Top

ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Τέλος από αύριο οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Κατάργηση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας και του υποχρεωτικού self test στους πλήρως εμβολιασμένους

Parallaxi
οριστικο-τέλος-από-αύριο-οι-μάσκες-στο-749446
Parallaxi

Ανακοινώθηκε και επίσημα πως βγάζουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους από αύριο, Πέμπτη 24/6 στις 05:00 – εμβολιασμένοι και μη- απόφαση που εισηγήθηκε η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Η κατάργηση της μάσκας, αφορά τους εξωτερικούς χώρους που δεν παρατηρείται συγχρωτισμός, όπως τόνισε η καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου, αλλά παραμένει στους εσωτερικούς χώρους η χρήση της.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι από 28/6 ισχύουν τα παρακάτω:

εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).

-Επίσης, αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.

-Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, επιβεβαιώνεται ότι το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

-Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν είκοσι ατόμων ανά 1.000τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

-Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.

-Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

-Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.

Παπαευαγγέλου: Όσο κυκλοφορεί ο ιός αυξάνονται οι πιθανότητες να νοσήσουμε

Όσο κυκλοφορεί ο ιός αυξάνονται οι πιθανότητες να νοσήσουμε, τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, γι αυτό συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή.

Σε ότι αφορά τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, σημείωσε πως αποτελεί βασικό μέτρο ατομικής προστασίας, προσθέτοντας ότι δεν θέλουμε να δοθεί το μήνυμα ότι πετάμε τις μάσκες. Τόνισε ότι  ισχύει η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

«Στα 32 έτη μειώθηκε η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων και αυτό οφείλεται στην κινητικότητα των νέων. Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1,3%. Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 4.100 κρούσματα και οι περισσότερες περιφέρειες είναι πράσινες», όπως δήλωσε η ίδια.

«Ένας στους 3 νοσηλευόμενους αφορά σε νέους ανθρώπους , καθώς οι ηλικιωμένοι εμβολιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Μείωση παρατηρείται και στους θανάτους άνω των 75 ετών. Όπως είπε δίνεται έμφαση στον εμβολιασμό όλων άνω των 55 ετών, καθώς γνωρίζουμε ότι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο».

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα