Οικονομία

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,9% τον Νοέμβριο – Χαμηλότερα στην ευρωζώνη

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης, σε εθνικό επίπεδο, αυξήθηκε κατά 3% ετησίως τον περασμένο μήνα.

Parallaxi
ο-πληθωρισμός-διαμορφώθηκε-στο-29-τον-ν-1078991
Parallaxi

Στο 2,9% διαμορφώθηκε τελικά (από 3% της αρχικής εκτίμησης) ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Eurostat. Την ίδια ώρα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή άγγιξε το 2,4%, όπως προβλεπόταν και από την αρχική εκτίμηση.

Ειδικότερα, στο 2,4% επιβεβαιώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, από 2,9% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση της Eurostat που δημοσιεύθηκε σήμερα. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,6 της μονάδας.

Έφτασε το 2,9% τον Νοέμβριο, από 3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη

Αναφορικά με την Ελλάδα, η εκτίμηση της Eurostat είναι ότι ο ετήσιος πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη) έφτασε το 2,9% τον Νοέμβριο, από 3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης, σε εθνικό επίπεδο, αυξήθηκε κατά 3% ετησίως τον περασμένο μήνα.

Οι τιμές

Σε ετήσια βάση, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός κατέγραψαν τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού τον αναφερόμενο μήνα, φθάνοντας στο 6,9%, αν και μειώθηκε από το 7,4% που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο. Εν τω μεταξύ, οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4% τον Νοέμβριο και ο πληθωρισμός των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών έφτασε στο 2,9%. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν βουτιά 11,5% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Στο σύνολο της Ε.Ε., ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο ανήλθε στο 3,1% από 3,6% τον Οκτώβριο, ενώ έναν χρόνο πριν ανερχόταν στο 11,1%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν στο Βέλγιο (-0,8%), τη Δανία (0,3%) και στην Ιταλία (0,6%).

Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία (8,0%), την Ουγγαρία (7,7%), τη Σλοβακία και τη Ρουμανία (6,9%).

Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 21 κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε τρία.

Πηγή: ΟΤ.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα