Οι μεταλλάξεις του ιού φέρνουν παρατάσεις των lockdown

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
οι-μεταλλάξεις-του-ιού-φέρνουν-παρατά-584091
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Γερμανία – κορονοϊός: Συνεχίζονται οι επικρίσεις του Σοσιαλδημοκρατών κατά των Χριστιανοδημοκρατών για τους εμβολιασμούς. Προεκλογικός ελιγμός απαντά το CDU

Η κριτική του (συγκυβερνώντος) Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τον χριστιανοδημοκράτη (CDU) υπουργό Υγείας Γενς Σπαν για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού συνεχίζεται. Οι χριστιανοδημοκράτες χαρακτηρίζουν τις επικρίσεις του κυβερνητικού εταίρου του προεκλογικό ελιγμό, δεδομένου ότι το 2021 θα διεξαχθούν οι ομοσπονδιακές εκλογές, έξι εκλογές σε κρατίδια και δύο δημοτικές.

Ο Βαυαρός σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Φλόριαν Ποστ ζήτησε την «σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα της προμήθειας του εμβολίου. Η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Υγείας Σπαν έχουν δώσει όρκο ότι δεν θα βλάψουν τον γερμανικό λαό, αλλά και οι δύο εμπιστεύτηκαν την προμήθεια του εμβολίου στους ερασιτέχνες περί την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ φον ντερ Λάιεν», δήλωσε ο Ποστ στην εφημερίδα «Bild».

Ο -επίσης σοσιαλδημοκράτης- αντικαγκελάριος και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς παρέδωσε εξ ονόματος των ομοσπονδιακών κρατιδίων τα οποία κυβερνώνται από το SPD στον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν έναν κατάλογο τεσσάρων σελίδων με ερωτήματα για τον εμβολιασμό, σύμφωνα με την «Bild». Μεταξύ άλλων, του ζητά «να απαντήσει γιατί η ΕΕ έχει παραγγείλει τόσο λίγες δόσεις εμβολίου και γιατί απέρριψε μεγαλύτερες προσφορές δόσεων από τις εταιρείες Biontech και Moderna».

Η επικεφαλής του CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμάπουρ χαρακτήρισε την κριτική του SPD «φτηνή προσπάθεια να κάνει προεκλογική εκστρατεία εν μέσω της πανδημίας. Οι αποφάσεις ελήφθησαν από κοινού στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση η οποία αποτελείται από Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες. Μου φαίνεται ότι το SPD ασχολείται περισσότερο με την προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα του στις δημοσκοπήσεις παρά για την καταπολέμηση της πανδημίας. Αυτό μιλάει από μόνο του», τόνισε.

Ο Σπαν απέρριψε και πάλι την κριτική για την προμήθεια εμβολίων. «Πρώτα απ’ όλα, κατά την άποψή μου, εξακολουθεί να είναι σωστό που ακολουθήσαμε και συνεχίζουμε να ακολουθούμε τον ευρωπαϊκή δρόμο. Βασιστήκαμε από την αρχή σε διάφορους κατασκευαστές, επειδή δεν ήταν σαφές ποια εταιρεία θα έφτανε πρώτη στο στόχο», είπε στο δεύτερο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας απέρριψε επίσης την κριτική για τη στρατηγική εμβολιασμού κατά του κορονοϊιού. «Οι δόσεις εμβολίου που διατίθενται σήμερα στη Γερμανία είναι ακριβώς αυτές που έχω ανακοινώσει εδώ και εβδομάδες, κατι το οποίο είχε επίσης συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, απαντώντας στη σχετική κριτική του κυβερνητικού εταίρου του συνασπισμού SPD.

«Λόγω του αρχικά σχετικά μικρού αριθμού διαθέσιμων δόσεων, πρέπει ο εμβολιασμός να γίνει κατά προτεραιότητα, λ.χ. στα γηροκομεία, γι ‘αυτό και το θέμα είναι λίγο πιο περίπλοκο. Η συζήτηση επικεντρώνεται στον μακροπρόθεσμο στόχο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Όμως, οι ενδιάμεσοι στόχοι είναι επίσης σημαντικοί. Εάν καταφέραμε να εμβολιάσουμε όλους όσοι φιλοξενούνται σε Οίκους Ευγηρίας τον Ιανουάριο, αυτό θα κάνει την πραγματική διαφορά σε αυτήν την πανδημία», τόνισε.

Όσον αφορά στην έντονη κριτική των πολιτικών του SPD, όπως του Γενικού Γραμματέα Λαρς Κλίνγκμπάιλ, ο οποίος χαρακτήρισε χτες την κατάσταση με τους εμβολιασμούς «χαώδη» και τις «δόσεις πολύ λίγες σε μια χώρα όπου αναπτύχθηκε μάλιστα το εμβόλιο», ο Σπαν είπε στο ARD ότι «σε αυτήν την πραγματικά δύσκολη φάση της πανδημίας, οι πολίτες δικαίως θα περίμεναν ενότητα από την κυβέρνησή τους. Σε μια τέτοια φάση, δεν είναι λειτουργικό να είναι κανείς ταυτόχρονα κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Για κάποιον λόγο το SPD δεν τα πάει καλά εδώ και 20 χρόνια. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στο προεκλογικό έτος», τόνισε.

«Υποστηρίζεται πολύ ενεργά η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής της Biontech στο Μάρμπουργκ. Επιπλέον, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να γίνει κανόνας ο εμβολιασμός έξι, αντί των πέντε, ατόμων από κάθε φιαλίδιο. Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε να γίνουν όλα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το γεγονός ότι ξεκινήσαμε την έξοδο από την πανδημία με τον εμβολιασμό θα πρέπει να μας δίνει αισιοδοξία για το 2021», κατέληξε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Ιράν- covid-19: Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού

Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊου, που πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία και θεωρείται πιο μεταδοτικό, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ιράν σήμερα, σε έναν Ιρανό που επέστρεψε από τη Βρετανία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Σαΐντ Ναμακί.

“Δυστυχώς εντοπίσαμε το πρώτο κρούσμα του βρετανικού, μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού σε έναν αγαπητό μας συμπολίτη ο οποίος επέστρεψε από την Αγγλία (…) και ο οποίος εισήχθη σε ένα από τα ιδιωτικά μας νοσοκομείο”, επεσήμανε ο Ναμακί μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό.

“Το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού δεν εντοπίστηκε σε κάποιον από τους συγγενείς του ασθενή”, κατάληξε ο ίδιος.

Box office: 57%-76% κάτω οι εισπράξεις για τους κινηματογράφους το 2020

Covid-19-Εμβόλιο: Η μέγιστη αποτελεσματικότητα δεν είναι εγγυημένη εάν καθυστερήσει η χορήγηση της δεύτερης δόσης (BioNTech)

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech προειδοποιεί ότι η μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της Covid-19 δεν είναι αποδεδειγμένη για την περίπτωση που η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου καθυστερήσει, στρατηγική που εφαρμόζεται η εξετάζεται από διάφορες χώρες για να επιτευχθεί ο εμβολιασμός μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων.

«Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου δεν έχουν αξιολογηθεί σε άλλα χρονοδιαγράμματα δοσολογίας, εκτός της χορήγησης των δύο δόσεων με απόσταση 21 ημερών που εφαρμόσθηκε στις κλινικές δοκιμές», προειδοποιεί η εταιρεία, η οποία ανέπτυξε σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer το πρώτο εμβόλιο που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Εξαιτίας των περιορισμένων στοκ εμβολίων, η Δανία ανακοίνωσε χθες ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου θα χορηγούνται με απόσταση έξι εβδομάδων. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ενέκρινε πριν από την Ευρωπαϊκή Ενωση την κυκλοφορία του εμβολίου στις αρχές του Δεκεμβρίου, επιτρέπει απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων μέχρι και 12 εβδομάδων.

«Με τον τρόπο αυτόν, θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περισσότερους ανθρώπους», εξήγησε o επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Δανίας Σόρεν Μπρόστρομ τονίζοντας ότι η ανάλυση αυτή βασίζεται στα δεδομένα που παρουσιάσθηκαν από τα εργαστήρια και κάνουν λόγο για την χορήγηση της δεύτερης δόσης «19 έως 42 ημέρες» μετά την πρώτη δόση.

Στην Γερμανία, το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις υγειονομικές αρχές να αξιολογήσουν τις εναλλακτικές για την επιμήκυνση της χρονικής απόστασης ανάμεσα στις δύο δόσεις, σύμφωνα με έγγραφο.

«Ακόμη και αν τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει μερική προστασία 12 ημέρες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η προστασία διατηρείται πέραν των 21 ημερών», εξήγησε εκπρόσωπος της BioNTech.

«Εκτιμούμε ότι η χορήγηση δεύτερης δόσης είναι αναγκαία για την δημιουργίας μέγιστης προστασίας κατά της νόσου», συνόψισε. Ωστόσο, «οι αποφάσεις για εναλλακτικά πρωτόκολλα δοσολογίας λαμβάνονται από τις εθνικές αρχές» με τις οποίες το εργαστήριο βρίσκεται σε «συνεχή διάλογο».

Οι σχετικές αποφάσεις στην Δανία αφορούν επίσης το εμβόλιο της Moderna, ενώ στην Βρετανία αφορούν και το εμβόλιο της AstraZeneca.

ΗΠΑ- covid-19: Σε θεωρίες συνωμοσίας πιστεύει ο φαρμακοποιός που κατέστρεψε εκατοντάδες δόσεις εμβολίο

Ο Αμερικανός φαρμακοποιός, που κατέστρεψε εκατοντάδες δόσεις εμβολίου κατά της covid-19 τον Δεκέμβριο, είναι “συνωμοσιολόγος”, πεπεισμένος ότι τα εμβόλια αυτά είναι επικίνδυνα, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο Στίβεν Μπράντενμπουργκ, που εργαζόταν νυχτερινή βάρδια στο ιατρικό κέντρο της Ορόρα στο Γκράφτον του Ουισκόνσιν, έβγαλε από το ψυγείο 57 φιαλίδια του εμβολίου της Moderna, κάθε ένα από τα οποία περιείχε περίπου δέκα δόσεις, διότι πίστευε ότι το εμβόλιο αυτό μπορεί να αλλάξει το ανθρώπινο DNA. Κάποιες από τις δόσεις αυτές χορηγήθηκαν από λάθος σε ανθρώπους, χωρίς ευτυχώς παρενέργειες.

Ο Μπράντενμπουργκ απολύθηκε, ενώ το νοσοκομείο ενημέρωσε τις αρχές οι οποίες τον συνέλαβαν την προηγούμενη Πέμπτη.

“Σκοπός του (…) ήταν να καταστήσει (τα εμβόλια) αναποτελεσματικά διότι ήταν πεπεισμένος ότι δεν είναι ασφαλή, ότι η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των φραμάκων αυτών τα κάνει επικίνδυνα”, δήλωσε ο εισαγγελέας της κομητεία Οζόκι, ο Άνταμ Γκερόλ.

Τα εμβόλια της Moderna και των Pfizer/BioNTech χρησιμοποιούν τη μέθοδο mRNA η οποία διδάσκει στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου να καταπολεμά τον ιό.

Ο 46χρονος άνδρας είχε δηλώσει αρχικά στη διοίκηση του νοσοκομείου ότι τα φιαλίδια έμειναν εκτός ψυγείου από λάθος, όμως στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι το έκανε σκοπίμως.

“Ο Μπράντενμπουργκ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είναι συνωμοσιολόγος, δήλωσε στους ερευνητές ότι πίστευε πως το εμβόλιο κατά της covid-19 είναι επικίνδυνο για τους ανθρώπους, ότι θα μπορούσε να τους κάνει κακό και ότι μπορεί να αλλάξει το DNA τους”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία.

Ο φαρμακοποιός εξήγησε επίσης στις αρχές ότι βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση καθώς η σύζυγός του έχει υποβάλει αίτηση διαζυγίου και έχει ζητήσει την αποκλειστική επιμέλεια των δύο παιδιών τους.

Η σύζυγος του Μπράντενμπουργκ, την οποία επικαλείται η εφημερίδα New York Times, επισήμανε ότι ο φαρμακοποιός πίστευε πως “ο κόσμος καταρρέει γύρω μας” και ότι η κυβέρνηση “σχεδιάζει κυβερνοεπιθέσεις”.

Lockdown και εγκρίσεις εμβολίων στη σκιά της μετάλλαξης

Γερμανία- covid-19: Προς παράταση των περιοριστικών μέτρων οδεύει η κυβέρνηση, ενώ αυξάνονται οι επικρίσεις για τη βραδύτητα της εμβολιαστικής εκστρατείας

Η Γερμανία, όπου αυξάνονται οι επικρίσεις για την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 που θεωρείται ότι προχωράει πολύ αργά, ετοιμάζεται σήμερα να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργού των 16 κρατιδίων αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα την παράταση των μέτρων, πιθανόν ως τις 31 Ιανουαρίου.

Τα καταστήματα — με εξαίρεση αυτά των τροφίμων– τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι πολιτιστικοί χώροι αναμένεται να παραμείνουν κλειστοί τις επόμενες εβδομάδες, όπως και η πλειονότητα των σχολείων.

Η πρώην Ανατολική Γερμανία πλήττεται περισσότερο

Αν και κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού η Γερμανία θεωρούνταν ο “καλός μαθητής” της Ευρώπης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, πλέον δυσκολεύεται να ελέγξει την covid-19, κυρίως στα κρατίδια της πρώην ανατολικής Γερμανίας.

Το όριο των 1.000 νεκρών σε ένα 24ωρο ξεπεράστηκε για πρώτη φορά στις 30 Δεκεμβρίου. Περίπου 1, 787 εκατομμύριο κρούσματα covid-19 έχουν επιβεβαιωθεί από την αρχή της πανδημίας στη Γερμανία, ενώ περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Οι επιπτώσεις των χριστουγεννιάτικων διακοπών και των οικογενειακών συγκεντρώσεων δεν έχουν ακόμη καταγραφεί, προειδοποιούν οι ειδικοί.

“Υπάρχει λίγος χώρος για χαλάρωση”, τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Η “ιστορική” κρίση του κορονοϊού αναμένεται να παραταθεί το 2021, είχε προειδοποιήσει από την πλευρά της η ίδια η Μέρκελ στις 31 Δεκεμβρίου, στις ευχές της για το νέο έτος.

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη στη Σαξονία, ένα κρατίδιο που για καιρό ήταν επιφυλακτικό στη λήψη μέτρων και όπου το ποσοστό των μολύνσεων έφτανε χθες τις 323 ανά 100.000 κατοίκους. Και άλλες περιοχές της ανατολικής Γερμανίας, όπως η Θουριγγία ή το Βραδεμβούργο, έχουν επίσης πληγεί ιδιαίτερα από την covid-19.

Η παράταση των περιοριστικών μέτρων κρίνεται “αναπόφευκτη”, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ, ο οποίος πριν μερικές εβδομάδες επέκρινε την “υστερία” των μέτρων κατά της πανδημίας.

Επικρίσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης

Η Γερμανία δεν έχει καταφέρει μετά τον Σεπτέμβριο να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19. Η Μέρκελ, η δημοτικότητα της οποίας παραμένει πολύ υψηλή, δεν κατάφερε να επιβάλει πιο αυστηρά μέτρα στα κρατίδια, που ανησυχούσαν για τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας.

Οπότε η διαχείριση του δεύτερου κύματος ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”, όπως έγραψε η εφημερίδα Die Welt, κάνοντας λόγο για “δισταγμούς, συγκρούσεις αρμοδιοτήτων και στρατηγικά λάθη”.

Εκτός από τα μέτρα, η Γερμανία βασίστηκε πολύ και στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19.

Περισσότεροι από 264.000 ηλικιωμένοι και υγειονομικοί είχαν λάβει μέχρι χθες, Δευτέρα, την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech.

Αν και ο ρυθμός των εμβολιασμών στη Γερμανία είναι πιο γοργός σε σχέση με άλλες γειτονικές της χώρες, υπάρχουν πολλοί που επικρίνουν τη βραδύτητα της εκστρατείας.

Περίπου το 44% των Γερμανών δεν έχει πειστεί από την εμβολιαστική εκστρατεία, σύμφωνα με δημοσκόπηση το Civey.

Η εφημερίδα Bild, αυτή με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στη Γερμανία, διεξάγει εκστρατεία κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί ότι “βασίστηκε πολύ στην ΕΕ” για τον εφοδιασμό σε εμβόλια και ότι χρησιμοποιεί μόνο αυτό της Pfizer/BioNTech και όχι αυτό της Moderna.

Η διαμάχη έφτασε ως την κυβέρνηση, με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), να αποστέλλει έναν κατάλογο με ερωτήσεις για την εμβολιαστική εκστρατεία στον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, μέλος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

“Για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράγγειλε τόσες λίγες δόσεις του εμβολίου; Και για ποιο λόγο κάποιες παρτίδες που δεν είχε ζητήσει η ΕΕ (…) δεν παραγγέλθηκαν από τη Γερμανία;”, ρωτά μεταξύ άλλων ο Σολτς.

“Πάντα ήταν άποψή μου (…) να παίρνω τον ευρωπαϊκό δρόμο”, απάντησε ο Σπαν.

Πολλά εμβολιαστικά κέντρα, ανάμεσά τους το μεγαλύτερο στη Γερμανία που βρίσκεται στο Αμβούργο, άνοιξαν σήμερα, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα να παρατείνει όσο το δυνατόν περισσότερο το διάστημα μεταξύ της χορήγησης της πρώτης και της δεύτερης δόση, ώστε να μπορέσουν να εμβολιαστούν περισσότεροι Γερμανοί.

Ιταλία-Covid-19: Η επιστροφή των μαθητών στα λύκεια της Ιταλίας αναβάλλεται για τις 11 Ιανουαρίου ενώ μέχρι τις 15 Ιανουαρίου περιορίζονται οι μετακινήσεις των πολιτών

Η επιστροφή των μαθητών στα ιταλικά λύκεια αναβάλλεται για τις 11 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε. Τα δημοτικά και τα γυμνάσια θα ξαναλειτουργήσουν κανονικά, όπως είχε αποφασιστεί, από μεθαύριο, Πέμπτη 7 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι πολλές ιταλικές περιφέρειες (Βένετο, Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια, Μάρκε, Απουλία) είχαν εκφράσει ανοικτά την διαφωνία τους με την θέση της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι, για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στη φάση αυτή πρέπει να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.

Δεν αποκλείεται, η τοπική αυτοδιοίκηση, σε ορισμένες περιοχές, να επιμείνει στην ανάγκη να αναβληθεί η επιστροφή των νέων 14 έως 19 ετών, στις τάξεις τους.

Στις 11 Ιανουαρίου, πάντως, πρόκειται να κάνει μάθημα στις σχολικές αίθουσες μόνον το 50% των μαθητών των λυκείων της χώρας.

Πριν λάβει την όποια νέα απόφαση, η κυβέρνηση της Ρώμης θέλει να αξιολογήσει τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία, σχετικά με την συνολική κατάσταση των μολύνσεων, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στις 8 του μηνός.

Παράλληλα, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, οι Ιταλοί δεν θα μπορούν να βγουν από την περιφέρεια στην οποία ζουν μόνιμα (εκτός αν συντρέχει λόγος υγείας ή επαγγελματικός) και θα επιτρέπονται επισκέψεις δύο μόνον ατόμων σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Πριν λίγο, εξάλλου, οι υγειονομικές αρχές έκαναν γνωστό ότι μέχρι σήμερα στην Ιταλία έχουν εμβολιασθεί κατά του κορονοϊού 179.000 άνθρωποι. Η περιφέρεια, που έως τώρα έχει παρουσιάσει τα μεγαλύτερα οργανωτικά προβλήματα, όσον αφορά τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer, είναι η Λομβαρδία, παρότι πρόκειται για την περιοχή που έχει πληρώσει το υψηλότερο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, από την αρχή της επιδημίας covid- 19.

Μόσχα: Επικοινωνία Πούτιν με Μέρκελ – Συζήτησαν ενδεχόμενο κοινής παραγωγής εμβολίων

Βρετανία-Covid-19: Το νέο lockdown στην Αγγλία θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τον Μάρτιο, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει επιλογές και για τον περιορισμό των διεθνών ταξιδιών, λέει ο υπουργός Γκόουβ

Το νέο lockdown που επιβλήθηκε στην Αγγλία λόγω της έξαρσης των μολύνσεων, που οφείλεται στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, δεν θα αρχίσει να αίρεται παρά τον Μάρτιο, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός κυβερνητικού συντονισμού Μάικλ Γκόουβ.

«Μπαίνοντας στον Μάρτιο, θα μπορούμε να άρουμε ορισμένους από τους περιορισμούς αυτούς, αλλά όχι απαραιτήτως όλους», προειδοποίησε ο Γκόουβ, ο οποίος είναι αρμόδιος για τον συντονισμό της δράσης της κυβέρνησης, μιλώντας στο κανάλι Sky News.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να εμβολιασθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, ούτως ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε να αίρουμε σταδιακά τους περιορισμούς», διαβεβαίωσε.

Αντιμέτωπος με την ανησυχητική άνοδο της νέας παραλλαγής του ιού, η οποία είναι κατά 50% έως 70% πιο μεταδοτική, σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες, και με τον κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος υγείας, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επεξέτεινε το lockdown, που εφαρμόζεται πλέον στα τρία τέταρτα του αγγλικού πληθυσμού και στο σύνολο της επαρχίας, και το ενίσχυσε. Τα σχολεία, που παρέμεναν μέχρι τώρα ανοικτά, έκλεισαν.

Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, οι αρχές ελπίζουν ότι θα έχουν εμβολιάσει όλους τους άνω των 70 ετών καθώς και το υγειονομικό προσωπικό, δηλαδή περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι είναι μεταξύ αυτών που κινδυνεύουν περισσότερο, χάρη σε μια επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού που άρχισε στις 8 Δεκεμβρίου και διεξάγεται πλέον με δύο εμβόλια, αυτά των Pfizer/BioNTech και των AstraZeneca/Οξφόρδης.

«Όσο πιο αποτελεσματικό θα είναι το πρόγραμμα εμβολιασμού (…), τόσο ευκολότερο θα είναι να αρθούν οι περιορισμοί αυτοί», επέμεινε ο υπουργός, ανακοινώνοντας πως «οι ερχόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ, πολύ δύσκολες».

Εξάλλου, μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, o Μάικλ Γκόουβ είπε ακόμη πως η κυβέρνηση εξετάζει επιλογές για τον περιορισμό των διεθνών ταξιδιών.

«Εξετάζουμε περαιτέρω επιλογές για να περιορίσουμε τα διεθνή ταξίδια», δήλωσε ο υπουργός. «Το μήνυμα είναι πολύ, πολύ ξεκάθαρο για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι δεν πρέπει να ταξιδεύουν».

Από νομικής πλευράς, το lockdown θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, Τετάρτη, στις 00:01 (τοπική ώρα, 02:01 ώρα Ελλάδας), όμως ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τον πληθυσμό να αρχίσει αμέσως να τηρεί τους νέους κανόνες. Το κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα αύριο, Τετάρτη.

Οι κάτοικοι απαγορεύεται να βγαίνουν από το σπίτι παρά μόνο για λόγους ανάγκης, όπως για ψώνια ή για επίσκεψη σε γιατρό.

Όπως και κατά το πρώτο lockdown, την άνοιξη, και αντίθετα από το δεύτερο, τον Νοέμβριο, τα σχολεία έχουν κλείσει και από σήμερα πέρασαν στην τηλεδιδασκαλία.

Με περισσότερους από 75.000 νεκρούς, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης που έχουν πληγεί περισσότερο από την Covid-19 και η τάση έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ο αριθμός των μολύνσεων, που ανακοινώνεται καθημερινά υπερβαίνει τις 50.000 και χθες, Δευτέρα, είχε πλησιάσει τις 59.000.

Ιταλία- covid-19: Η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει σε ισχύ πολλούς περιορισμούς προκειμένου να ανασχέσει την εξάπλωση της επιδημίας

Οι Ιταλοί υπουργοί αποφάσισαν να διατηρήσουν σε ισχύ αυτό το Σαββατοκύριακο τα πανεθνικά περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας covid-19, όμως συμφώνησαν να τα χαλαρώνουν τις εργάσιμες ημέρες.

Οι Ιταλοί πέρασαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στα σπίτια τους, καθώς τους επιτρεπόταν να βγαίνουν μόνο για λόγους εργασίας, υγείας ή έκτακτες ανάγκες ή για σύντομες επισκέψεις σε περιορισμένο αριθμό φίλων και συγγενών.

Οι περιορισμοί αυτοί ήταν προγραμματισμένο να αρθούν την Πέμπτη, όμως αργά χθες Δευτέρα η ιταλική κυβέρνηση συμφώνησε στην επιστροφή στο σύστημα τριών βαθμίδων, το οποίο επιτρέπει την εφαρμογή διαφορετικών μέτρων ανά περιφέρεια.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα πρέπει να παραμένουν κλειστά σε όλη τη χώρα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και οι μετακινήσεις από πόλη σε πόλη να περιορίζονται στο ελάχιστο.

Εξάλλου η κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει για τη Δευτέρα την προγραμματισμένη για την Πέμπτη επανέναρξη των λυκείων στο 50% της χωρητικότητας τους. Κάποιες περιφέρειες, όπως αυτή του Βένετο, έχουν αποφασίσει να αναβάλουν την επανέναρξη των μαθημάτων ως τις 31 Ιανουαρίου.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων covid-19 στην Ιταλία έχει μειωθεί από περίπου 40.000 στα μέσα Νοεμβρίου σε κάτω από 20.000, όμως η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει ασταθής, με πολλές εκατοντάδες ανθρώπους να πεθαίνουν καθημερινά λόγω του κορονοϊού.

Παράλληλα η κυβέρνηση συμφώνησε να παρατείνει ως τις 15 Ιανουαρίου την απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ των 20 περιφερειών της χώρας, με τα ταξίδια να επιτρέπονται μόνο για λόγους υγείας, εργασίας ή για έκτακτες ανάγκες.

Στην Ιταλία έχουν καταγραφεί σχεδόν 76.000 θάνατοι από covid-19.

Αυστραλία- covid-19: Η χώρα δεν θέλει να ξεκινήσει βιαστικά τους εμβολιασμούς, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μόρισον

Παρά την ολοένα και μεγαλύτερη πίεση να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid- 19 στην Αυστραλία, ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον δήλωσε σήμερα ότι δεν θέλει να αναλάβει “ανώφελους κινδύνους”.

Την ώρα που πολλές χώρες έχουν αρχίσει την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19, η αυστραλιανή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων πρόκειται να αποφασίσει σε περίπου ένα μήνα για το αν θα εγκρίνει σε κάποιο υποψήφιο εμβόλιο και οι πρώτες δόσεις δεν αναμένεται να χορηγηθούν πριν το τέλος Μαρτίου.

Ο Μόρισον, ο οποίος στην αρχή της επιδημίας του κορνοϊού δήλωνε ότι η χώρα του θα είναι “πρωτοπόρος” στον εμβολιασμό, άφησε να εννοηθεί ότι οι πιο πληγείσες χώρες από την covid-19, όπως η Βρετανία, αναγκάστηκαν να δώσουν έγκριση για έκτακτη χρήση σε εμβόλια.

“Η Αυστραλία δεν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως η Βρετανία. Δεν διστάσαμε να πάρουμε μέτρα. Δεν χρειάζεται να αναλάβουμε ανώφελους κινδύνους”, τόνισε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 3AWο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Συνολικά η Αυστραλία έχει καταφέρει να ελέγξει την πανδημία covid-19 , όμως κάποιες εστίες εμφανίστηκαν πρόσφατα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της, το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη.

Περίπου 26 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με τον Μόρισον, με περίπου 60.000 νέα κρούσματα κορονοϊού ημερησίως η Βρετανία “είναι στις πρώτες φάσεις” του εμβολιασμού και “αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα διότι το κάνουν βιαστικά”.

“Δεν ελέγχουν τις παρτίδες των εμβολίων προτού τα χορηγήσουν στους πολίτες, αν έχω καταλάβει σωστά”, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Αυστραλία θα κάνει αυτούς τους ελέγχους.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, οι μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και αλλού θα προσφέρουν στη χώρα του περισσότερα στοιχεία, απ’ό,τι οι κλινικές δοκιμές, σχετικά με τη μη βλαπτικότητα των εμβολίων.

Η Αυστραλία, με περίπου 25 εκατομμύρια κατοίκους, έχει προγραμματίσει να αγοράσει σχεδόν 54 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και της Οξφόρδης κατά της covid-19, εκ των οποίων περίπου 3,8 εκατομμύρια θα της παραδοθούν στις αρχές του έτους.

Παράλληλα έχει συνάψει συμφωνία για την απόκτηση φέτος 51 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που έχει αναπτύξει η Novavax και 10 εκατομμυρίων αυτού της Pfizer/BioNtech.

Γαλλία-Covid-19: Η χώρα έχει καταγράψει γύρω στα 10 κρούσματα της βρετανικής παραλλαγής του κορονοϊου, η οποία είναι παρούσα και στο Παρίσι

Στη Γαλλία έχουν καταγραφεί γύρω στα 10 κρούσματα της περισσότερο μεταδοτικής παραλλαγής του κορονοϊού, η οποία εντοπίσθηκε πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Η παραλλαγή αυτή του ιού είναι παρούσα και στο Παρίσι, δήλωσε επίσης σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 ο γενικός διευθυντής του συστήματος των νοσοκομείων του Παρισιού Μαρτέν Ιρς.

Εξάλλου ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ακόμη, μιλώντας στον ραδιοσταθμό RTL, πως το υψηλό επίπεδο των κρουσμάτων του κορονοϊού στη Γαλλία καθιστά απίθανη τη χαλάρωση των περιορισμών που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή κατά της Covid-19.

Ο Βεράν ανακοίνωσε επίσης πως η Γαλλία επεκτείνει τους εμβολιασμούς στους πυροσβέστες και εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα ηλικίας άνω των 50 ετών.

«Θα διευρύνουμε, θα επιταχύνουμε και θα απλουστεύσουμε τη στρατηγική μας για τους εμβολιασμούς», δήλωσε ο Βεράν μιλώντας στον RTL.

ΗΠΑ- covid-19: Τα περισσότερα από τα εμβόλια, που έχουν διανεμηθεί στα νοσοκομεία της χώρας, δεν έχουν χορηγηθεί στον πληθυσμό και οι αρχές κάποιων πολιτειών απειλούν τα νοσοκομεία με κυρώσεις

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των 15 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της covid-19, που έχουν σταλεί σε νοσοκομεία στις ΗΠΑ, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, ανακοίνωσαν χθες, Δευτέρα, αξιωματούχοι, την ώρα που οι κυβερνήτες της Νέας Υόρκης και της Φλόριντα προειδοποίησαν ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε όσα νοσοκομεία δεν διαθέτουν γρήγορα τα εμβόλια.

Στη Νέα Υόρκη τα νοσοκομεία πρέπει να χορηγούν τα εμβόλια μέσα σε μία εβδομάδα αφού τα λάβουν, σε διαφορετική περίπτωση θα τους επιβάλλεται πρόστιμο και θα μειώνεται ο αριθμός των επόμενων δόσεων που πρόκειται να λάβουν, δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο.

“Δεν θέλω τα εμβόλια σε ένα ψυγείο ή σε έναν καταψύκτη. Τα θέλω στο μπράτσο κάποιου”, τόνισε. “Αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, τότε δημιουργούνται ερωτήματα για την αποτελεσματική λειτουργία του νοσοκομείου”.

Συνολικά τα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης έχουν χορηγήσει λιγότερες από τις μισές δόσεις που τους έχουν διανεμηθεί.

Στη Φλόριντα, όπου προτεραιότητα στον εμβολιασμό έχει δοθεί στους ηλικιωμένους έναντι πολλών εργαζομένων πρώτης γραμμής, ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα δίνει περισσότερα εμβόλια στα νοσοκομεία που τα χορηγούν πιο γρήγορα.

“Τα νοσοκομεία που δεν κάνουν καλή δουλειά στη χορήγηση του εμβολίου θα δούνε τις δόσεις τους να μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία που κάνουν καλή δουλειά”, τόνισε.

Στη Φλόριντα έχει χορηγηθεί λιγότερο από το ένα τέταρτο του 1,14 εκατομμυρίου δόσεων που έχουν δοθεί στην πολιτεία και οι αρχές σκοπεύουν να προσθέσουν επιπλέον 1.000 νοσηλευτές στο προσωπικό που συμμετέχει στην εκστρατεία εμβολιασμού.

Οι ιατρικές αρχές είναι αντιμέτωπες με τις επιφυλάξεις των πολιτών, αλλά και κάποιων υγειονομικών, απέναντι στα εμβόλια που αναπτύχθηκαν σε τόσο γρήγορο χρονικό διάστημα.

Όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει και επιχειρησιακά προβλήματα στη μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία των ΗΠΑ.

“Το πραγματικό πρόβλημα είναι να πάει (το εμβόλιο) στους ανθρώπους που το θέλουν”, σχολίασε ο κορυφαίος ανοσολόγος των ΗΠΑ Άνθονι Φάουτσι μιλώντας στο MSNBC. “Δεν βρισκόμαστε στο σημείο που θα θέλαμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να ρίξουμε τις ευθύνες στην επιφυλακτικότητα των πολιτών απέναντι στα εμβόλια”, εξήγησε.

Πηγή: AΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα