Top

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού στην χώρα μας

Χθες, ανακοινώθηκαν 144 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού

Parallaxi
οι-τελευταίες-εξελίξεις-στο-μέτωπο-το-652337
Parallaxi

corona

Χθες, στην ενημέρωση της Κυριακής, αισθητά μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες εμφανίστηκαν τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό μπορεί να οφείλεται στην τήρηση των μέτρων, αλλά και στο γεγονός ότι αυτήν την περίοδο διενεργούνται λιγότερα μοριακά τεστ λόγω της αδυναμίας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 144 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Γώγος: Τα τρία σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας τον χειμώνα

Τα τρία σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας τον χειμώνα ανέλυσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ.

Όπως ανέφερε, είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί τον χειμώνα, κυρίως μετά τα τέλη Οκτωβρίου-Νοεμβρίου που εμφανίζεται και η γρίπη, ωστόσο υπάρχουν τρία σενάρια: Πρώτον, να υπάρξει ένα μεγάλο κύμα, μπορεί μεγαλύτερο και από αυτό του Μαρτίου, και μετά πλήρη εξασθένηση του ιού. «Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Βέβαια ξέρουμε καλύτερα τη συμπεριφορά του ιού και το σύστημα υγείας είναι καλύτερα προετοιμασμένο. Στην περίπτωση αυτή, θα αναγκαστούμε να πάρουμε πιο βαριά μέτρα, καθώς τα κατά τόπους μέτρα που έχουμε πάρει, είδαμε ότι μπλοκάρουν την επιδημία. Ωστόσο, αποκλείω γενικευμένο lockdown», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν πολλά μικρά, συνεχή κύματα και το τρίτο συνεχή κύματα, το ένα μικρότερο από το άλλο που θα τελειώσουν μέχρι το 2021.

Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας στα σχολεία και τις κατά τόπους διαμαρτυρίες γονέων, ο καθηγητής επανέλαβε ότι δεν ελλοχεύει κανένας κίνδυνος για τα παιδιά. «Ο αριθμός των ανθρώπων που βγήκε στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση μάσκας στα σχολεία είναι μικρός. Ο φανατισμός είναι κακό πράγμα. Θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση.

Είναι δεκτές όλες οι προτάσεις αρκεί να υπάρχει μια επιστημονική βάση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη χρήση μάσκας στα παιδιά παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, κυρίως σε διάφορες παθήσεις του νευρομυϊκού συστήματος ή σε διαταραχές συμπεριφοράς ή βαριές αναπνευστικές παθήσεις που επιβάλλουν κι άλλα μέτρα, όπως το παιδί να χρειαστεί να μην πάει σχολείο. Οι περιπτώσεις αυτές υπάρχουν στον ΕΟΔΥ, τις ξέρουν οι δάσκαλοι».

Σύψας: Δεν προβλέπεται μαζικός εμβολιασμός πριν το καλοκαίρι του 2021

Τα πάνω κάτω έρχονται στα δεδομένα σε ό,τι αφορά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, καθώς η επικεφαλής της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Βιομηχανιών, Νάταλι Μολ, είπε ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια ασφαλή πρόβλεψη για το πότε θα υπάρξει ένα εμβόλιο κατά της πανδημίας.

Το θέμα σχολίασε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Επιτροπής για κορωνοϊό κ. Νικόλαος Σύψας.

«Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο με την έννοια του να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα εμβόλιο που να βρίσκεται σε φάση 3, η οποία ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου. Ακολούθως θα δούμε τα αποτελέσματα των μελετών αυτών.

«Αν το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό, τότε θα πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πάρει άδεια κυκλοφορίας. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα. Ταυτόχρονα όμως, η εταιρεία που θα παράξει το εμβόλιο, έχει ήδη ξεκινήσει να το παράγει, χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα, προκειμένου να κερδίσει χρόνο. Αυτά τα εμβόλια παρήγγειλε η ΕΕ, και ένα μέρος θα έρθει και στην Ελλάδα. Έτσι δόθηκε η ημερομηνία για τις αρχές του έτους» εξήγησε ο κ. Σύψας.

Και συνεχισε: «Στην πραγματικότητα λοιπόν, πρώτα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των μελετών φάσεως 3, μετά να πάρει την άδεια από τον EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και ακολούθως θα δούμε το εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση μαζικός εμβολιασμός του ελληνικού πληθυσμού δεν προβλέπεται πριν το καλοκαίρι».

Όπως είπε «μπορεί να έρθουν νωρίτερα παρτίδες του εμβολίου όπως είπε η κυβέρνηση, που θα καλύψουν πρώτα τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες αλλά όχι γενικά τον ελληνικό πληθυσμό». Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν «θα έχουμε κάποιες δόσεις του εμβολίου στις αρχές του 2021».

Η φάση 3 του εμβολίου, είπε ο κ. Σύψας, θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο όπου θα δοθεί σε 30.000 ανθρώπους και εκεί θα φανεί το θέμα της ασφάλειας του εμβολίου. Θα φανεί επίσης το ποσοστό αποτελεσματικότητάς του. «Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί πρέπει να είμαστε στις ανακοινώσεις των εταιρειών – πρώτα πρέπει να περιμένουμε σαφή αποτελέσματα για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια- και μετά μπορούμε να συζητήσουμε για τον εμβολιασμό. Συνεπώς έχουμε ακόμη μπροστά μας πολύ δρόμο και οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν». Ο κ. Σύψας διευκρίνισε ότι όλες αυτές οι εξελίξεις αφορούν το εμβόλιο της Οξφόρδης.

Σημείωσε εξάλλου πως η ΕΕ έπραξε σωστά και προπαρήγγειλε το εμβόλιο. «Πρόκειται για μια πρωτοφανή και παράξενη κατάσταση αλλά νομίζω ότι η ΕΕ καλά έκανε και το προπαρήγγειλε».

Στάθηκε τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας τονίζοντας πως «είμαστε σε μια επιδημία παραπληροφόρησης». Η πολιτεία πρέπει να κάνει το καθήκον της απέναντι σε όσους διακινούν επικίνδυνα ψεύδη για την δημόσια υγεία.

Ο κ. Σύψας ρωτήθηκε επίσης αν υπάρχει περίπτωση να δούμε νοσηλεύτρια σε κάθε σχολείο όπως στην Ισπανία. Όπως είπε, σε ορισμένα σχολεία υπάρχει ήδη νοσηλεύτρια, αλλά σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σχολεία υπάρχει ο λεγόμενος υπεύθυνος Covid, που είναι πλήρως ενημερωμένος για το θέμα.

Τέλος μόνο σε περίπτωση ακραίων μέτρων μπορεί να ξανακλείσουν τα σχολεία. «Τα σχολεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν», είπε.

Κικίλιας για διαμαρτυρίες γονέων: Κορυφαίοι επιστήμονες συμφωνούν πως η μάσκα είναι το σημαντικότερο μέτρο

Τις αντιδράσεις των γονέων για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία σχολίασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Μιλώντας στον ANT1, ο κ. Κικίλιας σχολίασε σχετικά με τις διαμαρτυρίες γονέων για τις μάσκες ότι όλοι οι κορυφαίοι επιστήμονες συμφωνούν πως η μάσκα είναι το σημαντικότερο μέτρο προστασίας απέναντι στην πανδημία. Οπως επισήμανε, σέβεται τις αντιδράσεις, ωστόσο, δήλωσε ότι αν κάποιος από αυτούς κάνει μια βόλτα στα παιδιατρικά νοσοκομεία και δει εκατοντάδες παιδιά που φοράνε μάσκα αντιμετωπίζοντας πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, τότε ενδεχομένως θα αλλάξει άποψη.

Αναφορικά με την αντίδραση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας την χαρακτήρισε επιτυχημένη, υποστηρίζοντας ότι σε αυτό αυτό βοήθησε το οριζόντιο lockdown, αλλά αν και δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να επαναληφθεί, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι εξαιρετικά απίθανο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κικίλιας άφησε αιχμές και για κάποιες δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι κάποιοι παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια με τη δημόσια υγεία, παραπέμποντας σε δηλώσεις στελεχών της αριστεράς και εντός του κοινοβουλίου.

Αναφορικά με το εμβόλιο, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι αναμένεται να έρθει στη χώρα μας τον Δεκέμβριο. Οπως είπε, σε πρώτη φάση θα παραλάβουμε 700.000 παρτίδες και οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες. Ο εμβολιασμός θα είναι σε 2 φάσεις και η διάθεση του εμβολίου θα είναι δωρεάν.

Μιλώντας για το εμβόλιο της γρίπης, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι για φέτος εξασφαλίσαμε 4 εκ. παρτίδες, οι οποίες θα καλύψουν με επάρκεια τις ανάγκες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στις 29 Σεπτεμβρίου.

Ελληνικός τουρισμός: Κατεβάζουν ρολά τα ξενοδοχεία – Κάτω των προσδοκιών η κίνηση

Τις ζημιές μιας καταστροφικής σεζόν μετράει ο κλάδος του τουρισμού καθώς διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Η πανδημία του κοροναϊού έφερε σημαντικές απώλειες στα τουριστικά έσοδα, οδήγησε σε λουκέτο αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες ενώ βύθισε στην αβεβαιότητα αρκετούς εργαζόμενους.

Oι ελπίδες για μια παρατεταμένη τουριστική σεζόν φαίνεται πως για πολλούς ξενοδόχους σβήνουν καθώς οι κρατήσεις για το μήνα Σεπτέμβριο κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Πρόωρα όπως φαίνεται έρχεται το τέλος της φετινής τουριστικής σεζόν. Οι κρατήσεις στα συστήματα των ξενοδοχείων για το μήνα Σεπτέμβριο παραμένουν καθηλωμένες όπως αναφέρουν στο MEGA παράγοντες του τουρισμού.

Πολλοί είναι οι ξενοδόχοι που θα λήξουν άδοξα τη τουριστική σεζόν μη μπορώντας να αντέξουν για ένα ακόμη μήνα τις χαμηλές πληρότητες. Οι πληρότητες, κατά τον Αύγουστο κινήθηκε για πολλούς προορισμούς εντός των προβλέψεων με το ποσοστό τους να κυμαίνεται στο 50%. Η εικόνα των κρατήσεων ήδη έχει αλλάξει άρδην για το Σεπτέμβριο  ενώ όπως αναφέρουν ξενοδόχοι δεν μπορούν να προβλέψουν τη πληρότητα των ξενοδοχείων τους ούτε για την επόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, τα τοπικά lockdown σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Χαλκιδική, η Ζάκυνθος και η Κρήτη, έσβησαν τις ελπίδες για μια παρατεταμένη τουριστική σεζόν.

Το ταμείο είναι… μείον

Ο πιο κρίσιμος μήνας της φετινής καλοκαιρινής σεζόν, ο Αύγουστος, εκτιμάται ότι έκλεισε με «ταμείο» 1,5 δισ. ευρώ συνολικά για όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για την ανεπίσημη εκτίμηση αυτή τη στιγμή των τουριστικών φορέων, σε σύγκριση με τα 4,1 δισ. ευρώ του αντίστοιχου Αυγούστου- ρεκόρ του 2019.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, όπως αναφέρει το newmoney κύλησε καλύτερα, ενώ από το δεύτερο δεκαπενθήμερο και μετά, η έξαρση των κρουσμάτων έφερε περιοριστικά μέτρα κι ακόμη και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

Ενδεικτικά με βάση τα στοιχεία από το αεροδρόμιο της Ρόδου (ενός προορισμού που κινήθηκε, τηρουμένων των αναλογιών σχετικά καλά) από τη σύγκριση του δευτέρου 15νθημέρου του Αυγούστου σε σχέση με το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, παρατηρείται μια κάμψη των διεθνών αφίξεων κατά 14%. Συγκεκριμένα, από την 1η – 15η Αυγούστου αφίχθησαν μέσω των διεθνών πτήσεων 102.046 επιβάτες ενώ κατά το διάστημα 16-31 Αυγούστου αφίχθησαν 88.891 επιβάτες. Όπως εκτιμούν στελέχη της τουριστικής αγοράς, η αύξηση των κρουσμάτων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είχε αρνητική επίδραση στην ψυχολογία του τουριστικού κοινού, ενώ ταυτοχρόνως επηρέασε αρνητικά την εικόνα όλων των μεσογειακών προορισμών.

Οσον αφορά τα έσοδα, με βάση τις εκτιμήσεις- δεδομένου ότι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος θα βγουν από το φθινόπωρο και μετά, ο πήχης για τον μέχρι στιγμής πρόωρο απολογισμό είναι στα 3 δισ. ευρώ: Ο φετινός Ιούλιος φαίνεται να έχει κλείσει με ένα νούμερο κοντά στα 800 εκατ. ευρώ, στα 680 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα για το πρώτο εξάμηνο του έτους με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ, επομένως, μέχρι τώρα, συνολικά για το 2020 έως και τον Αύγουστο τα τουριστικά έσοδα από το εξωτερικό είναι κοντά στα 3 δισ. ευρώ.

Από εδώ και πέρα, μένει να φανεί το τελικό «ταμείο», το οποίο θα διαμορφωθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και αν τελικά τα έσοδα για το τελευταίο τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου θα είναι στο 15%- 20% του αντίστοιχου περυσινού τετραμήνου. Πέρυσι πάντως για το τελευταίο τετράμηνο οι τουριστικές εισπράξεις είχαν διαμορφωθεί στα πέριξ των 4,8 δισ. ευρώ.

Κεραμέως στον ΑΝΤ1: Απολύτως τεκμηριωμένη η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία

Ηράκλειο: Καταζητούνται δύο γυναίκες για την συγκέντρωση κατά της μάσκας σε σχολεία

Στα ίχνη δύο γυναικών που φέρονται να είναι διοργανωνάτριες της συγκέντρωσης κατά της χρήσης μάσκας στα σχολεία, στο κέντρο του Ηρακλείου το απόγευμα της Κυριακής, έφτασε η τοπική ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή που μίλησε στο ekriti, έχουν ταυτοποιηθεί δύο γυναίκες 33 και 30 ετών οι οποίες και αναζητούνται, μετά και τον σχηματισμό της δικογραφίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, περίπου 500 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση μάσκας στα σχολεία.

Υπενθυμίζεται ότι για την περίπτωση του Ηρακλείου, μετά τα αυξημένα κρούσματα του προηγούμενου διαστήματος, έχουν τεθεί σε εφαρμογή έκτακτα περιοριστικά μέτρα, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν:

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο και υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Κατέληξαν 2 ηλικιωμένοι – Στους 287 οι νεκροί στην Ελλάδα

Ακόμη δύο ηλικιωμένοι κατέληξαν λόγω κορωνοϊού στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 74χρονο που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Ο άνδρας νοσηλευόταν από τις 27 Αυγούστου στη ΜΕΘ και είχε υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη ΙΙ και υποθυρεοειδισμό.

Ενώ σήμερα, ένας 83χρονος ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Αττικόν» απεβίωσε λόγω του ιού. Έως τώρα, δεν έχει γίνει γνωστό εάν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Οδηγοί του ΟΑΣΘ βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό

Με ανακοίνωση της η ΔΑΣ ΟΑΣΘ ενημερώνει πως δύο οδηγοί του οργανισμού βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Όλο το προηγούμενο διάστημα με ευθύνη της κυβέρνησης για άνοιγμα του τουρισμού με βάση τις οδηγίες του τουριστικού κεφαλαίου κουρελιάστηκαν όλα τα ιατρικά πρωτόκολλα για τον έλεγχο των επισκεπτών από τις εισόδους της χώρας.

Επιπλέον μαζί με το στοίβαγμα μέσα σε πλοία, αεροπλάνα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κτλ, όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μιλάμε σήμερα για τριπλασιασμό σχεδόν των κρουσμάτων.

Στην περίπτωση του ΟΑΣΘ δυο είναι μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα covid 19 σε οδηγούς.

Οι οδηγοί έχουν μπει σε «καραντίνα» και είναι εκτός κινδύνου.

Παρόλο που τα κρούσματα είναι γνωστά από την προηγούμενη εβδομάδα το περίεργο είναι η εκκωφαντική σιωπή της διοίκησης του ΟΑΣΘ αλλά και της πλειοψηφίας του σωματείου των εργαζομένων.

Και οι δυο εφαρμόζουν την ίδια τακτική με άλλες εταιρίες για να μην υπάρξουν αντιδράσεις και χαλάσει προς τα έξω η «καλή εικόνα» της εταιρίας.

Ποια είναι όμως αυτή η «καλή εικόνα» ;;

  • Το «πάστωμα», στα λιγοστά οχήματα που κυκλοφορούν, των δεκάδων επιβατών οι οποίοι φοράνε μάσκες αλλά όταν κυριολεκτικά ο ένας είναι επάνω στον άλλο τότε δεν υπάρχει περίπτωση να τηρηθεί κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο.
  • Οι μεγάλες αναμονές στις στάσεις που ταλαιπωρούν και εκνευρίζουν καθημερινά χιλιάδες χρήστες της συγκοινωνίας εδώ και χρόνια.
  • Τα γερασμένα, υποσυντηρητα, ταλαιπωρημένα και πολλές φορές επικίνδυνα λεωφορεία που βρίσκονται σε κίνηση από 16 ώρες και ορισμένα μέχρι και 24 ώρες το 24ωρο και για το λόγο αυτό παρουσιάζουν συχνές βλάβες αυξάνοντας την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού !!
  • Οι σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκείς -εντός των οχημάτων- συνθήκες ψύξης το καλοκαίρι και θέρμανσης το χειμώνα.

Διοίκηση και Υπουργείο οφείλουν να βγουν και να πουν την αλήθεια.

Ο κόσμος χόρτασε τις φανφάρες, τις υποσχέσεις και τα εγκαίνια όπως αυτά που στήθηκαν πριν λίγες μέρες στο Σταθμό Μετεπιβίβασης του ΙΚΕΑ όπου «κόπηκαν κορδέλες» για να παρουσιαστούν μεταχειρισμένα λεωφορεία τα οποία δεν πληρούν βασικές προδιαγραφές (π.χ. κλιματισμός για τους επιβάτες) ώστε να μπορούν να κυκλοφορήσουν διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την άνεση των επιβατών.

Ο λαός της Θεσσαλονίκης και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ πρέπει να απαιτήσουμε:

  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στην κίνηση για την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων.
  • Απολύμανση λεωφορείων στο μέσο της βάρδιας, εξασφάλιση όλων των μέσων ατομικής προστασίας των οδηγών από το κράτος.
  • Αύξηση των δρομολογίων ιδίως τις ώρες αιχμής Άμεση χρηματοδότηση από τον κράτος για την ταχύτερη επισκευή λεωφορείων που βρίσκονται ακινητοποιημένα στις εγκαταστάσεις του ΟΑΣΘ λόγω έλλειψης  ανταλλακτικών.
  • Σύγχρονα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που θα αντικαταστήσουν τα παλιά
  • Μείωση του ορίου ηλικίας των λεωφορείων από τα 23 στα 12 χρόνια.
  • Αν για οποιονδήποτε λόγο ο εργαζόμενος δεν μπορεί να δουλέψει στο χώρο δουλειάς, με εξασφαλισμένες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να παίρνει άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση.
  • Οι οδηγοί να μην μετακινούνται από γραμμή σε γραμμή ώστε αν υπάρξουν νέα κρούσματα να είναι ελεγχόμενα και να γίνεται ευκολότερα η ιχνηλάτηση».

«Πρωταθλήτριες» στη μη χρήση μάσκας Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη

Σε 5 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία, ενώ βεβαίωσε 17 παραβάσεις λειτουργίας καταστημάτων – ιδιωτικών επιχειρήσεων και 201 για μη χρήση μάσκας σε 46.711 ελέγχους που πραγματοποίησε χθες, Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ:

• Διαπιστώθηκαν 14 παραβάσεις και 5 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 557 σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 45 άτομα.

• Διαπιστώθηκαν 3 παραβάσεις για λειτουργία καταστημάτων μετά τις 24:00, με επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, από τις οποίες 2 στα Ιόνια Νησιά και 1 στην Αττική. Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, την Τρίτη 11 Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 85 σχετικές παραβάσεις.

• Διαπιστώθηκαν 7 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας Passenger Locator Form από ταξιδιώτη. Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 148 σχετικές παραβάσεις.

• Διαπιστώθηκαν 201 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας-μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης, ενώ επιβλήθηκαν 200 πρόστιμα των 150 ευρώ και 1 των 300 ευρώ, ως εξής: 34 στην Κεντρική Μακεδονία, 24 στη Θεσσαλονίκη, 22 στην Πελοπόννησο, 20 στα Ιόνια Νησιά, 18 στην Αττική, 15 στο Βόρειο Αιγαίο, 15 στη Στερεά Ελλάδα, 13 στην Κρήτη, 9 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 8 στη Δυτική Μακεδονία, 8 στη Θεσσαλία, 7 στη Δυτική Ελλάδα, 6 στην Ήπειρο και 2 στο Νότιο Αιγαίο. Σημειώνεται, ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 12.851 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 12.839 πρόστιμα των 150 ευρώ και 12 των (300) ευρώ.

Παράλληλα, στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν 48 έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ., ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά 2 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας στη Μύκονο.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα για τη διαδήλωση κατά της χρήσης μάσκας στα σχολεία

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η διαδήλωση -ύστερα από διαδικτυακό κάλεσμα- που διοργανώθηκε, χθες το απόγευμα, στη Θεσσαλονίκη για τη μη χρήση μάσκας στα σχολεία.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς, έδωσε εντολή στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Η έρευνα, την οποία καλείται να φέρει εις πέρας η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ. στρέφεται κατά των διοργανωτών της κινητοποίησης. Ανάμεσα στα αδικήματα που θα ερευνηθούν είναι αυτό της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων.

Κόπτσης για μάσκες στα σχολεία: «Να μην οδηγούν οι γονείς τα παιδιά σε παρατυπίες»

Έρχονται δύο νέα μηχανήματα για τεστ – Αποτελέσματα σε λίγα λεπτά

Δύο νέα μηχανήματα που θα πραγματοποιούν τεστ για τον κορονοϊό με δείγμα σιέλου τοποθετούνται άμεσα σε δύο νοσοκομεία μετά το μπλοκάρισμα που παρατηρήθηκε σε ΕΚΕΑ και ΕΚΠΑ

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από την αδυναμία των δύο βασικών κέντρων για τη διεξαγωγή των τεστ για τον κορονοϊό, του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας αλλά και του Εργαστηρίου του ΕΚΠΑ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλάζει άρδην τον τρόπο που θα ελέγχονται εργαστηριακά τα δείγματα.

Oπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr, εντός των επόμενων ημερών τοποθετούνται δύο μηχανήματα της πιο σύγχρονης τεχνολογίας που θα διεξάγουν τα τεστ για τον κορονοϊό με δείγμα σιέλου.

Πρόκειται για μηχανήματα που αποτελούν δωρεά και θα τοποθετηθούν το ένα στο Αττικόν και το άλλο στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Ήδη στο Αττικόν, όπως υπογραμμίζουν  πηγές του ethnos.gr, έχουν προσληφθεί εκτάκτως τρεις βιολόγοι ώστε να μπορεί το τμήμα να ανταποκριθεί. Πρόκειται για νέα διαγνωστικά μηχανήματα τα οποία μόλις πριν λίγο καιρό έλαβαν έγκριση από τον FDA των ΗΠΑ δεδομένου ότι αποτελούν νέες εφευρέσεις λόγω της πανδημίας. Μάλιστα όπως μεταφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr στη χώρα μας θα τοποθετηθούν δύο από τα συνολικά 10 μηχανήματα που θα δοθούν εντός των ημερών στην Ευρώπη.

Πώς θα γίνονται τα τεστ

Τα δύο νέα μηχανήματα έχουν τη δυνατότητα να εξετάζουν τα δείγματα και να εξάγουν το αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά, γεγονός που θα διευκολύνει όλη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα στο ΕΣΥ με τα χιλιάδες τεστ σε αναμονή.

Το σημαντικό πάντως είναι ότι τα δύο νέα συστήματα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν μεγάλο αριθμό τεστ την ημέρα αφού με βάση τις εκτιμήσεις μπορούν να ξεπεράσουν και τα 5.000 ημερησίως.

Με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει σήμερα στο υπουργείο Υγείας, οι δομές υγείας όπως τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας θα μπορούν κανονικά να αποστέλλουν τα δείγματα σιέλου στο Αττικόν και στο ΑΧΕΠΑ για να εξετασθούν.

Τεστ σε αναμονή

Πάντως δεν είναι τυχαία η επίσπευση της διαδικασίας για την τοποθέτηση των δύο σύγχρονων μηχανημάτων στο ΕΣΥ. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σοβαρή καθυστέρηση στην διεξαγωγή του εργαστηριακού ελέγχου για τον κορονοϊό με συνέπεια να έχουν μπλοκάρει δεκάδες διαδικασίες, όπως χειρουργεία, επιστροφή εργαζομένων από καραντίνα κ.α.

Άλλωστε για το αποτέλεσμα ενός τεστ σήμερα χρειάζεται κανείς να περιμένει έως και τρεις ημέρες. Το πρόβλημα εντάθηκε από το μπλοκάρισμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, το οποίο έπαψε να λαμβάνει δείγματα από τα νοσοκομεία εδώ και μέρες και θα επανέλθει με βάση τις δεσμεύσεις του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη αύριο 8 Σεπτεμβρίου.

Ακολούθησε και το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ το οποίο με έγγραφό του επίσης σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής (1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια) αλλά και σε κάποια Νοσοκομεία της περιφέρειας, ζητούσε να σταματήσει η αποστολή δειγμάτων καθώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει λόγω του φόρτου εργασίας, θέμα που αποκάλυψε το ethnos.gr, και προκάλεσε σάλο στο υπουργείο Υγείας. Να σημειωθεί ότι καθημερινά το ΕΚΠΑ πραγματοποιεί 3.000 ελέγχους σε δείγματα για τον κορονοϊό. Με τα δύο νέα διαγνωστικά συστήματα το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί να διευκολυνθεί η κατάσταση για να πάψουν να είναι σε αναμονή χιλιάδες τεστ για τον κορονοϊο σε όλη τη χώρα.

Πηγή: skai.gr, iefimerida.gr, Το Βήμα, ekriti, Έθνος, ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα