Ολλανδία: Εισάγει το υγειονομικό πιστοποιητικό παρά τις έντονες αντιδράσεις

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
ολλανδία-εισάγει-το-υγειονομικό-πιστ-749013
Parallaxi

corona

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Ολλανδία: Η χώρα θα εισαγάγει το υγειονομικό πιστοποιητικό παρά τις έντονες αντιδράσεις

Η Ολλανδία θα απαιτεί απόδειξη εμβολιασμού κατά της Covid-19 ή πρόσφατο αρνητικό τεστ κορωνοϊού για την είσοδο σε μπαρ, εστιατόρια, μουσεία, θέατρα και καλλιτεχνικές εκδηλωσεις από τις 25 Σεπτεμβρίου καθώς αίρονται σχεδόν όλα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Μια μικρή πλειοψηφία στο ολλανδικό κοινοβούλιο απέρριψε αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ πρόταση που καλούσε την κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη για το υγειονομικό πιστοποιητικό, καθώς ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρουτε δήλωσε πως είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί ένα νέο κύμα μολυνσεων.

«Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε δύσκολη κατάσταση. Το να μην το κάνουμε, θα επέφερε μεγάλους κινδύνους», δήλωσε ο Ρούτε στη διάρκεια έντονης συζήτησης στο κοινοβούλιο.

Αντίπαλοι από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα αμφισβήτησαν πως υπάρχει ανάγκη για το υγειονομικό πιστοποιητικό, για το οποίο πολλοί υποστηρίζουν πως είναι ένα τέχνασμα για να τονωθεί η εμβολιαστική εκστρατεία, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι τα εμβόλια δεν θα γίνουν ποτέ υποχρεωτικά.

«Αυτό το μέτρο είναι ανόητο, περιττό και ψεύτικο. Πρόκειται για καταναγκαστικό εμβολιασμό και διχάζει την κοινωνία», δήλωσε ο ηγέτης της άκρας δεξιάς Γκέερτ Βίλντερς.

Περίπου 72% των 17,5 εκατομμυρίων Ολλανδών έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Μολονότι οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει πως η πλειονότητα των Ολλανδών υποστηρίζει το μέτρο, στο υγειονομικό πιστοποιητικό αντιδρούν έντονα αυτοί που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Η δήμαρχος του Άμστερνταμ Φέλκε Χαμσέμα δήλωσε την Τετάρτη πως η αστυνομία στην πόλη δεν θα έχει αρμοδιότητα να εφαρμόζει τη νέα πολιτική, η οποία απαιτεί από τα μπαρ, τα εστιατόρια και τους άλλους χώρους να ελέγχουν τα υγειονομικά πιστοποιητικά των πελατών τους.

Οι νέες μολύνσεις έχουν μειωθεί σε περίπου 2.000 την ημέρα στην Ολλανδία, ενώ περίπου 600 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται.

Αυστρία: Άρχισε σήμερα στη Βιέννη η πρώτη δίκη για την πολύκροτη υπόθεση των μολύνσεων τουριστών από κορονοϊό στο χιονοδρομικό κέντρο Ίσγκλ του Τιρόλου τον Μάρτιο του 2020

Στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Βιέννης για θέματα αστικού δικαίου ξεκίνησε σήμερα, λίγο πριν από το μεσημέρι, η πρώτη προφορική ακρόαση επίσημης αγωγής κατά της Αυστριακής Δημοκρατίας στην υπόθεση των μολύνσεων τουριστών από κορωνοϊό στο χιονοδρομικό κέντρο Ίσγκλ στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου, που είχαν γίνει πρωτοσέλιδες ειδήσεις σε όλο τον κόσμο τον Μάρτιο του 2020.

Το Ισγκλ θεωρείται το σημείο „μηδέν” για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αυστρία και σε περιοχές της Ευρώπης και, σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις από τις αυστριακές αρχές, το 40% όλων των εγχώριων μολύνσεων αποδίδονταν στο Ισγκλ, ενώ και πολλοί Γερμανοί τουρίστες πιστεύουν επίσης ότι μολύνθηκαν εκεί.

Η χήρα και ο γιος ενός 72χρονου Αυστριακού που προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό ενώ έκανε διακοπές για σκι τον Μάρτιο του 2020 και πέθανε λίγο αργότερα, έχουν καταθέσει την πρώτη αγωγή που συζητείται σήμερα, απαιτώντας αποζημίωση ύψους 102.000 ευρώ. Δεν αναμένεται σύντομα απόφαση από την σημερινή διαδικασία.

Η πρώτη διαδικασία στην υπόθεση Ισγκλ, η οποία λόγω της πανδημίας έχει μετατεθεί στην μεγάλη αίθουσα τελετών του Αυστριακού Ανώτατου Δικαστηρίου, συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από τα αυστριακά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, με τις εκ των προτέρων διαπιστεύσεις να ξεπερνούν τις 60.

Στη σημερινή διαδικασία παρευρίσκεται ο γιος του 72χρονου, που πέθανε από Covid-19 και ήταν ο πολύ γνωστός δημοσιογράφος και επί σειρά ετών αρχισυντάκτης της αυστριακής εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Furche Χάνες Σοπφ, ενώ, για συναισθηματικούς λόγους, η χήρα του δεν ήταν σε θέση να παραβρεθεί.

Η οικογένεια του 72χρονου δεν ζητά χρήματα, αλλά δικαιοσύνη, δήλωσε ο γιος του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA), αναφέροντας ότι, εάν το ποσό καταβληθεί, θα το δωρίσουν στην φιλανθρωπική οργάνωση Caritas, την οποία ενίσχυε ο πατέρας του κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Οι ενάγοντες κατηγορούν τις αρχές ότι δεν ενήργησαν αρκετά γρήγορα και αποφασιστικά για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορωνοϊού στο χιονοδρομικό κέντρο. Αν και ήταν γνωστό από τις 4 Μαρτίου 2020 ότι υπήρχαν λοιμώξεις από SARS-CoV-2 στην εκεί κοιλάδα Πάτσναουν, η περιοχή δεν έκλεισε έγκαιρα και χιλιάδες άνθρωποι ταξίδεψαν στην περιοχή του σκι και το επόμενο Σαββατοκύριακο.

«Οι αυστριακές αρχές, όπως η υπηρεσία Τύπου του ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου, η περιφερειακή αρχή του Λάντεκ και η τοπική τουριστική ένωση, υποβάθμισαν τον κίνδυνο με ανεύθυνο τρόπο», αναφέρει η καταγγελία.

«Ως αποτέλεσμα, τα μπαρ και τα λιφτ του σκι αποκλείστηκαν με δισταγμούς, η ανίχνευση επαφών ήταν ανεπαρκής και η συμμόρφωση με τους εκδιδόμενους κανονισμούς δεν εφαρμόστηκε. Έτσι, οι άνθρωποι συνέχιζαν να διασκεδάζουν μπροστά στις κλειστές πλέον παμπ σε εξωτερικούς χώρους, και αυτό σημαίνει ότι ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα».

Προσθέτουν επίσης, ότι «η ασυντόνιστη και κακώς προετοιμασμένη δημόσια ανακοίνωση από τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξη Τύπου στις 13 Μαρτίου 2020, ότι η κοιλάδα Πάτσναουν θα απομονωθεί, οδήγησε σε μια βιαστική και χαοτική αποχώρηση των τουριστών και των εργαζομένων στον τουρισμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα εκτεταμένο μποτιλιάρισμα, όπου, για διαδρομές που συνήθως χρειάζονται μισή ώρα, χρειάστηκαν πολλές ώρες. Πολλοί άνθρωποι πρέπει να έχουν μολυνθεί μέσα σε υπερπλήρη λεωφορεία και αυτοκίνητα και στη συνέχεια μετέφεραν τον ιό στους συμπολίτες τους σε τρένα και αεροπλάνα».

Όπως αναφέρει ο Πέτερ Κόλμπα, ο πρόεδρος της Αυστριακής Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών, η οποία εκπροσωπεί τους πληγέντες, έχουν ήδη υποβληθεί 15 αγωγές στην υπόθεση Ίσγκλ, και πρόκειται να ακολουθήσουν άλλες 60, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες πληγέντες από τους οποίους αναμένονται ατομικές προσφυγές.

Η κοιλάδα Πάτσναουν, όπου βρίσκεται και το Ισγκλ, τέθηκε σε καραντίνα στις 13 Μαρτίου 2020, αλλά, κατά την άποψη των επικριτών και των ανθρώπων που είχαν ασθενήσει, αυτό το βήμα θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.

Την ημέρα αυτή, χιλιάδες παραθεριστές εγκατέλειψαν μαζικά και εσπευσμένα την κοιλάδα , αλλά πολλοί προφανώς είχαν ήδη μολυνθεί από τον κορονοϊό σε αυτό το σημείο και, σύμφωνα με τον Πέτερ Κόλμπα, η προειδοποίηση ήλθε πολύ αργά, τα μπαρ apres-ski έκλεισαν πολύ αργά, όπως πολύ αργά και πολύ χαοτικά έκλεισαν την κοιλάδα.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η αναχώρηση έγινε επίσης μέσα σε πλήρες χάος και αυτός είναι ο λόγος που χιλιάδες άνθρωποι μολύνθηκαν και εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη και όσοι υπέστησαν ζημιά τώρα απαιτούν αποζημίωση από την Αυστριακή Δημοκρατία.

Βρετανία: Οι Λονδρέζοι πέφτουν στις σκάλες του μετρό καθώς αποφεύγουν να κρατηθούν από την κουπαστή για να μην κολλήσουν κορονοϊό

Υπό τον φόβο να κολλήσουν κορωνοϊό, πολλοί Λονδρέζοι αποφεύγουν να κρατηθούν από την κουπαστή στις κυλιόμενες σκάλες του μετρό. Το αποτέλεσμα: αύξηση των ενδεχομένως θανατηφόρων πτώσεων, κάτι που ανησυχεί τα μέσα μεταφοράς στο Λονδίνο.

Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά στο μετρό από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, και 23 σε λεωφορεία. Είναι περισσότεροι συγκριτικά με άλλα τρίμηνα της περιόδου 2020-2021, σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph.

Ένας από τους «μεγαλύτερους κινδύνους» για την ασφάλεια των χρηστών είναι να μην κρατιούνται και να πέφτουν καθώς πιστεύουν ότι «η κουπαστή δεν είναι καθαρή λόγω της πανδημίας», σχολίασε ο Άντι Λορντ, γενικός διευθυντής του μετρό του Λονδίνου, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο, με την πτώση τους να συμβαίνει συχνά όταν προσπαθούν να μεταφέρουν κάποια τσάντα στην κυλιόμενη σκάλα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ένας άλλος παράγοντας πτώσης είναι η κατάσταση μέθης ορισμένων επιβατών, σύμφωνα με τον ίδιο, με την αύξηση των νυκτερινών εξόδων καθώς ήρθη το lockdown.

Εκτός από το καθεστώς εντατικού καθαρισμού του δικτύου που έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή, ο φορέας μεταφορών (TfL) αναμένει την επέκταση της εγκατάστασης, που ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο, συσκευών υπεριώδους ακτινοβολίας στις κουπαστές των κυλιόμενων σκαλών για να εξαφανίζεται κάθε ίχνος του ιού.

Έκθεση της TfL για την ασφάλεια των επιβατών, που περιλαμβάνεται στο δημοσίευμα της Telegraph και έγινε γνωστή αυτή την εβδομάδα, καταδεικνύει ότι ο αριθμός των τραυματιών ανά εκατομμύριο χρήστες είναι αυτή τη στιγμή «πάνω από τον στόχο» που έχει ορίσει ο ίδιος ο φορέας.

«Ο αριθμός των προσώπων που έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί αυξήθηκε με την επιστροφή των επιβατών στο δίκτυο. Ο αριθμός των τραυματισμών που συνέβησαν στις απλές ή τις κυλιόμενες σκάλες παραμένει σχετικά αυξημένος», σύμφωνα με το έγγραφο. «Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, υπάρχει μια μικρή αύξηση στον αριθμό των τραυματισμών, στους οποίους η κατάσταση μέθης έπαιξε ρόλο».

Ρωσία:Η Ρωσία ανακοίνωσε 19.905 νέα κρούσματα και 791 θανάτους – Σχεδόν 47,5 εκατομμύρια Ρώσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 19.905 νέα κρούσματα κορονοϊού, (έναντι 19.594 την προηγούμενη μέρα) , ο μεγαλύτερος αριθμός από τις 22 Αυγούστου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στα 7.234.425.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός δορές για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοίνωσε επίσης ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 791 θάνατοι,(έναντι 794 την προηγούμενη) ενώ ο συνολικά από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί 196.626 θάνατοι.

Σχεδόν 47,5 εκατομμύρια Ρώσοι πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ενώ 41 εκατομμύρια και τις δύο δόσεις, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα.

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή προστασίας της υγείας του καταναλωτή Rospotrebnadzor, έχει ανακοινώσει ότι για να επιτευχθεί συλλογική ανοσία θα πρέπει να εμβολιασθεί το 80% του πληθυσμού. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εμβολιασθούν περισσότερα από 90 εκατομμύρια πολίτες και ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί έως την 1η Νοέμβριου του τρέχοντος έτους.

Καμπότζη: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 6 ετών με το εμβόλιο της Sinovac

Η Καμπότζη άρχισε σήμερα να εμβολιάζει κατά της covid-19 τα παιδιά από έξι ετών, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει ακόμη εγκρίνει κανένα εμβόλιο για τα παιδιά κάτω των 12 ετών.

Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει δεχθεί επαίνους για το εμβολιαστικό της πρόγραμμα, με το 98% των ενηλίκων να έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Καμπότζης.

Σήμερα ο εγγονός του πρωθυπουργού Χουν Σεν ήταν μεταξύ των πρώτων παιδιών που έλαβαν μια πρώτη δόση του εμβολίου της Sinovac κατά της covid-19 στην Πνομ Πενχ.

«Είναι απαραίτητο να το πράξουμε διότι πρέπει να πάρουμε το προβάδισμα» από τον κορονοϊό, τόνισε ο Χουν Σεν. Οι αρχές της Καμπότζης σκοπεύουν να χορηγήσουν δύο δόσεις του Sinovac στα παιδιά ηλικίας 6 με 12 ετών, καθώς και μια αναμνηστική δόση αργότερα.

Το Sinovac έχει λάβει έγκριση σε περισσότερες από 50 χώρες για τη χορήγηση σε ενήλικες, όμως μέχρι στιγμής μόνο η Κίνα το χορηγεί και στα παιδιά. Πρόσφατα οι κινεζικές αρχές άρχισαν να χορηγούν το εμβόλιο στα παιδιά άνω των 3 ετών.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα οφέλη του εμβολιασμού των παιδιών κάτω των 12 ετών δεν έχουν αποδειχθεί ακόμη.

«Είναι απαραίτητο να διαθέτουμε περισσότερα δεδομένα για τη χρήση διάφορων εμβολίων κατά της covid-19 στα παιδιά προκειμένου να μπορέσουμε να διατυπώσουμε γενικές συστάσεις», τόνισε ο ΠΟΥ.

Παγκόσμια έρευνα για την αποτελεσματικότητα του Sinovac στα παιδιά ηλικίας έξι μηνών με 17 ετών ξεκίνησε την προηγουμένη εβδομάδα. Στην κλινική έρευνα θα συμμετάσχουν 14.000 παιδιά και έφηβοι από τη Νότια Αφρική, τη Χιλή, την Κένυα, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες.

Όμως ο Χουν Σεν απέρριψε τις ανησυχίες σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του εμβολίου. «Η Καμπότζη έχει καθήκον να προστατεύσει τους κατοίκους ης και καθήκον να ανοίξει την οικονομία και την εκπαίδευση», τόνισε.

Τα σχολεία σε κάποιες περιοχές της χώρας όπου υπάρχει μικρός κίνδυνος λόγω της covid-19 επαναλειτούργησαν αυτή την εβδομάδα και ο Χουν Σεν δήλωσε ότι εξετάζεται ένα πιλοτικό σχέδιο για το άνοιγμα των συνόρων της χώρας σε τουρίστες.

Οι επισκέπτες δεν θα υποχρεούνται να μένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, αλλά θα πρέπει να μένουν σε συγκεκριμένες επαρχίες για τουλάχιστον επτά ημέρες.

Κολομβία: Οι αρχές ενέκριναν τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου στους ενήλικες άνω των 70 ετών

Η Κολομβία θα προσφέρει μια τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19 στους ενήλικες άνω των 70 ετών, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Το υπουργείο ενέκρινε “τη χορήγηση τρίτη δόσης ή μιας αναμνηστικής δόσης στους ενήλικες άνω των 70 ετών”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φερνάντο Ρουίς σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter.

Όσοι επιθυμούν να λάβουν αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της covid-19 θα πρέπει να το κάνουν τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη, διευκρίνισε ο ίδιος.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου.

Η Κολομβία έχει χορηγήσει περίπου 37,8 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίου της Pfizer, της Moderna, της AstraZeneca, της Janssen και της Sinovac. Σχεδόν 16 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα –σε σύνολο περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων—έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως. Όλοι όσοι είναι άνω των 12 ετών μπορούν να λάβουν εμβόλιο κατά της covid-19.

Τον Αύγουστο το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας είχε συστήσει τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19 στους ανοσοκατεσταλμένους που είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό.

Και άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ουρουγουάη και η Βρετανία έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούν τρίτη δόση εμβολίου κατά της covid-19 στους πιο ευάλωτους

Στην Κολομβία έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περισσότερα από 4,9 εκατομμύρια κρούσματα covid-19 και περίπου 125.000 θάνατοι.

Η χώρα ξεπέρασε την πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας και παρατηρείται σταδιακή μείωση των θανάτων και των νέων μολύνσεων από τα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με τις αρχές.

Με 2.259 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους η Κολομβία είναι η τέταρτη πλέον πληγείσα χώρα της Λατινικής Αμερικής από την covid-19 μετά το Περού, τη Βραζιλία και την Αργεντινή.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα