Top

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 847 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της σύγκρουσης

Και 1.399 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία στο διάστημα από τότε που άρχισε η σύγκρουση και έως τις 18 Μαρτίου.

Parallaxi
οηε-τουλάχιστον-847-άμαχοι-έχουν-σκοτωθ-894615
Parallaxi

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 847 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 1.399 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία στο διάστημα από τότε που άρχισε η σύγκρουση και έως τις 18 Μαρτίου.

Οι περισσότερες ανθρώπινες απώλειες προκλήθηκαν από εκρηκτικό πολεμικό υλικό, όπως βομβαρδισμούς από βαρύ πυροβολικό και πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης, καθώς και πυραύλους και αεροπορικές επιδρομές, ανακοίνωσε το OHCHR.

Ο πραγματικός απολογισμός πιστεύεται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος από τότε που το OHCHR, το οποίο διαθέτει μεγάλη ομάδα παρακολούθησης στη χώρα, δεν έχει ακόμη μπορέσει να επαληθεύσει τις αναφορές για θύματα από πολλές πόλεις που έχουν πληγεί σοβαρά, αναφέρει η ανακοίνωση.

7 νεκροί στο Μακάριβ- Βόμβες διασποράς κοντά στο κέντρο του Κιέβου

Στην «δύνη» του πολέμου έχει παραδοθεί η Ουκρανία καθώς λίγο νωρίτερα ο ρωσικός στρατός χτύπησε εκ νέου προκαλώντας τον θάνατο αμάχων έξω από το Κίεβο. Συγκεκριμένα, ακόμη μια ρωσική επίθεση καταγράφηκε σε κατοικημένη περιοχή στο Μακάριβ προκαλώντας τον θάνατο άμαχου πληθυσμού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οβίδα έπεσε πάνω από σπίτια στην συγκεκριμένη περιφέρεια του Κιέβου και επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ αρκετοί ακόμη έχουν τραυματιστεί. Στην περιοχή έχει σημάνει συναγερμός και διασώστες καταβάλλουν προσπάθεια να περιθάλψουν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα μεταφέροντας κόσμο στα νοσοκομεία.

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει καταγραφεί κάποιο άλλο χτύπημα στο Κίεβο σήμερα και εκτιμάται πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν οπισθοχωρήσει σε πολλά σημεία σε σημαντικό βαθμό.

Όλα αυτά την ώρα που ο ουκρανικός και το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε πως οι Ρώσοι πλέον χρησιμοποιούν επικίνδυνες βόμβες διασποράς.

Συγκεκριμένα, οι αρχές του Κιέβου δημοσιοποίησαν φωτογραφίες από βόμβες τέτοιου τύπου, οι οποίες όπως αναφέρουν έπεσαν με αλεξίπτωτο πολύ κοντά στο κέντρο του Κιέβου όπου και εξουδετερώθηκαν από τις ουκρανικές αρχές.

Από την ρίψη ευτυχώς δεν τραυματίστηκαν άμαχοι, καθώς δεν έπεσε κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Πολεμικό συναγερμό έχει σημάνει παράλληλα το πολύνεκρο ρωσικό χτύπημα στο Μικολάεφ, που αποτελεί «στρατηγικο πέρασμα» για την Οδησσό.  Στην περιοχή καταγράφονται δραματικές εικόνες με σειρήνες να ηχούν και νέες εκρήξεις να σκορπούν τον τρόμο στους κατοίκους. Η πόλη βρίσκεται στο στόχαστρο των ρωσικών πολεμικών πλοίων την ώρα που η Ουκρανία ανακοίνωσε πως έχασε προσωρινά την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.

Μακελειό στο Μυκολάιβ, οι Ρώσοι χτύπησαν στρατόπεδο -Εχουν ανασυρθεί 50 σοροί, φόβοι για εκατόμβη

Φόβοι για δεκάδες νεκρούς εκφράζονται μετά τη ρωσική επίθεση σε στρατιωτική βάση στην Ουκρανία, στο Μικολάιβ. Μέχρι και 200 στρατιώτες εκτιμάται ότι βρίσκονταν μέσα στο στρατώνα βόρεια του Μυκολάιβ, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, όταν έγινε στόχος ρωσικής επίθεσης την Παρασκευή.

Οι Ρώσοι «πραγματοποίησαν δειλά πλήγματα κατά στρατιωτών την ώρα του ύπνου. Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται», ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο κυβερνήτης του Μικολάι Βιτάλι Κιμ σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, διευκρινίζοντας ότι περιμένει πληροφορίες για τις ουκρανικές απώλειες.

Επίθεση στο Μικολάιβ στην Ουκρανία: Πάνω από 50 σοροί έχουν ανασυρθεί Τουλάχιστον 50 σοροί έχουν ανασυρθεί, δήλωσε Ουκρανός στρατιωτικός στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Δεν γνωρίζουμε πόσοι άλλοι βρίσκονται στα ερείπια», πρόσθεσε.

Το βελγικό μέσο ενημέρωσης VTM επισκέφθηκε τον τόπο της πυραυλικής επίθεσης και βιντεοσκόπησε την καταστροφή που προκλήθηκε, καθώς σοροί ανασύρονταν από τα ερείπια. Πηγή σε νεκροτομείο δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ότι 80 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί.

Δραματική περιγραφή στρατιώτη που επέζησε του βομβαρδισμού στο στρατόπεδο στο Μικολάιβ, στην Ουκρανία

Ένας στρατιώτης ονόματι Αλεξάντερ που επέζησε της επίθεσης δήλωσε ότι ξύπνησε από τον ήχο των εκρήξεων περίπου στις 6 το πρωί.

Δήλωσε στο VTM: «Άκουσα την πρώτη έκρηξη, ξύπνησα και πήρα το όπλο μου και μετά ήρθε η πιο καταστροφική έκρηξη. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ, ταρακούνησε τα πάντα. Δεν υπήρχε πια αέρας για να αναπνεύσω. Φόρεσα αυτή τη μάσκα και κάθισα πιο κοντά στο πάτωμα, πήρα το όπλο μου και άναψα το φακό στο τηλέφωνό μου. Μόνο όταν βγήκα έξω συνειδητοποίησα τι είχε συμβεί».

Το VTM αναφέρει ότι τουλάχιστον δύο πύραυλοι έπληξαν τη στρατιωτική βάση.

Μαριούπολη: Εικόνες Αποκάλυψης – Έχει γίνει πόλη «φάντασμα» από τους βομβαρδισμούς

Φρίκη προκαλεί η κατάσταση στη Μαριούπολη. Πτώματα στους δρόμους σκεπασμένα με κουβέρτες, άλλοι θάβονται σε ομαδικούς τάφους, το 80% των κτιρίων έχουν υποστεί ζημιές ή είναι κατεστραμμένα ολοσχερώς.

Δύο κομμάτια φελιζόλ και τούβλα από τα χαλάσματα ενός σπιτιού καλύπτουν το άψυχο σώμα ενός ανθρώπου.

Οι ασταμάτητοι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν μετατρέψει το μεγάλο λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας σε νεκροταφείο… Ο θάνατος είναι πανταχού παρών στις γειτονιές της πόλης και δεν κάνει διακρίσεις. Οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι, χωρίς νερό και ρεύμα ανάμεσα στις ρωσικές βόμβες και τα χαλάσματα της ζωής τους, μαγειρεύουν σε πρόχειρες κουζίνες.

Μερικά μέτρα μακριά έχουν θάψει τους δικούς τους ανθρώπους στις αυλές και τους ακάλυπτους χώρους καθώς είναι αδύνατο λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών και της εισβολής να πάνε στο νεκροταφείο στα ανατολικά της πόλης.

Δορυφορικές φωτογραφίες της αμερικανικής Maxar Technologies φανερώνουν τη ζημιά που έχει υποστεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς το θέατρο της Μαριούπολης

Η Σόφια θα πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία με όποιον τρόπο μπορεί, και με την προμήθεια όπλων, δηλώνει ο Χρίστο Ιβάνοφ

Ο συμπρόεδρος της Δημοκρατικής Βουλγαρίας Χρίστο Ιβάνοφ δήλωσε σήμερα στο Darik Radio ότι η Σόφια θα πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας με όποιον τρόπο μπορεί, μεταξύ άλλων και με την προμήθεια όπλων, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου αυτού του συνασπισμού που αποτελούν τρία κόμματα (“Ναι, Βουλγαρία!”, “Δημοκράτες για Ισχυρή Βουλγαρία” και “Οι Πράσινοι”).

“Είναι απολύτως γελοίο να λέμε ότι η προμήθεια όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία θα μας έκανε μέρος του πολέμου. Η Βουλγαρία είναι ήδη μέρος του πολέμου”, δήλωσε ο Ιβάνοφ. Η Δημοκρατική Βουλγαρία έχει την έκτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα σε σύνολο επτά και ανήκει στον τετρακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Ιβάνοφ δήλωσε: “Είμαστε μέρος αυτού του πολέμου γιατί είμαστε ενδιαφερόμενο μέρος με πολύ άμεσο τρόπο. Συνορεύουμε με την εμπόλεμη ζώνη. Το σημαντικό είναι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας. Η καλύτερη άμυνά μας είναι να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας”.

Σύμφωνα με τον Ιβάνοφ, η πρόθεση να πληρωθούν 300 εκατομμύρια λέβα για μια αναβάθμιση του ρωσικής (σοβιετικής) κατασκευής μαχητικού αεροσκάφους MiG της Βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας καθιστά επίσης τη Βουλγαρία μέρος του πολέμου – αλλά στο πλευρό του Πούτιν. “Αν δώσουμε στην Ουκρανία αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη, είμαστε μέρος του πολέμου, αλλά αν δώσουμε χρήματα στον Πούτιν, δεν είμαστε, σωστά; Αυτό είναι γελοίο”.

“Είναι προς το συμφέρον μας να υπερισχύσει η Ουκρανία. Συνεπώς, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε”, υπογράμμισε.

Το ενδεχόμενο η Βουλγαρία να προμηθεύσει όπλα (αντιαεροπορικά συστήματα) και/ή πυρομαχικά την Ουκρανία αναμενόταν να βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ ‘Οστιν στη Βουλγαρία χθες, Παρασκευή και σήμερα.

Ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ δήλωσε σήμερα ότι το θέμα δεν εξετάστηκε μεταξύ του ίδιου και του ‘Οστιν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, ΣΚΑΙ, In.gr, Iefimerida

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα