Οικονομία

Ακρίβεια – Αυξήσεις φωτιά: 56% στο λάδι, 32% στο γάλα και 21% στα αυγά

Η Ελλάδα «σπάει» ρεκόρ στις ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά εντός της Ε.Ε.

Parallaxi
ακρίβεια-αυξήσεις-φωτιά-56-στο-λάδι-32-σ-933227
Parallaxi

Η ακρίβεια μαστίζει τα νοικοκυριά λόγω του υψηλού πληθωρισμού στα τρόφιμα. Μάλιστα, η Ελλάδα με 21% είναι δεύτερη, πίσω από την Πορτογαλία με 22%, στην Ε.Ε. – όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (26/09) – όσον αφορά στην αύξηση των τιμών σε πολλά αγροτικά προϊόντα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σχετικά στατιστικά στοιχεία της Eurostat, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση ύστερα από αύξηση κατά 17% στο α’ τρίμηνο, με την αύξηση να είναι δεκαπλάσια από αυτή του μέσου όρου της Ε.Ε.

Χαρακτηριστικά, όσον αφορά στη χώρα μας, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στο ελαιόλαδο (56% έναντι αύξησης 48% στην Ε.Ε.), στο γάλα (32% έναντι μείωσης 2% στην Ε.Ε.), στα αυγά (21% έναντι αύξησης 31% στην Ε.Ε.), στα φρούτα (16% έναντι αύξησης 18% στην Ε.Ε.), στα λαχανικά (11% έναντι αύξησης 13% στην Ε.Ε.) και στα δημητριακά (7% έναντι μείωσης 31% στην Ε.Ε.).

Επισημαίνεται ότι, στην Ε.Ε., οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα εσπεριδοειδή (89%), στο λάδι και στις πατάτες (38%) οι οποίες, σύμφωνα με τη Eurostat, οφείλονται κυρίως στην ξηρασία. Ακόμα, το μέσο κόστος εισροών για την αγροτική παραγωγή μειώθηκε κατά 5% στην Ε.Ε. μετά την αύξησή τους κατά 11% στο α’ τρίμηνο. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές των λιπασμάτων και βελτιωτικών εδάφους (-23%), της ενέργειας και λιπαντικών (-13%) και των ζωοτροφών (-5%).

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα