Οικονομία

Ελληνικός Χρυσός: Οι Σκουριές στη Χαλκιδική ανοίγουν μέχρι 1500 θέσεις εργασίας

Εργασίες με σκοπό την ανάπτυξη κοιτασμάτων χρυσού και χαλκού στις Σκουριές Χαλκιδικής και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επιχείρησης ανοίγουν τον δρόμο για θέσεις εργασίας

Γιώργος Σταυρακίδης
ελληνικός-χρυσός-οι-σκουριές-στη-χαλκ-1029154
Γιώργος Σταυρακίδης

Eπανεκκίνηση εργασιών με σκοπό την ανάπτυξη κοιτασμάτων χρυσού και χαλκού στις Σκουριές Χαλκιδικής, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής της Eldorado Gold και πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός, Χρήστος Μπαλάσκας σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους της Βόρειας Ελλάδας.

Με ορίζοντα ολοκλήρωσης και έναρξης της εμπορικής παραγωγής στα τέλη του 2025, η εταιρεία δεσμεύεται στην απασχόληση 1500 υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων στις Σκουριές Χαλκιδικής, όπου θα εκπαιδευτούν σε ειδικό κέντρο ε8κπαίδευσης σχετικά με τη νέα τεχνολογία, κάτι που αφορά τόσο τους νέους υπαλλήλους όσο και αυτούς που ήδη εργάζονται στην Ελληνικός Χρυσός.

Τόνισε βέβαια πως μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών για τις Σκουριές, απασχολούνται ήδη 800 και πλέον εργαζόμενοι.

Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου των Σκουριών προβλέπεται πως θα είναι περίπου 20 έτη και θα έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού.

Το έργο των Σκουριών έχει σχεδιασθεί για να πληροί τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα από πρακτικές όπως η Ξηρή Απόθεση, το νέο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων και η Παράλληλη Αποκατάσταση, επιτυγχάνει τη μέγιστη προστασία και τη χαμηλότερη δυνατή επίδραση στο περιβάλλον.

«Αρχή μας είναι η μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος» ανέφερε σε εκπροσώπους τύπου ο κ. Μπαλάσκας, την ώρα που αποδέχτηκε τις αντιδράσεις του κόσμου και προέτρεψε τα ΜΜΕ να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για την  αλλαγή στρατηγικής, φιλικότερης για το περιβάλλον. Όπως ανέφερε, η εξορυκτική βιομηχανία δεν είναι ίδια με αυτή που ήταν πριν τριάντα χρόνια, μέλημα της είναι πλέον η προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που πάει και σύμφωνα με τους νόμους.

Έχοντας ήδη εξασφαλίσει δάνειο με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο μετοχικό κεφάλαιο του μητρικού ομίλου Eldorado Gold, η Ελληνικό Χρυσός λειτουργεί με ενισχυμένα πρότυπα για την περιβαλλοντική διαχείριση της επένδυσης, δεσμεύοντας για κοινωνικές επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και για περιβαλλοντικές επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 220 εκατ. ευρώ.

Τα μεγάλα υποέργα των Σκουριών:

  • Ανέγερση εργοστασίου εμπλουτισμού (όπου διαχωρίζεται το εξορυσσόμενο μετάλλευμα) – έχει ολοκληρωθεί
  • Χωματουργικές εργασίες & κατασκευή εσωτερικής οδοποιίας μεταλλευτικών εγκαταστάσεων – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
  • Θεμελίωση με πασσάλους μονάδας πρωτογενούς θραύσης και θόλου στέγασης προθραυσμένου μεταλλεύματος – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
  • Κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας νερών μεταλλείου – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
  • Κατασκευή υποσταθμού και δικτύου ηλεκτροδότησης – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
  • Κατασκευή του Χώρου Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
  • Κατασκευή καναλιών εκτροπής ομβρίων υδάτων – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
  • Έναρξη εργασιών επιφανειακού ορύγματος – έναρξη στα τέλη 2023
  • Κατασκευή μονάδας φιλτρόπρεσσας για τη διήθηση των τελμάτων – έναρξη στα τέλη 2023
  • Ανάπτυξη υπόγειου μεταλλείου – έναρξη α’ εξάμηνο 2024

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, το ενδιαφέρον της Eldorado Gold, μετά το πέρας ζωής των μεταλλείων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα ενδέχεται να συνεχίσει για τη Β.Α. Χαλκιδική καθώς στην περιοχή υπάρχουν αποθέματα κι άλλων μετάλλων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα