«Επιτέλους φορολογήστε μας!»: Το «κίνημα των πλουσίων» στέλνει μήνυμα από το Νταβός
Ηχηρό μήνυμα κατά της ανισότητας από Abigail Disney, Brian Cox, Valerie Rockefeller κ.ά με αποδέκτες τους παγκόσμιους ηγέτες
Περισσότεροι από 250 δισεκατομμυριούχοι και εκατομμυριούχοι απαιτούν από την πολιτική ελίτ που βρίσκεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός να εισαγάγει φόρους πλούτου για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση καλύτερων δημόσιων υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Guardian, οικονομικά ισχυροί σημείωσαν σε ανοιχτή επιστολή τους προς τους παγκόσμιους ηγέτες: «Το αίτημά μας είναι απλό: σας ζητάμε να μας φορολογήσετε, τους πιο πλούσιους στην κοινωνία».
«Αυτό δεν θα αλλάξει θεμελιωδώς το βιοτικό μας επίπεδο, δεν θα στερηθούν τα παιδιά μας, ούτε θα βλάψει την οικονομική ανάπτυξη των χωρών μας. Αλλά θα μετατρέψει τον ακραίο και μη παραγωγικό ιδιωτικό πλούτο σε επένδυση για το κοινό μας δημοκρατικό μέλλον». Οι υπογράφοντες αυτήν την επιστολή προέρχονται από 17 χώρες και περιλαμβάνουν την κληρονόμο της Disney, Abigail Disney, τον Brian Cox που υποδύθηκε τον φανταστικό δισεκατομμυριούχο Logan Roy στη σειρά Succession, τον ηθοποιό και σεναριογράφο Simon Pegg, και την κληρονόμο της γνωστής αμερικανικής δυναστείας, Valerie Rockefeller.
«Είμαστε επίσης οι άνθρωποι που επωφελούνται περισσότερο από την υφιστάμενη κατάσταση», ανέφεραν σε μια επιστολή με τίτλο «Περήφανοι να πληρώνουμε», την οποία θα προσπαθήσουν να παραδώσουν στους παγκόσμιους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στο Νταβός της Ελβετίας την Τετάρτη. «Ωστόσο, η ανισότητα έχει φτάσει σε οριακό σημείο και το κόστος για την οικονομική, κοινωνική και οικολογική σταθερότητά μας είναι σοβαρό – και αυξάνεται καθημερινά. Εν ολίγοις, χρειαζόμαστε δράση τώρα».
Τα αποκαλυπτικά ευρήματα δημοσκόπησης στους «υπερπλούσιους»
Μια νέα δημοσκόπηση των «υπερπλούσιων» δείχνει ότι το 74% υποστηρίζει τη θέσπιση υψηλότερων φόρων πλούτου για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής και στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Μια έρευνα, διεξήχθη από τη Survation για λογαριασμό του κινήματος «Patriotic Millionaires». Σε αυτήν συμμετείχαν περισσότεροι από 2.300 ερωτηθέντες από χώρες της G20 που κατέχουν πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια σε επενδύσιμα κεφάλαια, εξαιρουμένων των κατοικιών τους – κατατάσσοντάς τους στο πλουσιότερο 5%.
Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 58% υποστήριξε τη θέσπιση φόρου πλούτου 2% για άτομα με περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια και ότι το 54% πιστεύει ότι ο ακραίος πλούτος αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία.
«Οι εργαζόμενοι έχουν χάσει κάθε υπομονή»
Ο Guy Singh-Watson, ο Βρετανός αγρότης που έγινε επιχειρηματίας ιδρύοντας την εταιρεία διανομής κουτιών λαχανικών Riverford, δήλωσε: «Αυτή η δημοσκόπηση φαίνεται να δείχνει ότι ολόκληρος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των πλουσιότερων ανθρώπων, θέλει να φορολογήσει τους υπερπλούσιους. Πού, λοιπόν, στον κόσμο βρίσκεται η ηγεσία των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας που έχουν τη δύναμη να το πράξουν; Εμείς, οι πολύ πλούσιοι, έχουμε κουραστεί από την αδράνεια, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος των παραμετροποιημένων οικονομιών μας, έχουν χάσει κάθε υπομονή».
Ένας «συγκρατημένος» φόρος πλούτου 1,7% στους πλουσιότερους 140.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να συγκεντρώσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια λίρες για τη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών, όπως πρότεινε το Συνέδριο των Συνδικάτων (TUC) πέρυσι.
Οι 250 πλουσιότερες οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συνολική περιουσία ύψους 748 δισεκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με την τελευταία λίστα για τους οικονομικά ισχυρούς της εφημερίδας Sunday Times, μια αύξηση από 704 δισεκατομμύρια λίρες το προηγούμενο έτος. Στη λίστα περιλαμβάνονται ο πρωθυπουργός, Rishi Sunak, και η σύζυγός του, Akshata Murty, στη θέση 275 από τους 350, με συνολική περιουσία ύψους 529 εκατ. λιρών, καθώς και ο 32χρονος Δούκας του Γουέστμινστερ, με περιουσία 9,9 δισ. λιρών, στη θέση 11.
Ο Brian Cox, βραβευμένος με Emmy και Χρυσή Σφαίρα ηθοποιός, δήλωσε: «Ζούμε σε μια δεύτερη «χρυσή εποχή». Οι δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποιούν τον ακραίο πλούτο τους για να συσσωρεύσουν πολιτική δύναμη και επιρροή, υπονομεύοντας ταυτόχρονα τη δημοκρατία και την παγκόσμια οικονομία. Είναι καιρός να δράσουμε. Εάν οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι μας αρνηθούν να αντιμετωπίσουν αυτήν τη συγκέντρωση χρημάτων και εξουσίας, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές».
Πηγή: Guardian / ieidiseis.gr