Οικονομία

Ποιοι θα δικαιούνται αυξημένο επίδομα θέρμανσης

Τι αναμένεται να κάνει το υπουργείο Οικονομικών και για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Parallaxi
ποιοι-θα-δικαιούνται-αυξημένο-επίδομ-931860
Parallaxi

Αυξημένο θα είναι το επίδομα θέρμανσης 2023 σε σχέση με πέρσι, όπως δήλωσε την Τετάρτη (20/09) ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στους τρόπους για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στον Ρ/Σ «ΣΚΑΪ 100,3 FM», ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «το κράτος θα δώσει επίδομα θέρμανσης και μάλιστα για οικογένειες με παιδιά, αυξημένο σε σχέση με πέρσι, ενώ το επόμενο διάστημα θα έρθει καινούργιο, δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών».

Αναφορικά με το ζήτημα της πάταξης της φοροδιαφυγής, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι η αντιμετώπισή της ενισχύεται μέσω της ΑΑΔΕ με ελέγχους και διασταυρώσεις ενώ ολοκληρώνεται τους πρώτους μήνες του 2024 η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε, επίσης, ότι η αντιμετώπιση και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής θα στηριχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στη χρήση ψηφιακών εργαλείων. Ακόμα, ο ίδιος σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το ποσοστό της φοροδιαφυγής, ωστόσο μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες έχει διαπιστωθεί ότι για βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουμε δεκαπλασιασμό των εισοδημάτων που δηλώνονται και αυτό κάτι λέει».

Ποιες οι αποφάσεις για το επίδομα θέρμανσης 2023

Μία δέσμη από νέα μέτρα, αλλά και τροποποιήσεις σε ήδη υπάρχοντα – όπως το επίδομα θέρμανσης – εξειδίκευσε, την Τρίτη (19/09), το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης, φέτος θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα, αλλά με μερικές διαφορές συγκριτικά με πέρσι. Έτσι, ανακοινώθηκαν τα εξής:

  • Για κάθε τέκνο το επίδομα αυξάνεται από 3.000 σε 5.000 ευρώ
  • Θα δικαιούνται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο τζίρο έως 80.000 ευρώ
  • Δεν θα υπάρξει επιδότηση στην αντλία και το μέτρο δεν θα είναι οριζόντιο, αλλά θα αφορά μόνο σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη
  • Δεν ισχύει διπλή επιδότηση για όσους καταναλώσουν για πρώτη φορά πετρέλαιο ή υγραέριο έναντι φυσικού αερίου

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, το κόστος για τη νέα χειμερινή περίοδο για το επίδομα θέρμανσης διαμορφώνεται στα 237 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 189 εκατομμύρια ευρώ μοιράζονται το 2023 και τα υπόλοιπα 48 εκατομμύρια ευρώ το 2024.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα