Featured

Οι ξεχασμένοι καλλιτέχνες των 534 ευρώ

Οι καλλιτέχνες έχουν επιδοτηθεί με ελάχιστα χρήματα από την αρχή της πανδημίας.

Βιβή Κοτσαπουϊκίδου
οι-ξεχασμένοι-καλλιτέχνες-των-534-ευρώ-640106
Βιβή Κοτσαπουϊκίδου

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού φαίνεται πως είναι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι καλλιτέχνες, πολλοί εκ των οποίων καλούνται να ζήσουν από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα (!) με τα 534€ του κράτους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Γολγοθάς των καλλιτεχνών ξεκίνησε από την αρχή της πανδημίας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αρχικά πως θα επιδοτηθούν όλοι οι καλλιτέχνες, οι οποίοι είχαν συμβάσεις 1-20 Μαρτίου του 2020, σ΄αυτό το πλαίσιο όμως περιήλθαν οι συμβάσεις μόνο αορίστου χρόνου και όχι ορισμένου. Πρόκειται για λιγότερο από το 30% των καλλιτεχνών, όπως εξήγησε στην Parallaxi ο Δημήτρης Σφίγγος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος.

Μετά από μεγάλο αγώνα, κατάφεραν να μπουν ωστόσο και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου από 14 Φεβρουαρίου μέχρι 20 Μαρτίου του 2020. Μαΐο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο δεν πληρώθηκε κανείς καθώς όπως εξηγεί ο κ. Σφίγγος θεωρήθηκε ότι «άνοιξε» η δουλειά, κάτι που δεν ισχύει για πολλούς καλλιτέχνες οι οποίοι βρίσκονται χωρίς εργασία σχεδόν 14 μήνες.

Μετά από πολλές αντιδράσεις και έναν ξεχασμένο Πολιτισμό, δημιουργείται το Μητρώο Εργαζομένων στον Πολιτισμό. Οι προϋποθέσεις για να εγγραφείς ήταν η τετραετής προϋπηρεσία ή σχετικό πτυχίο. Στόχος του Μητρώου ήταν να επιδοτήσει κάποιους καλλιτέχνες από τον Σεπτέμβριο του 2020 και μετά. «Προχώρησε η ιστορία της εγγραφής και επιδότησαν Σεπτέμβρη – Οκτώβρη μια φορά, μια ακόμη Νοέμβρη – Δεκέμβρη και μια τελευταία Γενάρη – Φλεβάρη, αλλά στην πρώτη επιδότηση η καταληκτική προθεσμία εγγραφής στο μητρώο ήταν 20 Οκτώβρη. Τον Νοέμβριο μπήκαν τα λεφτά. Η δεύτερη καταληκτική ήταν 10/1» σημειώνει ο Δημήτρης Σφίγγος. Από εκεί ξεκινά το πρόβλημα. Τα στοιχεία που υπάρχουν στο Μητρώο είναι μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, και επειδή δεν έχει ανοίξει πλατφόρμα για να κατατεθούν νέα στοιχεία, πολλοί δικαιούχοι έχουν μείνει εκτός.

Από την αρχή του πρώτου lockdown και για την ακρίβεια από τον Φεβρουάριο του 2020, όπου «χάθηκαν» οι Απόκριες για πολλούς μέχρι σήμερα, οι καλλιτέχνες έχουν επιδοτηθεί μόλις τους έξι από τους 14 μήνες και οι πιο τυχεροί έχουν λάβει και το περίφημο 800αρι. Χρήματα που υπολογίζονται γύρω στα 3.800 – 3.900€.

Αυτή τη στιγμή οι καλλιτέχνες είναι εν αναμονή του ανοίγματος της πλατφόρμας για τον μήνα Μάρτιο, ενώ βρισκόμαστε ήδη στα τέλη Απριλίου. Στην καλύτερη δηλαδή θα πληρωθούν αρχές Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι προσπαθούν να ζήσουν με 534€.

Και μετά έρχεται το καλοκαίρι…

Πριν λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το άνοιγμα της εστίασης αμέσως μετά το Πάσχα, σε μια περίοδο που οι διασωληνωμένοι καθημερινά είναι άνω των 800 και οι νεκροί κοντεύουν να φτάσουν τους 10.000…

Το πολυπόθητο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους γίνεται με έναν πρόχειρο τρόπο και «ψίχουλα» για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι καλούνται να στήσουν μαγαζιά από το 0 σε ότι αφορά την τροφοδοσία εν μέσω αργιών. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΑΣΥ, Γιώργος Καββαθάς, πολλές επιχειρήσεις δε θα καταφέρουν να ανοίξουν στις 3 Μαΐου. Τι σημαίνει αυτό για τους καλλιτέχνες; Μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για δουλειά, μιας και η live μουσική θα μείνει στο ψυγείο. Σε εξωτερικούς χώρους δεν επιτρέπεται να παίζουν οι μουσικοί και οι εσωτερικοί χώροι, δεν προβλέπεται να ανοίξουν άμεσα.

Σε ότι αφορά το άνοιγμα του πολιτισμού το καλοκαίρι, ενώ φημολογείται ότι ήδη ετοιμάζονται πολλές συναυλίες, ακόμα δεν υπάρχει κάτι επίσημο. Από την άλλη μια συναυλία έχει πολλά έξοδα για τον εκάστοτε επιχειρηματία και μπορεί το κοινό να είναι μειωμένο με κρατική απόφαση, ωστόσο αυτά δε μειώνονται, καθώς ο εξοπλισμός, οι μισθοί και τα ένσημα δεν μπορούν να αλλάξουν.

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα