Έρχεται αύξηση του εργασιακού βίου και δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα

Από πότε θα ισχύουν οι νέες αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης – Σχέδια για νέες αυξήσεις στις εισφορές αλλά και κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Φίλιππος Δεργιαδές
έρχεται-αύξηση-του-εργασιακού-βίου-κα-1207512
Φίλιππος Δεργιαδές

Αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης, κατάργηση σε ορισμένους κλάδους το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης και υψηλότερες εισφορές προβλέπει η πολιτική της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό, που αναμένεται να εξειδικευτεί με νέο νόμο που θα κατατεθεί πιθανά το Σεπτέμβριο.

Συνδικάτα, συνταξιούχοι και εργατολόγοι παρακολουθούν με ανησυχία και επιφυλάξεις τις εξελίξεις στο συνταξιοδοτικό το οποίο, σύμφωνα με τη σχετική στρατηγική της κυβέρνησης αποβλέπει στην παράταση του εργασιακού βίου των εργαζομένων προκειμένου να μειωθούν τα συντάξιμα χρόνια και να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με τους εργατολόγους τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση έχουν ως στόχο την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και γενικότερα την  αναπροσαρμογή του πλαισίου του συστήματος των συντάξεων μέσα από σημαντικές αλλαγές. Συγκεκριμένα αυτές οι αλλαγές αφορούν:

  • Αλλαγή των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση που θα επιδράσει αρνητικά κυρίως τους εργαζόμενους που βρίσκονται λίγο πριν τη σύνταξη ενώ μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει και τους νέους ασφαλισμένους.
  • Θα υπάρξουν αυξήσεις στις εισφορές κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων θα καταργηθούν οι πρόωρες συντάξεις.
  • Θα προωθηθούν νέα προγράμματα και φορολογικές ελαφρύνσεις ώστε να αυξηθεί και να ενισχυθεί η εργασία των συνταξιούχων και η παραμονή τους στην αγορά εργασίας.
  • Το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων θα λαμβάνει υπόψη περισσότερα έτη εργασίας ενώ θα υπάρξει νέα αναπροσαρμογή με αυξήσεις στο ύψος των συντάξεων. Επίσης θα προβλέπονται επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

«Η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων θα επηρεάσει πολλούς εργαζόμενους, που σχεδίαζαν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη, ενώ οι αυξημένες εισφορές θα δυσκολέψουν περαιτέρω τους ελεύθερους επαγγελματίες», τόνισε με δηλώσεις του ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μειώνονται τα πλασματικά έτη

Μία από τις σημαντικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, που θα επηρεάσει χιλιάδες ασφαλισμένους, είναι η μείωση των πλασματικών ετών ασφάλισης που μπορούν να εξαγοράσουν οι εργαζόμενοι να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για την συνταξιοδότηση.

Οι ρυθμίσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας αποσκοπούν στο να περιορίσουν δραστικά τις ευεργετικές διατάξεις των πλασματικών ετών γεγονός που θα δυσκολέψει τη συνταξιοδότηση για πολλούς εργαζόμενους καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ περίπου οι 6 στους 10, αξιοποιούν το δικαίωμα εξαγοράς πλασματικών ετών για τη συνταξιοδότησή τους, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΕΦΚΑ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης αυστηροποιεί τη διαδικασία και θέτει ως όριο εξαγοράς τα 5 έτη και αυτό ανεξάρτητα από το αν με τις ισχύουσες διατάξεις οι ασφαλισμένοι έχουν ή όχι δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων. Σύμφωνα με το σχέδιο, καταργούνται οι 12 κατηγορίες πλασματικών χρόνων που προβλέπονταν από τους νόμους 2084/1992 και 3996/2011. Τα πλασματικά έτη προέρχονται από τη στρατιωτική θητεία, την ανεργία, τις σπουδές, τον χρόνο ανατροφής παιδιών, τα κενά ασφάλισης και την ασθένεια. Στη θέση τους, όλοι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ζητήσουν την αναγνώριση έως και 5 ετών για τη συμπλήρωση των συντάξιμων χρόνων. Οι εν λόγω αλλαγές σχεδιάζεται να εφαρμοστούν προς το τέλος του 2024 ή στις αρχές του 2025.

Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης λόγω του προσδόκιμου ζωής

Σε ότι αφορά τα όρια συνταξιοδότησης, σύμφωνα με το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 1,5 έτος στα 63,5 από τα 62 που είναι σήμερα για πλήρη σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης. Επίσης η σύνταξη λόγω γήρατος με 15ετία, από τα 67 έτη αυξάνεται και στα 68 έτη και 5 μήνες. Οι εν λόγω αυξήσεις θα τεθούν σε εφαρμογή σε δύο περίπου χρόνια και θα ισχύουν το διάστημα 2027-2030.

Η αύξηση αυτή θα εφαρμοστεί βάσει μελέτης της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό φορέα Ageiing Working Group (AWG) για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής στη χώρα μας. Δηλαδή αν αυξάνονται τα χρόνια ζωής για τον άνθρωπο θα πρέπει να εργάζεται περισσότερο και όσο αντέχει. Αυτό είναι το σκεπτικό.

Βάσει αυτής της μελέτης της Αναλογιστικής Αρχής, και τις προβλέψεις πληθυσμού EUROPOP2023 που δημοσίευσε η Eurostat, όσο θα αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι θα βγαίνουν στη σύνταξη πιο αργά και σε βαθιά γεράματα ακόμα και αν έχουν συμπληρώσει ένσημα 40 ετών. Δηλαδή με 40 έτη ασφάλισης για πλήρη σύνταξη, σε μία δεκαετία μετά το 2030,  το όριο των 63,5 ετών θα αυξηθεί στα 64,5 έτη, το 2050 στα 65,5, το 2060 το όριο θα έχει φτάσει στα 66,7 έτη και το 2070 στα 67,5.

Σε ότι αφορά το όριο ηλικίας για σύνταξη λόγω γήρατος με 15ετία από τα 67 έτη  που είναι σήμερα, μετά το 2027 θα αυξηθεί στα 68 έτη και 5 μήνες, το 2040 στα 69 έτη και 5 μήνες, το 2050 στα 70,5, το 2060 στα 71,7 έτη και το 2070 στα 72,5.

Πενταπλασιάστηκαν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Στο μεταξύ μετά την κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης για όσους συνταξιούχους επιλέξουν να εργαστούν, που ψηφίστηκε με τον ν. 5078/2023, η εγγραφή των συνταξιούχων στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ όπου δηλώνουν ότι συνεχίζουν να εργάζονται συνεχίζεται με αυξανόμενους ρυθμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τα μέσα Ιουλίου οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι ξεπέρασαν τις 185.000 ενώ το προηγούμενο σύστημα, μόλις 36.000 συνταξιούχοι είχαν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται, μετά τη σύνταξή τους. Να σημειωθεί ότι με τον ασφαλιστικό νόμο 5078/2023, από 1/1/2024 όσοι συνταξιούχοι επιλέξουν να συνεχίζουν να εργάζονται λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξή τους αλλά καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 10% από τον μισθό τους. Ο επιπλέον χρόνος ασφάλισης, μετά τη λήξη της απασχόλησης, με νέα αίτηση του συνταξιούχου, θα προσμετράται στον συντάξιμο χρόνο και θα οδηγεί σε αύξηση της σύνταξης.

Συνταξιούχοι: Έρχονται περικοπές στις συντάξεις χηρείας 

Από την πλευρά τους οι συνταξιούχοι θεωρούν ότι τα μέτρα που έρχονται θα πλήξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.  Ο Βασίλης Παρτάλης πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων Θεσσαλονίκης “Συσπείρωση” επισημαίνει ότι πέρα απο την επικύρωση των αυξήσεων στα όρια για την συνταξιοδότηση, βάσει του προσδόκιμου ζωής, θα υπάρξουν περικοπές και για ευάλωτες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Όπως αναφέρει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει τη μείωση των συντάξεων χηρείας μέχρι και 50% ενώ σημειώνει ότι μεγάλο πλήγμα θα είναι η κατάργηση των πλασματικών ετών αλλά και η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. “Είμαστε σε αναμονή για να αντιδράσουμε” τονίζει.

Επίσης ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος γραμματέας Τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΓΣΕΕ, τόνισε πως η Συνομοσπονδία είναι αντίθετη στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης αλλά αναμένει να δει τις προτάσεις της κυβέρνησης και τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο για να τοποθετηθεί. “Δεν θέλουμε να προτρέξουμε διότι πολλές φορές οι κυβέρνηση μέσω διαρροών προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα και μετά ανακοινώνει διαφορετικά πράγματα. Ως ΓΣΕΕ είμαστε κατά της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, αλλά περιμένουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για να τοποθετηθούμε” τονίζει στην Parallaxi.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα