Featured

Όλες οι σημερινές εξελίξεις για τον κοροναϊό – Τι γίνεται με κρούσματα, μέτρα και τι υποστηρίζουν οι ειδικοί

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις από το μέτωπο του κοροναϊού

Parallaxi
όλες-οι-σημερινές-εξελίξεις-για-τον-κο-628662
Parallaxi
Εικόνα: Unsplash

57 νέα κρούσματα κοροναϊού ανακοινώθηκαν σήμερα στη χώρα με με 11 από αυτά να εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη. Διαβάστε αναλυτικά για τις σημερινές ανακοινώσεις αλλά και για τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν με τη χρήση της μάσκας να γίνεται πλέον υποχρεωτική σε ολοένα και περισσότερες καθημερινές μας ασχολίες.

Ο χάρτης των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας – Πόσα εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη

Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα εφαρμόζονται τα μέτρα που αφορούν την μάσκα σε δεκάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αλλά και σε ένα μεγάλο κομμάτι του Δημοσίου ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή νέας απόφασης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Διαβάστε αναλυτικά:

Υποχρεωτική πλέον η χρήση μάσκας σε όλο το Δημόσιο

Θεσσαλονίκη: Φοράνε μάσκες στα καταστήματα εργαζόμενοι και πελάτες;

Φαίνεται όμως πως οι Θεσσαλονικείς τηρούν τα μέτρα και φορούν μάσκες σε εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της πόλης, την πρώτη μέρα υποχρεωτικής χρήσης της.

Κομοτηνή: Κρούσμα κοροναϊού στη Σχολή Αστυφυλάκων

Θετικός στον κορονοϊό εντοπίστηκε εκπαιδευόμενος συνοριοφύλακας στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων στην Κομοτηνή, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα του τεστ για τον ιό που έγιναν σε δύο γυναίκες, οι οποίες επίσης διαμένουν στη σχολή, παρουσιάζουν συμπτώματα και θεωρούνται ύποπτα κρούσματα.

Ο εκπαιδευόμενος συνοριοφύλακας εμφάνισε συμπτώματα τη Δευτέρα και την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι ήταν θετικός. Οι υπόλοιποι δόκιμοι συνοριοφύλακες ενημερώθηκαν να παραμείνουν στα δωμάτιά τους, ενώ από τη σχολή ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

Οι περισσότεροι δόκιμοι συνοριοφύλακες που διαμένουν στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων της Κομοτηνής κατάγονται από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και θα υπηρετήσουν στον τόπο καταγωγής τους.

Αυστραλία: Στους 12 οι νεκροί στο Ελληνικό Γηροκομείο στη Μελβούρνη

Στους 12 έφτασαν τα θύματα του κοροναϊού στο ελληνικό γηροκομείο «Βασιλειάδα», στην περιοχή Φόκνερ της Μελβούρνης. Όλοι ελληνικής καταγωγής, ενώ σε 84 ανέρχονται τα κρούσματα μεταξύ των τροφίμων και των μελών του προσωπικού, μέχρι χθες, Τρίτη, 28 Ιουλίου.  Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ομογένειας SBSΕλληνικά, μια ακόμη ηλικιωμένη Ελληνοαυστραλή, που ήταν τρόφιμος στον οίκο ευγηρίας της «Βασιλειάδας» κατέληξε το πρωί της Τετάρτης.

Διαβάστε περισσότερα:

Αυστραλία: Στους 12 οι νεκροί στο Ελληνικό Γηροκομείο στη Μελβούρνη

Υποχρεωτική από σήμερα η χρήση μάσκας – Πού τη φοράμε, πόσο είναι το πρόστιμο

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη του ενημέρωση για τον κορονοϊό, ανακοίνωσε ότι από σήμερα Τετάρτη, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε εμπορικά καταστήματα και σε δημόσιες υπηρεσίες.

Εδώ και ημέρες ήταν φανερό ότι οδεύουμε σε ένα ακόμα μέτρο τόσο από τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων όσο και από τις προειδοποιήσεις των ειδικών. Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα – Τι γίνεται στις εκκλησίες

Η απόφαση ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας και ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Στους παραβάτες της μη χρήσης μάσκας θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στους χώρους λατρείας και πως στη συντριπτική πλειοψηφία των εκκλησιών οι κανόνες τηρούνται. Ε

ξήγησε ότι αυτή την ώρα δεν εξετάζονται περαιτέρω μέτρα και εάν προκύψει τέτοια ανάγκη θα γίνει σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος και έπειτα από πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Αναλυτικά οι από τις 29 Ιουλίου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για εργαζομένους και κοινό/πελάτες στα εξής:

  • ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.λπ
  • καταστήματα τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία)
  • ιατρεία
  • ασανσέρ
  • καταστήματα λιανικής
  • κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής

Εξακολουθεί να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε:

  • ΜΜΜ
  • ταξί για επιβάτες και οδηγούς
  • σούπερ μάρκετ

Πώς φοράμε σωστά τη μάσκα

O ΕΟΔΥ επανέρχεται με οδηγίες για τη σωστή χρήση της απλής χειρουργικής μάσκας. Όπως σημειώνει στη σελίδα του ο ΕΟΔΥ:

Ο σωστός τρόπος εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας είναι ΕΝΑΣ Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια Η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται: -σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος -σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος -σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες

  • Σούπερ μάρκετ: 150 ευρώ
  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 150 ευρώ
  • Ταξί: 150 ευρώ (ισχύει για επιβάτες και οδηγούς)
  • Κομμωτήρια: Aν το κομμωτήριο δεν έχει κατάλογο για τα ραντεβού, θα του βεβαιώνεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Ισχύει το πρόστιμο 150 ευρώ για μη τήρηση αποστάσεων και μη χρήσης μάσκας

  • ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.λπ : 150 ευρώ
  • καταστήματα τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία): 150 ευρώ
  • ιατρεία: 150 ευρώ
  • ασανσέρ: 150 ευρώ

καταστήματα λιανικής: 150 ευρώ

Κοροναϊός – Εξαδάκτυλος: Είμαστε πολύ κοντά στο να μην τα καταφέρουμε καλά το καλοκαίρι

Απαισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι παρουσιάζεται ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Διαβάστε περισσότερα:

Συναγερμός στο Δρομοκαΐτειο: Ασθενής θετική στον κορονοϊό

Θετική στο κορονοϊό βρέθηκε μια ασθενής του Δρομοκαΐτειου που φιλοξενείται σε διαμέρισμα του νοσοκομείου στο Χαϊδάρι. Εκεί συγκατοικεί μαζί με άλλους τρεις ασθενείς. Η ασθενής εισήχθη τη Δευτέρα με πυρετό στο Τζάνειο για νοσηλεία. Της έγινε το τεστ και βρέθηκε θετική.

Σήμερα, μεταφέρεται για νοσηλεία σε νοσοκομείο αναφοράς. Η ασθενής είναι μεσήλικη 40 με 50 ετών. Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ η ασθενής μαζί με τους άλλους τρεις ασθενείς στους οποίους θα γίνει τεστ, έκαναν τις προηγούμενες ημέρες βόλτες σε όλο το Χαϊδάρι και ο κίνδυνος διασποράς του ιού είναι μεγάλος, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν μπει και συνεργεία ελαιοχρωματιστών στο διαμέρισμα για να πραγματοποιήσουν εργασίες και είναι πιθανό να έχουν εκτεθεί κι αυτοί στον ιό…

Οι ασθενείς επισκέφθηκαν αρκετά καταστήματα και γενικά είχαν συναναστροφές με πολύ κόσμο. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ήταν αρκετοί και οι νοσηλευτές που επισκέφθηκαν το διαμέρισμα. Ετσι λοιπόν, έχει σημάνει γενικός συναγερμός στο νοσοκομείο, όπου γίνεται ιχνηλάτηση και θα γίνουν μαζικά τεστ.

Ενδεχόμενο χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους αν αυξηθούν τα κρούσματα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους άφησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση».

Όπως ανέφερε «η μάσκα θα γίνει υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους εάν αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία». Μάλιστα, έθεσε και θέμα επάρκειας των μασκών, ειδικά αν καταστεί υποχρεωτική η χρήση της ακόμα και στα σχολεία. «Στα σχολεία το δύσκολο δεν είναι να τη φοράνε οι μαθητές, αλλά  ότι θα πρέπει να υπάρχουν αρκετές, γιατί όταν μιλάς, υγροποιούνται και αυτές θα πρέπει να αλλάζουν. Θα πρέπει να υπάρχει δηλαδή μεγάλη ποσότητα από μάσκες για να μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε«, ανέφερε η κ. Παγώνη.

Τόνισε δε ότι  ακόμα και τώρα στα νοσοκομεία υπάρχουν ελλείψεις. «Ειδοποιούνται οι υγειονομικές περιφέρειες και προμηθευόμαστε. Με τα δεδομένα που έχουμε ο κάθε γιατρός στα νοσοκομεία παίρνει μια μάσκα κάθε πρωί. Γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν και να μπορούμε να πάρουμε 2 και 3 μάσκες σε κάθε εφημερία που είμαστε για 24 ώρες», υπογράμμισε.

Η ίδια επανέλαβε ότι μεγαλύτερη ανησυχία στους επιστήμονες προκαλούν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, καθώς όπως είπε, ένας ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει σε 80-100 άτομα, σημειώνοντας ότι στην Ισπανία και στην Ιταλία λόγω των ασυμπτωματικών ασθενών τα 50 κρούσματα έφταναν τα 150 μέσα σε μια ημέρα.

Αναφορικά με τα 52 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες στη χώρα μας, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών επισήμανε ότι οφείλονται στη χαλάρωση των μέτρων. «Ήδη είχαμε χαλαρώσει όλο αυτόν τον καιρό, έχουν γίνει πολλά πάρτυ και πανηγύρια. Κι αυτά τα κρούσματα δεν είναι χθεσινά, είναι αποτέλεσμα του τι έγινε πριν 15 μέρες, απλώς τώρα εμφανίζονται ότι είναι θετικά», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιστήμονες έλεγαν ότι νεολαία δε μεταδίδει και δε νοσεί τόσο εύκολα. «Αυτό είναι αλήθεια, αλλά δε σημαίνει ότι ο νέος δε θα νοσήσει. Άλλωστε, ήδη έχουν νοσήσει αρκετοί νέοι και αν δείτε μελέτες από το εξωτερικό σε χώρες με μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, θα διαπιστώσετε ότι αρκετοί νέοι νόσησαν. Απλώς είχαν συμπτώματα, τα οποία ήταν πολύ πιο ήπια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μεταδίδουν», υπογράμμισε η κ. Παγώνη.

Άλλωστε, σύμφωνα με την ίδια, ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων έχει κατέβει, γιατί οι μεγάλοι άνθρωποι που έχουν προβλήματα και είναι υψηλού κινδύνου μένουν στα σπίτια τους και  αυτοί που νοσούν είναι οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι κυκλοφορούν. Η ίδια πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown, ακόμα και αν η χώρα εισέλθει σε δεύτερο κύμα. Σχετικά με το εμβόλιο, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ξεκαθάρισε ότι φέτος δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει και  θα είναι διαθέσιμο από το 2021. Όπως είπε «η Οξφόρδη ναι μεν προηγείται σε σχέση με άλλες ομάδες, αλλά τα εμβόλια έχουν φάσεις και για να γίνουν, πρέπει να είναι ασφαλή, πολύ καλά δοκιμασμένα και να ξέρουμε τις παρενέργειες».

Μπροστά σε νέα αυστηρότερα μέτρα τον Αύγουστο με τον ιό στην Ελλάδα να απλώνεται

Σε νέα αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κοροναϊού στη χώρα μας προτίθεται να προχωρήσει το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση υπό το φόβο της έξαρσης των κρουσμάτων εντός του καλοκαιριού.

Διαβάστε περισσότερα:

Μπροστά σε νέα αυστηρότερα μέτρα τον Αύγουστο με τον ιό στην Ελλάδα να απλώνεται

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα