Διεθνή

Οργή και διαδηλώσεις μετά το συνταγματικό «ναι» στη μεταρρύθμιση Μακρόν

Πορείες και οργισμένες κινητοποιήσεις έχουν ξεσπάσει σε πολλές πόλεις της Γαλλίας - ΒΙΝΤΕΟ

Parallaxi
οργή-και-διαδηλώσεις-μετά-το-συνταγμα-996213
Parallaxi

Οι Γάλλοι πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου Μακρόν και της πρωθυπουργού Μπορν • Στο Παρίσι οι διαδηλωτές πυρπόλησαν κάδους και ποδήλατα.

Πορείες και οργισμένες κινητοποιήσεις έχουν ξεσπάσει σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Συνταγματικού Συμβουλίου, που ενέκρινε ως σύμφωνη με το γαλλικό Σύνταγμα την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια.

Οι Γάλλοι πολίτες, που στην πλειονότητά τους απορρίπτουν τη μεταρρύθμιση Μακρόν, από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, και εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου, μετείχαν σε συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Μετά την ανακοίνωση όμως, ξεχύθηκαν οργισμένοι στους δρόμους και κάνουν πορείες φωνάζοντας συνθήματα κατά του Γάλλου προέδρου και της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο και να μην προχωρήσει στην έκδοσή του, που θα το καταστήσει εφαρμόσιμο έως το τέλος του χρόνου.

Άλλωστε, το Συνταγματικό Συμβούλιο απέρριψε και ένα από τα δύο αιτήματα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Το δεύτερο θα εξεταστεί στις 3 Μαΐου.

Θυμός στο Παρίσι

Πάνω από χίλιοι άνθρωποι προχώρησαν σε διαδήλωση στο Παρίσι έπειτα από τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Hôtel de Ville.

Προχωρώντας μέσα στην πόλη, πυρπόλησαν κάδους και ποδήλατα. Οι ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που έχουν περικυκλώσει το κτίριο του Συνταγματικού Συμβουλίου τους απέτρεψαν από το να πλησιάσουν.

Στη Ναντ, περίπου 400 άτομα συγκεντρώθηκαν κοντά στον Καθρέφτη του νερού στη Νάντη, μια υδάτινη πλατεία, που μοιάζει με καθρέπτη, δημοφιλές τουριστικό σημείο. Αν και η κινητοποίηση είναι σχετικά ήρεμη, οι συμμετέχοντες δηλώνουν την οργή τους με κάθε τρόπο, αποδεικνύοντας πού μπορεί να οδηγήσει η εμμονή της κυβέρνησης να μην ακούσει τους πολίτες που διαδηλώνουν.

«Τους σιχαίνομαι και τους μισώ», δήλωσε στην εφημερίδα Monde μια συνταξιούχος, ενώ η φίλη της προσθέτει: «Ψήφισα με βαριά καρδιά Μακρόν αντί για Λεπέν».

Στη Λιλ, μια πομπή περισσότερων από 500 ατόμων σχηματίστηκε στην πλατεία Δημοκρατίας και διέσχισε τους δρόμους της πόλης. Πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης στις πόλεις Βαν, Λοριάν, Ποντιβί, Πλερμέλ και Παλέ.

Στα ανατολικά, λαμπαδηδρομία πραγματοποιείται στην Τρουά, ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές κάνουν πορεία στους δρόμους του Στρασβούργου και της Μιλούζ.

Στα νότια, δύο διαδηλώσεις, μία του συνδικάτου Var, και μία των οργανώσεων δικαιωμάτων, συναντήθηκαν σε κεντρικό σημείο στην Τουλόν.

Πορεία πραγματοποιήθηκε και στην Αβινιόν.

«Πάμε στο Παρίσι να το γκρεμίσουμε»

Στη Μασσαλία, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σχεδόν αστραπιαία μπροστά από τη νομαρχία πριν κάνουν πορεία στην πόλη. «Δεν περίμενα πολλά από τη συμμορία του Φαμπιούς (πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου), αλλά πίστευα ότι θα είχαν την ελάχιστη νοημοσύνη να μας σεβαστούν, αντί να ρίξουν λάδι στη φωτιά», δήλωσε ο τοπικός γραμματέας του Συνδικάτου Force Ouvrière (FO), Φρανκ Μπεργκαμινί.

Ο συνάδελφός του του CFE-CGC, Ντανιέλ Πετρουτσί επισημαίνει ότι «αυτό που είναι πιο εξωφρενικό είναι ότι χτυπούν και πάλι τη αριστερή συμμαχία που ζητά δημοψήφισμα. Αυτό θα επέτρεπε σε όλους να κρατήσουν το κεφάλι ψηλά, συμπεριλαμβανομένου του Εμανουέλ Μακρόν». Και δηλώνει ανήσυχος για την οργή που θα δούμε τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, όπως και ο τοπικός γραμματέας του CGT, Ολιβιέ Ματιέ, τόνισε ότι τα συνδικάτα θα συνεχίσουν τις δράσεις τους.

Αλλά οι πολίτες είναι εξοργισμένοι. Ένας μεταλλουργός λέει: «Τώρα πρέπει να ανεβούμε στο Παρίσι και να τα σπάσουμε όλα».

Στη Λιόν, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία απάντησε με δακρυγόνα.

Τα συνδικάτα ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος «αποδεικνύεται ακόμη πιο βίαιη και βάναυση» μετά τις αποφάσεις του Συνταγματικού Συμβουλίου, δήλωσε η Σοφί Μπινέ, γενική γραμματέας της CGT και κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο «να επιστρέψει στη λογική».

Όπως επισήμανε, αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο, θα αποτύχει στη μεταρρύθμιση της Γαλλίας πρόσθεσε. Λίγο νωρίτερα, η συνομοσπονδία των συνδικάτων είχε απορρίψει την πρόταση Μακρόν για συνάντηση στο Ελιζέ και διαπραγματεύσεις. Τουλάχιστον έως την πρωτομαγιά και τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Δεν κυβερνάς μια χώρα ενάντια στον λαό της. Το διασυνδικαλιστικό λοιπόν ζητά μια ιστορική Πρωτομαγιά», είπε η Σοφί Μπινέ, που ανακοίνωσε πολλάπλάσιες δράσεις και απεργίες.

Όσον αφορά την απόρριψη του δημοψηφίσματος, είπε ότι αυτή είναι «η μόνη δημοκρατική διέξοδος». Και πρόσθεσε: «Καλούμε τους σοφούς του Συμβουλίου στη λογική».

Καταδικάζει η αντιπολίτευση

Την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου έχει καταδικάσει σύμπασα η γαλλική αντιπολίτευση, που καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο.

Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, δήλωσε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποφάσεις του Συνταγματικού Συμβουλίου δείχνουν «ότι είναι πιο προσεκτικό όσον αφορά τις ανάγκες της προεδρικής μοναρχίας παρά για τις ανάγκες του κυρίαρχου λαού».

Αμέσως μετά, η συμμαχία των κομμάτων που κατέβηκαν στις εκλογές υπό τον Μελανσόν, Nupes, πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο «να μην προχωρήσει στην έκδοση του νόμου», αλλά να τον αποσύρει ή να επιστρέψει να τον κρίνει ο λαός με δημοψήφισμα.

Από την πλευρά της η ηγέτιδα της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν επισήμανε ότι «η μοίρα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης δεν έχει κριθεί».

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (RN), Ζορντάν Μπαρντέλα, εκτίμησε από την πλευρά του ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα μπορέσει να κρυφτεί πίσω από την απόφαση, που σε καμία περίπτωση δεν κλείνει τη συζήτηση», ενώ διαπίστωσε ότι πλέον υπάρχει χάσμα ανάμεσα στον πρόεδρο και τους πολίτες.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε δημοκρατικό αδιέξοδο», αντέδρασε από την πλευρά της η γραμματέας των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ, που δήλωσε σοκαρισμένη και από την απόρριψη του κοινού αιτήματος της αριστερής αντιπολίτευσης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο επικεφαλής του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος PCF, Φαμπιέν Ρουσέλ, είπε ότι «υπήρχαν πολλά επιχειρήματα για να μην επικυρωθεί αυτός ο νόμος» και κάλεσε τόσο τον Εμανουέλ Μακρόν όσο και την πρωθυπουργό Μπορν «να μην δημοσιεύσουν τον νόμο εντός 48 ωρών. Αυτό θα ήταν πραγματικό χαστούκι, πρόκληση».

Πηγη – efsyn

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα