Oι Ουκρανοί μιλούν για 90 νεκρά παιδιά – Θύματα και στο Ντονέτσκ

Ανοίγουν 10 ανθρωπιστικοί διάδρομοι για αμάχους - Ο τέταρτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας θα επικεντρωθεί σε μια κατάπαυση του πυρός.

Parallaxi
oι-ουκρανοί-μιλούν-για-90-νεκρά-παιδιά-θ-894774
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ενενήντα παιδιά έχουν σκοτωθεί και περισσότερα από εκατό, έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική της χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Oυκρανού γενικού εισαγγελέα.

“Ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων καταγράφηκε στις περιοχές του Κιέβου, του Χαρκίβ (Χάρκοβο), του Ντονέτσκ, του Τσερνίχιφ, του Σούμι, της Χερσώνας, του Μικολάγιφ και του Ζιτόμιρ”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διακριβώσει άμεσα τις πληροφορίες.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι στοχοποιεί αμάχους σε αυτό που χαρακτηρίζει “ειδική επιχείρηση” με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας.

16 νεκροί στο Ντονέτσκ – Από ουκρανικό βομβαρδισμό, λένε φιλορώσοι αυτονομιστές

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν σήμερα ότι ουκρανικό πλήγμα προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 20 στο κέντρο της πόλης Ντονέτσκ.

Στον λογαριασμό της στο Telegram, η πολιτοφυλακή άμυνας του Ντονέτσκ δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν ματωμένα πτώματα να κείτονται στον δρόμο εν μέσω ερειπίων, αλλά και ένα μικρό λεωφορείο με σπασμένα τα τζάμια.

Αρχικά η πηγή αυτή είχε κάνει λόγο για 20 νεκρούς. Λίγα λεπτά αργότερα το τοπικό υπουργείο Υγείας επεσήμανε στο Telegram ότι έχει καταγράψει 16 νεκρούς και 23 τραυματίες.

Σύμφωνα με την πολιτοφυλακή άμυνας του Ντονέτσκ, η αντιαεροπορική άμυνα των αυτονομιστών αναχαίτισε έναν ουκρανικό πύραυλο “Totchka”, τα «συντρίμμια» του οποίου προκάλεσαν τα θύματα.

Ο επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι επρόκειτο για βόμβα διασποράς, οι οποίες είναι απαγορευμένες στις περισσότερες χώρες, αλλά όχι στη Ρωσία και την Ουκρανία.

«Αν (ο πύραυλος) δεν είχε καταρριφθεί, θα υπήρχαν ακόμη περισσότερα θύματα», εκτίμησε ο Πουσίλιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα θύματα ανέμεναν σε στάση λεωφορείου ή για να αγοράσουν εισιτήριο.

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από ένα πορτοκαλί λεωφορείο που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά και από πολλά οχήματα που είχαν τυλιχθεί στις φλόγες.

«Χτυπήθηκε» τρόλεϊ στην Κουρενίφκα -Πληροφορίες για νεκρό

Νέοι βομβαρδισμοί ακούστηκαν στα προάστια του Κιέβου, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για «χτύπημα» ενός τρόλεϊ στην περιοχή Κουρενίφκα (Kurenivka ή Kurenyovka). Πρόκειται για κατοικημένη περιοχή, από όπου οι άνθρωποι δεν έχουν ακόμη φύγουν.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, υπάρχει ένας νεκρός και 5 τραυματίες.

Για το τι ακριβώς συνέβη, στην περιοχή που βρίσκεται περίπου 3 χλμ. μακριά από την 9όροφη πολυκατοικία που βομβαρδίστηκε, υπάρχουν δύο εκδοχές.

Η πρώτη είναι ότι στην περιοχή έπεσαν ρωσικοί πύραυλοι, ενώ η δεύτερη ότι εξουδετερώθηκαν από την αεροάμυνα της Ουκρανίας και τα θραύσματα έπεσαν στο σημείο.

Στο σημείο χτυπημένο βρίσκεται και ένα ταξί, ενώ σε μια πολυκατοικία που βρίσκεται δίπλα έχουν σημειωθεί υλικές ζημιές.

Οι διασωστικές δυνάμεις ερευνά την πιθανότητα να υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι.

Ο τέταρτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας θα επικεντρωθεί σε μια κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και εγγυήσεις για την ασφάλεια, σύμφωνα με το Κίεβο

Ο τέταρτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία σήμερα θα επικεντρωθεί στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, στην απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και στις εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία, δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, ένας από τους Ουκρανούς διαπραγματευτές και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Οι θέσεις μας δεν έχουν αλλάξει: η ειρήνη, η άμεση κατάπαυση του πυρός, η απόσυρση όλων των ρωσικών στρατευμάτων και μόνον έπειτα από αυτό θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τις σχέσεις μας γειτονίας και για τις πολιτικές μας διαφορές”, σημειώνει ο Ποντόλιακ σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter.

“Διαπραγματεύσεις. Τέταρτος γύρος. Για την ειρήνη, την κατάπαυση του πυρός, την άμεση απόσυρση των στρατευμάτων και τις εγγυήσεις ασφάλειας. Δύσκολη συζήτηση”, αναφέρει επίσης σε γραπτό του μήνυμα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο προσθέτει ότι πιστεύει πως η Ρωσία “εξακολουθεί να έχει την αυταπάτη ότι 19 ημέρες βίας κατά (ουκρανικών) ειρηνικών πόλεων είναι η σωστή στρατηγική”.

Οι συνομιλίες αναμένεται να γίνουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το Κίεβο και η Μόσχα εξέφρασαν τις περασμένες μέρες συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, μολονότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία εντείνεται.

 Αντιμέτωπος με επισιτιστική κρίση ο κόσμος, λέει ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Μελνιτσένκο

 

Μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση ελλοχεύει εκτός κι αν σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς οι τιμές των λιπασμάτων αυξάνονται τόσο γρήγορα που πολλοί αγρότες δεν μπορούν πλέον να τα αγοράσουν, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος μεγιστάνας λιπασμάτων και άνθρακα Αντρέι Μελνιτσένκο.

Αρκετοί από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας έχουν κάνει δημοσίως έκκληση για ειρήνη από τότε που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων οι Μιχαΐλ Φρίντμαν, Πιοτρ Άβεν και Όλεγκ Ντεριπάσκα.

Ανοίγουν 10 ανθρωπιστικοί διάδρομοι για αμάχους

Η Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι θα επιχειρήσει σήμερα να απομακρύνει εγκλωβισμένους αμάχους μέσω 10 ανθρωπιστικών διαδρόμων που θα ανοίξουν.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ είπε ότι αυτές οι διαδρομές θα χρησιμοποιηθούν για μετακινήσεις από πόλεις κοντά στο Κίεβο και την ανατολική περιοχή του Λουχάνσκ.

Τουρκία: Συνάντηση Ερντογάν – Σολτς σήμερα στην Άγκυρα με θέμα την Ουκρανία

Συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς θα έχει σήμερα στην Αγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία καθώς οι δύο χώρες ασκούν πιέσεις για την επίτευξη εκεχειρίας 19 ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή.

Η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μοιράζεται ένα θαλάσσιο σύνορο με την Ουκρανία και με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και έχει καλές σχέσεις και με τις δύο.

Η Αγκυρα έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτη την εισβολή και έχει εκφράσει τη στήριξή της προς την Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα έχει εναντιωθεί στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας και έχει προσφερθεί να διαμεσολαβήσει.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε χθες ότι συνεργάζεται με την Τουρκία και το Ισραήλ για διαμεσολαβητές ώστε να οριστεί ένας τόπος και ένα πλαίσιο για συνομιλίες με τη Ρωσία μετά τη φιλοξενία την περασμένη εβδομάδα των πρώτων συνομιλιών σε ανώτερο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Η σημερινή επίσκεψη του Σολτς θα είναι η πρώτη που πραγματοποιεί στην Τουρκία μετά τον Δεκέμβριο του 2021 που ανέλαβε τα καθήκοντά του και διεξάγεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Γερμανίας να συζητήσει με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν για να τερματιστεί η εισβολή στην Ουκρανία.

«Πέραν των διμερών δεσμών, μια ανταλλαγή απόψεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί σχετικά με περιφερειακά και διεθνή θέματα, κυρίως για την Ουκρανία και για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ», ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι μπορεί να διευκολύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, αλλά λέει ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει εκεχειρία και δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Επίσης η Τουρκία λέει ότι υπάρχουν πολίτες της στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις ρωσικές δυνάμεις και έχει ζητήσει τη στήριξη της Μόσχας για την απομάκρυνσή τους παρέχοντας ταυτόχρονα ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα