Οικονομία

Ένας τραπεζικός εφιάλτης από την Αμερική που σαρώνει την Ευρώπη

Πόσο ευάλωτη είναι η Ελλάδα και ποιες οι επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης

Parallaxi
ένας-τραπεζικός-εφιάλτης-από-την-αμερ-984801
Parallaxi

Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές μετοχές επηρεάστηκαν από το χάος στον τραπεζικό τομέα την Τετάρτη, καθώς οι φόβοι για την αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την κατεύθυνση των επόμενων κινήσεων των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών επανεμφανίστηκαν, την ώρα που οι μετοχές του προβληματικού ελβετικού τραπεζικού κολοσσού Credit Suisse έχουν υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό.

Ο αμερικανικός blue-chip S&P 500 υποχώρησε 1,9%, ενώ ο Composite υποχώρησε 0,9%. Από την άλλη για να έρθουμε στα (πιο) δικά μας, οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν, με τον Stoxx 600 να κλείνει με πτώση 3%, τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 να υποχωρεί 3,8% και τον γαλλικό CAC 40 με πτώση 3,8%, την ώρα που η ανησυχία των επενδυτών παρατάθηκε για τρίτη ημέρα.

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, με τις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων να πέφτουν 0,31 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,14%, τη μεγαλύτερη δηλαδή πτώση τους σε μία ημέρα από το 1990! Η απόδοση του γερμανικού ομολόγου δύο ετών έχασε μισή ποσοστιαία μονάδα στο 2,4%.

Η απόδοση του διετούς ομολόγου του αμερικανικού ομολόγου, το οποίο παρακολουθεί στενά τις προσδοκίες για τα επιτόκια και κινείται αντίστροφα προς την τιμή, υποχώρησε 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,82%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, που στηρίζει το παγκόσμιο κόστος δανεισμού, υποχώρησε 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,41% και οι ανησυχίες επεκτάθηκαν στα εταιρικά ομόλογα, με το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων του χρέους με αξιολόγηση ανεπιθύμητης αξίας και των αμερικανικών ομολόγων να ξεπερνά τις 5 ποσοστιαίες μονάδες αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξισορροπεί την κατάρρευση των τριών αμερικανικών τραπεζών, ενώ οι επενδυτές έχουν αυξήσει τα στοιχήματα ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια σε κάποιο επόμενο χρονικό διάστημα μέσα στη χρονιά. Οι αγορές τώρα τιμολογούν, το πολύ, με μία μόνο αύξηση κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, ακολουθούμενες από μειώσεις επιτοκίων έως και 1,25 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.

Ανησυχία για την Credit Suisse

Οι μετοχές της Credit Suisse έπεσαν κατά 30%, επεκτείνοντας την πτώση της περασμένης Τρίτης, όταν αποκάλυψε «υλική αδυναμία» στους λογιστικούς της ελέγχους. Ο δείκτης Euro Stoxx Bank σημείωσε πτώση 8,4%, αφού ο μεγαλύτερος μέτοχος του μεγάλου τραπεζικού κολοσσού δήλωσε ότι δεν θα παράσχει στον Ελβετό δανειστή άλλο κεφάλαιο. Οι μετοχές της Credit Suisse έχασαν το ένα τέταρτο της αξίας τους, παρασύροντας τους ομοτίμους χαμηλότερα. Η Société Générale έχασε 12,1%, η Deutsche Bank έχασε 9,3% και η BNP Paribas υποχώρησε 10,1%.

Οι επενδυτές ανησυχούν για το πώς η τράπεζα θα καταφέρει να χειριστεί τις συνέπειες από τις χρεοκοπίες τραπεζών των ΗΠΑ. Οι ανησυχίες εξαπλώθηκαν σε όλες τις αγορές μετοχών με όλους τους κύριους δείκτες να υποχωρούν απότομα. «Τα προβλήματα στην Credit Suisse θέτουν για άλλη μια φορά το ερώτημα εάν αυτή είναι η αρχή μιας παγκόσμιας κρίσης ή απλώς μια άλλη «ιδιότυπη» περίπτωση», έγραψε ο Andrew Kenningham της Capital Economics, ενώ ο ο Charles-Henry Monchau, επικεφαλής επενδύσεων στη Syz Bank, δήλωσε πως: «Η Credit Suisse είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Όμως, οι τράπεζες στην Ευρώπη, λόγω ρυθμιστικής πίεσης, χρειάστηκε να φορτώσουν αρνητικά ομόλογα μακράς διάρκειας τη χειρότερη στιγμή και τώρα αντιμετωπίζουν μεγάλες απραγματοποίητες απώλειες στον ισολογισμό και η αγορά αμφισβητεί εάν η Ευρώπη θα μπορούσε να δει το ίδιο θέμα. όπως οι ΗΠΑ».

Η Credit Suisse επέμεινε ότι η οικονομική της θέση δεν ήταν ανησυχητική, με τον διευθύνοντα σύμβουλο να λέει ότι τα ταμειακά της αποθέματα ήταν «ακόμα πολύ ισχυρά». Ο φόβος όμως των προβλημάτων σε έναν τόσο μεγάλο διεθνή «παίκτη» δεν γίνεται να μην ασκήσει πίεση στις τραπεζικές μετοχές σε όλο τον κόσμο και να προκαλέσει ανησυχίες.

Υπάρχει κίνδυνος στην Ελλάδα;

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι το τραπεζικό τους σύστημα δεν έχει άμεση έκθεση στις χρεοκοπίες τραπεζών των ΗΠΑ, ενώ στην Ελλάδα, με δήλωσή του στην «Καθημερινή» ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναφέρει πως «Δεν βλέπουμε επιπτώσεις από την SVB στις τράπεζες της Ευρωζώνης και φυσικά τις ελληνικές», ενώ μόλις χθες και μετά την περίπτωση της Credit Suisse, ο Αλέξης Πατέλης διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού εξήγησε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς, λέγοντας πως «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα από τον υψηλότερο λόγο καταθέσεων προς δάνεια στην Ευρώπη και το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ αυστηρό. Η άνοδος των επιτοκίων παγκοσμίως θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι πια στο επίκεντρο. Πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια προσήλωση στην σταθερότητα της χώρας μας και στην ενδυνάμωση των θεσμών», ενώ προσπαθώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες, αναφέρει χαρακτηριστικά «Η χώρα μας δεν είναι καθόλου, αλλά καθόλου, όπως ήταν πριν, να θυμηθούμε την περιπέτεια με τα ”Capital Controls” και τους φόβους για κούρεμα καταθέσεων. Αυτά δεν πρόκειται να ξαναγίνουν».

Στην ΕΕ, σε αντίθεση με την Αμερική, η εποπτεία είναι ενιαία και αυστηρή τόσο για τις μεγάλες, όσο και για τις μικρότερες τράπεζες που εποπτεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση ανάγκης ρευστότητας, όλες οι τράπεζες ανεξαιρέτως έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ και δεν θα εξαναγκάζονταν σε ρευστοποιήσεις περιουσιακών τους στοιχείων υπό πίεση. Αντ΄ αυτού, η κάθε ευρωπαϊκή τράπεζα θα μπορούσε, αντί να πουλήσει όσο όσο τα ομόλογά της στην αγορά, να τα χρησιμοποιήσει ως ενέχυρο και να δανειστεί ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Γαλλίας προέβησαν σε ανακοινώσεις, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους επενδυτές, λόγω της μεγάλης πτώσης του τραπεζικού δείκτη μετοχών της Stoxx Europe, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει την επόμενη κίνηση των επιτοκίων. Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε την περασμένη εβδομάδα, πριν από τις τραπεζικές πτωχεύσεις των ΗΠΑ, ότι η τράπεζα «πολύ πιθανό» θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, κάτι που με τα νέα δεδομένα, έχει ενδιαφέρον να δούμε τις κινήσεις που τελικά θα γίνουν.

Το Reuters αναφέρει πώς η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) δήλωσε ότι θα παράσχει ρευστότητα στην Credit Suisse, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, «αν χρειαστεί».

Σε κοινή της δήλωση με την ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA, η SNB τόνισε: «Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παράσχει ρευστότητα».

Υπενθυμίζεται ότι η Credit Suisse απηύθυνε έκκληση στην SNB και τη FINMA για στήριξη αφού οι μετοχές της κατέγραψαν πτώση 24%, σημειώνοντας ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ.

Ελβετία: SNB και FINMA θα στηρίξουν την Credit Suisse, αν χρειαστεί-1 Credit Suisse: Ζητεί στήριξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας Η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε πως έχει αναγκαστεί να καταφύγει στα αποθέματα ρευστότητας για να καλύψει τα κεφάλαια που την έχουν εγκαταλείψει.

Από το περασμένο έτος η Credit Suisse προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών της, των επενδυτών αλλά και των ρυθμιστικών αρχών που έχει εξανεμιστεί έπειτα από μια σειρά εσφαλμένων κινήσεων.

«Ώρα Lehman» για την Ευρώπη λέει ο Ρουμπινί

Εξαιτίας όλων των παραπάνω σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που δεν υπαναχωρεί της απόφασης της για αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα παρά την όλη αναταραχή, εξαιτίας της συντήρησης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια

Σε όλα αυτά λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Νουριέλ Ρουμπινί που «θάβει» το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη κάνοντας λόγο για μια «ώρα Lehman» για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Mr Doom ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος είναι «πολύ μεγάλος για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλος για να σωθεί».

Όσον αφορά τέλος την Ελλάδα και τις όποιες ανησυχίες υπάρχουν οι ελληνικές τράπεζες δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο μετά την κατάρρευση της ελβετικής Credit Suisse και των αμερικανικών Silicon Valley Bank και Signature Bank, ξεκαθάρισε σε βίντεο που ανέβασε στον λογαριασμό του στο Tik Tok ο Αλέξης Πατέλης.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα από τον υψηλότερο λόγο καταθέσεων προς δάνεια στην Ευρώπη και το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ αυστηρό. Η άνοδος των επιτοκίων παγκοσμίως θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι πια στο επίκεντρο.

Πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια προσήλωση στην σταθερότητα της χώρας μας και στην ενδυνάμωση των θεσμών» καταλήγει στο μήνυμά του στο TikTok ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα