Διεθνή

Ορκίζεται ξανά σήμερα πρόεδρος της Τουρκίας ο Ερντογάν

Το νέο υπουργικό του συμβούλιο.

Parallaxi
ορκίζεται-ξανά-σήμερα-πρόεδρος-της-το-341247
Parallaxi

Για τρίτη δεκαετία θα βρεθεί στην εξουσία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ορκίζεται σήμερα το μεσημέρι για τρίτη φορά πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο ίδιος παρά τα προγνωστικά και τις δημοσκοπήσεις κέρδισε τελικά τις εκλογές.

Η ορκωμοσία του Ερντογάν είναι προγραμματισμένη για τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην έδρα του κοινοβουλίου. Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στο μαυσωλείο του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, πριν τις επίσημες τελετές και το μεγάλο δείπνο.

Περισσότερα παρακάτω μέσα από το δημοσίευμα του iefimerida:

“Το κοινοβούλιο που εξελέγη στις 14 Μαΐου συνεδρίασε για πρώτη φορά χθες Παρασκευή στην Άγκυρα: το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και οι σύμμαχοί του έχουν την πλειοψηφία των 600 εδρών.

Οι συντηρητικοί έχουν ισχυρή θέση στο κοινοβούλιο, τόσο εντός της κυβέρνησης, με το υπερεθνικιστικό MHP, όσο και στην αντιπολίτευση με το Iyi Parti (Καλό Κόμμα).

Στην σημερινή ορκωμοσία Ερντογάν θα παραστούν περισσότεροι από 20 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και 45 υπουργοί Εξωτερικών κυρίως από τουρκόφωνες χώρες, καθώς φαίνεται πως οι Δυτικοί θα «σνομπάρουν» όντας επιφυλακτικοί για την στάση που θα κρατήσει ο Τούρκος πρόεδρος το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, και οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελράχμαν αλ Θάνι, οι οποίοι ήταν μεταξύ των πρώτων που συνεχάρησαν τον Τούρκο πρόεδρο για την επανεκλογή του.

Παρών θα είναι και ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ με στόχο – μεταξύ άλλων – να πείσει τον Τούρκο πρόεδρο να άρει τις ενστάσεις του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Στόλτενμπεργκ θα έχει αμέσως μετά την τελετή κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ερντογάν.

Η Τουρκία, που επιμένει να ασκεί βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία εδώ και 13 μήνες, δέχεται πιέσεις να αλλάξει στάση ως τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στο Βίλνιους.

«Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Σουηδούς φίλους μας: Σεβαστείτε τις δεσμεύσεις σας (…) και λάβετε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν», έγραψε στο Twitter την Πέμπτη το βράδυ ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επίσης θα παραστεί και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, παρά τις ιστορικά τεταμένες σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία λόγω γενοκτονίας των Αρμενίων και τις σχέσεις Άγκυρας με Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα μεταβεί στη συνέχεια στο Μέγαρο Τσανκάγια. Θα βρεθεί μπροστά στις κάμερες μετά το δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν των ξένων ηγετών και θα ανακοινώσει το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν θα εκπροσωπήσει ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ Βασίλης Κασκαρέλης. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθήσει, επίσης, στο δείπνο που θα παραθέσει ο Τούρκος Πρόεδρος στους εκπροσώπους των ξένων κυβερνήσεων.

Η πρώτη τελετή θα γίνει στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα λάβει πρώτα την εντολή από τον ηγέτη του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που είναι προσωρινός πρόεδρος του κοινοβουλίου και στη συνέχεια θα ορκιστεί στη Γενική Συνέλευση.

Μετά την τελετή στη Βουλή, ο Ερντογάν θα καταθέσει στεφάνι στο μαυσωλείο του Ατατούρκ και θα κατευθυνθεί στο Προεδρικό παλάτι, όπως και το 2018. Στην ομιλία του ο Ερντογάν αναμένεται να στείλει μηνύματα και για την νέα εποχή που οραματίζεται για την Τουρκία – κυρίως για την ανάταξη της οικονομίας της χώρας, που διέρχεται κρίση.

Για το δύσκολο αυτό έργο κυκλοφορεί εδώ και ημέρες το όνομα του Μεχμέτ Σιμσέκ.

Πρώην υπουργός Οικονομικών (2009-2015), στη συνέχεια αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για την Οικονομία (ως το 2018), ο 56χρονος Σιμσέκ, πρώην οικονομολόγος στη Merrill Lynch, θα αναλάβει να επαναφέρει λίγη ορθοδοξία στην τουρκική οικονομία προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Εκτός από τον πληθωρισμό, που ξεπερνά το 40% ενισχυμένος από τις τακτικές μειώσεις των επιτοκίων, το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας, η λίρα, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, πέφτοντας την Παρασκευή στις 20,88 λίρες το ένα δολάριο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται να ανακοινωθεί απόψε το βράδυ και η πλήρης σύνθεση της νέας κυβέρνησης Ερντογάν. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί εάν θα έχουν και ποιο χαρτοφυλάκιοο τα τρία κορυφαία στελέχη του, οι Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ και Σουλειμάν Σοιλού.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Ιμπραήμ Καλίν (στη θέση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ Γιασάρ Γκιουλέρ (στη θέση του Χουλουσί Ακάρ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Χακάν Φιντάν (στη θέση του Σουλεϊμάν Σοϊλού) ΥΠΟΥΡΓΕIΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Μεχμέτ Σιμσέκ (στη θέση του Νουρεντίν Νεμπάτ)”.

Πηγή: iefimerida 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα