Η ΟΛΜΕ για τις μαθητικές καταλήψεις για την Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη

Όσα είπε στο «Πρακτορείο FM» το μέλος της Ομοσπονδίας, Ελ. Ζωγραφάκη.

Parallaxi
η-ολμε-για-τις-μαθητικές-καταλήψεις-γι-383599
Parallaxi

«Η ΟΛΜΕ καταδικάζει τέτοια φαινόμενα, όχι μόνο διχαστικά φαινόμενα, αλλά φαινόμενα που υποκρύπτουν φασισμό εντέλει», δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, Ελένη Ζωγραφάκη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με τις καταλήψεις σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας για το Μακεδονικό και τους ισχυρισμούς ότι υποκινούνται από ακροδεξιά στοιχεία.

«Οι καταλήψεις -να το ξεχωρίσουμε- είναι μία μορφή αγώνα για τους μαθητές, έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν και πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι μία κορυφαία, κυρίως δημοκρατική διαδικασία», είπε η κ. Ζωγραφάκη και διευκρίνισε: «Τα παιδιά πολλές φορές είναι ώριμα, αντιλαμβάνονται και διαισθάνονται, εδώ όμως δεν είναι θέμα διαίσθησης, τις πιο πολλές φορές η προσπάθεια γίνεται κρυφά, μέσω sms, χωρίς καμία νομιμοποίηση ενός δημοκρατικού διαλόγου, για να συζητήσουν τα παιδιά, να αντιπαραθέσουν απόψεις και να καταλήξουν σε αυτή τη μορφή πάλης. Όταν κινούνται μέσω sms ή μέσω facebook αυτές οι μορφές πάλης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο διαλόγου και τα ίδια τα παιδιά δεν συζητάνε τα προβλήματα και αν είναι μία μορφή πάλης που θέλουν να επιλέξουν ή όχι».

Η κ. Ζωγραφάκη παρατήρησε πως την προηγούμενη εβδομάδα βουλευτές της Χρυσής Αυγής από το βήμα της Βουλής καθοδηγούσαν τους μαθητές να αναδείξουν τέτοια ζητήματα και τους καλούσαν σε τέτοιες μορφές κινητοποίησης. «Όταν επισήμως από το βήμα της βουλής έχουμε τέτοιες δηλώσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής, τα μη καθοδηγούμενα δεν στέκουν», είπε, προσθέτοντας πως το πρόβλημα είναι ότι τα εθνικά θέματα, όπως το Μακεδονικό, απασχολούν συνολικά την πολιτική ζωή, «όμως, πόσο αυτά τα παιδιά γνωρίζουν τι σημαίνει μακεδονικό, τι σημαίνει το ονοματολογικό της Μακεδονίας, ποια είναι η συμφωνία, ποια τα σημεία της συμφωνίας και αν ρωτηθεί κάποιος από αυτούς τους μαθητές δεν ξέρει απολύτως τίποτα όπως και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας».

«Ο εθνικισμός με τον φασισμό βρήκαν ευκαιρία και εκδηλώθηκαν και δεν είναι μοναδικά φαινόμενα στη Βόρεια Ελλάδα, έχουμε φαινόμενα και σε σχολεία της Αθήνας, όπως αυτά μετά τις μαθητικές παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου […] είναι απόψεις που κινούνται εν κρυπτώ και δεν αντέχουν το φως ούτε της συζήτησης, ούτε της δημοσιότητας», πρόσθεσε.

Σχετικά με την καταγγελία διαδικτυακού εκφοβισμού από φασιστικά στοιχεία σε βάρος εκπαιδευτικών στη Βέροια, η κ. Ζωγραφάκη είπε: «Μας ανησυχεί, ξέρουμε τα γεγονότα που έχουν γίνει στη Βέροια, θεωρούμε ότι μια τέτοια τακτική επιλέγεται […] είναι μια σπασμωδική κίνηση και αντίδραση που πιστεύουμε ότι δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, γιατί και η κοινωνία θα δείξει την ωριμότητα της σε τέτοια θέματα και η εκπαιδευτική κοινότητα θα πάρει το θέμα στα χέρια της».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μακεδονικό: Πορεία μαθητών αύριο – Τα επικίνδυνα μηνύματα στο facebook

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ / Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης. Επιμέλεια: Σμαρώ Αβραμίδου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα