Οικονομία

Ο πληθωρισμός κάνει «χρυσάφι» τα παραδοσιακά πιάτα σε Γαλλία και Ιταλία

Το κόστος της πίτσας και του Coq au Vin εξακολουθεί να αυξάνεται.

Parallaxi
ο-πληθωρισμός-κάνει-χρυσάφι-τα-παρα-971172
Parallaxi

Μπορεί οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη να έχουν εκτονωθεί από τα επίπεδα ρεκόρ, ωστόσο διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, με το κόστος των τροφίμων να επιβαρύνει τα νοικοκυριά.

Και οι τιμές των συστατικών για την παρασκευή παραδοσιακών πιάτων βρίσκονται στα ύψη. Ο προσαρμοσμένος δείκτης Coq au Vin (η γαλλική έκδοση του κόκορα κρασάτου) του Bloomberg, ο οποίος υπολογίζει πόσα πρέπει να ξοδέψουν οι οικογένειες για τα υλικά που χρειάζονται για να μαγειρέψουν το δημοφιλές αυτό πιάτο, αυξήθηκε κατά 7,1% τον Αύγουστο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το μόνο θετικό είναι ότι ο ρυθμός αύξησης μειώνεται εδώ και πέντε συνεχόμενους μήνες.

Ο μηνιαίος δείκτης, με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και του Υπουργείου Γεωργίας και Διατροφής, έδειξε ότι το συνολικό κόστος του πιάτου μειώθηκε μέτρια στα 19,3 ευρώ (20,58 δολάρια). Η τιμή του κοτόπουλου, που είναι το κύριο συστατικό της συνταγής, έχει βοηθήσει να συγκρατηθεί το κόστος.

Στο 11,2% ο συνολικός πληθωρισμός των τροφίμων είναι ακόμη πιο ισχυρός και ο δομικός πληθωρισμός στη Γαλλία επιταχύνθηκε τον Αύγουστο στο υψηλότερο ποσοστό από τον Μάιο, στο 5,7%.

Η πίτσα

Αντίθετα, ο ειδικός δείκτης τροφίμων του Bloomberg για την Ιταλία – ο δείκτης Pizza Margherita που βασίζεται στα στοιχεία του Istat και του Υπουργείου Οικονομίας – έχει δει μια πιο έντονη επιβράδυνση. Η άνοδος της τιμής του καλαθιού ήταν 10,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τη μέγιστη άνοδο άνω του 30% στα τέλη του περασμένου έτους.

Ωστόσο, καθώς οι τιμές καταναλωτή για την έτοιμη πίτσα αυξάνονται κατά 6,5%, είναι πιο συμφέρον να αγοράσει κανείς πίτσα από το κατάστημα αντί να την ετοιμάζει στο σπίτι, ακόμα κι αν το χάσμα έχει μειωθεί.

Πηγή: in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα