Top

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας στη χώρα μας

Όλα τα τελευταία νέα για τον κοροναϊό στη χώρα μας

Parallaxi
οι-τελευταίες-εξελίξεις-στο-μέτωπο-τη-628662
Parallaxi
Εικόνα: Unsplash
Μήνυμα 112: Η Πολιτική Προστασία προειδοποιεί «μην έρχεστε σε επαφή με ευάλωτες ομάδες»
Την προσοχή όλων εφιστά με νέο μήνυμά της από το 112 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με αφορμή τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων. Το μήνυμα έφθασε στα κινητά των πολιτών λίγο μετά τις 13.30 και εφιστά την προσοχή όσων γυρίζουν από τις διακοπές τους.
«Κατά την επιστροφή σας από τις διακοπές δείξτε ιδιαίτερη προσοχή. Ο κίνδυνος διασποράς COVD-19 είναι αυξημένος. Μην έρχεστε σε επαφή με ευάλωτες ομάδες και ακολουθείτε τα μέτρα προστασίας».

Μαγιορκίνης: Ανησυχία για τα ορφανά κρούσματα – Πόσο πρέπει να μειωθούν μετά τα νέα μέτρα

Την ανησυχία του για την γέννηση ορφανών κρουσμάτων που προέρχονται από αλυσίδες μετάδοσης που δεν είναι κατανοητές, εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγος για τον κοροναϊό στην χώρα μας.

Ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν πάνω από 50 ορφανά κρούσματα την ημέρα, δηλαδή κρούσματα που δεν έχουν προκύψει από ιχνηλάτηση, άτομα που έκαναν οικειοθελώς τεστ ή εντοπίστηκαν με τυχαία δειγματοληψία. Σημείωσε ότι «στα μέσα προς το τέλος της άλλης εβδομάδας θα θέλαμε να δούμε μετά την λήψη και των νέων μέτρων κάτω από 200 κρούσματα σταθερά». Για το άνοιγμα των σχολείων ο Γκίκας Μαγιορκίνης επανέλαβε την πρόταση του για χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 και 19 ετών.

Κοροναϊός: Πάνω από 300 δειγματοληπτικοί έλεγχοι της περιφέρειας στα λιμάνια της Αττικής

Θεσσαλονίκη – Ιπποκράτειο νοσοκομείο: Βρέφος 27 ημερών θετικό στον κορονοϊό

Θετικό στον κορονοϊό εντοπίστηκε βρέφος 27 ημερών στη Θεσσαλονίκη. Νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο με ήπια συμπτώματα.

Την ίδια ώρα, σε καραντίνα στο σπίτι του είναι το βρέφος τρεισήμισι μηνών από την Έδεσσα, που βρέθηκε θετικό σε κορονοϊό.

Θεσσαλονίκη: Άλλος ένας θάνατος από κορονοϊό – Στους 230 οι νεκροί

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στη χώρα μας, καθώς κατέληξε μια 74χρονη που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου». Η 74χρονη, που έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, είχε διασωληνωθεί αλλά παρά τον αγώνα των ιατρών άφησε την τελευταία της πνοή τις πρώτες πρωινές ώρες. Έτσι, ο δραματικός απολογισμός από τον κορωνοϊό στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 230.

Γώγος: H τηλεργασία είναι το ζητούμενο του χειμερινού εξαμήνου

Κοροναϊός: Παραμένει στην εντατική η 17χρονη στο ΑΧΕΠΑ
Σε σταθερή κατάσταση παραμένει η υγεία της 17χρονης, θετικής σε κοροναϊό, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην εντατική του ΑΧΕΠΑ. Αυτό που ανησυχεί τους γιατρούς, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, είναι ότι δεν έχουν εξακριβώσει εάν η υγείας της ανήλικης ήταν επιβαρυμένη από κάποια άλλη πάθηση. Αυτό που αναφέρουν είναι ότι ήταν υγιής πριν νοσήσει από κοροναϊό.
Οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με τη διασπορά του κοροναϊού στους νέους, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων πέφτει αισθητά. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος σχολιάζοντας το περιστατικό της 17χρονης, είπε: «Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα βαριά περιστατικά».
Στη συνέχεια, δήλωσε: «Και οι νέοι έχουν κοινή λογική και μπορούν να καταλάβουν ότι επιστρέφοντας από διακοπές μπορεί να φέρουν τον επικίνδυνο ιό που μπορεί να μην βλάψει τους ίδιους, ωστόσο μπορεί να βλάψει τους δικούς τους, για αυτό πρέπει να αυτοπεριοριστούν».

750 άτομα και αρνητικό τεστ για όσους εισέρχονται από την Κακαβιά

Περιορισμός στον μέγιστο αριθμό ατόμων που εισέρχονται στη χώρα ισχύει από χθες, Κυριακή 16 Αυγούστου, στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς, στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των μέτρων για την καταπολέμηση της διασποράς του κορονοϊού.
Έτσι από χθες. στη χώρα θα μπορούν να εισέλθουν μόνο 750 άτομα ημερησίως από την Κακαβιά. Τι ισχύει από σήμερα στην Κακαβιά Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων μέτρων, από σήμερα καθίσταται υποχρεωτική και η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR) για όλους τους εισερχόμενους ταξιδιώτες στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα.
Το τεστ θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδο στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει και για τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής, ενώ σημειώνεται πως το τεστ θα πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα. Κομφούζιο χθες στη πύλη εισόδου της Κακαβιάς Στο μεταξύ κομφούζιο επικράτησε και χθες στην Κακαβιά, με συνέπεια να κλείσουν προσωρινά τα σύνορα.
Κατόπιν ακριβέστερης ερμηνείας της σχετικής ΚΥΑ, τα σύνορα ξανάνοιξαν και λειτούργησαν έως αργά τη νύχτα προκειμένου να εξυπηρετηθεί μεγαλύτερος αριθμών ατόμων -που παρέμεναν εγκλωβισμένα έως και τρία εικοσιτετράωρα. Χθες, επίσης, ενισχύθηκαν και οι υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας και επιταχύνθηκαν οι έλεγχοι και οι διελεύσεις. Οι ουρές έχουν μειωθεί αισθητά και οι διαδικασίες γίνονται ταχύτερα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί ακόμη που αναμένουν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος.
Το τριήμερο της αναμονής «σημαδεύτηκε» από τον θάνατο του δεκάχρονου αγοριού που παρασύρθηκε από ασθενοφόρο στο ύψος των Βουλιαρατών. Με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο, από σήμερα στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς, δυνατότητα εισόδου έχουν έως 750 άτομα ημερησίως -εφοδιασμένα με αρνητική βεβαίωση μοριακού ελέγχου.
Οι εισερχόμενοι προβλέπεται να παραμένουν για επτά ημέρες σε κατ΄ οίκον απομόνωση. Όσοι εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος υποβάλλονται σε τεστ για τον κορονοϊό από τις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, που δουλεύουν ασταμάτητα σε εξαντλητικές συνθήκες.

Σε εφαρμογή από σήμερα η νέα δέσμη μέτρων για τον κορωνοϊό

Τηλεδιάσκεψη για τον κορoναϊό: Στο επίκεντρο οι νέοι και η επιστροφή των εκδρομέων

Με τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η τακτική σύσκεψη για τον COVID-19. Στη διάρκειά της, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, έγινε εκτίμηση της κατάστασης και παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, τα κρούσματα ανά περιοχές και ηλικίες και τα δεδομένα από το σύστημα Υγείας. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες.

Ειδική αναφορά έγινε για τα πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία για εκείνους που γυρίζουν από διακοπές. Οι σχετικές ανακοινώσεις, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, θα γίνουν τις επόμενες μέρες ύστερα από τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή των επιστημόνων. Αποφασίστηκε δε η αποστολή πανελλαδικού μηνύματος από το 112 για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας για όσους επιστρέφουν.
Η αποστολή του μηνύματος από το 112 έχει ήδη ξεκινήσει και αναφέρει: «Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 17-08-2020. Κατά την επιστροφή σας από τις διακοπές δείξτε ιδιαίτερη προσοχή. Ο κίνδυνος διασποράς COVID-19 είναι αυξημένος, Μην έρχεστε σε επαφή με ευάλωτες ομάδες και ακολουθείτε τα μέτρα προστασίας».
Επίσης έγινε συζήτηση για την προετοιμασία ανοίγματος των σχολείων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα αν κριθεί από τους ειδικούς, ενώ ζήτησε την κωδικοποίηση των κανόνων για την χρήση μάσκας, ώστε να είναι σαφές στους πολίτες που είναι υποχρεωτική.
Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ, ΕΡΤ, skai.gr, ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα