Διεθνή

ΟΗΕ: Σε ποιες χώρες έχουν καταφύγει οι 1,37 εκατομμύρια Ουκρανοί μετά από 10 μέρες πολέμου

Οι αρχές και ο ΟΗΕ αναμένουν ότι η ροή θα ενταθεί καθώς ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να προελαύνει προς την Ουκρανία

Parallaxi
οηε-σε-ποιες-χώρες-έχουν-καταφύγει-οι-137-889456
Parallaxi
sooc

Σχεδόν 1,37 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε πριν από δέκα ημέρες, σύμφωνα με την σημερινή τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ.

Στους 1.368.864 ανέρχονται οι πρόσφυγες σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει καταγράψει ακριβώς 1.368.864 πρόσφυγες στον απολογισμό της που ανήρτησε στον ιστότοπό της στις 14:15 ώρα Ελλάδας. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν 160.000 μεγαλύτερος σε σχέση με τον προηγούμενο απολογισμό της Παρασκευής.

Οι αρχές και ο ΟΗΕ αναμένουν ότι η ροή θα ενταθεί καθώς ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να προελαύνει προς την Ουκρανία, με σφοδρές μάχες να εξακολουθούν να βρίσκονται γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο.

“1,3 εκατομμύρια άνθρωποι συνέχισαν να εγκαταλείπουν την Ουκρανία για να βρουν ασφάλεια. Αν δεν τελειώσει αμέσως ο πόλεμος, εκατομμύρια άλλοι είναι πιθανό να αναγκαστούν να φύγουν”, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε tweet της νωρίτερα σήμερα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Πριν από αυτή τη σύγκρουση, η Ουκρανία κατοικούνταν από περισσότερους από 37 εκατομμύρια ανθρώπους στα εδάφη που ελέγχει το Κίεβο – που επομένως δεν περιλαμβάνει την Κριμαία που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία ή τις περιοχές υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

Πολωνία

Η Πολωνία, όπου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε λίγο νωρίτερα για συνομιλίες με Πολωνούς ανώτερους αξιωματούχους, φιλοξενεί μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που έχουν φτάσει από την αρχή της ρωσικής εισβολής.

Συνολικά, 756.303 Ουκρανοί βρίσκονται στην Πολωνία μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την καταμέτρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 106.400 περισσότεροι από την Παρασκευή και το 55,3% του συνόλου.

Σύμφωνα με Πολωνούς συνοριοφύλακες, συνολικά 787.300 άνθρωποι έχουν καταφύγει από την Ουκρανία στην Πολωνία, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.

Πριν από αυτή την κρίση, η Πολωνία φιλοξενούσε ήδη περίπου 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς που είχαν μεταναστεύσει, ως επί το πλείστον, για να εργαστούν σε αυτή τη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ουγγαρία

Η Ουγγαρία έχει δεχθεί 157.004 άτομα ή το 11,5% του συνόλου των Ουκρανών προσφύγων και σχεδόν 12.300 περισσότερους από την προηγούμενη μέρα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η χώρα έχει πέντε συνοριακούς σταθμούς με την Ουκρανία και αρκετές παραμεθόριες πόλεις, όπως το Ζαχόνι, έχουν μετατρέψει δημόσια κτίρια σε κέντρα φιλοξενίας, όπου Ούγγροι πολίτες πηγαίνουν για να προσφέρουν φαγητό ή βοήθεια.

Μολδαβία

Η UNHCR δεν έχει ενημερώσει σήμερα για τον αριθμό των προσφύγων στη Μολδαβία, που ήταν 103.254 την Παρασκευή, ή 7,5% του συνολικού αριθμού.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι βρέθηκε στη Μολδαβία την Παρασκευή, στην Παλάνκα (ανατολικά), όπου φτάνουν οι πρόσφυγες.

“Σήμερα στην Παλάνκα είδα χιλιάδες και χιλιάδες ανθρώπους να περνούν το συνοριακό πέρασμα μεταξύ Ουκρανίας και Μολδαβίας. Χιλιάδες ιστορίες χωρισμού, αγωνίας και απώλειας. Μια δύσκολη μέρα, αλλά μεγάλος σεβασμός για τους πολλούς αφοσιωμένους Μολδαβούς αξιωματούχους και ανθρώπους που βοηθούν τους πρόσφυγες”, έγραψε ο Γκράντι στο Twitter το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, ορισμένοι από τους πρόσφυγες συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τη Ρουμανία ή την Ουγγαρία, συχνά για να βρουν τις οικογένειές τους.

Σλοβακία

Περίπου 101.529 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία και κατέφυγαν στη Σλοβακία, το 7,4% του συνόλου, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

Ρουμανία

Στη Ρουμανία, η UNHCR αριθμεί 63.192 πρόσφυγες, ή περίπου το 4,6% του συνόλου. Έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα, το ένα στο Σίγκετου Μαρμάτεϊ και το άλλο στο Σιρέτ.

Άλλες χώρες

Η Ύπατη Αρμοστεία ανέφερε επίσης ότι 133.876 άτομα (9,8% του συνόλου) συνεχίζουν το ταξίδι τους, μετά τη διέλευση των ουκρανικών συνόρων, προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ρωσία

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο στη Ρωσία παραμένει αμετάβλητος στο 3,9% του συνολικού αριθμού.

Ουκρανικό ΥΠΕΞ: Αδύνατον να χρησιμοποιηθούν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι – Συνεχίζουν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί

Το Κίεβο ανέφερε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανατολικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένου της Μαριούπολης, εμπόδιζαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν στον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός.

«Ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός καθιστά αδύνατο το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων» ανέφερε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι η Ουκρανία παραβίαζε τις απομακρύνσεις αμάχων «είναι ψευδείς και αποτελούν παραπληροφόρηση για να δικαιολογήσουν τις εγκληματικές ενέργειες του ρωσικού στρατού».

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε τους δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους σε Μαριούπολη και Βολνοβάχα και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σε δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.

Οι ουκρανικές τοπικές αρχές ανέφεραν ότι οι άμαχοι που προσπαθούν να φύγουν δέχονται πυρά και ότι διεξάγονται μάχες στον δρόμο προς Ζαπορίζια.

«Κατανοούμε ότι η κατάπαυση του πυρός δεν ήταν αληθινή από τη ρωσική πλευρά και συνεχίζουν να καταστρέφουν τη Μαριούπολη. Αποφασίσαμε να γυρίσουμε τους πολίτες μας πίσω γιατί δεν είναι ασφαλές να είναι στους δρόμους». Τόνισε, δε, ότι ο βομβαρδισμός της πόλης και οι μάχες στο δρόμο προς τη Ζαπορίζια καθιστούν «αδύνατη την εκκένωση των ανθρώπων», είπε ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι η απομάκρυνση αμάχων από Μαριούπολη και Βολνοβάχα θα ξεκινούσε στις 11 το πρωί (ώρα Ουκρανίας και Ελλάδας), ωστόσο σύντομα διαπιστώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις δεν είχαν σταματήσει.

Έτσι αποφασίστηκε να αναβληθεί επ’ αόριστον η απομάκρυνση των αμάχων.

Πληροφορίες για κατάρριψη ρωσικού μαχητικού στην πόλη Τσερνίχιφ

Η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης (SES) της Ουκρανίας αναφέρει ότι ένα ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε στα περίχωρα της πόλης Τσερνίχιφ, που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας.

Το αεροσκάφος συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή, ανέφερε η SES, προσθέτοντας ότι είναι άγνωστο αν υπάρχουν θύματα. Από τη συντριβή προκλήθηκαν πυρκαγιές σε τέσσερις κατοικίες.

Οι κάτοικοι της περιοχής απομακρύνθηκαν μετά τον εντοποισμό τριών βομβών 500 κιλών, ανέφερε το SES.

Οι αρχές δήλωσαν ότι 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή Τσερνίχιβ μέσα σε ένα 24ωρο μέχρι το πρωί του Σαββάτου ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών.

Όλα οδεύουν βάσει σχεδίου δηλώνει ο πρόεδρος Πούτιν – Ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” στην Ουκρανία

Οι δυτικές κυρώσεις ισοδυναμούν με την κήρυξη πολέμου, δήλωσε, το μεσημέρι του Σαββάτου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα πρέπει να υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους στα ανατολικά της Ουκρανίας καθώς και τα δικά της συμφέροντα.

«Η τρέχουσα ηγεσία πρέπει να καταλάβει ότι εάν συνεχίσει να κάνει ό,τι κάνει, ρισκάρει το μέλλον της κρατικής υπόστασης της Ουκρανίας», φέρεται να τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος σε μια συνάντηση στη Μόσχα σήμερα, Σάββατο, σύμφωνα με τους NYT. «Εάν συμβεί αυτό, εκείνοι θα έχουν την ευθύνη», συμπλήρωσε. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι το Κρεμλίνο είναι έτοιμο για τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

Ο Πούτιν επανέλαβε ότι στόχος της Ρωσίας είναι η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, και τόνισε ότι οι «νεοναζί κρύβονται πίσω από τους αμάχους» στην Ουκρανία. «Όλα οδεύουν βάσει σχεδίου στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Eμείς δεν κάνουμε ήρωες αυτούς που συνεργάζονται με τους ναζί» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «οι ναζί έχουν συγκεντρώσει 6.000 αμάχους στο σταθμό του Χάρκοβο».

Σχετικά με τα πυρηνικά ο κ. Πούτιν απάντησε ότι «η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας μίλησε πρώτη» για το συγκεκριμένο ζήτημα. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι «δεν υπάρχει θέμα επιβολής στρατιωτικού νόμου στη Ρωσία».

Συμπλήρωσε πως η Μόσχα θα θεωρήσει αντίπαλη οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, έναν ισχυρισμό του Κιέβου που το ΝΑΤΟ έχει απορρίψει. «Θα θεωρήσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση, ως συμμετοχή στην ένοπλη σύγκρουση οποιασδήποτε χώρας το έδαφος της οποίας, θα δημιουργούσε απειλή για τους στρατιώτες μας», είπε για μια πιθανή «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας».

Συνέχισε λέγοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με εταιρείες μίσθωσης αεροσκαφών για την επίλυση πιθανών ζητημάτων που συνδέονται με τις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, η κρατική αεροπορική αρχή της Ρωσίας συνέστησε στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες με ξένο μισθωμένο αεροσκάφος να αναστείλουν τις πτήσεις επιβατών και φορτίου από τη Ρωσία στο εξωτερικό, από τις 6 Μαρτίου και από ξένες χώρες προς τη Ρωσία από τις 8 Μαρτίου, για να αποφευχθεί η πιθανή κατάσχεσή τους.

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Ουκρανοί αθλητές αφιερώνουν τα μετάλλιά τους «στην Ουκρανία για την ειρήνη»

Η Ουκρανία κέρδισε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, με τον Grygorii Vovchynskyi να κατακτά την πρώτη θέση στον αγώνα σπριντ ανδρών στο Δίαθλο και στη συνέχεια να αφιερώνει το μετάλλιό του στην πατρίδα του.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς στην Ουκρανία. Σήμερα εκπροσώπησα τη χώρα μου. Είναι μία δύσκολη στιγμή, ανησυχώ και φοβάμαι» είπε μετά τον αγώνα, όπως μεταδίδει το CNN.

«Πριν από τον αγώνα σκεφτόμουν ότι πρέπει να κάνω τα πάντα για την Ουκρανία. Πρέπει να σκεφτώ τον πόλεμο, τη χώρα μου, το λαό μου, τον πρόεδρό μου» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι λατρεύει τον αθλητισμό και πως σήμερα έτρεξε γιατί θέλει η ζωή στην Ουκρανία να κοιτάζει προς το μέλλον. Μάλιστα, όπως είπε, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος «έκλαιγε κάθε μέρα», ενώ αναρωτιόταν τι μπορούσε να κάνει γι’ αυτό.

«Μπορώ να αφιερώσω αυτόν τον αγώνα στην Ουκρανία, για την ειρήνη, (για τον) λαό στην Ουκρανία. Είναι η πρώτη θέση για τη χώρα μου», ανέφερε.

Σε μία παρόμοια κίνηση προχώρησε και η Ουκρανή αθλήτρια Liudmyla Liashenko, η οποία σήμερα κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στο σπριντ γυναικών στο Δίαθλο.

«Είμαι πραγματικά χαρούμενη που τελείωσα και έφερα αυτό το μετάλλιο στην Ουκρανία», είπε, προσθέτοντας ότι η οικογένειά της βρίσκεται ακόμα εκεί.

«Προσπαθώ να υπερασπιστώ τη χώρα μου εδώ. Εκπροσωπώντας την Ουκρανία προσπαθώ να δώσω το καλύτερο εδώ, όπως κάνει ο στρατός μας στην Ουκρανία. Όπως όλοι όσοι βρίσκονται τώρα στην Ουκρανία προσπαθούν να υπερασπιστούν την πατρίδα μας».

Συνελήφθη τηλεοπτικός παραγωγός που συνεργαζόταν με Ρώσο ολιγάρχη

Συνελήφθη χθες από το FBI ο τηλεοπτικός παραγωγός Jack Hanick που εργάστηκε για τον Ρώσο ολιγάρχη Konstantin Malofeyev, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ παραβίασε τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και έκανε ψευδείς δηλώσεις σε πράκτορες του FBI.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Αμερικανός εισαγγελέας Damian Williams δήλωσε: «Ο Konstantin Malofeyev είναι στενά συνδεδεμένος με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, αφού προσδιορίστηκε από την OFAC ότι ήταν μία από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης για την προώθηση των συνδεδεμένων με τη Ρωσία αυτονομιστικών ομάδων που δρουν στο κυρίαρχο έθνος της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στον Malofeyev απαγορεύουν στους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών να εργάζονται ή να συναλλάσσονται με τον Malofeyev, αλλά όπως λέγεται, ο Hanick παραβίασε αυτές τις κυρώσεις δουλεύοντας απευθείας για τον Malofeyev σε πολλά τηλεοπτικά προγράμματα κατά τη διάρκεια πολλών ετών».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «ο Τζον Χάνικ εργαζόταν επίσης για τον Κωνσταντίν Μαλοφέγιεφ σε ένα πρότζεκτ για τη δημιουργία και ανάπτυξη ενός ελληνικού τηλεοπτικού δικτύου και στις προσπάθειες για να αποκτήσει ένα βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο. Υπό την καθοδήγηση του Μαλοφέγιεφ, ο Χάνικ ταξίδεψε στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία σε διαφορετικές περιστάσεις το 2015 και το 2016 προκειμένου να εργασθεί επάνω σε αυτές τις πρωτοβουλίες και έδινε αναφορά απευθείας στον Μαλοφέγειφ για τη δουλειά του. Για παράδειγμα, το Νοέμβριο του 2015, ο Χάνικ έγραψε στον Μαλοφέγιεφ πως το Ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο θα ήταν «μία ευκαιρία για να παρουσιαστεί η ρωσική οπτική στην ελληνική τηλεόραση». Σε σχέση με τις προσπάθειες του Μαλοφέγιεφ να αποκτήσει βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Χάνικ ανέλαβε ενέργειες προκειμένου να αποκρύψει το ρόλο του Μαλοφέγιεφ στην εξαγορά, κανονίζοντας να ταξιδέψει στη Βουλγαρία με ένα άλλο άτομο, το οποίο αναγνώρισε/εντόπισε Έλληνας συνεργάτης του Μαλοφέγιεφ, ώστε να φαίνεται πως ο αγοραστής ήταν Έλληνας και όχι ο Μαλοφέγιεφ».

Το δίκτυο Hellas Net εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Ηellas Net συνεργάστηκε με τον John Hanick κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας της και συγκεκριμένα απο τις 2/2/2015 εως τις 29/2/2016, . Ο Hanick ήταν ενας απο τους πιο επιτυχημένους τηλεοπτικούς παραγωγούς στις ΗΠΑ και για 15 χρόνια κορυφαίο στέλεχος του FOX NEWS του πρώτου σε τηλεθέαση δικτύου στην αμερικανική αγορά. Η συνεργασία μας στηρίχθηκε στον υψηλό βαθμό επαγγελματικής εμπειρίας του συγκεκριμένου και την αναζήτηση εκ μερους μας μεταφοράς της εμπειρίας του στην οργάνωση και την ανάπτυξη του δικτυου της Ηellas Net. H συνεργασία διακόπηκε στις 29/2/2016 για λόγους αλλαγής των προτεραιοτήτων τόσο της εταιρείας μας όσο και του ιδίου. Καμμία άλλη σχέση συνεργασία ή εμπλοκή της ΗELLAS NET με οποιονδήποτε άλλον αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια».

Βαρβιτσιώτης: Συγχαρητήρια στον Γενικό Πρόξενο για τον απεγκλωβισμό 25 ατόμων από την Οδησσό

«Ακόμη μια δύσκολη αποστολή του υπουργείου Εξωτερικών υπήρξε επιτυχής!» επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Επίσης, ο Μ. Βαρβιτσιώτης συγχαίρει τον γενικό πρόξενο Δημήτρη Δόχτση για την ολοκλήρωση της επιχείρησης «Νόστος 4» και όσους συνέβαλαν για τον απεγκλωβισμό 25 ατόμων από την Οδησσό

Επικοινωνία Ερντογάν με Μισέλ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία -Τι ετοιμάζει η Άγκυρα

Eπικοινωνία για την εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε σήμερα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Τουρκία θα συνεχίσει όλες τις προσπάθειές της για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της, η τουρκική προεδρία. Η Τουρκία που είναι μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και έχει κοινά ναυτικά σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες.

Η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως απαράδεκτη ενέργεια και έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Την Κυριακή η επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα, ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα συνομιλήσει αύριο, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσπαθεί να κανονίσει συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας σε τουρκικό έδαφος με στόχο την κατάπαυση της σύγκρουσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ, ΣΚΑΙ, Iefimerida

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα