Διεθνή

Οι μεγάλες πόλεις είναι ακυβέρνητες

Σχεδόν αδύνατο να είσαι δήμαρχος σε αυτές τις μεγάλες πόλεις.

Parallaxi
οι-μεγάλες-πόλεις-είναι-ακυβέρνητες-980602
Parallaxi

Οι κάτοικοι του Σικάγο ”κλώτσησαν” τη Λόρι Λάιτφουτ στο κράσπεδο στερώντας της την ευκαιρία να κερδίσει μια δεύτερη θητεία στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Όπως όλα δείχνουν, το να είσαι δήμαρχος του Σικάγο είναι γενικώς κάτι το σχεδόν αδύνατο.

Ο Ρίτσαρντ Τζέι Ντέιλι και ο Χάρολντ Ουάσινγκτον πέθαναν και οι δύο ενόσω βρίσκονταν στην εξουσία. Ο γιος του πρώτου, Richard M. Daley, υπηρέτησε για 22 χρόνια προτού συνταξιοδοτηθεί.

Η Λόρι Λάιτφουτ δεν είναι η μόνη δήμαρχος των ΗΠΑ που κινδυνεύει. Το να είσαι δήμαρχος μιας μεγάλης πόλης έχει γίνει πια μία σχεδόν αδύνατη και άθλια δουλειά.

Ποιος ξέρει γιατί η Λάιτφουτ ήθελε να κρατήσει τη δουλειά; Δε φαινόταν και τόσο χαρούμενη και πέρασε τα τελευταία δύο χρόνια σε απίστευτες πολιτικές διαμάχες με δασκάλους και αστυνομικά συνδικάτα. Η δική της προεκλογική εκστρατεία περιλάμβανε μια μεγάλη δόση αποδοχής της ευθύνης για λάθη, κάτι που μπορεί να είναι ειλικρινές αλλά ποτέ δεν είναι καλό σημάδι.

Φαινόταν να τρέχει απλώς και μόνο επειδή έτσι κάνουν οι πολιτικοί. Η Keisha Lance Bottoms της Ατλάντα, που χαρακτηρίστηκε ως ανερχόμενο αστέρι επίσης άφησε το αξίωμα πέρυσι αφού υπηρέτησε μόνο μία θητεία.

Κανείς, ωστόσο, δεν ήταν πιο ειλικρινής ως προς το πόσο μισεί τη δουλειά του όσο ο Τζιμ Κέννεϊ της Φιλαδέλφεια, ο οποίος είπε κατά λάθος την αλήθεια μετά τον πυροβολισμό δύο αστυνομικών το περασμένο καλοκαίρι.

«Δεν υπάρχει εκδήλωση ή μέρα που να μη ξαπλώνω ανάσκελα και να μην κοιτάζω το ταβάνι και να ανησυχώ για πράγματα», είπε. «Οπότε θα είμαι χαρούμενος όταν δεν είμαι εδώ, όταν δε θα είμαι δήμαρχος και μπορώ να απολαύσω κάποια πράγματα».

Ο Kenney ζήτησε συγγνώμη και με μισή καρδιά το πήρε πίσω, αλλά μάλλον μίλησε εξ ονόματος πολλών δημάρχων.

Όπως τόνισε η Annie Lowrey τον Ιανουάριο, κάθε πόλη έχει τα δικά της προβλήματα, όπως και κάθε αντιδημοφιλής δήμαρχος.

Ένας λόγος που ο πρεσβύτερος Ντέιλι μπόρεσε να ασκήσει εξουσία για τόσα χρόνια ήταν το μακροχρόνιο σύστημα πατρωνίας, το οποίο έκτοτε έχει καταργηθεί. Αυτό είναι καλό για την αναχαίτιση της δημόσιας διαφθοράς, αλλά κακό για τους σύγχρονους δημάρχους όπως η Λάιτφουτ.

Οι γυναίκες που διευθύνουν πόλεις, όπως η Λάιτφουτ και η Κάντρελ, μπορεί επίσης να έχουν υψηλότερο επίπεδο από τους άνδρες.

Πριν από τη Λάιτφουτ, η οποία είναι ανοικτά ομοφυλόφιλη, η τελευταία δήμαρχος του Σικάγο που αρνήθηκε την επανεκλογή της ήταν η Τζέιν Μπερν, η οποία ήταν η τελευταία γυναίκα που κατείχε τη θέση.

Εικόνα: Σικάγο

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η εγκληματικότητα είναι αυτή που βαραίνει τους δημάρχους. Το έγκλημα δεν είναι, όπως κάποιοι πολιτικοί ίσως θέλουν να πιστεύετε, ένα αστικό μονάχα πρόβλημα. Όταν το βίαιο έγκλημα αυξήθηκε σε όλο το έθνος από το καλοκαίρι του 2020, παρουσίασε έξαρση και στις αγροτικές περιοχές. Αλλά οι πόλεις προσελκύουν περισσότερο την προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Η Νέα Ορλεάνη έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών στη χώρα.

Όπως οι πρόεδροι που τιμωρούνται ή επιβραβεύονται για την απόδοση μιας οικονομίας στην οποία έχουν ελάχιστο έλεγχο, έτσι και οι δήμαρχοι δεν έχουν τόσους μοχλούς ελέγχου της δημόσιας ασφάλειας, ωστόσο οι ψηφοφόροι τιμωρούν όποιον είναι υπεύθυνος καθώς αποζητούν βελτίωση. Η αύξηση της βίας ήταν μια τάση σε εθνικό επίπεδο, υπογραμμίζοντας την ελάχιστη επίδραση τέτοιων πολιτικών στη διατήρηση της ασφάλειας των κατοίκων.

Ένας δήμαρχος μπορεί να προσπαθήσει να προσλάβει περισσότερους αστυνομικούς ή να κάνει μεταρρυθμίσεις στο τμήμα, αλλά αυτό είναι αργό. Η υπερβολική πίεση κινδυνεύει να αποξενώσει την αστυνομία, ενδεχομένως και να στείλει την εγκληματικότητα στα ύψη. Οι περισσότερες πόλεις έχουν ελάχιστο έλεγχο στους κανονισμούς για τα όπλα. Ένας δήμαρχος μπορεί να επιχειρήσει να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και αυτό είναι αργό και υπόκειται σε μεγαλύτερες τάσεις.

Η αποτυχία της Λάιτφουτ θα πρέπει να θεωρηθεί όχι μόνο ως λάθος ενός πολιτικού, αλλά ως ένδειξη της ακυβερνησίας των μεγάλων πόλεων σήμερα. Είναι η μεγαλύτερη άρχουσα της μεγαλούπολης που βγήκε μετά από λίγο καιρό, αλλά θα μπορούσε να διαμορφώνει τάσεις.

*Η Λόρι Ελέιν Λάιτφουτ είναι Αμερικανίδα πολιτικός και δικηγόρος, που υπηρετεί ως 56η Δήμαρχος του Σικάγου από το 2019.

Πηγή: David A. Graham/ The Atlantic

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα