Top

Ολλανδία: Δικαστήριο διατάζει να αρθεί η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας

Την ώρα που στο Μιλάνο οι θάλαμοι είναι γεμάτοι ασθενείς με μεταλλάξεις του κορονοϊού

Parallaxi
ολλανδία-δικαστήριο-διατάζει-να-αρθε-683076
Parallaxi

Ολλανδικό δικαστήριο διέταξε σήμερα την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας την οποία επέβαλε προκειμένου να καταπολεμήσει τον κορονοϊό, αποφαινόμενο ότι στερείται σωστής νομικής βάσης.

Η δικαστική απόφαση επιφέρει πλήγμα στην απόκριση της κυβέρνησης στην κρίση της COVID-19, καθώς έχει πει κατ΄επανάληψη ότι το μέτρο χρειαζόταν προκειμένου να αποτραπεί μια αύξηση των νέων μολύνσεων λόγω πιο μεταδοτικών νέων στελεχών του ιού.

Όμως το δικαστήριο συντάχθηκε με το αίτημα μιας οργάνωσης που τάσσεται εναντίον του λοκντάουν να αποσυρθεί το μέτρο αυτό, κρίνοντας πως η κυβέρνηση απέτυχε να καταστήσει σαφές γιατί ήταν απολύτως απαραίτητο να κάνει χρήση εξουσιών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, καθώς το ποσοστό μόλυνσης μειωνόταν ήδη όταν το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή. Η απαγόρευση κυκλοφορίας, που επιτρέπει τη μετακίνηση εκτός σπιτιού μόνο για λόγους μεγάλης ανάγκης από τις 9.00 μ.μ. έως τις 4.30 π.μ., παρατάθηκε την περασμένη εβδομάδα μέχρι τουλάχιστον τις 3 Μαρτίου.

“Η απαγόρευση κυκλοφορίας βασίζεται σε έναν νόμο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπου δεν υπάρχει χρόνος για συζήτηση με το Κοινοβούλιο”, ανέφερε το δικαστήριο στη Χάγη.

“Δεν υπήρχε οποιαδήποτε τέτοια πιεστική ανάγκη σε αυτήν την περίπτωση. Εκτεταμένα μέτρα όπως αυτά πρέπει να στηρίζονται σε κατάλληλους νόμους.”

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, η πρώτη στην Ολλανδία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκάλεσε πολυήμερες ταραχές από διαδηλωτές κατά του λοκντάουν όταν εισήχθη στις 23 Ιανουαρίου. Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα χρειαστεί να μελετήσει την απόφαση του δικαστηρίου και αρνήθηκε περαιτέρω σχόλια. Το συνδικάτο αστυνομικών NPB ανέφερε πως η ετυμηγορία εγείρει ερωτήματα, όπως για την εγκυρότητα των σχεδόν 15.000 προστίμων που έχουν επιβληθεί σε πολίτες που αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

“Όμως συμμορφωνόμαστε προς τις δικαστικές αποφάσεις”, δήλωσε ο επικεφαλής του NPB Γιαν Στρούγις στο πρακτορείο ειδήσεων ANP. “Δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε.”

Η προσφυγή κατατέθηκε από την ομάδα δράσης κατά των μέτρων για τον κορονοϊό Viruswaarheid, η οποία κατά το δικαστήριο είχε δίκιο στην ένστασή της ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι ένας αδικαιολόγητος περιορισμός της προσωπικής ελευθερίας. Η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι τμήμα ενός λοκντάουν στο οποίο μπαρ, εστιατόρια και μη απαραίτητα καταστήματα είναι κλειστά εδώ και μήνες. Ο αριθμός των μολύνσεων από κορονοϊό στην Ολλανδία έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από μια σταθερή μείωση φέτος. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων μολύνσεων από την έναρξη της πανδημίας ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο την περασμένη εβδομάδα, ενώ έχουν καταγραφεί σχεδόν 15.000 θάνατοι από την COVID-19.

Ινδία: Εντοπίστηκαν 4 κρούσματα του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους

Η Ινδία εντόπισε 4 κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ινδικής κυβέρνησης. Η χώρα έχει εντοπίσει επίσης το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βραζιλία, σημείωσε επίσης ο γενικός διευθυντής του Ινδικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας (ICMR) Μπαλράμ Μπχαργκάβα.

Ιαπωνία: Ξεκινά αύριο την εκστρατεία εμβολιασμού

Η Ιαπωνία θα ξεκινήσει αύριο την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19, αρχίζοντας με 40.000 εργαζομένους των υγειονομικών υπηρεσιών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Τάρο Κόνο, επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμού της χώρας. Η Ιαπωνία είναι το τελευταίο μέλος από την Ομάδα των 7 (G7) βιομηχανοποιημένων χωρών που ξεκινά εκστρατεία εμβολιασμού.

Η κυβέρνηση ενέκρινε επίσημα το εμβόλιο της Pfizer κατά της COVID-19 την Κυριακή, η πρώτη άδεια στη χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με τρίτο κύμα κρουσμάτων.

“Θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια μας για ανοσοποίηση αύριο, με περίπου 40.000 υγειονομικούς εργαζόμενους που έχουν χαρακτηριστεί υποψήφιοι” για να γίνουν οι πρώτοι που θα λάβουν το εμβόλιο, δήλωσε ο Κόνο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει τη δεύτερη αποστολή εμβολίων κατά της COVID-19 στην Ιαπωνία, η οποία αναμένεται να φθάσει την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον ίδιο. Η Ιαπωνία, με πληθυσμό 126 εκατ. ανθρώπων, έχει έως τώρα υπογράψει συμβόλαια για την προμήθεια 314 εκατ. δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 από τις Pfizer, AstraZeneca και Moderna, που επαρκούν για 157 εκατ. ανθρώπους.

Caffè Florian: Πικρά 300α γενέθλια για το καφέ – σύμβολο της Βενετίας

Αίγυπτος: Η χώρα ξεπέρασε τους 10.000 θανάτους από επιπλοκές του κορονοϊού

Το “όριο” των 10.000 θανάτων από επιπλοκές του κορονοϊού ξεπέρασε η Αίγυπτος, μετρώντας μέχρι σήμερα 10.050 θύματα από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια πανδημία στη Χώρα του Νείλου έναν χρόνο πριν από σήμερα, στις 14 Φεβρουαρίου 2020. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό Υπουργείο Υγείας, οι θανάτοι που καταγράφηκαν μόνο χθες, Δευτέρα, ήταν 56, κάπως αυξημένοι σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Μικρή αύξηση παρατηρείται και στον αριθμό των κρουσμάτων. Χθες καταγράφηκαν 613 περιπτώσεις κορονοϊού, με το συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται στις 174.426 από την αρχή της πανδημίας. Η Υπουργός Υγείας της Αιγύπτου κα Χάλα Ζάγεντ δήλωσε μετά από τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω κατά το μήνα Απρίλιο στη χώρα και η μείωση των μολύνσεων θα αρχίσει να καταγράφεται από τον ερχόμενο μήνα Μάιο. Ήδη ανακοινώθηκε ότι οι εμβολιασμοί έχουν ολοκληρωθεί στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων αναφοράς όλης της χώρας και ήδη έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός και στα 363 υπόλοιπα νοσοκομεία σε όλη την Αίγυπτο.

Βρετανία: Η χώρα θα παρέχει πιστοποιητικά εμβολιασμού για τους πολίτες της

Η Βρετανία θα παρέχει πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της COVID-19 για τους πολίτες της αν αυτά ζητούνται από άλλες χώρες, αν και δεν σχεδιάζει να τα εισαγάγει για χρήση στο εσωτερικό, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός που είναι αρμόδιος για θέματα εμβολιασμού Νάντιμ Ζαχάουι.

“Διεθνώς, αν άλλες χώρες ζητούν πιστοποιητικό εμβολιασμού, τότε νομίζω ότι είναι σωστό να το διευκολύνουμε αυτό”, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

“Δεν εξετάζουμε εσωτερική χρήση διαβατηρίων εμβολιασμού, αυτό δεν είναι στα σχέδιά μας. Όπως περιέγραψε ο πρωθυπουργός, το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού σε συνδυασμό με τα ράπιντ τεστ νομίζω ότι είναι η πορεία προς το μέλλον”, πρόσθεσε.

Ο Ζαχάουι συμπλήρωσε ότι η Βρετανία αναμένει αύξηση της προμήθειας εμβολίων τον ερχόμενο μήνα και σημείωσε ότι ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί ο στόχος να έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 στα 32 εκατομμύρια ανθρώπους που ανήκουν στις ομάδες ύψιστης προτεραιότητας ως το τέλος Απριλίου.

“Βλέπω έναν πολύ μεγαλύτερο όγκο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο –να φτάνουμε τα δεκάδες εκατομμύρια δόσεις”, υπογράμμισε.

Κορονοϊός στη Ρωσία: 13.233 νέα κρούσματα και 459 θάνατοι

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα