Οικονομία

Πασχαλινή αγορά: Αύξηση στις τιμές των κρεάτων, μείωση στον αριθμό των καταναλωτών

Η Κυριακή της Ανάστασης πλησιάζει και ο κόσμος κάνει την έρευνα αγοράς του για το πασχαλινό τραπέζι.

Parallaxi
πασχαλινή-αγορά-αύξηση-στις-τιμές-των-1154447
Parallaxi

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος-Ραφαήλ Πάγκαλος, Κασσάνδρα Μητκάκη 

Ένα ρεπορτάζ στα συνοικιακά κρεοπωλεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης στο Καπάνι σε κάνει να διαπιστώσεις την μερική άνοδο των τιμών, που κυμαίνεται από 1-3€ σε σχέση με πέρυσι. Το ένα κιλό κρέας από αρνί ή κατσίκι κυμαίνεται γύρω στα 14€, αλλά η αυξομείωση της τιμής εξαρτάται από την ποιότητα και το είδος.

Ο αριθμός των καταναλωτών είναι μειωμένος, αλλά όλο και περισσότερα τα παράπονα τους εξαιτίας των τιμών, ενώ δεν λείπουν και τα παζάρια, από μέρους τους.

Όσον αφορά την ποιότητα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους κρεοπωλείων, τα ελληνικά κρέατα αποτελούν την πλειονότητα των προς πώληση «κομματιών», αλλά κάποια προσφέρουν και εισαγόμενα πιο οικονομικά, κυρίως από Σκόπια όπως και πιο ποιοτικά, αλλά ακριβά, για τους ευκατάστατους.

Στην Παραδοσιακή αγορά Καπάνι, οι εργαζόμενοι δήλωσαν πως:

«Τα κρέατα μας είναι όλα ντόπια. Και αρνιά και κατσίκια και μοσχάρια και χοιρινά. Οι τιμές είναι ανεβασμένες, έως και 3€. Δεν ψωνίζουν, κάνουν μια έρευνα αγοράς και αποφασίζουν τελευταία στιγμή. Τα εισαγόμενα είναι πιο φθηνά, κατά 2€, και συνήθως από Σκόπια».

«Και εισαγόμενα και ντόπια κρέατα έχουμε. Ό,τι διαλέγει ο κόσμος. Για Καπάνι, η διαφορά της τιμής σε σχέση με πέρυσι δεν είναι σημαντική. Κοντά στα 50 λεπτά. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, δεν ψωνίζει πολύ».

«Οι τιμές των κρεάτων έχουν να κάνουν με την ποιότητα. Ανάλογα με το τι αγοράζεις. Όσο ανεβαίνει η ποιότητα, τόσο και η τιμή. Τα εισαγόμενα από Σκόπια, είναι πιο φθηνά κατά 1,5€ το κιλό».

Ο Αντιπρόεδρος του σωματείου κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης και Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Ευλάμπιος Καλαμπάκας δήλωσε πως: «Η πλειονότητα των κρεάτων, που πωλούνται σε συνοικιακά κρεοπωλεία είναι ελληνικής προελεύσεως. Οι τιμές σε σύγκριση με πέρυσι έχουν σημαντική διαφορά, τουλάχιστον 1-1,5€. Η κίνηση έχει πτώση και η πλειονότητα όσων ψωνίζουν παίρνει λιγότερη ποσότητα. Εκεί που θα έπαιρνε τέσσερα κιλά, θα πάρει τρία. Μετά τις ημέρες του Πάσχα, όπως προβλέπω με την δική μου πείρα, θα υπάρξει άνοδος των τιμών».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα