόπιο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πολιτών που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 με προτεραιότητα την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων.

Αλλες πληροφορίες, αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να ξεπεράσουμε τα 1.000 κρούσματα.

Διασπορά

Και αυτό διότι εφόσον η διασπορά περάσει δυναμικά στην τρίτη ηλικία και γενικότερα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τότε αναμένεται να δημιουργηθούν ασφυκτικές συνθήκες.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται και στη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων (σε συνδυασμό με τις κατά τόπους αντοχές του συστήματος υγείας), με τις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα να βρίσκονται στο επίκεντρο της ανησυχίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές της Πολιτικής Προστασίας, ο πανδημικός ιός πέρασε τα σύνορα των Σερρών από τα ταξίδια από και προς τη Θεσσαλονίκη με «όχημα» τους νέους που κινούνται ανάμεσα στις δύο πόλεις για να γευτούν τη νυχτερινή ζωή ή ανέμελα Σαββατοκύριακα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα υπογράμμισε πως υπάρχει επιθετική έξαρση στην περιοχή και σημείωσε με έμφαση ότι «αυτό προκύπτει από τα αριθμητικά δεδομένα, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 239 ενεργά κρούσματα μέσα στην πόλη των Σερρών, αλλά με μεγάλες μετακινήσεις και σε άλλους γειτονικούς δήμους, ενώ υπάρχουν 442 επαφές υψηλού κινδύνου που είναι απομονωμένες».

Μάλιστα, έκανε έκκληση στους νέους να γίνουν «σύμμαχοι» της πολιτείας στην εφαρμογή των μέτρων, καθώς προς το παρόν οι περιορισμοί αποτελούν το μοναδικό «εμβόλιο» έναντι της εξελισσόμενης πανδημίας.

Και ενώ η βόρεια Ελλάδα δέχεται μία σφοδρή επιδημιολογική επίθεση, σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται και τα Ιωάννινα που επίσης απασχολούν τους αρμόδιους φορείς. Οπως μάλιστα, περιέγραφαν με γλαφυρότητα οι ίδιες πηγές, η περίπτωση της συγκεκριμένης πόλης της Ηπείρου παραπέμπει σε παιχνίδι «πόκερ», καθώς παρότι τη χωρίζει μία λεπτή γραμμή από το lockdown τη μία ημέρα φαίνεται να τη διασχίζει ενώ την επομένη απομακρύνεται.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Υπό την πρωτόγνωρη αυτή υγειονομική κρίση, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε κατά την πρόσφατη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ότι «από την αρχή της πανδημίας προετοιμαζόμασταν για τα κακά σενάρια. Ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου προσαρμόζουμε και αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας».

Και διευκρίνισε ότι σήμερα στην Αττική υπάρχουν 140 κλίνες ΜΕΘ-Covid, ενώ σε επίπεδο επικράτειας ο αριθμός τους αγγίζει τις 288 κλίνες, προσθέτοντας ότι το ΕΣΥ είναι σε θέση να «αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη».

Σε κάθε περίπτωση εντύπωση προκαλεί και η γεωγραφική κατανομή των νοσηλειών, καθώς παρατηρείται μια σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής με το «βάρος» να μεταφέρεται στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Είναι ενδεικτικό πως την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκαν 14 εισαγωγές στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και πέντε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / in.gr / tanea.gr / iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα