Οικονομία

«Η ΑΑΔΕ παρακολουθεί τα πάντα στα social media»

Οι γάμοι και οι δεξιώσεις είναι μια πηγή φορολογικών προβλημάτων που ενδιαφέρει την υπηρεσία

Parallaxi
η-ααδε-παρακολουθεί-τα-πάντα-στα-social-media-378398
Parallaxi

«Η ΑΑΔΕ παρακολουθεί τα πάντα στα social media» δήλωσε χθες ο Γιώργος Πιτσιλής, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Με αφορμή την τρανταχτή υπόθεση φοροδιαφυγής σε γάμο, όπου δεν κόπηκαν παραστατικά και αποδείξεις, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ ανέφερε ότι η ειδική ομάδα σκανάρει τα social media, εντοπίζει στοιχεία και στη συνέχεια γίνεται επαλήθευση και ο έλεγχος. Αυτό που βλέπουν οι ελεγκτές είναι «μια αναντιστοιχία εικόνας στα social media με εικόνες πολυτελείας και τη φορολογική εικόνα με πολύ χαμηλά δηλούμενα εισοδήματα ή μεγάλες ζημιές».

Οι ελεγκτές της ειδικής μονάδας που ασχολούνται με τη φοροδιαφυγή στα social media καταγράφουν αναρτήσεις σε Instagram, Facebook και ΤikΤok και βλέπουν μέχρι και τα σχόλια, με τον Πιτσιλή να δηλώνει «έχουμε τον τρόπο και βλέπουμε».

Υποστήριξε δε πως “κοιτάμε και επιχειρήσεις και πρόσωπα, ειδικά influencer”, συμπληρώνοντας πως “έχουμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε πώς λειτουργεί η αγορά”.

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ υπογράμμισε ότι οι γάμοι και γενικά οι δεξιώσεις είναι μια πηγή φορολογικών προβλημάτων που ενδιαφέρει την υπηρεσία, ενώ επιβεβαίωσε ακόμη ότι υπάρχει στην ΑΑΔΕ μια ομάδα που παρακολουθεί αποκλειστικά τις αναρτήσεις διασήμων στα κοινωνικά δίκτυα για να εντοπίσει “λαβράκια” από όσα ανεβάζουν. “Έχουμε και τα ψηφιακά εργαλεία” για να υποστηρίζουν την ομάδα, πρόσθεσε ο κ. Πιτσιλής.

Υπάρχουν όμως και τα “μεγάλα ψάρια”, όπως οι τριγωνικές συναλλαγές, το λαθρεμπόριο καυσίμων και τις απάτες με το ΦΠΑ, όπου και εκεί έχει η ΑΑΔΕ επιτυχίες, όπως είπε: “Έχουμε φτιάξει αίθουσα επιχειρήσεων που θα συντονίζει τέτοιες επιχειρήσεις και έχουμε στόχο να φτιάξουμε ένα “στρατηγείο ειδικών δυνάμεων” με φορολογικές και τελωνειακές αρχές που θα εργάζονται μαζί πάνω σε αυτές τις υποθέσεις”, είπε.

Τέλος σε ερώτημα αν έχει αρκετό προσωπικό η ΑΑΔΕ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας απάντησε ότι η ενίσχυση πάντα είναι αναγκαία χρειάζεται όμως και να τους αξιοποιούμε με τον σωστό τρόπο.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα