Διεθνή

Οι Ταλιμπάν επαναφέρουν εκτελέσεις και ακρωτηριασμούς

Έχουν ήδη υπάρξει αρκετές αναφορές για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα.

Parallaxi
οι-ταλιμπάν-επαναφέρουν-εκτελέσεις-κ-802242
Parallaxi
Εικόνα Twitter

Ο διαβόητος πρώην επικεφαλής της θρησκευτικής αστυνομίας των Ταλιμπάν δήλωσε ότι θα επαναληφθούν στο Αφγανιστάν ακραίες τιμωρίες, όπως εκτελέσεις και ακρωτηριασμοί.

Ο Mullah Nooruddin Turabi, τώρα υπεύθυνος για τις φυλακές, δήλωσε στο AP News ότι οι ακρωτηριασμοί ήταν «απαραίτητοι για την ασφάλεια».

Είπε επίσης, ότι αυτές οι τιμωρίες μπορεί να μην επιβάλλονται δημόσια, όπως ήταν υπό την προηγούμενη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990. Αλλά κατέκρινε την οργή για τις δημόσιες εκτελέσεις τους στο παρελθόν: «Κανείς δεν θα μας πει ποιοι πρέπει να είναι οι νόμοι μας».

Από την ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν μια ηπιότερη μορφή διακυβέρνησης από ό, τι στην προηγούμενη θητεία τους. Όμως έχουν ήδη υπάρξει αρκετές αναφορές για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα.

Την Πέμπτη, η Human Rights Watch προειδοποίησε ότι οι Ταλιμπάν στη Χεράτ «αρνούνται στις γυναίκες την ελεύθερη κυκλοφορία έξω από τα σπίτια τους [και] επιβάλλουν υποχρεωτικούς ενδυματολογικούς κώδικες».

Και τον Αύγουστο, η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι μαχητές των Ταλιμπάν ήταν πίσω από τη σφαγή εννέα μελών της διωκόμενης μειονότητας Χαζάρα.

Η Γενική Γραμματέας της Αμνηστίας Άγκνες Κάλαμαρντ είπε τότε ότι η «εν ψυχρώ θηριωδία» των δολοφονιών ήταν «μια υπενθύμιση των προηγούμενων πράξεων των Ταλιμπάν και ένας τρομακτικός δείκτης για το τι μπορεί να φέρουν οι νόμοι τους».

Λίγες μέρες πριν οι Ταλιμπάν αναλάβουν τον έλεγχο της Καμπούλ, ένας δικαστής τους στο Μπαλκ, ο Haji Badruddin, δήλωσε στον Secunder Kermani του BBC ότι υποστηρίζει τη σκληρή και κυριολεκτική ερμηνεία του ισλαμικού θρησκευτικού νόμου από την ομάδα.

Με πληροφορίες από BBC

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα