Top

Οικονόμου: Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η λογική των εισβολών αντιεμβολιαστών στα σχολεία

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. 

Parallaxi
οικονόμου-δεν-μπορεί-να-γίνει-ανεκτή-η-771736
Parallaxi

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. 

«Το εμβόλιο είναι το πιο αποτελεσματικό «όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πάνω από έξι εκατομμύρια Έλληνες, έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και κοντά στα έξι εκατομμύρια είναι αυτοί που έχουν κάνει και τις δύο. Θα συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε στα κοινά τα οποία δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, είτε είναι οι ανήλικοι, είτε είναι οι 60+, με κάθε τρόπο, με την πειθώ και ενημέρωση να τους παρακινούμε να εμβολιαστούν», δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως το απόλυτο μέγεθος εμβολιασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων είναι ήδη αρκετά ψηλά. Συγκεκριμένα είπε ότι το 75% των φοιτητών είναι εμβολιασμένοι, κοντά στο 90% των μελών ΔΕΠ, 80% στους διοικητικούς. «Στα Σώματα Ασφαλείας -παρά τα όσα έλεγαν- και εκεί τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ ψηλά. Υπάρχει ένα πρόβλημα στους 60+, οι οποίοι, εάν νοσήσουν ενδέχεται να έχουν παραπάνω προβλήματα. Το βλέπουμε, το παρακολουθούμε, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να τους πείσουμε ότι δεν πρέπει να παίζουν με τη φωτιά και να εμβολιαστούν», συνέχισε, ενώ σημείωσε πως η υποχρεωτικότητα είναι μια επιλογή που εξακολουθεί να υπάρχει αλλά αυτή την ώρα προτεραιότητα είναι να εφαρμοστούν τα μέτρα.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πεισθούν όλο και περισσότεροι να εμβολιαστούν και ανάλογα με την εξέλιξη και του αριθμού των εμβολιασμένων και κρίσιμων μεγεθών της πανδημίας, εδώ είμαστε για να δούμε τι περισσότερο χρειάζεται να κάνουμε», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για «τις εισβολές αντιεμβολιαστών σε σχολεία» ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές. «Η λογική του ότι έχω εγώ μια συγκεκριμένη άποψη και θέλω να επιβάλω και ταυτόχρονα να υποβάλω σε τεράστιο κίνδυνο παιδιά, εκπαιδευτικούς, οικογένειες, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» είπε.

«Οποιοσδήποτε επιχειρεί να κάνει τέτοια πράγματα, οφείλει να γνωρίζει ότι θα είναι αντιμέτωπος με τις νομικές συνέπειες που επισύρει αυτή του η πράξη. Χωρίς αμφιβολία. Δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις σε αυτά. Όλη αυτή η συζήτηση τήρησης των μέτρων και κυρίως του εμβολιασμού ένα συνώνυμο έχει: Είναι η λέξη Ελευθερία. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, δεν έχει αντιληφθεί τι διακυβεύεται. Έχει ξεχάσει πολύ γρήγορα τι περάσαμε το προηγούμενο διάστημα κλεισμένοι στα σπίτια και μπροστά από έναν υπολογιστή», υπογράμμισε.

ΣτΕ: Συνταγματικό το υποχρεωτικό σελφ τεστ για COVID στο δημόσιο και η καταγραφή του

Με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η υποχρεωτική δοκιμασία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου COVID-19 στο Δημόσιο τομέα και η ηλεκτρονική καταγραφή του αποτελέσματός είναι συνταγματική, σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, και δεν παραβιάζει  τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας.

Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά από προσφυγή εργαζόμενης στις ένοπλες δυνάμεις.

Η 7μελής σύνθεσης του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια η πάρεδρος Δήμητρα Μαυροπόδη), με την υπ’ αριθμ. 1386/2021 απόφαση της απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς της υπαλλήλου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι σύμφωνα με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «η υποχρέωση υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο και σε μη νοσούντες, ως προϋπόθεση για την προσέλευση και παροχή της εργασίας, αποτελεί νόμιμο περιορισμό του δικαιώματος συναίνεσης σε ιατρικά θέματα, δεδομένου ότι τίθεται για την προστασία της δημόσιας υγείας ως κοινωνικό αγαθό, αλλά και ατομικώς της ζωής και υγείας όλων από τη διασπορά του COVID-19 και συνιστά αποτελεσματικό και αναγκαίο μέτρο, κατά την επιστημονική τεκμηριωμένη κρίση του νομοθέτη».

Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε ότι «το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν είναι απόλυτο δικαίωμα, αλλά εκτιμάται σε σχέση με τη λειτουργία του στην κοινωνία, σταθμιζόμενο με άλλα θεμελιώδη δικαιώματα και κοινωνικά αγαθά, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητα».

Θέρμη: Την Παρασκευή στο Αυτόφωρο η δίκη του αρνητή γονιού που έσπρωξε τη διευθύντρια σχολείου

Στο Αυτόφωρο οδηγήθηκε ο 37χρονος που συνελήφθη έπειτα από μήνυση της διευθύντριας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Θέρμης Θεσσαλονίκης, για επεισόδιο που προκάλεσε, όταν δεν επιτράπηκε στον γιο του να μπει στο σχολείο γιατί δεν προσκόμισε το αποτέλεσμα του self test.

Εις βάρος του η εισαγγελέας απήγγειλε ποινική δίωξη για σοβαρή διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και έργω εξύβριση, ενώ τον παρέπεμψε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου ζήτησε και πήρε αναβολή για την ερχόμενη Παρασκευή (24/9). Το δικαστήριο ήρε την κράτησή του.

Σύμφωνα με την μήνυση, ο 37χρονος έσπρωξε τη διευθύντρια, ενώ μπήκε στην αυλή του σχολείου, αρνούμενος να απομακρυνθεί και εμποδίζοντας την είσοδο στα υπόλοιπα παιδιά. Στο σημείο κλήθηκε η Αστυνομία που απομάκρυνε τον εν λόγω άνδρα, που στη συνέχεια συνελήφθη μετά την εις βάρος του μήνυση.

«Αλλαξε σχολείο για τον ίδιο λόγο»

Εξερχόμενος, ο πατέρας του μαθητή δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα στείλει το παιδί του και αύριο στο σχολείο χωρίς μάσκα και χωρίς το απαραίτητο self test, ενώ τόνισε ότι όποιος τον εμποδίσει «θα υποστεί τις συνέπειες».

«Είμαι σίγουρος για τα δικαιώματα του ανθρώπου τα οποία καταπατούνται. Ο Ιάσωνας είναι σκληροπυρηνικός σαν κι εμένα. Ηταν επιλογή του να γίνει όλο αυτό, κυρίως επιλογή του. Δεν παίρνω εγώ τις αποφάσεις για τον Ιάσωνα, είμαστε όλοι ξεχωριστοί άνθρωποι. Τα παιδιά μας είναι παιδιά Θεού. Θα τον στείλω και αύριο χωρίς μάσκα και χωρίς self test. Οποιος με εμποδίσει, θα υποστεί τις συνέπειες», σημείωσε σύμφωνα με την ιστοσελίδα thesstoday.gr.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, «στην πραγματικότητα εγώ μπήκα μέσα (στο σχολείο) ειρηνικά να διαμαρτυρηθώ για την κατάσταση που συμβαίνει με τα παιδάκια μας και μου συμπεριφέρθηκαν λες και είμαι αλήτης. Εκαναν κλοιό στην πόρτα του Δημόσιου Σχολείου».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πατέρα, ο γιος του φοιτούσε το προηγούμενο διάστημα στο 79ο Δημοτικό Σχολείο Χαριλάου και άλλαξε σχολικό περιβάλλον για τον ίδιο ακριβώς λόγο. «Ετσι τον πήγαινα -χωρίς μάσκα και self test- και στο προηγούμενο σχολείο του, στο 79ο Δημοτικό Χαριλάου. Στο 2ο Δημοτικό ήρθε με μεταγραφή, επειδή υπήρξε το ίδιο θέμα και εκεί».

Στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως αύριο Γκάγκα και Πλεύρης

Οδοντιατρεία – Oι διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας για τους ασθενείς και τους συνοδούς

Μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν για τα μέτρα σχετικά με τα οδοντιατρεία το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε διευκρινίσεις. Στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται ότι ερωτήματα είχαν τεθεί από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ιδιώτες οδοντιάτρους.

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι: «Σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.57069 Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κοροναϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00. που έλαβε ΦΕΚ Β΄ 4337/18.09.2021

«Οι Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κοροναϊό COVID-19»

«Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την εξέταση»

Από τον συνδυασμό των ανωτέρω προκύπτει ότι οι ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.

Κατ΄ εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την εξέταση / πράξη, ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία, προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση / πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα.

Δεδομένου ότι οι οδοντίατροι υπάγονται στις δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.

Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους στη δομή (οδοντιατρείο).

Με self test η είσοδος των αθλητών και αθλητριών έως 17 ετών στα στάδια

Διευκρινιστικές οδηγίες εισόδου στις αθλητικές εγκαταστάσεις όλης της χώρας εξέδωσε σήμερα η ΓΓΑ. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες οι αθλητές και αθλήτριες του στίβου έως και 17 ετών θα εισέρχονται στην εγκατάσταση με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος self test και όχι με rapid όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Στις ηλικίες άνω των 18 ετών απαιτείται η επίδειξη εβδομαδιαίου τεστ αντιγόνου (PCR ή rapid test), με εξαίρεση όσους προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει έως 180 ημέρες μετά τη νόσηση). Οι αθλούμενοι έως και 17 ετών αρκεί να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος self test, ενώ τα παιδιά μέχρι και 4 ετών απαλλάσσονται από τα τεστ για covid-19.

Θ. Πλεύρης: Τα νούμερα είναι αμείλικτα-Το 90% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι

Σκληρή κριτική σε όσους κλείνουν το μάτι στους ανεμβολίαστους, έστειλε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, καλώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Το 90% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Εννιά στους δέκα ασθενείς άνω των εξήντα ετών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Καλό είναι να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και όσοι ανεβαίνουν στο βήμα της Βουλής να μην κλείνουν το μάτι στους ανεμβολίαστους. Κάποιοι που κλείνουν το μάτι στους ανεμβολίαστους να πάνε έξω από μια ΜΕΘ. Μιλάμε για πανδημία ανεμβολίαστων. Και είναι υπεύθυνοι όσοι αφήνουν υπόνοια ότι κάτι άλλο συμβαίνει και τα εμβόλια δεν είναι η λύση. Όποιος μιλάει από αυτό το βήμα πρέπει να καταλήγει λέγοντας ότι αποδέχομαι το ρίσκο να υπάρχουν στις ΜΕΘ 90% ανεμβολίαστοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση επί της τροπολογίας που έχει καταθέσει, για την παροχή κινήτρων στους νέους που θα εμβολιαστούν.

«Τι άλλο στοιχείο χρειάζεται για να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης;» σημείωσε ο κ. Πλεύρης αφήνοντας εμμέσως αιχμές στα όσα υποστήριξε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Η Ελληνική Λύση αναγνώρισε το κόμμα της σε αυτά που είπα. Αυτό πρέπει να σας προβληματίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης σχολιάζοντας τις αντιδράσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΕΛ.ΛΥ Κωνσταντίνου Χήτα, ο οποίος υποστήριξε ότι ο υπουργός Υγείας δεν απαντά στα ερωτήματα που έθεσε το κόμμα του και η κυβέρνηση μόνο επικοινωνιακά λειτουργεί χωρίς να ασκεί σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κουνά το δάχτυλο σε όλους τους άλλους, χωρίς να κάνει η ίδια την αυτοκριτική της για το τι δεν πήγε καλά και η χώρα μας βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις στους εμβολιασμένους.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη γενναίας ενίσχυσης του ΕΣΥ, καθώς όπως είπε, η πανδημία δεν θα είναι παροδική. «Δεν μου αρέσουν να μου κουνάνε το δάχτυλο με αυτό το ύφος. Αυτή η κυβέρνηση είχε την στήριξη σχεδόν όλης της αντιπολίτευσης- και είστε πολύ τυχεροί που σας στηρίξαμε, κάνοντας το καθήκον μας γιατί όλοι πρέπει να εμβολιαστούν», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Επικριτικός για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, εμφανίστηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, καταλογίζοντας της μικροπολιτική σκοπιμότητα. «Δυστυχώς κάνετε μικροπολιτική προσέγγιση πάνω σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, το οποίο θα έπρεπε να μας ενώνει όλους και όχι να μας χωρίζει, χωρίς να συναισθάνεστε ότι αυτή η λογική σας περνά ένα εντελώς διαφορετικό μήνυμα από αυτό που θα έπρεπε να περάσει η πλειοψηφία των κομμάτων που στηρίζουν τους εμβολιασμούς», ανέφερε ο κύριος Κατρίνης.

Τζανάκης: Tα τεστ αντισωμάτων δε δείχνουν την πραγματική ανοσία

Παγώνη – Ο αριθμός των θανάτων θα έπρεπε να είναι μονοψήφιος – Μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων

Και οι εμβολιασμένοι πολίτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ανέφερε η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας.

«Ο εμβολιασμός πάει πακέτο με τα μέτρα ατομικής προστασίας. Να μην επαναπαυόμαστε. Η μετάλλαξη Δ δεν παίζει», δήλωσε η κα. Παγώνη στο MEGA.

«Το θέμα δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, άλλα η επίθεση του ιού στα νέα άτομα. Αυτό μας έχει φοβίσει», σημείωσε σχολιάζοντας μείωση της μέσης ηλικίας των νοσούντων από κοροναϊό.

«Ο αριθμός των θανάτων θα έπρεπε να είναι μονοψήφιος και όχι διψήφιος», τόνισε η κα. Παγώνη προτρέποντας τον κόσμο να εμβολιαστεί.

Freedom Pass: Επέκταση στους πέντε μήνες από τρεις τα δωρεάν data για νέους

Για διάστημα πέντε μηνών θα μπορούν οι νέοι 15 εώς 17 να χρησιμοποιήσουν τα 50gb που θα προσφέρει το Freedom Pass. Με νομοτεχνική βελτίωση επί της τροπολογίας η κυβέρνηση ουσιαστικά πήρε πίσω το τρίμηνο που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση για τους εμβολιασμένους, επεκτείνοντάς το όριο για δύο ακόμη μήνες.

Νωρίτερα, πάντως, αρκετοί ήταν οι βουλευτές που στους διαδρόμους της Βουλής υπογράμμιζαν ότι το τρίμηνο είναι μικρό χρονικό διάστημα, από την στιγμή που τα 50gb δεν είναι λίγα.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς παρουσιάζοντας τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή εξήρε την στάση των νέων απέναντι στο νέο μέτρο, λέγοντας ότι ήδη από τους 434.000, οι 383.000 έχουν ήδη ενεργοποιήσει το σχετικό πακέτο. Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε ότι το ποσοστό των εμβολιασθέντων κατά του κορονοϊού στις ηλικίες 18 με 26 φτάνει το 50%.

Εμβολιασμός μαθητών – Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου απαντούν στις ερωτήσεις παιδιών και γονέων

Η Βάνα Παπαευαγγέλου και η Μαρία Θεοδωρίδου σε συζήτηση μέσω live streaming που οργανώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, μίλησαν για τον εμβολιασμό των παιδιών και απάντησαν σε ερωτήσεις γονέων και μαθητών, προκειμένου να ξεπεραστούν πιθανοί δισταγμοί για το εμβόλιο.

Μία σειρά από ερωτήσεις σχετικά με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του εμβολίου, τις πιθανές μυοκαρδίτιδες που μπορούν να εμφανιστούν, τη σχέση κόστους – οφέλους των εμβολιασμών, την περίπτωση παιδιών που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, αλλά και ερωτήσεις σχετικά με την ανάπτυξη των εφήβων μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των γονέων που θέλησαν να μάθουν από τους πλέον ειδικούς τι ισχύει για τους εμβολιασμούς των παιδιών.

Τον λόγο πήρε αρχικά η κυρία Παπαευαγγέλου η οποία τόνισε πως η μετάλλαξη «Δ» δεν φαίνεται ότι «χτυπά» περισσότερα τα παιδιά, ωστόσο αυτό που έχει προκύψει είναι η αύξηση των κρουσμάτων, εξαιτίας της αυξημένης κυκλοφορίας των παιδιών μέσα στο καλοκαίρι. «Γι’ αυτό αυξάνεται ποσοστιαία και ο αριθμός των κρουσμάτων», είπε.

«Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων τόσο εξαιτίας των πολλών τεστ που θα πραγματοποιούνται στο σχολείο όσο και στην κινητικότητα των παιδιών. Άρα αναμένουμε να αυξηθεί και η νοσηλεία των παιδιών», πρόσθεσε.

Με τη σειρά της η κ. Θεοδωρίδου παρουσίασε μία διαφάνεια με τους λόγους που οδηγούν στην αμφισβήτηση των εμβολίων. Αυτοί περιλαμβάνουν τόσο το γενικό κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης όσο και η παραπληροφόρηση.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εμβολιασμό των μαθητών

Σύμφωνα με νέες μελέτες τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας στα αγόρια 12 έως 15 ετών αυξάνονται μετά την δεύτερη δόση εμβολίου. Η αγγλική επιτροπή και η Νορβηγία τώρα ενέκριναν τους εμβολιασμούς εφήβων 12 έως 17 ετών με μία δόση. Ο γιος μου είναι 14 ετών, τι θα με συμβουλεύατε να κάνω;

Η μυοκαρδίτιδα είναι μία αναγνωρισμένη σπάνια επιπλοκή ιδίως στα αγόρια 16 έως 29 ετών μετά τη δεύτερη δόση. Συνήθως εμφανίζεται 1 με 4 έως 7 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Όσον αφορά το κόστος – όφελος, στις ΗΠΑ έχουν μελετήσει την πιθανότητα, τί θα γίνει εάν εμβολιάσουν 1 εκατομμύρια αγόρια 12 έως 17 ετών. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν, αυτό θα σήμαινε ότι θα αποφεύγαμε 100αδες νοσηλείες, 70 έως 79 νοσηλείες στις ΜΕΘ και δύο θανάτους από κοροναϊό. Ταυτόχρονα εμβολιάζοντας 1 εκατ. αγόρια 12 έως 17 ετών, θα είχαμε πιθανόν 50-60 παιδιά με μυοκαρδίτιδα.

Οι γονείς θα πρέπει να σκεφτούν ότι το κόστος όφελος της νοσηλείας ΜΕΘ με τη μυοκαρδίτιδα, είναι ότι καταρχάς η μυοκαρδίτιδα είναι αυτοπεριοριζόμενη, λίγα είναι τα παιδιά που νοσηλεύονται, και πολύ σύντομα επανέρχονται στην άσκησή τους κλπ.

Η Νορβηγία επέλεξε τη χορήγηση μίας δόσης, γιατί κάθε χώρα έχει τη δική της στρατηγική εμβολιασμού, και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού μελετά όλα τα δεδομένα συνεχώς.

Τι απαντάτε για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του εμβολιασμού;

Για τις μελλοντικές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι δύσκολο να απαντηθεί, γιατί ακόμα και για τα εμβόλια που έχουμε στα χέρια μας εδώ και 50 χρόνια, όπως αυτό τις ιλαράς, δεν μπορεί να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση. Η αιτιολογική συσχέτιση των εμβολίων μπορεί να φανεί τις πρώτες μέρες ή τους πρώτους μήνες, και όχι μετά από χρόνια.

Έχουν γίνει πάνω από 10 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε όλον τον κόσμο

Επιπλέον το εμβόλιο με mRNA δεν παραμένει παρά λίγες ώρες στον οργανισμό και αποβάλλεται. Δεν περιέχει στοιχεία που μπορεί να αθροίζονται και να ενοχοποιούναι για κάποια βλάβη

Ποιες μελέτες αποδεικνύουν την αναγκαιότητα εμβολιασμού με ένα εμβόλιο που έχει πάρει παράταση της έκτακτης έγκρισης;

Η έκτακτη έγκριση διαφέρει με την πλήρη έγκριση στη χρονική διάρκεια παρακολούθησης των εμβολιασμών από οργανισμούς.

Η έγκριση που δίνεται για έκτακτη ανάγκη δίνεται μετά από δύο μήνες παρακολούθησης του εμβολίου και στη συνέχεια συνεχίζεται για έξι μήνες. Η βασική διαφορά μεταξύ έκτακτης και πλήρους έγκρισης είναι ότι στην πρώτη περίπτωση ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικός.

Η παρακολούθηση για ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολιασμού δεν σταματάει ποτέ και συνεχίζεται για χρόνια

Εάν το παιδί νοσήσει, θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο; Εάν μετά από αιματολογικές εξετάσεις φανούν αντισώματα στο παιδί χρειάζεται να εμβολιαστεί;

Για τα παιδιά ισχύει ό, τι και για τους ενήλικες. Εάν κάποιος έχει νοσήσει, ο εμβολιασμός συστήνεται να γίνει έξι μήνες μετά τη νόσηση.

Αναφορικά με τα αντισώματα δεν ενδείκνυται να κάνουμε τεστ για να δούμε αν είμαστε προστατευμένοι. Δεν υπάρχει ακόμα η γνώση για τον αριθμό αντισωμάτων που μας προστατεύει, άρα ο εμβολιασμός συνίσταται σε κάθε περίπτωση

Παλιά η σύσταση στα παιδιά ήταν να νοσούν επίτηδες από ιλαρά, για να μην την περάσουν ως ενήλικες πιο σοβαρά. Γιατί δεν μπορεί να γίνει και τώρα το ίδιο; Αυτή ήταν όντως μια πρακτική που όμως δεν ισχύει ότι ήταν ακίνδυνη. Πολλά παιδιά περνούσαν με φυσικό τρόπο το νόσημα, αλλά δεν συνυπολογίζονται οι επιπλοκές από τη νόσο, που ήταν ιδιαίτερα βαριές, όπως εγκεφαλίτιδες και πνευμονίες.

Τι ισχύει με τα παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Πόσο επικίνδυνη είναι η δική τους έκθεση και πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για μικρότερες ηλικίες

Μελέτη σε Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι η χρήση της μάσκας με καθημερινό testing έχουν το ίδιο όφελος με το να κλείσει το σχολείο για 10 μέρες. Για τα παιδιά των βρεφονηπιακών η κατάσταση είναι δυσκολότερη, και εκεί θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο συντηρητικοί.

Έχουν ξεκινήσει μελέτες για εμβολιασμούς παιδιών 5 με 11 ετών, τις οποίες παρακολουθεί η Επιτροπή

Τι ισχύει με τον θάνατο του 15χρονου στην Αρκαδία και πόσο συνδέεται με το εμβόλιο; Έχει γίνει λεπτομερής νεκροτομική εξέταση και συνεχίζονται οι μελέτες σε επίπεδο τοξικολογικό. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τα ευρήματα με την εφαρμογή του εμβολιασμού. Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε το θέμα, είπε η κ. Θεοδωρίδου, μέχρι να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια του θανάτου

Επηρεάζει το εμβόλιο την ανάπτυξη των εφήβων

Δεν υπάρχει πουθενά στη βιβλιογραφία κάτι που να συνδέει την ανάπτυξη των παιδιών με την εφαρμογή των εμβολίων. Αντιθέτως οι εμβολιασμοί βοηθούν στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών

Αλλεργικό παιδί κινδυνεύει από τον εμβολιασμό

Οι συνήθεις αλλεργίες που απασχολούν την ελληνική οικογένεια, από φάρμακα, χρωστικές κλπ δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία για τον εμβολιασμό

Παιδιά που παρουσιάζουν άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, δεν έχουν κανέναν κίνδυνο να εμβολιαστούν.

Οι τρεις εβδομάδες είναι το κατάλληλο διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις Είναι, αλλά μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερο διάστημα από τις τρεις εβδομάδες, όπως στον ένα μήνα. Είναι μία πρακτική που ακολουθείται και έχει αποτελεσματικότητα.

Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για το πως επηρεάζει το εμβόλιο την έμμηνο ρύση των κοριτσιών ή τη γονιμότητα;

Μελέτες δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν επηρεάζεται η γονιμότητα ούτε των κοριτσιών ούτε των αγοριών. Αναφορικά με τις διαταραχές στην έμμηνο ρύση, οι μελέτες δεν μπόρεσαν να τις συνδέσουν με την εφαρμογή του εμβολίου. Οι περισσότεροι συνομολογούν ότι ίσως το άγχος έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών 12 με 15 ετών. Εδώ γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο;

Η βασική διαφορά είναι στο ποσοστό ανοσοποίησης του γενικού πληθυσμού, που στο Ηνωμένο Βασίλειο φτάνει στο 80%.

Σε πόσα παιδιά έγιναν οι μελέτες; Ήταν μόνο υγιή παιδιά;

Το βασικότερο είναι ότι πέρα από τις έρευνες το ποσοστό των εμβολιασμών στον πληθυσμό είναι πολύ μεγάλο. Συγκεντρώνοντας τα δεδομένα από την εφαρμογή του εμβολιασμού στις ΗΠΑ, που είναι πάνω από 12 εκατομμύρια δόσεις, και έτσι υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφοριών.

Γιατί ένας ανεμβολίαστος μαθητής υποβάλλεται σε self test στο σχολείο, rapid test σε αθλητικές δραστηριότητες και σε τίποτα στα ΜΜΜ; Γιατί τα εμβολιασμένα παιδιά δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε ελέγχους;

Οι εμβολιασμένοι μαθητές μεταδίδουν πολύ λιγότερο τον ιό και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει η διάκριση αυτή.

Μπορεί ένα παιδί που έχει εμβολιαστεί με κάποιο άλλο εμβόλιο να κάνει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού; Μπορούν να γίνουν σχετικά κοντά διαφορετικά εμβόλια;

Είναι πολύ σημαντικό να μην μεταβληθεί ο εμβολιαστικός προγραμμτισμός της εφηβείας. Μπορεί να γίνουν εμβόλια με μικρή χρονική απόσταση δύο ή τριών ημερών, και αυτό για λόγους προγραμματισμού. Δεν υπάρχει καμία αλληλοκάλυψη μεταξύ των εμβολίων.

Χρειάζονται εξετάσεις πριν τον εμβολιασμό;

Όχι δεν χρειάζεται να γίνει καμία ιατρική εξέταση, ο μόνος λόγος για να μην εμβολιαστεί ένα παιδί στο προγραμματισμένο ραντεβού είναι το παιδί να είναι άρρωστο

Στη συνέχεια έγιναν μια σειρά από ερωτήσεις που αφορούσαν ασθένειες που μπορεί να έχουν κάποια παιδιά και κατά πόσο μπορούν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού. Σε όλες τις περιπτώσεις ο εμβολιασμός είναι όχι μόνο εφικτός αλλά και απαραίτητος, με τις ειδικούς να επιμένουν ότι οι μαθητές που έχουν κάποια ασθένεια δεν θα πρέπει να φοβηθούν να κάνουν το εμβόλιο.

Στην ερώτηση εάν το εμβόλιο μπορεί να φέρει στο αρχικό στάδιο της νόσησης ένα παιδί με αυτοάνοσο, οι ειδικοί απάντησαν ότι σύμφωνα με μελέτη που συνέκρινε τις περιπτώσεις παιδιών με ραυματοειδή αρθρίτιδα που έχουν εμβολιαστεί με αυτά που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο αριθμός υποτροπής ήταν ο ίδιος και στις δύο περιπτώσεις, αλλά όσο προχωρούν οι έρευνες η υπόθεση ο εμβολιασμός να οφείλεται σε υποτροπές απομακρύνεται.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ, in.gr, ethnos.gr, megatv.com, iefimerida.gr

Δείτε επίσης:

Στο 85% ανέβηκε ο στόχος για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα