Επικαιρότητα

Πέφτουν οι τιμές των ακινήτων σε όλο τον κόσμο

Χαρακτηριστική περίπτωση η αμερικανική αγορά, όπου τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν φθάσει στο 7% για πρώτη φορά από το 2002.

Parallaxi
πέφτουν-οι-τιμές-των-ακινήτων-σε-όλο-το-820864
Parallaxi

Πτωτική είναι η πορεία των τιμών των ακινήτων ανά τον κόσμο.

Αναφέρεται ως παράδειγμα η περίπτωση της αμερικανικής αγορά, όπου τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν φθάσει στο 7% για πρώτη φορά από το 2002, ενώ μόλις πριν από ένα χρόνο βρίσκονταν μόλις στο 3%.

Διαβάστε αναλυτικότερα παρακάτω όσα αναφέρονται στο σχετικό δημοσίευμα του newsbomb:

Όσον αφορά την Ε.Ε. και τη Βρετανία, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν υπερδιπλασιασθεί σε σύγκριση με το περασμένο έτος και αποθαρρύνουν τους επίδοξους αγοραστές.

Σύμφωνα με στοιχεία της UBS, έχουν σχεδόν διπλασιασθεί τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σε 25 μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο. Το πρόβλημα είναι σοβαρότερο σε χώρες στις οποίες μεγάλο ποσοστό των στεγαστικών δανείων έχει κυμαινόμενο επιτόκιο, όπως για παράδειγμα στη Σουηδία και στην Αυστραλία. Στις χώρες αυτές το πλήγμα από την αύξηση των επιτοκίων θα είναι μεγαλύτερο και ενδεχομένως θα προκαλέσει εσπευσμένες πωλήσεις κατοικιών που θα οδηγήσουν τις τιμές σε ταχύτερη πτώση. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο πληθωρισμός διαβρώνει το εισόδημα των νοικοκυριών και των, υπό άλλες συνθήκες, επίδοξων αγοραστών.

Ετσι, οι τιμές των κατοικιών έχουν ήδη μπει σε πτωτική πορεία από τον Καναδά μέχρι την Κίνα, με την υποχώρησή τους να προοιωνίζεται ίσως την ευρύτερη πτώση της αγοράς μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Σύμφωνα με στοιχεία της Oxford Economics, οι τιμές των ακινήτων υποχωρούν ήδη σε πάνω από τις μισές ανεπτυγμένες οικονομίες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Σε όλες αυτές τις χώρες οι τιμές έχουν μειωθεί περίπου 7% στο διάστημα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο. Σχετικό ρεπορτάζ του CNN παραθέτει την εκτίμηση του Ανταμ Σλάτερ, οικονομολόγου της Oxford Economics, ο οποίος υπογραμμίζει πως η κατάσταση στην αγορά ακινήτων είναι η πιο ανησυχητική που έχει καταγραφεί μετά τη διετία 2007-2008 και οι περισσότερες αγορές αναμένουν πτώση των τιμών που μπορεί να φθάσει έως και το 15% με 20%.

Οι τιμές των κατοικιών υποχωρούν και στις ΗΠΑ, αφού πρώτα εκτοξεύθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τη δεκαετία του 1970 και μετά. Οικονομολόγοι της Goldman Sachs προβλέπουν πως μέχρι τον Μάρτιο του 2024 θα σημειώσουν πτώση από 5% έως 10% σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα που κατέγραψαν τον Ιούνιο.

Ο Ενρίκε Μαρτίνεζ Γκαρσία, οικονομολόγος της Federal Reserve του Ντάλας, εξέφρασε προσφάτως μια ακόμη απαισιόδοξη εκτίμηση, πως στις ΗΠΑ επίκειται πτώση των τιμών των ακινήτων έως και κατά 20%. Οσον αφορά άλλωστε τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο, την Κίνα, που εδώ και μήνες πλήττεται από μια βαθύτατη κρίση στην αγορά ακινήτων, οι τιμές των κατοικιών βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, καθώς έχουν μειωθεί κατά 43% φέτος.

Και βέβαια την ίδια στιγμή σημειώνουν πτώση και οι πωλήσεις κατοικιών, καθώς οι τράπεζες είναι πλέον πολύ προσεκτικές στις χορηγήσεις πιστώσεων, ενώ οι επίδοξοι αγοραστές κατοικιών καθυστερούν τις αγορές υπό τον φόβο περαιτέρω αύξησης του κόστους δανεισμού και μιας περαιτέρω επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο οι πωλήσεις κατοικιών ήταν μειωμένες κατά 32% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Επίσης, δημοσκόπηση που έγινε τον Οκτώβριο κατέδειξε ότι οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από επίδοξους αγοραστές υποχώρησαν για έκτο συναπτό μήνα και βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008, αν βέβαια εξαιρεθούν οι πρώτοι μήνες του 2020, όταν η αγορά ήταν κλειστή εξαιτίας της πανδημίας. Στις ΗΠΑ, επίσης, οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών ήταν μειωμένες κατά 28% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, για ένατο συναπτό μήνα.

Πηγή: Newsbomb 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα