Το Facebook διαγράφει λογαριασμούς αντιεμβολιαστών στη Γερμανία
Η πορεία της πανδημίας στον πλανήτη το τελευταίο 24ώρο
Η εικόνα της πανδημίας αυτή την ώρα στον κόσμο.
Η εικόνα την ίδια ώρα χθες, Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου.
Γερμανία: 20 θάνατοι, σχεδόν 11.000 κρούσματα σε 24 ώρες
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 11.022 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 4.125.878, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Οι θάνατοι 20 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα στους 92.857 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Γερμανία: Το Facebook διέγραψε λογαριασμούς αντιεμβολιαστών
Η εταιρεία Facebook, ο κολοσσός των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, ανακοίνωσε απόψε ότι διέγραψε λογαριασμούς του κινήματος των αντιεμβολιαστών στη Γερμανία, το οποίο αντιτίθεται στους περιορισμούς για την αναχαίτιση της πανδημίας της Covid-19.
Το μέτρο αυτό, δέκα ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, αφορά επίσης και τους λογαριασμούς του κινήματος στο Instagram.
Η εταιρεία εξήγησε ότι τα μέλη του κινήματος Querdenker («ελεύθερα σκεπτόμενοι») αναρτούσαν fake news για την υγεία, ρητορική μίσους και υποκινούσαν σε βίαιες ενέργειες. Επισήμανε μάλιστα ότι τα μηνύματα στους λογαριασμούς αυτούς υποστήριζαν ότι «οι περιορισμοί που αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση κατά της Covid-19 αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου με στόχο να στερηθούν οι πολίτες τις ελευθερίες και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους».
Το κίνημα αυτό οργανώνει διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων, συγκεντρώνοντας πολλές χιλιάδες άτομα σε κάποιες από αυτές.
Βραζιλία: 643 θάνατοι και πάνω από 34.000 κρούσματα σε 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 643 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 34.407 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Με 589.240 νεκρούς επί συνόλου πάνω από 21 εκατομμύρια καταγεγραμμένς μολύνσεις ως αυτό το στάδιο αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά της, η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με τους 212 εκατ. κατοίκους της κατατάσσεται 2η στη μακάβρια παγκόσμια κατάταξη βάσει του αριθμού των θανάτων εξαιτίας της νόσου, πίσω από τις ΗΠΑ, ενώ καταλαμβάνει την 3η θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των μολύνσεων από τον ιό, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
Ο Μπολσονάρου δηλώνει θα μεταβεί στη ΓΣ του ΟΗΕ ακόμη και αν δεν έχει εμβολιαστεί
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου,ο οποίος δεν έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19, δήλωσε χθες ότι θα μεταβεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, όπου οι αρχές της Πόλης ωστόσο έχουν καταστήσει υποχρεωτική την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.
«Θα βρεθώ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, θα εκφωνήσω την εναρκτήρια ομιλία» την Τρίτη, δήλωσε ο ακροδεξιός αρχηγός του βραζιλιάνου κράτους σε μια τακτική ομιλία που παραχωρεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Θα είναι «μια ήπια ομιλία, αρκετά αντικειμενική, εστιασμένη στα σημεία που μας ενδιαφέρουν», πρόσθεσε ο Μπολσονάρου, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας στη Βραζιλία, στις αγροτικές επιχειρήσεις και σε θέματα ενέργειας.
Η συμμετοχή του Ζαΐχ Μπολσονάρου στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τέθηκε εν αμφιβόλω την Τετάρτη όταν οι αρχές της Νέας Υόρκης επέβαλαν την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για την πρόσβαση στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.
Ο Επίτροπος Υγείας της Πόλης της Νέας Υόρκης, Ντέιβ Τσόκσι τόνισε ότι το αμφιθέατρο της Γενικής Συνέλευσης είναι «ένα συνεδριακό κέντρο» που υπόκειται στους ίδιους κανόνες με τους περισσότερους εσωτερικούς χώρους δραστηριοτήτων στη Νέα Υόρκη.
Λίγες ώρες αργότερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε ότι δεν μπορεί να επιβάλει αυτόν τον περιορισμό στους αρχηγούς κρατών.
Η Βραζιλία, με πληθυσμό 213 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό δόσεων εμβολίων που έχουν χορηγηθεί (214 εκατομμύρια), σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data. Αλλά ο πρόεδρος της χώρας αρνείται μέχρι στιγμής να εμβολιαστεί με οποιοδήποτε από τα εμβόλια κατά της Covid-19.
Ο Μπολσονάρου είπε ότι θα εμβολιαστεί «την τελευταία μέρα, το εγγυώμαι», αυτός που έχει ήδη πει πολλές φορές ότι θα είναι «ο τελευταίος Βραζιλιάνος» που θα του χορηγηθεί ένα εμβόλιο κατά της Covid.
Ο ακροδεξιός ηγέτης, που μολύνθηκε από τον κορονοϊό πέρυσι, αναφώνησε ξανά ότι είναι αναπτύξει ήδη ανοσία. «Το επίπεδο των αντισωμάτων μου είναι στα ύψη», είπε στον υπουργό Υγείας Μαρσέλο Κεϊρόγκα, ο οποίος του συνέστησε να εμβολιαστεί.
Μεξικό: 434 θάνατοι, σχεδόν 7.000 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 434 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 7.040 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Με 270.346 θανάτους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά της μέχρι χθες, η χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον 4ο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη.
Τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν φθάσει τα 3.549.229, κατά τα στοιχεία του υπουργείου, που όμως το ίδιο έχει αναγνωρίσει πως είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.
Αυστραλία: Πιλοτική εφαρμογή ενός συστήματος οικιακής καραντίνας για ταξιδιώτες που φτάνουν στο Σίδνεϊ
Αυστραλοί αξιωματούχοι θα εφαρμόσουν δοκιμαστικά, ένα σύστημα καραντίνας στο σπίτι για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες εξωτερικού που φτάνουν στο Σίδνεϊ, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, καθώς η χώρα κινείται προς το άνοιγμα των συνόρων της, παρά τα επίμονα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19.
H Αυστραλία έκλεισε τα διεθνή σύνορά της τον Μάρτιο του 2020, αντιδρώντας στην πανδημία και επιτρέποντας την είσοδο αποκλειστικά σε πολίτες της και μόνιμους κατοίκους της, οι οποίοι έπρεπε να παραμείνουν σε υποχρεωτική ξενοδοχειακή καραντίνα δύο εβδομάδων, καλύπτοντας το οικονομικό κόστος.
«Αυτό είναι το επόμενο βήμα στο σχέδιο μας για μία ασφαλή επαναλειτουργία, αλλά και για να μείνουμε ασφαλείς» δήλωσε ο Μόρισον, προσθέτοντας ότι η δοκιμή αυτή, θα μπορούσε να θέσει το πλαίσιο για τον τρόπο «της συμβίωσής μας με την COVID-19».
Το πιλοτικό πρόγραμμα θα δοκιμαστεί στο Σίδνεϊ, που υποδέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων του που επιστρέφουν από το εξωτερικό, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη πόλη της Αυστραλίας, αργότερα μέσα στο μήνα.
Οι αρχές θα χρησιμοποιήσουν μία εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, αλλά και τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να επιτηρήσουν τη συμμόρφωση με τον αριθμό των περίπου 175 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων κατοίκων και μη μόνιμων κατοίκων, όπως και μερικών μελών πληρωμάτων της αεροπορικής εταιρίας Qantas.
«Αυτά είναι πολύ ευχάριστα νέα για τα πληρώματά μας, που πετούν στο εξωτερικό για να φέρουν πίσω τους Αυστραλούς, αλλά και για να μεταφέρουν σημαντικά εμπορεύματα, συμπληρώνοντας μήνες σε καραντίνα, από την έναρξη της πανδημίας» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Qantas Άλαν Τζόις.
Η χρήση της τεχνολογίας, που έχει ήδη δοκιμαστεί πιλοτικά για την επιστροφή προσωπικού του υπουργείου Άμυνας στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, δέχεται επικρίσεις από υποστηρικτές των προσωπικών δεδομένων.
Η Αυστραλία έχει επιβάλλει την εφαρμογή λοκντάουν στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη, τις μεγαλύτερες πόλεις της, αλλά και στην πρωτεύουσα Καμπέρα, επηρεάζοντας τη ζωή σχεδόν του 50% του πληθυσμού των 25 εκατομμυρίων Αυστραλών, αντιδρώντας σε ένα ξέσπασμα της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού που παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα και άρχισε τον Ιούνιο.
Η Βικτόρια ανέφερε σήμερα, 510 νέα κρούσματα μόλυνσης, με τα περισσότερα από αυτά στην πολιτειακή πρωτεύουσα Μελβούρνη. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων αυτή τη χρονιά. Αναφέρθηκε επίσης και ένας θάνατος.
Η Νέα Νότια Ουαλία ανέφερε 1.284 νέα κρούσματα μόλυνσης, με τα περισσότερα από αυτά να εντοπίζονται στο Σίδνεϊ, μειωμένα από τα 1.351 κρούσματα που αναφέρθηκαν χθες και 12 θανάτους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ