Top

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως

Όλα τα νεότερα για την πορεία της πανδημίας σε όλο τον κόσμο.

Parallaxi
όλες-οι-τελευταίες-εξελίξεις-στο-μέτω-650329
Parallaxi

Γερμανία: Στις αρχές του 2021 προβλέπεται έγκριση στην Ευρώπη των πρώτων εμβολίων κατά του κορονοϊού

Τα πρώτα εμβόλια κατά της COVID-19 αναμένεται ότι θα έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη στις αρχές του 2021, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αρμόδιας για τα εμβόλια ρυθμιστικής αρχής της Γερμανίας.

“Αυτό που σαφώς αναμένουμε, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, είναι ότι τα εμβόλια θα λάβουν έγκριση για κυκλοφορία στην αγορά στην Ευρώπη στις αρχές του ερχόμενου έτους”, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων μέσω διαδικτύου ο Κλάους Τσίχουτεκ, ο οποίος είναι επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Πάουλ Έρλιχ.

Θετικοί στον κορονοϊό Τραμπ και Μελάνια

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό μετά από τεστ στο οποίο υπεβλήθη. Θετικό βγήκε και το τεστ της συζύγου του, Μελάνια.

Διαβάστε περισσότερα:

Ρωσία: Οι αρχές δεν σχεδιάζουν προς το παρόν να επιβάλουν εκ νέου lockdown στη χώρα

Η Ρωσία δεν σχεδιάζει προς το παρόν να επιβάλει ένα νέο lockdown σε όλη την επικράτειά της παρά την αύξηση των κρουσμάτων νέου κορονοϊού που καταγράφει, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Η Ρωσία ανακοίνωσε το 24ωρο που πέρασε 9.412 νέα κρούσματα κορονοϊού, αριθμό που είναι ο υψηλότερος που εντοπίζεται στη χώρα από τις 23 Μαΐου.

Με τα νέα κρούσματα ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων από SARS-CoV-2 στη Ρωσία ανήλθε σε 1.194.643. Η Μόσχα, η οποία ήταν το επίκεντρο της επιδημίας της COVID-19 στη Ρωσία νωρίτερα φέτος, κατέγραψε 2.704 κρούσματα νέου κορονοϊού κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Μόσχα μπορεί να επιβάλει εκ νέου αυστηρά περιοριστικά μέτρα αν ο πληθυσμός της των 13 εκατομμυρίων κατοίκων αγνοήσει τους κανόνες προστασίας από την COVID-19, δήλωσε χθες Πέμπτη, ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν, μετά την εκ νέου επιβολή κάποιων περιορισμών που είχαν εφαρμοστεί νωρίτερα φέτος.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι 186 άνθρωποι πέθαναν σε όλη τη χώρα από COVID-19 το 24ωρο που πέρασε, με τους οποίους ανέρχεται σε συνολικά 21.077 ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο αυτή στη Ρωσία.

Κορονοϊός: Πότε προβλέπεται η έγκριση στην Ευρώπη των πρώτων εμβολίων

ΗΠΑ: Αρνητικός στον κορονοϊό ο αντιπρόεδρος Πενς

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς διαγνώσθηκε αρνητικός στον κορονοϊό, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

“Σήμερα το πρωί, ο αντιπρόεδρος Πενς και η Δεύτερη Κυρία διαγνώσθηκαν αρνητικοί στην Covid-19. Η κατάσταση της υγείας του αντιπροέδρου Πενς παραμένει καλή και εύχεται στους Τραμπ καλή ανάρρωση”, ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Ο΄Μάλεϊ στο Twitter.

ΗΠΑ: Αρνητικός στον κορονοϊό ο Μ. Πομπέο – Επανεξετάζει το ταξίδι του στην Ασία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα ότι εξετάστηκε για COVID-19 και το τεστ του βγήκε αρνητικό και σημείωσε ότι μίλησε με το γραφείο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς λίγο μετά την ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια εξετάστηκαν και διεγνώσθη ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό.

“Αισθάνομαι φανταστικά”, διαβεβαίωσε ο Πομπέο τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση του από τη Ρώμη στο Ντουμπρόβνικ, λίγο πριν από την άφιξή του στην κροατική αυτή πόλη, η οποία αποτελεί τον τελευταίο σταθμό μικρής περιοδείας του στην Ευρώπη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε εξάλλου ότι επανεξετάζει επερχόμενο ταξίδι του στην Ασία για προληπτικούς λόγους. Ωστόσο ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση σχετικά με το ταξίδι στην Ασία, διευκρίνισε ο Πομπέο.

“Μίλησα επίσης με το γραφείο του αντιπροέδρου (των ΗΠΑ Μάικ Πενς) σήμερα το πρωί”, σημείωσε επίσης και πρόσθεσε: “Προφανώς και αυτό το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας”.

“Προσευχόμαστε για τον πρόεδρο και την πρώτη κυρία να έχουν μια ταχεία ανάρρωση”.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι το τεστ για τον νέο κορονοϊό το έκανε, όπως και η σύζυγός του, 20 λεπτά πριν από την προσγείωση του αεροπλάνου στο Ντουμπρόβνικ.

Ο Πομπέο σημείωσε ότι είχε δει τελευταία φορά τον Τραμπ στις 15 Σεπτεμβρίου κατά την υπογραφή στον Λευκό Οίκο των δύο συμφωνιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το ισραηλινό κράτος και το Μπαχρέιν.

Τέλος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι έχει εξεταστεί συνολικά τέσσερις φορές αυτές τις δύο τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης αυτής σήμερα το πρωί προτού φτάσει στο Ντουμπρόβνικ.

Βρετανία: Οι bookmakers αναστέλλουν τα στοιχήματα για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

Πολωνία: Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 2.000

Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στην Πολωνία ξεπέρασε τα 2.000 σήμερα για πρώτη φορά, το τελευταίο ρεκόρ στην αύξηση των περιστατικών που έχουν ενισχύσει την πιθανότητα να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στη χώρα.

Έχοντας αντέξει το πρώτο κύμα της πανδημίας καλύτερα από τις περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης, η Πολωνία καταγράφει αύξηση στα ημερήσια κρούσματα, με πάνω από 1.000 νέα περιστατικά κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα.

Η χώρα των 38 εκατ. κατοίκων ανακοίνωσε σήμερα 2.292 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού και 27 θανάτους που σχετίζονται με την COVID-19, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στον λογαριασμό του στο Twitter. Συνολικά, η Πολωνία έχει ανακοινώσει 95.773 κρούσματα κορονοϊού και 2.570 θανάτους.

Ενώ στις πρώτες φάσεις της πανδημίας, τα κρούσματα εντοπίζονταν κυρίως στις βιομηχανικές περιοχές στα νότια της χώρας, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν υψηλά ποσοστά μόλυνσης και στην κεντρική και βόρεια Πολωνία. Χθες, η κυβέρνηση επικαιροποίησε τον κατάλογο με τις “κόκκινες” και “κίτρινες” ζώνες –περιοχές που έχουν περισσότερα κρούσματα και κατά συνέπεια αυστηρότερους περιορισμούς– που θα τεθεί σε ισχύ αύριο. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι και η Βαρσοβία κινδυνεύει να προστεθεί σε αυτές τις ζώνες.

“Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας παρακολουθούν στενά την κατάσταση, η οποία είναι υπό έλεγχο”, δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Μίχαλ Ντβόρζικ.

Τυνησία: Ρεκόρ με 1.308 νέα κρούσματα κορονοϊού – Ανακοινώθηκαν απαγόρευση κυκλοφορίας και lockdown

Σαρώνει ο κορονοϊός στην Τυνησία όπου κατέγραψε την Τετάρτη 1.308 νέα κρούσματα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από την έναρξη της πανδημίας, οδηγώντας την κυβέρνηση να επιβάλει νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε δύο πόλεις. Ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων έφθασε περίπου τις 20.000 σε σύγκριση με περίπου 1.000 μολύνσεις πριν από το άνοιγμα των συνόρων της χώρας στις 27 Ιουνίου.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων έφθασε τους 271, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

Οι αρχές επέβαλαν χθες, Πέμπτη, νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στη Σους και το Μοναστίρ, δύο παράκτιες πόλεις, προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση των μολύνσεων εν μέσω φόβων ότι τα νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε έναν υψηλό αριθμό ασθενών λόγω της έλλειψης κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο πρωθυπουργός Χισέμ Μεσίσι δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως είναι αδιανόητο να επιβληθεί ένα νέο γενικό lockdown, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κατάρρευσης που προκάλεσε το πρώτο lockdown που ξεκίνησε τον Μάρτιο. Η εξαρτώμενη από τον τουρισμό οικονομία της Τυνησίας συρρικνώθηκε κατά 21,6% το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ως αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της πανδημίας.

Στο μεταξύ, στον Λίβανο, περισσότερες από 100 πόλεις και χωριά θα τεθούν σε lockdown για μία εβδομάδα από την ερχόμενη Κυριακή, καθώς καθημερινά καταγράφονται ρεκόρ μολύνσεων από την Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών. Ο αριθμός των μολύνσεων από κορονοϊό σε αυτή τη μικρή χώρα της Μέσης Ανατολής ξαναπήρε την ανιούσα μετά την άρση των περιορισμών στις αρχές Ιουλίου, φθάνοντας τις 40.868 μολύνσεις, εκ των οποίων 374 θάνατοι.

Συνολικά 111 δήμοι και κοινότητες σε lockdown

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, 111 δήμοι και κοινότητες σε όλη τη χώρα θα τεθούν σε lockdown από την Κυριακή στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) έως τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, στις 06:00.

Τα καταστήματα, οι δημόσιες και οι ιδιωτικές υπηρεσίες θα είναι κλειστές εκτός από τα φαρμακεία, τους φούρνους και τα νοσοκομεία, ενώ οι συναθροίσεις και οι γιορτές θα απαγορεύονται αυστηρά. Οι κάτοικοι θα πρέπει να μένουν στα σπίτια τους εκτός αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη και όταν βγαίνουν θα πρέπει να φορούν μάσκα.

Πριν από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης, ο διευθυντής του δημόσιου νοσοκομείου Ραφίκ Χαρίρι, Φιράς Αμπιάντ, στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της Covid-19, είχε χαιρετίσει τη νέα προσέγγιση που υιοθέτησαν οι αρχές [για την επιβολή μέτρων] στη βάση της γεωγραφικής ζώνης.

«Θα βοηθήσει να προσδιοριστούν οι επιδημικές εστίες και να υιοθετηθούν πιο στοχευμένα περιοριστικά μέτρα» και θα είναι «μια καλή εναλλακτική στο συνολικό lockdown που δεν είναι καθόλου δημοφιλές», έγραψε στο Twitter.

Στις 21 Αυγούστου, ένα σχέδιο συνολικού νέου lockdown αποσύρθηκε μετά την έντονη αντίδραση των καταστηματαρχών λόγω της οικονομικής κρίσης, της πιο σοβαρής που διέρχεται ο Λίβανος εδώ και δεκαετίες. Η οικονομική και η υγειονομική κρίση έχουν επιδεινωθεί έτι περαιτέρω μετά την έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 190 ανθρώπων, τον τραυματισμό 6.500 άλλων και άφησε 300.000 ανθρώπους άστεγους.

https://parallaximag.gr/epikairotita/rosia-dimosiografoi-se-kratika-mesa-metaksy-ton-proton-pou-emvoliastikan

Κορονοϊός: Ξεκινά η φάση 3 των κλινικών δοκιμών του δεύτερου ρωσικού εμβολίου

H Ρωσία θα ξεκινήσει την φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών του δεύτερου ρωσικού εμβολίου κατά του κορνοϊού, που κατοχυρώθηκε με την επίσημη ονομασία EpiVakCorona και αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο ιολογίας και επιδημιολογίας Vector της Σιβηρίας, στο διάστημα Νοεμβρίου -Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η ρωσική ρυθμιστική αρχή προστασίας του καταναλωτή Rospotrebnadzor.

Οι κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν στην περιοχή της Σιβηρίας με την συμμετοχή 5.000 εθελοντών ηλικίας 18-60 ετών και θα συνεχιστούν σε άλλες περιοχές. Στις δοκιμές αυτές δεν θα συμμετάσχουν παιδιά και γυναίκες σε ενδιαφέρουσα.

Όπως δήλωσε η ρωσική ρυθμιστική αρχή προστασίας του καταναλωτή, οι κλινικές δοκιμές της εν λόγω φάσης θα διαρκέσουν έξι μήνες.

Οι κλινικές δοκιμές της φάσης ΙΙ του εμβολίου ολοκληρώθηκαν προχθές, Τετάρτη.

Η απώλεια όσφρησης ίσως η πιο αξιόπιστη ένδειξη για μόλυνση από τον κορονοϊό

Κορονοϊός: Η Βόρεια Ιρλανδία κατέγραψε υπερδιπλάσιο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων

Η Βόρεια Ιρλανδία ανακοίνωσε σήμερα 934 νέα κρούσματα της COVID-19, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον προηγούμενο ημερήσιο συνολικό αριθμό που καταγράφηκε πριν από δύο ημέρες σε αυτή την περιφέρεια της Βρετανίας.

Ο επταήμερος συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εκτοξεύτηκε σε 139,4 από 69,5 που ήταν πριν από μια εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ανδροκρατείται το 85% των συμβουλευτικών επιτροπών για την Covid-19 παγκοσμίως

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα