Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων – Αύξηση κρουσμάτων παγκοσμίως
Όλα τα γεγονότα σε παγκόσμιο επίπεδο στο μέτωπο του κορονοϊού.
Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Γερμανία: Αντιδράσεις για την “σπουδή” της Βρετανίας στην έγκριση του εμβολίου των Biontech και Pfizer
Δυσαρέσκεια στην γερμανική κυβέρνηση έχει προκαλέσει η ταχύτητα έγκρισης του εμβολίου των εταιριών Biontech και Pfizer κατά του κορονοϊού, την ώρα που το Βερολίνο σχεδιάζει την παράταση του μερικού lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.
«Αυτή είναι η δική μας βάση, από την οποία δεν θα απομακρυνθούμε ούτε στην πανδημία», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, παραπέμποντας στις διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις ευρωπαϊκές διαδικασίες υπερασπίστηκε και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, επισημαίνοντας ότι «το θέμα δεν είναι να είναι κανείς πρώτος, αλλά να έχουμε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο». Η διαδικασία ωστόσο, τόνισε, πρέπει να προχωρήσει «όσο το δυνατόν ταχύτερα».
Στο ίδιο πνεύμα, ο γερμανός πρέσβης στο Λονδίνο, Αντρέας Μιχαέλις, αντιδρώντας σε ανάρτηση του Γενικού Γραμματέα του βρετανικού υπουργείου Ενέργειας και Οικονομίας ‘Αλοκ Σάρμα, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι «η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε συμβόλαιο με τις Biontech και Pfizer και τώρα είναι η πρώτη χώρα που αρχίζει να εμβολιάζει», τόνισε: «Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς αυτό το βήμα προς τα εμπρός ως μια θαυμάσια διεθνή προσπάθεια και επιτυχία;» Παρότι η γερμανική εταιρία Biontech συνέβαλε αποφασιστικά στην δημιουργία του εμβολίου, δεν πρόκειται για εθνικό θέμα, αλλά για ευρωπαϊκό και διατλαντικό, πρόσθεσε ο γερμανός διπλωμάτης. Προηγουμένως ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, είχε αναδείξει το Brexit ως βασικό παράγοντα που συνέβαλε στην ταχύτερη διάθεση του εμβολίου στην Βρετανία σε σχέση με την Ε.Ε.
Την βρετανική «σπουδή» καταδίκασε και ο ειδικός για θέματα Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πέτερ Λίζε, λέγοντας ότι «μια πιο ενδελεχής εξέταση είναι καλύτερη από μια βιαστική έγκριση έκτακτης ανάγκης». Ο κ. Λίζε, ιατρός ο ίδιος, περιέγραψε την τόσο γρήγορη έγκριση ως «προσπάθεια να αποπροσανατολισμού από τις αποτυχίες της κυβέρνησης Τζόνσον στην κρίση του κορονοϊού».
Για «ευφορία εμβολίων» έκανε λόγο από την πλευρά του ο επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολίων (Stiko) Τόμας Μέρτενς, ο οποίος, μιλώντας στην Rheinische Post, προειδοποίησε ότι «θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για την ακριβή εξέταση των στοιχείων που απαιτούνται για την έγκριση», ενώ τόνισε ότι ο εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού στην Γερμανία δεν θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021. «Ακόμη και εάν μπορούμε να εμβολιάζουμε 150.000-200.000 άτομα την ημέρα, θα χρειαστούν 100 μέρες για να εμβολιαστούν έως 15 εκατομμύρια άνθρωποι», διευκρίνισε ο κ. Μάρτενς.
Σήμερα πάντως το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το lockdown που τέθηκε σε ισχύ στις 2 Νοεμβρίου θα συνεχιστεί μέχρι τουλάχιστον τις 10 Ιανουαρίου, ιδίως για τις επιχειρήσεις εστίασης. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ η πρώτη τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων για το 2021 αναμένεται στις 4 Ιανουαρίου. Η μεγάλη ανησυχία της κυβέρνησης, αναφέρει η BILD, αφορά το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων μετά την προσωρινή χαλάρωση των περιορισμών που σχεδιάζεται για το διάστημα 20 Δεκεμβρίου έως 1 Ιανουαρίου.
Βρετανία: Για “φαρμακευτικό εθνικισμό” κατηγορούν οι Ευρωπαίοι το Λονδίνο, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι χάρη στο Brexit δόθηκε άδεια στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTEch
Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι χάρη στο Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα της Δύσης που ενέκρινε τη χρήση ενός εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, μια δήλωση που επικρίθηκε ως «φαρμακευτικός εθνικισμός».
«Ενώ μέχρι και τις αρχές της φετινής χρονιάς ήμασταν μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), χάρη στο Brexit μπορέσαμε να πάρουμε μια απόφαση (…) βασισμένη στις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές (…) και όχι με το ρυθμό των Ευρωπαίων, που προχωρούν κάπως πιο αργά», είπε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ αφού δόθηκε το «πράσινο φως» στο εμβόλιο της αμερικανο-γερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech.
«Κάνουμε όλοι τους ίδιους ελέγχους ασφαλείας και ακολουθούμε τις ίδιες διαδικασίες, όμως καταφέραμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία χάρη στο Brexit», πρόσθεσε ο υπουργός.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, όμως κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς, υπόκειται ακόμη στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Λόγω του Brexit ο EMA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου, αναγκάστηκε να μετακομίσει από το Λονδίνο στο Άμστερνταμ τον Μάρτιο του 2019 μαζί με τους 900 εργαζομένους του.
Να σημειωθεί πάντως ότι σε ανακοίνωσή της η βρετανική Υπηρεσία Ελέγχου Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, υπογραμμίζοντας ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να χορηγήσει προσωρινή άδεια χρήσης σε κάποιο φάρμακο, εφόσον κρίνεται αναγκαίο για τη δημόσια υγεία.
«Μπορέσαμε να ανακοινώσουμε την προμήθεια του εμβολίου ως αποτέλεσμα των όρων που περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και ισχύουν μέχρι την 1η Ιανουαρίου», είπε η Τζουν Ρέιν, η διευθύντρια της MHRA, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
–«Διεθνής προσπάθεια»–
Στο Twitter, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Άλοκ Σάρμα χαιρέτισε το γεγονός ότι η Βρετανία είναι «η πρώτη χώρα» που υπέγραψε συμφωνία με την Pfizer/BioNTech και θα αρχίσει να χορηγεί το εμβόλιο. «Τα επόμενα χρόνια, θα θυμόμαστε αυτή τη στιγμή ως την ημέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε το βάρος της ανθρωπότητας απέναντι σε αυτήν την ασθένεια», υποστήριξε.
Αυτή η θριαμβευτική δήλωση δεν άρεσε στον Αντρέας Μιχαέλις, τον πρεσβευτή της Γερμανίας στο Λονδίνο: «Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αναγνωρίσουμε αυτή τη σημαντική πρόοδο ως μια μεγάλη επιτυχία και διεθνή προσπάθεια;» διερωτήθηκε.
«Το σημαντικό δεν είναι να είσαι ο πρώτος, αλλά να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», σχολίασε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, επισημαίνοντας ότι, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους, το Λονδίνο επέλεξε να δώσει έγκριση για «κατεπείγουσα χρήση». Επιπλέον, εξήγησε ότι η «επιτυχία» δεν είναι και τόσο «βρετανική», δεδομένου ότι η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech «χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ».
Ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον απέφυγε να επαναλάβει τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας. «Αυτό που μετράει, είναι ότι είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο αυτό και αυτό έγινε χάρη στη μεθοδική δουλειά της MHRA».
Λονδίνο και Βρυξέλλες διαπραγματεύονται εδώ και μήνες τη νέα εμπορική σχέση τους, μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου την 1η Ιανουαρίου. Στην περίπτωση που δεν καταλήξουν πουθενά, ή αν υπάρξουν καθυστερήσεις στα σύνορα, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, που παρασκευάζεται στο Βέλγιο, μπορεί να μεταφερθεί αεροπορικώς στη Βρετανία, είπε ο Χάνκοκ μιλώντας στο BBC.
Κορονοϊός: Μείωση της γεννητικότητας στην Ευρώπη- Μαζικοί εμβολιασμοί στην Ρωσία
Ιταλία-κορονοϊός: Μείωση των κρουσμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Παραμένει υψηλός ο αριθμός των θανάτων
Τις τελευταίες ημέρες, στην Ιταλία, καταγράφεται μείωση των περιστατικών κορονοϊού, αλλά ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός. Σήμερα διαγνώσθηκαν 20.709 νέες μολύνσεις και 684 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 20.709 διαγνωστικά τεστ, το 10% των οποίων προέκυψε θετικό.
Χθες, καταγράφηκαν 19.350 κρούσματα, αλλά τα τεστ που διενεργήθηκαν ήταν 182.100. Το περασμένο εικοσιτετράωρο, έχασαν την ζωή τους 785 άνθρωποι. Σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, όταν οι νεκροί είχαν ξεπεράσει, σε ημερήσια βάση, τις είκοσι πέντε χιλιάδες, είναι σαφές ότι ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας άρχισε να περιορίζεται.
Παρά ταύτα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει ότι η Ιταλία, από τις 22 μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, ήταν η τέταρτη χώρα παγκοσμίως σε καταγραφή κρουσμάτων covid -19. Και σήμερα, πάντως, συνεχίσθηκε η μείωση των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας (47 λιγότεροι σε σχέση με χθες), όπως και στους νοσοκομειακούς θαλάμους (357 λιγότεροι).
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές της Ιταλίας με περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση παραμένει η Λομβαρδία (3.425) ενώ ακολουθούν το Βένετο (2.782), η Καμπανία (1.842) με πρωτεύουσα τη Νάπολη και η περιφέρεια Λάτιο (1.791) με κύρια πόλη τη Ρώμη.
Γερμανία: Δύο πρώτα κρούσματα σε ζώα. Καμία ανησυχία για τους ανθρώπους
Πρώτες περιπτώσεις κορονοϊού σε δύο κατοικίδια στη Γερμανία.
Για πρώτη φορά μετά την εισαγωγή της υποχρέωσης δήλωσης κατοικιδίων ζώων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, αναφέρθηκαν δύο κρούσματα σε τετράποδα.
Το ένα αφορά μια γάτα από τη Φρανκφούρτη και το δεύτερο έναν σκύλο από το Μόναχο. Στην περίπτωση της γάτας ανιχνεύθηκαν ήδη αντισώματα», είπε ο Τόμας Μέτενλάιτερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Φρίντριχ Λέφερ και εμπειρογνώμονας σε θέματα επιδημιών των ζώων στην εφημερίδα «Neue Osnabruecker Zeitung».
Σύμφωνα με τον Μέτενλάιτερ, «τα κρούσματα κορονοϊού στα ζώα δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Αν και στο παρελθόν έχει αποδειχτεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να μολύνουν με τον κορονοϊό τα ζώα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για το αντίστροφο. Η πανδημία εκτυλίσσεται μεταξύ των ανθρώπων», τόνισε.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η πανδημία αυτή συνιστά μια πρωτοφανή πρόκληση για τη σύγχρονη εποχή»
ΗΠΑ-Covid-19: Τα CDC προτείνουν να συντομευθεί το διάστημα της καραντίνας για όσους ήρθαν σε στενή επαφή με κρούσματα
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνιστούν πλέον να συντομευθεί το διάστημα καραντίνας μετά την έκθεση στον νέο κορονοϊό, στις 7 ημέρες αν κάποιος κάνει τεστ και βγει αρνητικό και στις 10 εάν δεν κάνει το τεστ.
Οι υγειονομικές αρχές μέχρι σήμερα συνιστούν να μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση για 14 ημέρες όσοι ήρθαν σε στενή επαφή με κάποιο πρόσωπο που πάσχει από την Covid-19, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.
Τα CDC εξακολουθούν να συνιστούν την καραντίνα των 14 ημερών για όσους εκτέθηκαν στην Covid-19, αλλά προτείνουν και τις συντομότερες εναλλακτικές λύσεις, με την ελπίδα ότι θα αυξηθεί έτσι το ποσοστό εκείνων που τηρούν την οδηγία.
Ως στενή επαφή, τα CDC εννοούν την άμεση σωματική επαφή με κάποιον ασθενή, την κοινή χρήση μαχαιροπίρουνων ή την παραμονή για διάστημα 15 λεπτών σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων κοντά σε έναν προσβληθέντα.
Τουρκία-Covid-19: Ρεκόρ κρουσμάτων και νεκρών, για δέκατη συνεχόμενη ημέρα
Για δέκατη συνεχόμενη ημέρα, η Τουρκία κατέγραψε σήμερα ρεκόρ στον αριθμό των θυμάτων της Covid-19, με 193 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες τις καθημερινές και πλήρη καραντίνα τα Σαββατοκύριακα.
Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 31.923 νέα κρούσματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι ασυμπτωματικοί φορείς.
Οι θάνατοι συνολικά ανέρχονται σε 14.129 από την αρχή της πανδημίας. Ωστόσο, δεν είναι διαθέσιμος ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, αφού η Τουρκία επί τέσσερις μήνες ανακοίνωνε μόνο τους συμπτωματικούς φορείς της ασθένειας.
Αυστρία-κορονοϊός: Σε 3.972 ανέρχονται οι νέες μολύνσεις και σε 121 οι θάνατοι από επιπλοκές της COVID-19
Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων στην Αυστρία εξακολουθεί να είναι υψηλός και τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν 3.972 νέες περιπτώσεις, ενώ τις τελευταίες επτά ημέρες κατά μέσο όρο προστίθεντο 4.136 νέες μολύνσεις καθημερινά.
Οι περισσότερες νέες μολύνσεις αναφέρθηκαν στο ομόσπονδο κρατίδιο της ‘Ανω Αυστρίας με 677 νέες περιπτώσεις. 636 νέες περιπτώσεις καταγράφηκαν στην Κάτω Αυστρία, 593 στη Στυρία, 553 στη Βιέννη και 450 στο Σάλτσμπουργκ. Στο Τιρόλο προστέθηκαν 332 νέες λοιμώξεις τις τελευταίες 24 ώρες, στην Καρινθία 358, στο Φόραλμπεργκ 222 και στο Μπούργκενλαντ αναφέρθηκαν 151 νέες περιπτώσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας στη Βιέννη, από χθες έως σήμερα έχουν αναφερθεί 121 νέοι θάνατοι από Covid-19, ωστόσο υπάρχουν λιγότεροι ασθενείς σε νοσοκομεία και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ακριβώς πριν από μία εβδομάδα, είχε καταγραφεί το υψηλότερο επίπεδο των κατειλημμένων κλινών εντατικής θεραπείας, όταν 709 ασθενείς Covid-19 χρειάζονταν εντατική θεραπεία, από τότε ο αριθμός τους μειώνεται σταθερά, και χθες, Τρίτη, υπήρχαν 691 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ σήμερα είναι 674.
Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται με κορονοϊό σε νοσοκομείο μειώνεται συνολικά, οι περισσότεροι από τους ασθενείς καταγράφηκαν στις 24 Νοεμβρίου και ανέρχονταν την περασμένη Τρίτη σε 4.689, χθες ήταν 4.482, και σήμερα οι αρχές ανέφεραν συνολικά 4.245 νοσηλευόμενους με Covid-19.
Από την αρχή της πανδημίας, 289.461 άνθρωποι στην Αυστρία βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό, 233.657 έχουν αποθεραπευτεί, συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα 3.446
άνθρωποι, μέσα σε μία εβδομάδα έχουν προστεθεί 779 νέοι θάνατοι.
Ο αριθμός των θετικά διαγνωσμένων περιπτώσεων τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους (επίπτωση 7 ημερών), ήταν χθες 335, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων.
Πιθανός εμβολιασμός σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση για Τζόνσον
Ρωσία-Covid-19: Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου έκαναν ήδη το εμβόλιο Sputnik-V, δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου έκαναν ήδη το εμβόλιο Sputnik-V κατά του νέου κορονοϊού, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα.
«Ενόσω συνεχίζονται οι κλινικές δοκιμές, ξεκινήσαμε τον εμβολιασμό ανθρώπων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιασθεί περισσότεροι από 100.000», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Υγείας, παρουσιάζοντας το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά την διάρκεια ειδικής συνεδρίας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που είχε ως θέμα τα ζητήματα αντιμετώπισης της πανδημίας.
Οι αρχές της Αγίας Πετρούπολης αποφάσισαν να αναστείλουν πλήρως την λειτουργία των καφέ και των εστιατορίων στην πόλη στο διάστημα από 30 Δεκεμβρίου έως 3 Ιανουαρίου. Την σχετική απόφαση υπέγραψε ο κυβερνήτης Αλεξάντρ Μπεγκλόφ.
Επίσης στο διάστημα από 30 Δεκεμβρίου έως 10 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά τα μουσεία, τα θέατρα και οι αίθουσες συναυλιών, όπως και ο ζωολογικός κήπος της πόλης.
Στην Αγία Πετρούπολη ο πληθυσμός της οποία; υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια κατοίκους, καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο 3.684 νέα κρούσματα κορονοϊού.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στις αρμόδιες αρχές να ξεκινήσουν τον μαζικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 από την επόμενη εβδομάδα, αρχίζοντας από τους γιατρούς και τους εκπαιδευτικούς
Ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας κατά την διάρκεια εκδήλωσης ανακοίνωσε ότι στην χώρα έχουν παραχθεί 2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού και, όπως είπε, «αυτό μας δίνει την δυνατότητα να ξεκινήσουμε αν όχι τον μαζικό, έναν ευρείας κλίμακας εμβολιασμό», τονίζοντας ότι «ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τις δυο ομάδες υψηλού κινδύνου που είναι οι γιατροί και οι εκπαιδευτικοί».
Απευθυνόμενος στην αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε: «Αν θεωρείτε ότι είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο βήμα, τότε θα σας παρακαλούσα να οργανώσετε την δουλειά κατά τέτοιο τρόπο, ώστε στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας να αρχίσουμε τον ευρείας κλίμακας εμβολιασμό»
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι αντιλαμβάνεται με πόσο προσεκτικό τρόπο μιλάει η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις χρονικές προθεσμίες που απαιτούνται. «Πρέπει να τηρήσουμε αυτή την προσοχή, είναι σωστό, αλλά γνωρίζω ότι γενικά και η φαρμακευτική βιομηχανία και ο ιατρικός κλάδος είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Ας κάνουμε λοιπόν το πρώτο βήμα» , δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν, προσθέτοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα αναμένει την επόμενη εισήγηση της Γκόλικοβα για την προετοιμασία του εμβολιασμού.
ΕΕ- Επίτροπος Υγείας: «Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των εμβολίων»
Η προτεραιότητα της ΕΕ είναι «η ασφάλεια των εμβολίων» τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου κατά την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Υγείας. «Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι όλα τα εμβόλια θα αξιολογηθούν για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους. Αυτός είναι ο τρόπος που μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες να προχωρήσουν με εμβολιασμούς. Είναι οι εμβολιασμοί που θα σώσουν ζωές και όχι τα εμβόλια» υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας.
Προσέθεσε ότι η ΕΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προχωρήσουν οι διαδικασίες όσον αφορά στην άδεια υπό όρους, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δώσει θετική επιστημονική γνώμη.
Η κ. Κυριακίδου εστίασε επίσης στη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε γνήσια συνεργασία, συντονισμό και αλληλεγγύη για τον έλεγχο της πανδημίας». «Μπορούμε να το κάνουμε μαζί, άρα ας προχωρήσουμε, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα μέχρι να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο που θα κρατήσει τους πολίτες μας ασφαλείς» κατέληξε.
Δραματική η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία
Στη Σερβία το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 52 ασθενείς από επιπλοκές του κορονοϊού, ενώ βρέθηκαν θετικοί στον νέο ιό 7.919 άνθρωποι. Από την εκδήλωση της πανδημίας επιβεβαιώθηκαν 191.356 κρούσματα, ενώ έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό 1704 ασθενείς. Σήμερα στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό νοσηλεύονται 7.611 ασθενείς εκ των οποίων οι 270 είναι διασωληνωμένοι.
Από την ερχόμενη Παρασκευή στη Σερβία θα ισχύσουν νέα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης της νόσου. Συγκεκριμένα, το ωράριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων εκτός από τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία θα περιοριστεί μέχρι τις 5:00 η ώρα το απόγευμα. Τα Σαββατοκύριακα θα λειτουργούν μόνο τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία μέχρι τις 9:00 η ώρα το βράδυ, ενώ τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα λειτουργούν μέχρι τις 5:00 η ώρα το απόγευμα.
Στο Βελιγράδι, έξω από το υπουργείο εθνικής Οικονομίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί συγκέντρωση ιδιοκτητών και υπαλλήλων ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης και του εμπορίου με αίτημα την οικονομική στήριξη των μικρών επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία. Η εκτίμηση των οικονομολόγων είναι ότι τον Ιανουάριο του 2021 περίπου 200.000 εργαζόμενοι σε ΜμΕ θα βρεθούν στο δρόμο, αν δεν υπάρξει κάποιο πρόγραμμα επιδότησης από την κυβέρνηση.
Η απόκτηση εμβολίου για τον κορονοϊό αποτελεί προτεραιότητα της σερβικής κυβέρνησης και για αυτό το λόγο η πρωθυπουργός ‘Ανα Μπρνάμπιτς έχει καθημερινά επαφές με εκπροσώπους εταιριών που έχουν αναπτύξει εμβόλια.
Σήμερα η πρωθυπουργός της Σερβίας είχε τηλεδιάσκεψη με τον αντιπρόσωπο των Pfizer – Biontech όπου συμφωνήθηκε να κατατεθεί εντός της ημέρας το αίτημα των εταιριών αυτών, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στον οργανισμό Φαρμάκων της Σερβίας για έγκριση του εμβολίου που παράγουν.
Σημειώνεται ότι έχει ήδη συμφωνηθεί με το ρωσικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας “Gamaleja” η αποστολή, έως το τέλος τα εβδομάδας, είκοσι δόσεων του εμβολίου ΄΄Sputnik V΄΄ για εργαστηριακό έλεγχο και έγκριση ενώ η Σερβία εξέφρασε ενδιαφέρουν για συμπαραγωγή. Στη Σερβία ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν ενώ θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέγουν ποιο εμβόλιο επιθυμούν να κάνουν.
Kύπρος: 293 νέα κρούσματα, 3 θάνατοι
Τον θάνατο τριών ατόμων και 292 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 από σύνολο 9.984 εργαστηριακών διαγνώσεων, που διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Υπουργείο Υγείας.
Σημειώνεται ότι από τα 292 κρούσματα, τα 99 αφορούν άτομα τα οποία τις προηγούμενες ημέρες είχαν παρουσιάσει θετικό αποτέλεσμα σε rapid tests και ακολούθως υποβλήθηκαν σε μοριακή εξέταση και επιβεβαιώνονται πλέον επίσημα ως κρούσμα
Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι θετικές διαγνώσεις στην Πολωνία
Ο αριθμός θετικών διαγνώσεων κορονοϊού που έχουν καταγραφεί στην Πολωνία ξεπέρασε σήμερα το ένα εκατομμύριο, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνήσει για την αγορά 45 εκατ. δόσεων εμβολίων, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας που αποδεικνύεται πιο σοβαρό από το πρώτο.
Ο ημερήσιος αριθμός νέων θετικών διαγνώσεων έχει πέσει μετά την κατακόρυφη αύξησή του τον Οκτώβριο και στις αρχές Νοεμβρίου, όμως η Πολωνία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά διενέργειας διαγνωστικών τεστ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μια από τις μεγαλύτερες αναλογίες θετικών διαγνώσεων.
Σήμερα καταγράφηκαν επιπλέον 13.855 θετικές στον κορονοϊό διαγνώσεις κα 609 νέοι θάνατοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θετικών διαγνώσεων να ανέλθει σε 1.013.747 και αυτός των θανάτων σε 18.208.
Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε πως ελπίζει ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού θα ξεκινήσει έως τον Φεβρουάριο του 2021 και πρόσθεσε πως θα κοστίσει από πέντε έως δέκα δισεκ. ζλότι.
“Η Πολωνία έχει υπογράψει τα απαιτούμενα συμβόλαια. Έχουμε παραγγείλει 45 εκατομμύρια δόσεις με εταιρίες όπως οι Pfizer, BionTech, AstraZeneca και Johnson and Johnson και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε και άλλα συμβόλαια”, είπε ο Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Λοτζ.
Πρόσθεσε πως ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν και εθελοντικός. Η πλήρης στρατηγική θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, είπε ο ανώτατος σύμβουλος του Μοραβιέτσκι Μίχαλ Ντβόρζικ.
Περίπου 20.855 νοσοκομειακές κλίνες χρησιμοποιούνται από ασθενείς με COVID-19 σε σύνολο 39.051 διαθέσιμων κλινών. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται από ασθενείς 2.023 αναπνευστήρες σε σύνολο 3.106 διαθέσιμων για ασθενείς με COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Πηγές: ΑΠΕ, ΚΥΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ