Όλες οι εξελίξεις παγκοσμίως στο μέτωπο του κορονοϊού
Τι γίνεται με τα εμβόλια, τις μεταλλάξεις και τα lockdown;
Διαβάστε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Αυστραλία- covid-19: Το μέτρο της καραντίνας για όσους εισέρχονται στη χώρα θα παραμείνει σε ισχύ παρά την έναρξη των εμβολιασμών
Η Καμπέρα ανακοίνωσε σήμερα ότι όλοι όσοι εισέρχονται στην Αυστραλία θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα επί δύο εβδομάδες, ακόμη και μετά την έναρξη των εκστρατειών εμβολιασμού κατά της covid-19.
Ο διευθυντής Υγείας Πολ Κέλι εξήγησε ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για την ικανότητα των εμβολίων κατά της covid-19 να περιορίσουν τη μετάδοση του κορονοϊού ώστε να μπορεί να υπάρξει χαλάρωση των αυστηρών μέτρων που ισχύουν για την είσοδο στην Αυστραλία. Τα σύνορα της χώρας είναι σχεδόν εντελώς κλειστά εδώ και περίπου ένα χρόνο.
Οι περισσότεροι αλλοδαποί δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στην Αυστραλία, ενώ περιορισμένος είναι και ο αριθμός των Αυστραλών που μπορούν να επιστρέφουν στη χώρα τους. Όσοι το κάνουν, πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα επί δύο εβδομάδες σε ξενοδοχείο, πληρώνοντας οι ίδιοι το κόστος.
Μόνο μερικές χιλιάδες άνθρωποι εισέρχονται πλέον στην Αυστραλία κάθε μήνα, έναντι περισσότερου από ενός εκατομμυρίου πριν την πανδημία του κορονοϊού.
Ο Κέλι παραδέχθηκε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca μειώνει τη μετάδοση του κορονοϊού, όμως εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία ώστε οι αρχές να χαλαρώσουν τα μέτρα.
Όταν ρωτήθηκε αν το μέτρο της καραντίνας θα παραμείνει σε ισχύ, ο Κέλι απάντησε: “Ναι”. “Προς το παρόν αυτή η καραντίνα των δύο εβδομάδων σε ξενοδοχείο, η οποία έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική μέχρι στιγμής, θα παραμείνει σε ισχύ παρά τους εμβολιασμούς”, πρόσθεσε.
Η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 στην Αυστραλία αναμένεται να ξεκινήσει τον μήνα αυτό.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του θα αρχίσει να αυξάνει σταδιακά το ποσοστό των ατόμων που θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα.
Η διατήρηση της καραντίνας αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό της Αυστραλίας, ο οποίος πριν την πανδημία είχε έσοδα 50 δισεκ. δολαρίων ετησίως.
Η Αυστραλία είναι μία από τις χώρες που έχει πετύχει καλύτερη στη διαχείριση της πανδημίας, με τα εγχώρια κρούσματα κορονοϊού να είναι σπάνια.
Covid-19-Γαλλία: Αξιωματούχοι του τομέα της υγείας τονίζουν την αναγκαιότητα για λήψη νέων περιοριστικών μέτρων
Δύο προβεβλημένοι γάλλοι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας έκαναν σήμερα έκκληση για την λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας της COVID-19, παίρνοντας αντίθετη θέση από την κυβέρνηση, η οποία εμμένει στην απόφασή της να μην επιβάλει επί του παρόντος νέο λοκντάουν.
Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι η κατάσταση με την COVID-19 στη Γαλλία παραμένει εύθραυστη, αλλά επί του παρόντος δεν είναι απαραίτητο ένα νέο λοκντάουν παρά τα αιτήματα από πολλούς επιφανείς γιατρούς της χώρας για το αντίθετο.
Η Γαλλία είναι η έκτη περισσότερο πληγείσα χώρα από την πανδημία σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων που μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 3,27 εκατομμύρια.
Ο αριθμός των νεκρών–σχεδόν 78.000–είναι ο έβδομος υψηλότερος παγκοσμίως.
“Βρισκόμαστε ακόμη σε ένα υψηλό επίπεδο στη Γαλλία. Σε κάποιο σημείο θα είναι πολύ υψηλό και για να μειωθεί θα είναι αναπόφευκτη η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων”, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter η λοιμωξιολόγος Καρίν Λακόμπ, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νόσων της ιατρικής σχολής Saint Antoine του πανεπιστημίου του Παρισιού.
Από την πλευρά του ο Φρεντερίκ Βαλετού, πρόεδρος της γαλλικής ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών, ζήτησε ένα νέο λοκντάουν.
“Ζητώ ένα νέο λοκντάουν”, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI ο Βαλετού, ο οποίος είναι επίσης δήμαρχος του Φοντενεμπλό, νότια του Παρισίου.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι υπό έλεγχο επί του παρόντος, παραμένει “πολύ τεταμένη” σε πολλές περιοχές.
Η κυβέρνηση του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν επιμένει προς το παρόν στην απαγόρευση της κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο κατά τις ώρες 6μμ-6πμ αντί ενός καθολικού εθνικού λοκντάουν.
Μέχρι χθες, ο μέσος ημερήσιος όρος νέων κρουσμάτων επταημέρου παρέμενε πάνω από το φράγμα των 20.000 για 13η συναπτή ημέρα.
Και ο αριθμός των νοσηλευομένων με covid-19 σε ΜΕΘ, παρότι μειωμένος για δεύτερη συναπτή ημέρα, παραμένει ωστόσο πάνω από το όριο των 3.000.
Η κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο τα νέα ημερήσια κρούσματα να πέσουν κατά μέσον όρο κάτω από τα 5.000 και για τον αριθμό των νοσηλευομένων με covid-19 σε ΜΕΘ να κυμαίνεται από 2.500 ως 3.000 όταν αποφάσισε να αντικαταστήσει το δεύτερο εθνικό λοκντάουν, το οποίο διήρκεσε από τις 30 Οκτωβρίου ως τις 15 Δεκεμβρίου, με μια απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8μμ.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε στα περίπου 10.000 ημερησίως στις αρχές Δεκεμβρίου και εκείνος των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ έπεσε στους 2.582 στις 7 Ιανουαρίου, αλλά έκτοτε αυξήθηκαν αμφότεροι.
ΈΡΕΥΝΑ: Ποιο εύρημα είναι καθοριστικό για την μετάδοση του κορονοϊού;
Covid-19-Ρωσία: 16.688 νέα κρούσματα και 527 θάνατοι
Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 16.688 νέα κρούσματα του κορονοϊού σε εθνικό επίπεδο, περιλαμβανομένων 2.032 στη Μόσχα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας ανήλθε σε 3.934.606.
Οι αρχές επιβεβαίωσαν 527 νέους θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 75.732.
Αίγυπτος-Covid-19: Άλλοι 52 άνθρωποι κατέληξαν από επιπλοκές του κορονοϊού
Παρότι μειώνεται ο επίσημος αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αίγυπτο, η χώρα κατέγραψε χθες, Πέμπτη, άλλους 52 θανάτους από επιπλοκές της COVID-19, με το συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται πλέον τα 9.512 άτομα.
Αναφορικά με τις μολύνσεις, καταγράφηκαν 532 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, ανεβάζοντας το συνολικό τους αριθμό στις 168.057.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα έχει ήδη ολοκληρωθεί, καθώς τα κρούσματα σταδιακά μειώνονται.
ΗΠΑ- covid-19: Οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των αρχών και των εκπαιδευτικών για την επαναλειτουργία των σχολείων
Προσφυγές στο Σαν Φρανσίσκο, απειλές για απεργία στο Σικάγο: η πίεση αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες στις ΗΠΑ στους εκπαιδευτικούς και τα συνδικάτα τους να ξανανοίξουν γρήγορα τα σχολεία, πολλά από τα οποία παραμένουν κλειστά εδώ και 11 μήνες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Επιφυλακτικοί, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στα σχολεία προτάσσουν τον κίνδυνο να έρθουν σε επαφή εκπαιδευτικοί, συχνά μεγάλης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα, με εκατοντάδες μαθητές, κυρίως αν δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19.
Aπό την άλλη πλευρά ένας αυξανόμενος αριθμός κοινοβουλευτικών και γονιών που είναι αναγκασμένοι να μένουν σπίτι για να προσέχουν τα παιδιά τους επιθυμούν την επαναλειτουργία των σχολείων, προτάσσοντας τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης και την επίδραση που έχει στην ψυχολογική κατάσταση των παιδιών η παρατεταμένη απομάκρυνσή τους από το σχολείο.
Εκτιμάται ότι σχεδόν οι μισοί από τους 55 εκατομμύρια Αμερικανούς μαθητές δεν έχουν πατήσει το πόδι τους σε σχολική τάξη από τον Μάρτιο του 2020. Η κατάσταση διαφέρει ανά πολιτεία και ανάλογα με τη φύση των σχολείων (ιδιωτικά, δημόσια, θρησκευτικά).
“Η μεγάλη πλειονότητα του 1,5 εκατομμυρίου μαθητών της κομητείας του Λος Άντζελες δεν έχουν βρεθεί στο σχολειό εδώ και σχεδόν ένα χρόνο”, καταγγέλλει η ένωση παιδιάτρων της νότιας Καλιφόρνιας, ζητώντας “την άμεση επαναλειτουργία των σχολείων”.
Για την ένωση αυτή, η οποία εκπροσωπεί περίπου 1.500 παιδίατρους, το να μένουν τα παιδιά μακριά από το σχολείο τους κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, ακόμη και στην εποχή της covid-19.
Την Τετάρτη η νέα εκπρόσωπος των ομοσπονδιακών υγειονομικών αρχών δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: “Αυξανόμενος αριθμός δεδομένων καταδεικνύουν ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν και πάλι” παρά την πανδημία, η οποία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ όπου τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν καταγραφεί κατά μέσο όρο 135.000 νέα κρούσματα κορονοϊού.
“Ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών δεν αποτελεί προϋπόθεση”, επέμεινε η Ροσέλ Βαλένσκι διευθύντρια των Κέντρων Ελέγγου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).
Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν φαίνεται να μεταδίδουν τον κορονοϊό τόσο πολύ όσο οι ενήλικες, ενώ η σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους είναι μικρότερη.
“Υπάρχει ομοφωνία πλέον ότι η επαναλειτουργία των σχολείων έχει νόημα”, δήλωσε ο δρ Έρικ Τόνερ, ειδικός του κέντρου Τζονς Χόπκινς, στην εφημερίδα Los Angeles Times.
“Δεν υπάρχουν μέσα”
Αυτή η ιατρική “ομοφωνία” δεν έχει υλοποιηθεί πρακτικά.
“Κανείς δεν θέλει περισσότερο από τους εκπαιδευτικούς να δει τους μαθητές στις τάξεις”, διαβεβαίωσε η Κλόντια Μπριγκς εκπρόσωπος της Ένωσης Εκπαιδευτικών της Καλιφόρνιας.
“Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να θεσπιστούν μια σειρά μέτρα ασφαλείας”, μεταξύ των οποίων ο επαρκής αερισμός των αιθουσών, μειωμένος αριθμός μαθητών σε κάθε τάξη, προγράμματα διεξαγωγής τεστ και ιχνηλάτησης για τους καθηγητές και τους μαθητές, εκτιμά το συνδικάτο.
“Οι σχολικές περιφέρειες έχουν δηλώσει ότι δεν διαθέτουν τα μέσα” και η εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού αυξάνει τους κινδύνους”, υπογράμμισε η Μπριγκς.
“Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν φυσική παρουσία να έχουν εμβολιαστεί προτού επιστρέψουν οι μαθητές” στα σχολεία, κατάληξε.
Στο Σικάγο, την τρίτη μεγαλύτερη σχολική περιφέρρεια των ΗΠΑ, εκπαιδευτικοί και αρχές βρίσκονται σε αντιπαράθεση, με τους πρώτους να απειλούν με απεργία και τις αρχές να απαντούν με την απειλή ψηφιακής ανταπεργία: οι εκπαιδευτικοί που αρνούνται να επιστρέψουν στις τάξεις δεν θα μπορούν να εισέρχονται στο σύστημα τηλεκπαίδευσης.
Συνέπεια αυτού του διαλόγου κωφών έχουν αυξηθεί οι προσφυγές εναντίον των σχολικών αρχών και των συνδικάτων των εκπαιδευτικών σε όλες τις ΗΠΑ.
Ο εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, με τη στήριξη της δημάρχου της πόλης, προσέφυγε την Τετάρτη στη δικαιοσύνη κατά των αρχών της σχολικής περιφέρειας της πόλης προκειμένου να την αναγκάσει να ανοίξει τα δημόσια σχολεία.
Οι μαθητές “υποφέρουν” και μετατρέπονται ‘zoom-bies’ λόγω της τηλεκπαίδευσης. Αρκετά”, κατήγγειλε ο εισαγγελέας επισημαίνοντας ότι το 90% των σχολείων της γειτονικής κομητείας Μαρίν έχουν ήδη αρχίσει να δέχονται μαθητές.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ότι επιθυμεί να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά τα περισσότερα σχολεία ως τον Απρίλιο.
Στο σχέδιό του για την αντιμετώπιση της επιδημίας covid-19, προβλέπει 130 δισεκατομμύρια δολάρια για “την επαναλειτουργία με πλήρη ασφάλεια”. Όμως αυτό το σχέδιο δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη από τους κοινοβουλευτικούς και, αν οι εκπαιδευτικοί εμμείνουν στη στάση τους, το χρονοδιάγραμμα του Αμερικανού προέδρου κινδυνεύει να προσκρούσει στην καθυστέρηση της εμβολιαστικής εκστρατείας.
Iαπωνία-κορονοϊός: Ο αριθμός των κρουσμάτων στο Τόκιο μπορεί να εννεαπλασιάστηκε από το καλοκαίρι, δείχνει έρευνα που στηρίχθηκε στα αποτελέσματα τεστ αντισωμάτων
Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στο Τόκιο μπορεί να εννεαπλασιάστηκε από το καλοκαίρι, δείχνει έρευνα που στηρίχθηκε στα αποτελέσματα τεστ αντισωμάτων που έγιναν στους κατοίκους της ιαπωνικής πρωτεύουσας, την ώρα που η Ιαπωνία προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο το τρίτο και πιο φονικό κύμα της επιδημίας της COVID-19 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων τον Ιούλιο.
Τεστ αντισωμάτων που έγιναν σε τυχαίο δείγμα πολιτών στην ιαπωνική πρωτεύουσα τον Δεκέμβριο έδειξε ότι 0,91% από αυτούς είχαν αντισώματα για τον ιό, σε σύγκριση με περίπου 0,1% που είχαν αντισώματα σε παρόμοια έρευνα που είχε γίνει τον Ιούνιο, αναφέρει σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας σε έκθεσή του.
Η έρευνα αυτή που στηρίχθηκε σε δείγμα που ελήφθη από περισσότερους από 15.000 ανθρώπους και εξετάστηκε για αντισώματα έδειξε επίσης αυξήσεις στα ποσοστά αντισωμάτων των κατοίκων στην Οσάκα και τον νομό Μιγιάγκι.
Οι αριθμοί των κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στην Ιαπωνία παρουσιάζουν καθοδική τάση, αλλά η ιαπωνική κυβέρνηση έχει σημειώσει ότι παραμένει επιφυλακτική.
Η Ιαπωνία επέβαλε τον περασμένο μήνα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα σε 11 περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνεται το Τόκιο, γειτονικοί νομοί και η δυτική πόλη Οσάκα.
Η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε εξάλλου να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στους 10 από τους 11 νομούς ως τις 7 Μαρτίου, καθώς το σύστημα υγείας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση παρά μια μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων.
Η Ιαπωνία έχει καταγράψει περισσότερα από 390.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 5.832 θανάτους από COVID-19 και προσπαθεί να εξαλείψει τις πιθανότητες για ξεσπάσματα του ιού καθώς προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι αναμένεται να αρχίσουν στις 23 Ιουλίου στη χώρα.
Ινδία: Πάνω από 12.400 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 120 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 12.408 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα να φθάνει τους 10.802.591.
Το ίδιο διάστημα, 120 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στο γιγαντιαίο ασιατικό κράτος να αυξάνεται σε 154.823 νεκρούς.
Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 151.460, κατά τα επίσημα δεδομένα.
Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 5 εκατ. άνθρωποι, κυρίως μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, από τα μέσα Ιανουαρίου.
https://www.youtube.com/watch?v=4kD6XNjcL0Q
Covid-19-Βρετανία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να έχει εμβολιάσει μέχρι τον Μάιο με την πρώτη δόση όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου
Η Βρετανία θέλει να έχει εμβολιάσει μέχρι τον Μάιο και τις εννέα ομάδες του αρχικού της καταλόγου προτεραιότητας για εμβολιασμό κατά της COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, θέτοντας πιο συγκεκριμένο στόχο σε σχέση με τον μέχρι σήμερα.
“Το πρόγραμμα εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σχεδιασμένο ώστε να έχει καλύψει μέχρι τον Μάιο και τις εννέα ομάδες που έχουν προτεραιότητα”, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση είχε απλώς αναφέρει ότι σχεδιάζει να εμβολιάσει μέχρι “την άνοιξη” τις κατηγορίες 1 ως 9.
Είχε μάλιστα δεσμευτεί να εμβολιάσει τις πρώτες τέσσερις ομάδες ύψιστης προτεραιότητας μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση.
Μέχρι στιγμής έχει εμβολιάσει σχεδόν 10,5 εκατομμύρια πολίτες και σχεδιάζει να έχει εμβολιάσει 15 εκατομμύρια μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
Οι άλλες πέντε κατηγορίες προτεραιότητας περιλαμβάνουν 17 εκατομμύρια πολίτες.
Covid-19–Πολωνία: Η χώρα θα ξανανοίξει ξενοδοχεία, κινηματογράφους και θέατρα από τα μέσα Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Τα ξενοδοχεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα θα ανοίξουν εκ νέου στην Πολωνία από τα μέσα Φεβρουαρίου με τη μισή χωρητικότητα όμως, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι καθώς λαμβάνει διστακτικά μέτρα για το άνοιγμα εκ νέου της οικονομίας εν μέσω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας των επιχειρήσεων.
Ενώ ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στο μεγαλύτερο μέλος της ΕΕ στην ανατολική Ευρώπη έχει σταθεροποιηθεί το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μια νέα αύξηση με την πολύ γρήγορη χαλάρωση των περιορισμών, όπως συνέβη σε χώρες σαν την Πορτογαλία.
“Βλέπουμε πώς φαίνεται η κατάσταση για τους εταίρους μας γι’ αυτό και μια πλήρης επιστροφή στην απόλυτη οικονομική κανονικότητα θα ήταν πρόωρη”, είπε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός.
Τα μέτρα θα ισχύσουν από τις 12 Φεβρουαρίου, αρχικά για μια περίοδο δύο εβδομάδων μετά την οποία θα επανεξεταστούν.
“Τα εφαρμόζουμε συνοδευόμενα από προϋποθέσεις, πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι αυτό ενέχει κίνδυνο”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανταμ Νιτζιέλσκι.
Τα αθλήματα σε εξωτερικούς χώρους επίσης θα επιτραπούν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, κάτι που σημαίνει ότι θα επιτραπεί και πάλι η λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων.
Ωστόσο, θα παραμείνουν κλειστά τα γυμναστήρια και τα εστιατόρια θα συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο με υπηρεσίες takeaway.
Κάποιες επιχειρήσεις λένε ότι η κρατική στήριξη για να μπορέσουν να παραμένουν κλειστές είναι ανεπαρκής, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες γυμναστηρίων και εστιατορίων ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους παρά τους περιορισμούς.
Πηγή: ΑΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ