Οι πανελλήνιες, η παιδεία και τα στερεότυπα
Ένα σχόλιο για τη σημερινή ημέρα.
Νίκη Κεραμέως: «οι νέοι μας δεν εγκλωβίζονται πλέον στα πανεπιστήμια». Αυτό βρήκε να πει πριν λίγο η Υπουργός Παιδείας για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής. Αυτή η κυβέρνηση μας φροντίζει συνεχώς, να απεξαρτηθούμε από τον μισθό μας, να απεγκλωβιστούμε από τα πανεπιστήμια.
Η Νέα Δημοκρατία με ένα non paper είχε χαρακτηρίσει fake news τα επιχειρήματα που έλεγαν ότι 20.000 ή και παραπάνω περισσότεροι υποψήφιοι από πέρυσι θα έμεναν εκτός Πανεπιστημίων λόγω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και ανέμενε μόλις (sic) 9.000 περισσότερα. Η εικόνα στα στατιστικά δείχνει οτι συνέβη σχεδόν αυτό που υποστήριζαν όσοι και όσες διαφωνούσαν. Περίπου 17.000 περισσότερα παιδιά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά έμειναν εκτός πανεπιστημίων, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στις 40.000.
Άλλη συνέπεια των ΕΒΕ, ιδιαίτερα αυτών στα ειδικά μαθήματα, είναι πως δεκάδες τμήματα σε όλη την επικράτεια θα υποδεχθούν εξαιρετικά μικρό αριθμό πρωτοετών φοιτητών και φοιτητριών. Με μια πρόχειρη ματιά σε τουλάχιστον 20 τμήματα ο αριθμός εισακτέων από τα γενικά λύκεια είναι μονοψήφιος. Αποκορύφωμα η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο με μηδέν (0) εισακτέους. Σίγουρα, αξίζουν συγχαρητήρια και στη συνέλευση των καθηγητών της σχολής που επέλεξαν συντελεστή ΕΒΕ υψηλότερο και από αυτόν του ΕΜΠ και στα δυο ειδικά μαθήματα. Βέβαια, το πανεπιστήμιο κατάλαβε αργότερα το λάθος και έτρεχε να το διορθώσει ζητώντας τροποποίηση που δεν έγινε δεκτή. Κατέστρεψαν τη σχολή τους και ίσως το μέλλον δεκάδων παιδιών που ήθελαν να περάσουν στην Αρχιτεκτονική της Ξάνθης.
Σήμερα βγήκαν οι βάσεις που είχαν αυτά τα αποτελέσματα για τα παιδιά που έδιναν πανελλήνιες και για τα ίδια τα δημόσια πανεπιστήμια. Χθες ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ιδιωτικό ταξίδι για να εγκαταστήσει την κόρη του στις ΗΠΑ όπου θα φοιτήσει στο πανεπιστήμιο Yale. Ο συμβολισμός είναι προφανώς μεγάλος και σε ένα βαθμό θυμίζει το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ικαρία την ημέρα κατά την οποία είχε τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 στην Αττική.
Η παιδεία, ο χάρτης της τριτοβάθμιας, ο τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια θέλει μεγάλες αλλαγές. Με τον καιρό η άποψή μου αλλάζει από τότε που πρωτομπήκα στο πανεπιστήμιο. Δεν είμαι ακόμα απολύτως σίγουρος για την αλλαγή αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτή η αλλαγή που χρειάζεται η παιδεία δεν είναι στην κατεύθυνση της εκπαιδευτικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Πολλές συζητήσεις γύρω από την παιδεία βασίζονται σε στερεότυπα, ιδίως για τα πανεπιστήμια. Αυτά τα στερεότυπα μπορεί να οδήγησαν πολλούς να στηρίξουν τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Ίσως τώρα που θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις συνέπειες, να ανοίξουμε πιο σοβαρά τη συζήτηση για την παιδεία που θέλουμε.
Δείτε επίσης:
Κεραμέως: Οι νέοι μας δεν εγκλωβίζονται πλέον στα πανεπιστήμια