Οικονομία

Άλμα ανόδου για την ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου λόγω Μεσανατολικού

Αύξηση 15% και κινείται μία ανάσα από τα 44 ευρώ η μεγαβατώρα – Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Parallaxi
άλμα-ανόδου-για-την-ευρωπαϊκή-τιμή-του-950535
Parallaxi

Σε ράλι ανόδου επιδίδονται οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, στον απόηχο της είδησης ότι η Chevron σταμάτησε την παραγωγή σε κοίτασμα στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η παραγωγή από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο θαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ, το Λεβιάθαν, παραμένει κανονικά σε λειτουργία σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Ώθηση στις τιμές του φυσικού αερίου έδωσε και ο εντοπισμός διαρροής και σε υποθαλάσσιο αγωγό στην περιοχή της Βαλτικής που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία.

Την ίδια ώρα οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας που απειλεί να αναζωπυρώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Σημειώνεται ότι μέρος του ισραηλινού φυσικού αερίου αποστέλλεται στην Αίγυπτο, η οποία διαθέτει δύο μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου που στέλνουν μέρος του καυσίμου στην Ευρώπη.

Σε αυτό το κλίμα, το φυσικό αέριο παράδοσης στην αγορά του Άμστερνταμ σημειώνει άλμα 15% και κινείται μία ανάσα από τα 44 ευρώ η μεγαβατώρα, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 25 Σεπτεμβρίου.

Προβλέψεις ΔΝΤ για πληθωρισμό

Διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης φέτος αλλά και το 2024, σημαντική υποχώρηση της ανεργίας αλλά και πληθωρισμό χαμηλότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα. Με βάση την έκθεση του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, το Ταμείο  διατηρεί σε θετικό έδαφος τον πήχη της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και μάλιστα σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ειδικά για φέτος.

ΔΝΤ – ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

  • Ρυθμός ανάπτυξης

–        2023 : 2,5%

–        2024 : 2%

  • Ανεργία

–        2023 : 10,8%

–        2024 : 9,3%

  • Πληθωρισμός

–        2023 : 4,1%

–        2024 : 2,8%

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα