Featured

Οι πιο κοντινές φωτογραφίες του ήλιου

Οι κοντινότερες που έχουν καταγράψει ποτέ οι κάμερες.

Parallaxi
οι-πιο-κοντινές-φωτογραφίες-του-ήλιου-627062
Parallaxi

Νέες εικόνες του Ήλιου, που έχουν ληφθεί μόλις 77 εκατομμύρια χιλιόμετρα (48 εκατομμύρια μίλια) από την επιφάνειά του είναι οι κοντινότερες που έχουν καταγράψει ποτέ οι κάμερες.

Προέρχονται από τον ανιχνευτή Solar Orbiter (SolO) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, ο οποίος ξεκίνησε νωρίτερα φέτος το ταξίδι του.

Μεταξύ των εικόνων του σκάφους που έχουν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι όψεις των μίνι φλογών που ονομάζονται “φωτιές στρατόπεδων”.

Αυτά είναι τα εκατοστά του μεγέθους των γιγαντιαίων φωτοβολίδων του Ήλιου που παρατηρούνται συνήθως από τα τηλεσκόπια της Γης.

“Διακεκομμένα σε όλη την επιφάνεια, αυτές οι μικρές φωτοβολίδες μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε ένα μυστηριώδες φαινόμενο που ονομάζεται στεφανιαία θέρμανση, όπου το εξωτερικό στρώμα του ήλιου, ή η κορώνα, είναι περισσότερο από 200-500 φορές θερμότερο από τα παρακάτω στρώματα.

«Ανυπομονούμε να το διερευνήσουμε περαιτέρω καθώς η Solar Orbiter πλησιάζει τον Ήλιο και το αστέρι του σπιτιού μας γίνεται πιο ενεργό», εξήγησε ο ερευνητής του Mullard Space Science Laboratory, University College London,ο Δρ David Long.

Ο δορυφόρος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (Esa) απεστάλη σε πύραυλο από το Cape Canaveral στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο. Η αποστολή του είναι να αποκαλύψει τα μυστικά της δυναμικής συμπεριφοράς του αστεριού μας.

Οι εκπομπές του Ήλιου έχουν βαθιές επιπτώσεις στη Γη που υπερβαίνουν πολύ απλώς την παροχή φωτός και ζεστασιάς.

Συχνά, είναι διαταραχές, εκρήξεις φορτισμένων σωματιδίων, με τα μαγνητικά πεδία που παρασύρονται να μετακινούνται ηλεκτρονικά σε δορυφόρους και να υποβαθμίζουν τις ραδιοεπικοινωνίες.

Το SolO θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να προβλέψουν καλύτερα αυτήν την παρέμβαση.

“Η πρόσφατη κατάσταση με τον coronavirus έχει αποδείξει πόσο σημαντικό είναι να παραμείνουμε συνδεδεμένοι και οι δορυφόροι αποτελούν μέρος αυτής της συνδεσιμότητας”, δήλωσε η δρ. Caroline Harper, επικεφαλής της διαστημικής επιστήμης του Οργανισμού Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου. “Λοιπόν, είναι πραγματικά σημαντικό να μάθουμε περισσότερα για τον Ήλιο, ώστε να μπορούμε να προβλέψουμε τον καιρό του, τον διαστημικό του καιρό, με τους ίδιους τρόπους που μάθαμε να κάνουμε (με τον καιρό) εδώ στη Γη.”

Το Solar Orbiter έχει τοποθετηθεί σε μια σειρά βρόχων γύρω από τον Ήλιο που σταδιακά θα τον φέρουν πιο κοντά – τελικά σε απόσταση μικρότερη από 43 εκατομμύρια χλμ.

Αυτό θα βάλει το SolO στην τροχιά του πλανήτη Ερμή.

Οι φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη προέρχονται από το πιο πρόσφατο κοντινό πέρασμα, γνωστό ως perihelion. Αυτό συνέβη στα μέσα Ιουνίου, μέσα στην τροχιά της Αφροδίτης.

Συγκριτικά, η Γη βρίσκεται περίπου 149 εκατομμύρια χλμ. (93 εκατομμύρια μίλια) κατά μέσο όρο από τον Ήλιο.

Για να είμαστε σαφείς: ενώ οι νέες εικόνες έχουν ληφθεί από το πλησιέστερο ποτέ πλεονεκτικό σημείο, δεν είναι η υψηλότερη ανάλυση που αποκτήθηκε ποτέ. Τα μεγαλύτερα ηλιακά τηλεσκόπια στη Γη θα κερδίζουν πάντα το SolO σε αυτή τη σύγκριση.

Αλλά η ολιστική προσέγγιση του ανιχνευτή, χρησιμοποιώντας τον συνδυασμό έξι οργάνων τηλεπισκόπησης και τεσσάρων επιτόπιων οργάνων, το βάζει όμως σε διαφορετικό επίπεδο.

Ο ανώτερος σύμβουλος της Esa για την επιστήμη και την εξερεύνηση, καθηγητής Mark McCaughrean, δήλωσε στο BBC News: “Το Solar Orbiter δεν πλησιάζει τον Ήλιο για να πάρει εικόνες υψηλότερης ανάλυσης: πλησιάζει πιο κοντά για να μπει σε ένα διαφορετικό, λιγότερο ταραχώδες μέρος του ηλιακού ανέμου, μελετώντας τα σωματίδια και το μαγνητικό πεδίο επί τόπου σε αυτήν την πιο κοντινή απόσταση, λαμβάνοντας ταυτόχρονα απομακρυσμένα δεδομένα στην επιφάνεια του Ήλιου και αμέσως γύρω από αυτό για περιβάλλον. Καμία άλλη αποστολή ή τηλεσκόπιο δεν μπορεί να το κάνει αυτό. ”

Πήγη: ΒΒC

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα