Οικονομία

Γιατί οι νέοι προτιμούν την πληρωμή με το σύστημα IRIS;

Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι οι χρεώσεις

Parallaxi
γιατί-οι-νέοι-προτιμούν-την-πληρωμή-με-1097255
Parallaxi

Η νέα τάση στις πληρωμές ονομάζεται ΙRIS και αυτή προτιμούν οι νέοι ηλικίας 18 έως 34 ετών. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι οι χρεώσεις: Το σύστημα IRIS δίνει τη δυνατότητα σε καταναλωτές και ελεύθερους επαγγελματίες να κάνουν συναλλαγές έως 500 ευρώ χωρίς χρεώσεις. Η αύξηση των συναλλαγών το 2023 σε σχέση με μόλις ένα νωρίτερα ανέρχεται σε 300%.

Συγκεκριμένα οι χρήστες του IRIS έως τις 31/12/2023 ανέρχονταν σε 2,2 εκατομμύρια, καταγράφοντας μάλιστα το Δεκέμβριο μηνιαίο ρεκόρ με 102 χιλιάδες νέες εγγραφές. Το 70% των χρηστών (περίπου 1,5 εκατομμύρια) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 34 ετών. Οι εγγεγραμμένοι επαγγελματίες, την ίδια περίοδο, ανέρχονταν σε 155.000, μέγεθος αυξημένο κατά 292,8% σε σύγκριση με το 2022. Τον Δεκέμβριο του 2023 ο αριθμός νέων εγγραφών ανήλθε στις 30.000, ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί σε ένα μήνα. Όσον αφορά τους εγγεγραμμένους εμπόρους/e-shops, αυτοί ανήλθαν σε 3.500 το 2023.

Τα οφέλη του IRIS

Οι καταναλωτές, εφόσον έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking, μπορούν να κάνουν τις πληρωμές τους πληκτρολογώντας απλώς τον ΑΦΜ ή το κινητό τηλέφωνο του επαγγελματία, στοιχεία τα οποία μπορούν για λόγους διευκόλυνσης να παρέχονται και υπό μορφή QR Code. Το όριο συναλλαγών χωρίς χρέωση ανέρχεται σήμερα στα 500 ευρώ ημερησίως και η μοναδική προϋπόθεση είναι οι δύο συναλλασσόμενοι να έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία στο ebanking της τράπεζάς τους.

Τα οφέλη του IRIS συνοψίζονται στα εξής: Δεν χρειάζεται αριθμός λογαριασμού, η διαδικασία ολοκληρώνεται σε δευτερόλεπτα, η πληρωμή είναι άμεση, δεν υπάρχει προμήθεια από την τράπεζα και η μεταφορά διασφαλίζεται από το ευρωπαϊκό SEPA Instant Credit Transfer.

Σημειώνεται πως με βάση το νέο φορολογικό νόμο, οι επαγγελματίες θα πρέπει υποχρεωτικά να αποδέχονται στιγμιαίες πληρωμές χωρίς κάρτα, με απευθείας μεταφορά χρημάτων στον λογαριασμό του δικαιούχου μέσω κάποιας smart συσκευής ή υπολογιστή. Αυτό σημαίνει πως οι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν δηλώσει τον επαγγελματικό τους λογαριασμό στην ηλεκτρονική υπηρεσία της τράπεζάς τους ώστε να καταθέτονται σε αυτόν τα χρήματα που εισπράττει.

Πηγή: ieidiseis.gr

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα