Διεθνή

Όλο και περισσότερα τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο από την παραλλαγή Όμικρον

Διαβάστε όλες τις τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία σε όλο τον κόσμο

Parallaxi
όλο-και-περισσότερα-τα-κρούσματα-σε-όλ-848882
Parallaxi

ΟΜΙΚΡΟΝ

Ιταλία: Καταγράφηκαν 16.806 κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, με 72 θανάτους- Αυξάνεται η πίεση σε θαλάμους και μονάδες εντατικής θεραπείας

Σήμερα στην Ιταλία τα νέα κρούσματα κορονοϊού είναι 16.806 και 72 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Έγιναν 679.462 διαγνωστικά τεστ, από τα οποία το 2,4% προέκυψε θετικό.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 698 ασθενείς με covid 19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 5.298.

Από τις 25 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, παράλληλα, τα κρούσματα του ιού στη χώρα παρουσίασαν αύξηση 25%, όπως αναφέρει έκθεση του επιστημονικού ιδρύματος Gimbe.

Στα νοσοκομεία, την ίδια περίοδο, η πίεση αυξήθηκε κατά 13,7% και κατά 22% στο σύνολο των ΜΕΘ της χώρας. Την ίδια περίοδο, οι θάνατοι παρουσίασαν αύξηση του 14%. Στο μεταξύ, το 84,6% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει λάβει διπλή δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, ενώ μια μόνο δόση έχει κάνει το 87,5%.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση, έχει εμβολιαστεί το 35% των ηλικιακών κατηγοριών για τις οποίες έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Μέχρι τώρα, μόνον το 51% των πολιτών άνω των 80 ετών έχει κάνει την αναμνηστική δόση. Το ποσοστό αυτό περιορίζεται, δε, στο 21%, στην ηλικιακή ομάδα 70 με 79 ετών.

ΗΠΑ: Ένα ακόμη κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον καταγράφηκε στη Μινεσότα

Ένα ακόμη κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκε σήμερα στη Μινεσότα, στις ΗΠΑ, σε έναν άνθρωπο που είχε ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, όμως δεν είχε μεταβεί προσφάτως στο εξωτερικό, όπως το πρώτο κρούσμα που διαγνώστηκε στη χώρα.

Η ανακοίνωση αυτή δείχνει ότι η παραλλαγή άρχισε να μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων στην αμερικανική επικράτεια.

Οι υγειονομικές αρχές της πολιτείας της Μινεσότας επιβεβαίωσαν πως εντόπισαν αυτήν την παραλλαγή σε έναν άνδρα που είχε εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19.

Το πρόσωπο αυτό «ανέπτυξε ήπια συμπτώματα στις 22 Νοεμβρίου και υποβλήθηκε σε τεστ την 24η Νοεμβρίου», ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές, διευκρινίζοντας πως έχει ήδη αναρρώσει.

Ο άνδρας είχε επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη για μια συνάντηση αφιερωμένη σε γιαπωνέζικες ταινίες κινουμένων σχεδίων, λίγες ημέρες νωρίτερα.

Αυτή η είδηση «δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη», σχολίασε σε ένα δελτίο τύπου ο κυβερνήτης Τιμ Γουόλς.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανέμεναν εδώ και ημέρες η Όμικρον να εντοπιστεί στη χώρα.

Χθες, ένα πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στην Καλιφόρνια, σε έναν επίσης πλήρως εμβολιασμένο πολίτη, που είχε όμως επιστρέψει από τη Νότια Αφρική, όπου η νέα παραλλαγή αρχικά εντοπίστηκε.

Η Βρετανία ανακοίνωσε άλλα 10 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα πως κατέγραψε άλλα 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, με αποτέλεσμα το σύνολο των κρουσμάτων της παραλλαγής ανησυχίας να ανέρχεται πλέον σε 42.

Όπως έγινε γνωστό από την Αρχή Υγειονομικής Ασφάλειας της Βρετανίας, καταγράφηκαν επτά νέα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Αγγλία και τρία νέα κρούσματα στη Σκωτία.

Η Βρετανία κατέγραψε τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων από τον Ιούλιο

Η Βρετανία κατέγραψε 53.945 νέα κρούσματα Covid-19 σήμερα, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό από τις 17 Ιουλίου, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς η επικρατούσα παραλλαγή Δέλτα διασπείρεται και μέτρα τίθενται σε ισχύ για να αναχαιτιστεί η παραλλαγή ανησυχίας Όμικρον.

Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 2,8% τις τελευταίες επτά ημέρες σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν, αν και οι θάνατοι κατέγραψαν πτώση 3% για το ίδιο διάστημα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα επιπλέον 141 θανάτους σε διάστημα 28 ημερών από ένα θετικό τεστ κορονοϊού, αριθμός μειωμένος από τους 171 νεκρούς πριν από μία ημέρα.

Όπως επισημαίνει η Αρχή Υγειονομικής Ασφάλειας της Βρετανίας (UKHSA), ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος στις ηλικίες 5-9 ετών, απόδειξη ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν ξανά στα σχολεία, μετά την πτώση τους, έπειτα από τις σχολικές διακοπές στη μέση του τριμήνου, πριν από έναν μήνα.

Τα κρούσματα είναι χαμηλότερα στους άνω των 80 ετών.

«Καθώς παρατηρούμε την παραλλαγή Όμικρον να αναδύεται, η παραλλαγή Δέλτα συνεχίζει να κυκλοφορεί σε υψηλά επίπεδα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», δήλωσε ο Στίβεν Ράιλι, γενικός διευθυντής Δεδομένων στην UKHSA.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που έκανε σήμερα την αναμνηστική δόση του, δείχνει διατεθειμένος να περάσει τον χειμώνα βασιζόμενος κυρίως στις ενισχυτικές δόσεις παρά στα λοκντάουν.

Εντούτοις, επανέφερε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα καταστήματα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς λόγω της ανησυχίας για την παραλλαγή Όμικρον.

Ισπανία-Covid-19: Η Ισπανία κατέγραψε το πρώτο εγχώριο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον

Οι περιφερειακές αρχές της Μαδρίτης ανακοίνωσαν σήμερα πως εντόπισαν το πρώτο εγχώριο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στην Ισπανία, σε έναν εμβολιασμένο πολίτη, χωρίς διασυνδέσεις με χώρες κινδύνου και ότι ερευνούν άλλα δύο παρόμοια, ύποπτα κρούσματα.

Είναι το τέταρτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της παραλλαγής στην Ισπανία, αλλά το πρώτο που αποδεικνύει πως η Όμικρον κυκλοφορεί ήδη στη χώρα.

Χθες, η περιφέρεια της Καταλονίας στη βορειοανατολική Ισπανία ανέφερε πως είχε ανιχνεύσει πιθανά ίχνη της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού σε δείγματα λυμάτων από τα τέλη Νοεμβρίου.

Το πρόσωπο που έφερε την παραλλαγή Όμικρον στη Μαδρίτη έχει κάνει δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και δεν είχε ιστορικό ταξιδιού ή στενής επαφής με κάποιο άλλο πρόσωπο από χώρες, όπου η παραλλαγή έχει ανιχνευτεί, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο 62χρονος ασθενής, ο οποίος έχει εκδηλώσει ήπια συμπτώματα από τις 29 Νοεμβρίου, βρίσκεται σε απομόνωση στο σπίτι του, ενώ οι στενές επαφές του τελούν υπό καραντίνα, λένε οι αρχές.

Οι άλλες δύο περιπτώσεις που ερευνώνται έχουν, επίσης, παρουσιάσει ήπια συμπτώματα και δεν είχαν ιστορικό ταξιδιών σε χώρες κινδύνου.

Και οι 14 επιβάτες των πτήσεων της 26ης Νοεμβρίου από τη Νότια Αφρική στην Ολλανδία οι οποίοι βρέθηκαν αργότερα να είναι φορείς της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού ήταν εμβολιασμένοι, δήλωσαν οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές.

Εκπρόσωπος του Ολλανδικού Ινστιτούτου για την Υγεία (RIVM) επιβεβαίωσε την εμβολιαστική κατάσταση των 14 επιβατών στη βάση μιας έρευνας της περιφερειακής αρχής υγείας η οποία εποπτεύει το Αεροδρόμιο Σκίπχολ του Άμστερνταμ.

Γερμανία: Σκληρά μέτρα για ανεμβολίαστους και υποχρεωτικός εμβολιασμός από τον Φεβρουάριο

Γερμανία: Γενικό lockdown για ανεμβολίαστους αποφάσισαν ομοσπονδία και κρατίδια

Γενικό lockdown για τους ανεμβολίαστους σε όλη τη χώρα αποφάσισαν σήμερα ομοσπονδία και κρατίδια, ενώ οι τοπικές κυβερνήσεις μπορούν να επιβάλουν ακόμη αυστηρότερα μέτρα, εφόσον το κρίνουν απαραίτητο. Η υπηρεσιακή καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ τάχθηκε ακόμη υπέρ της επιβολής της υποχρέωσης εμβολιασμού.

Τα μέτρα αποτελούν μια «πράξη εθνικής αλληλεγγύης», δήλωσε η κυρία Μέρκελ μετά τη διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, με το βλέμμα στην τεράστια επιβάρυνση που υφίσταται κατά τόπους το σύστημα Υγείας.

Συγκεκριμένα, η πρόσβαση σε καταστήματα λιανικού εμπορίου, εστίασης και ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα κλπ), θα επιτρέπεται στο εξής μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή αναρρώσει από τη νόσο (Κανόνας 2G), ενώ κατά περίπτωση θα μπορεί να επιβληθεί και ο Κανόνας 2G+, δηλαδή να απαιτείται επιπλέον και αρνητικό αποτέλεσμα σε διαγνωστικό τεστ.

Σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ, οι αποφάσεις για περαιτέρω περιορισμό των ανεμβολίαστων οφείλονται στο ακόμη μεγάλο εμβολιαστικό κενό. Όσο περισσότεροι δεν εμβολιάζονται, τόσο περισσότεροι περιορισμοί είναι απαραίτητοι, εξήγησε.

Τα νυχτερινά κλαμπ και οι ντισκοτέκ θα παραμένουν κλειστά όταν ο δείκτης νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών υπερβεί το 350, ενώ σε αυτή την περίπτωση θα επιβάλλονται περιορισμοί ακόμη και στην συγκέντρωση εμβολιασμένων και ιαθέντων: έως 50 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και έως 200 σε εξωτερικούς.

Σε ό,τι αφορά τη γενική υποχρέωση εμβολιασμού που εισηγήθηκε πριν από λίγες ημέρες ο μελλοντικός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η ‘Αγγελα Μέρκελ δήλωσε: «Διαφημίσαμε τον εμβολιασμό με όλους τους τρόπους. Σε αυτή την κατάσταση όμως επιβάλλεται να ληφθεί μια τέτοια απόφαση. Αν ήμουν στο Κοινοβούλιο, θα μπορούσα να πω ότι θα το υπερψήφιζα. Είχαμε όλοι την ελπίδα ότι η ελεύθερη βούληση θα γινόταν καλύτερα αποδεκτή. Με θλίβει το γεγονός ότι βρισκόμαστε μέσα σε ένα τόσο ισχυρό τέταρτο κύμα». Η απερχόμενη καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητείται η ισχύς να περιοριστεί στους εννέα μήνες. Στην μεταβατική περίοδο πάντως όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, ανανεώνοντας το εμβολιαστικό τους στάτους, διαβεβαίωσε.

Ο κ. Σολτς από την πλευρά του επανέλαβε την έκκληση στους πολίτες για εμβολιασμό, υπενθυμίζοντας τον στόχο των 30 εκατομμυρίων εμβολίων έως τα Χριστούγεννα. «Πρόκειται για φιλόδοξο στόχο και μια μεγάλη πρόκληση σε τεχνικό επίπεδο και μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν συνεισφέρουν όλοι», ανέφερε, για να προσθέσει: «Αν είχαμε υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, δεν θα συζητούσαμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας συνιστά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 των παιδιών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ηλικίας 5 ετών και άνω

Τα παιδιά στη Φινλανδία ηλικίας 5 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από σοβαρή λοίμωξη Covid-19 λόγω του αδύναμου ανοσοποιητικού τους συστήματος θα πρέπει να εμβολιαστούν, συνέστησε σήμερα το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας, επιλέγοντας να μην συστήσει τον εμβολιασμό για όλα τα παιδιά.

Η κυβέρνηση αναμένεται να αποδεχθεί αυτή τη σύσταση για τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Το Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί θα μπορούν να αρχίσουν μόλις η Φινλανδία λάβει τα εγκεκριμένα εμβόλια.

Ιταλία-Covid-19: Ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών θα ξεκινήσει στις 16 Δεκεμβρίου σε νέα ειδικά κέντρα εμβολιασμού

Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών κατά του κορονοϊού πρόκειται να ξεκινήσει στις 16 Δεκεμβρίου μετά το πράσινο φως που έδωσε χθες ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκου. Οι δόσεις που αναμένεται να σταλούν στην Ιταλία, σε μια πρώτη φάση, είναι 1,5 εκατομμύριο, ενώ τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί νέα αποστολή. Αρχικά, ως ημερομηνία έναρξης της νέας εμβολιαστικής εκστρατείας είχε οριστεί η 23η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με νέα εκτίμηση, τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας στην Ιταλία είναι 3,6 εκατομμύρια, και ο στόχος που έχει τεθεί είναι να προστατευθεί με τον εμβολιασμό από το 50% μέχρι το 70% του συνόλου.

Οι διάφορες περιφέρειες της χώρας ετοιμάζονται να δημιουργήσουν ειδικά εμβολιαστικά κέντρα, αφιερωμένα μόνον στους πολίτες μικρότερης ηλικίας. Στην ευρύτερη περιφέρεια της Ρώμης, αναμένεται να λειτουργήσουν σύντομα 78 νέα κέντρα εμβολιασμού, μόνον για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα