Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Κερατέα – 71 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Υψηλός ο κίνδυνος και για την Πέμπτη.

Parallaxi
ολονύχτια-μάχη-με-τις-φλόγες-στην-κερα-476120
Parallaxi

71 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν την Τετάρτη και συνολικά επιχείρησαν 889 πυροσβέστες με 24 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 314 οχήματα και περιοδικά τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν συνδρομή στην κατάσβεση των πυρκαγιών από τον Ελληνικό Στρατό, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Κερατέα

Σε ύφεση είναι πλέον η πυρκαγιά στην Κερατέα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία που αντιμετωπίζονται, όμως, άμεσα από τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή και οι οποίες έδωσαν μια πολύ δύσκολη μάχη όλη τη νύχτα κόντρα στις φλόγες, αλλά και τους δυνατούς ανέμους.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 185 πυροσβέστες με 48 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ δεν χρειάζεται πλέον να συνδράμουν εναέρια μέσα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Αστυνομία, αποκαταστάθηκε πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Λαυρίου και στις οδούς Λαυρίου, Αγίας Ειρήνης.

Εν τω μεταξύ, νέα πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 11 το βράδυ σε δασική έκταση στον Άγιο Κωνσταντίνο Λαυρίου. Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και αντιμετωπίστηκε, ενώ στο σημείο παραμένουν 32 πυροσβέστες με 14 οχήματα.

Σε ύφεση είναι και η πυρκαγιά στη Νέα Μάκρη, ενώ την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η άλλη φωτιά που σημειώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Κολοκυθάς, στον δήμο Ήλιδας, στην Ηλεία και είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση του χωριού Δάφνη.

Υψηλός ο κίνδυνος και την Πέμπτη

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ert.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα