Οικονομία

Αυτές είναι οι πιο ακριβές γειτονιές στην Αθήνα

Πού κυμαίνονται οι τιμές;

Parallaxi
αυτές-είναι-οι-πιο-ακριβές-γειτονιές-σ-1141361
Parallaxi

Περιοχές του κέντρου αλλά και οι περιοχές των νοτίων και βορείων προαστίων εξακολουθούν να αποτελούν τις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας. Παρά την αύξηση των τιμών των ακινήτων οι περιοχές αυτές εξακολουθούν να σημειώνουν αύξηση της ζήτησης τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους αγοραστές, με υψηλά εισοδηματικά κριτήρια. Ποιες όμως συγκεκριμένα είναι αυτές οι περιοχές που έχουν τις υψηλότερες τιμές πώλησης στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας; Πού κυμαίνονται οι τιμές;

Τιμές για κατοικίες στις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας

Σύμφωνα με στοιχεία της Prosperty, της ολοκληρωμένης πλατφόρμας αγοράς, πώλησης και ενοικίασης ακινήτων, οι πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας με βάση την τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο (ευρώ/m²) και το μέσο μέγεθος ακινήτου (m²) σε κάθε περιοχή:

* Η περιοχή με την υψηλότερη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο είναι η Βουλιαγμένη, με 5527.80 ευρώ/m², και μέσο μέγεθος ακινήτου 203.87 m².

* Ακολουθούν η Βούλα (4935.63 ευρώ/m², 212.02 m²) και η Γλυφάδα (4723.01 ευρώ/m², 148.86 m²).

* Οι περιοχές Αλιμος, Κολωνάκι – Λυκαβηττός κυμαίνονται μεταξύ 4491.90 ευρώ/m² και 4597.46 ευρώ/m².

* Οι περιοχές Φιλοθέη, Ψυχικό και Βάρη – Βάρκιζα έχουν τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο από 4176.65 ευρώ/m² έως 4299.99 ευρώ/m²

Οι τιμές και τα μεγέθη των ακινήτων διαφέρουν ανάλογα με τη δεκαετία κατασκευής, σύμφωνα με τα πιστοποιημένα δεδομένα που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Prosperty

Για παράδειγμα:

Στοιχεία ανά δεκαετία:

* Βουλιαγμένη: Τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν από το 2014 έως το 2026 έχουν τη μεγαλύτερη τιμή, στα 6819.34 ευρώ/m², με μέσο μέγεθος 216.71 m². Οι τιμές μειώνονται σταδιακά όσο πηγαίνουμε πίσω στο χρόνο, με την περίοδο 2004-2014 στα 6274.01 ευρώ/m² για ακίνητα μεγαλύτερου μεγέθους (307 m²). Η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα που κατασκευάστηκαν πριν το 1985 είναι 5559.96 ευρώ/m², αλλά αυτά τα ακίνητα είναι μικρότερα σε μέγεθος, μόλις 102.20 m².

* Βούλα: Τα πιο πρόσφατα ακίνητα (2014-2026) έχουν τιμή 6065.85 ευρώ/m² και μέσο μέγεθος 169.76 m². Στις προηγούμενες δεκαετίες, οι τιμές κυμαίνονται από 4071.40 ευρώ/m² έως 4464.94 ευρώ/m², ενώ τα μεγέθη των ακινήτων είναι μεγαλύτερα, με μέσο μέγεθος 286.20 m² για την περίοδο 2004-2014.

Τι ακίνητα επέλεξαν οι αγοραστές το 2023

Γενικότερα όμως, ποιες ήταν οι επιλογές του μεγάλου αριθμού αγοραστων το 2023, εκτός από τα ακριβά ακίνητα που απευθύνονται σε αγοραστικό κοινό με υψηλά εισοδήματα.

Σύμφωνα με έρευνα της RE/MAX Hellas με στόχο την εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών που να ανταποκρίνονται στα επίπεδα των οικονομικών δυνατοτήτων τους, 7 στους 10 αγοραστές ακινήτων που επέλεξαν κατοικίες, προτίμησαν εκείνες που είναι ηλικίας άνω των 20 ετών. Με αυτό τον τρόπο, κατάφεραν να εξασφαλίσουν στέγη σε πιο προσιτές τιμές σε σύγκριση με νεότερες ιδιοκτησίες, ενώ παράλληλα στοχεύουν σε μελλοντικές υπεραξίες μέσω της ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης των εν λόγω ακινήτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν το 2023 μέσω της RE/MAX Ελλάς, στην πρώτη θέση στις προτιμήσεις των αγοραστών βρέθηκαν οι κατοικίες(διαμερίσματα/μονοκατοικίες/μεζονέτες).

Τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια έπονται των προτιμήσεων των αγοραστών, ενώ μικρότερο είναι το ενδιαφέρον για γραφεία και καταστήματα καθώς οι εν λόγω αγορές ούτως ή άλλως απευθύνονται σε συγκεκριμένο επενδυτικό κοινό.

Από τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς, που διαθέτει στο σύνολο της επικράτειας 85 γραφεία και περισσότερους από 1.100 σύμβουλους ακινήτων, προκύπτουν ενδιαφέροντα και σημαντικά δεδομένα αναφορικά με την παλαιότητα των ακινήτων που επιλέχθηκαν από τους αγοραστές. Ουσιαστικά επιβεβαιώνεται η τάση των τελευταίων ετών να προτιμώνται παλαιότερα ακίνητα σε πιο ανταγωνιστικές τιμές (σε σύγκριση με τα νεόδμητα) και τα οποία προσφέρονται στους ιδιοκτήτες τους τόσο για ιδιοκατοίκηση όσο και για επαγγελματική εκμετάλλευση.

Κατανομή πωληθέντων ακινήτων βάσει είδους ακινήτου

Βάσει της λεπτομερούς ανάλυσης των στοιχείων της RE/MAX Ελλάς για την κατανομή των πωλήσεων ακινήτων σε πανελλαδικό επίπεδο, το 83,7% του συνολικού αριθμού ακινήτων που πωλήθηκαν αντιστοιχούσαν σε κατοικίες (διαμερίσματα/μονοκατοικίες/μεζονέτες). Από την άλλη, τα οικόπεδα-αγροτεμάχια και τα επαγγελματικά ακίνητα αφορούσαν πολύ μικρότερο ποσοστό, της τάξης του 12,8% και 3,5% αντίστοιχα.

Στην Αττική, το 93,3% των πωληθέντων ακινήτων αφορούσεκυρίως σε κατοικίες (διαμερίσματα/μονοκατοικίες/μεζονέτες). Τα οικόπεδα-αγροτεμάχια κάλυψαν το 3,8% του συνολικού όγκου αγοραπωλησιών, ενώ το ποσοστό των επαγγελματικών ακινήτων ήταν 2,9%

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Θεσσαλονίκη, παρατηρείται μια αντίστοιχη τάση με την Αττική όσον αφορά στην προτίμηση κατοικιών, καθώς το 90,8% των πωληθέντων ακινήτων ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Τα οικόπεδα-αγροτεμάχια καταλαμβάνουν ένα μικρότερο αλλά σημαντικό ποσοστό, της τάξεως του 4,1%, ενώ το ποσοστό των επαγγελματικών ακινήτων ανέρχεται στο 5,1%.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα προκύπτει ότι οι κατοικίες κατέχουν την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των αγοραστών, με ποσοστό 78,7%. Τα οικόπεδα-αγροτεμάχια ακολουθούν, καλύπτοντας το 18,1% των συνολικών αγοραπωλησιών, ενώ τα επαγγελματικά ακίνητα αντιπροσωπεύουν μόλις το 3,2%

Αυτά τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν τις προτιμήσεις και τις ανάγκες των αγοραστών στην περιφέρεια, όπου η ζήτηση για κατοικίες εξακολουθεί να είναι υψηλή, ενώ τα οικόπεδα παρουσιάζουν επίσης αυξημένο ενδιαφέρον για επένδυση ή κατοικία.

Κατανομή πωληθέντων ακινήτων βάσει ηλικίας ακινήτου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ηλικιακή κατανομή των πωληθέντων οικιστικών ακινήτων όπου για ακόμη μια φορά παρατηρήθηκε να συνεχίζεται η τάση των προηγούμενων ετών. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε παλαιές κατοικίες ηλικίας άνω των 20 ετών, τις οποίες επέλεξε το 69,5% των αγοραστών. Ακολουθούν τα νεόδμητα ακίνητα έως και 5 ετών τα οποία αποτελούν το 15,5% των συνολικών πωλήσεων.

Οι ενδιάμεσες ηλικιακές κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή από 16 έως 20 έτη, συγκέντρωσαν συνολικά το ενδιαφέρον μόλις του 0,6% των αγοραστών. Από 11 έως 15 έτη το ποσοστό των τελικών αγοραστών ανήλθε σε 13,2% και από 6 έως 10 έτη μόλις στο 1,2% .Αυτή η ανάλυση αποτυπώνει τις προτιμήσεις των αγοραστών και την τάση προς την επιλογή παλαιότερων κατοικιών.

Στην Αττική, παρατηρείται ότι το 82,7% των πωληθέντων ακινήτων ανήκουν στην κατηγορία των παλαιών οικιστικών, ηλικίας άνω των 20 ετών. Αντίθετα, τα νεόδμητα και τα καινούργια ακίνητα, έως και πενταετίας, αποτελούν μόλις το 4% των συνολικών αγοραπωλησιών, δηλαδή 2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με το 2022.

Στη Θεσσαλονίκη, παρατηρείται παρόμοια τάση με αυτή που διαμορφώνεται και στην Αττική. Τα μεγαλύτερα ποσοστά προτίμησης συναντώνται σε ακίνητα ηλικίας άνω των 20 ετών, φτάνοντας το 79,5%. Αντίθετα, τα νεόδμητα ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα με αυτά του 2022, καλύπτοντας το 5,6% των συνολικών αγοραπωλησιών, μείωση 2 ποσοστιαίων μονάδων

Τέλος, στην υπόλοιπη Ελλάδα, το ποσοστό των αγοραστών που επέλεξαν ακίνητα άνω των 20 ετών ανέρχεται στο 61,3%, εμφανώς χαμηλότερο από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα νεόδμητα ακίνητα έως 5 ετών καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση καθώς προτιμήθηκαν σε ποσοστό 23%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα