Σύνοδος Κορυφής: Ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα χωρίς συμφωνία- Συνεχίζονται οι εργασίες σήμερα
Οι 27 ηγέτες ολοκλήρωσαν τη δεύτερη ημέρα διαπραγματεύσεων και συνεχίζουν σήμερα.
#EU: Quarrels at the summit in Brussels. Second day of meeting of EU leaders in Brussels without agreement. Calls will resume on Sunday … pic.twitter.com/aYPZEDIxzz
— Jonas Jenssen (@jenssen_jonas) July 19, 2020
Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκλήρωσαν τη δεύτερη ημέρα διαπραγματεύσεων στην έκτακτη σύνοδο κορυφής με αντικείμενο ένα σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας μετά την κρίση του κορονοϊού και οι εργασίες της συνόδου θα συνεχιστούν σήμερα Κυριακή μεσημέρι, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στο twitter.
Σημειώνεται ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν σήμερα μιας και δεν επιτεύχθηκε συμφωνία εντός του διημέρου που ήταν αρχικά προγραμματισμένο να διαρκέσει η Σύνοδος Κορυφής.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται να παρουσιάσει νέες προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης πριν την επανέναρξη της συνεδρίασης που θα ξεκινήσει στη 13:00 ώρα Ελλάδας.
Η νέα αυτή πρόταση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στόχο έχει να καμφθούν οι αντιστάσεις των «φειδωλών 4» και κυρίως της Ολλανδίας, που εμφάνισε τις περισσότερες αντιρρήσεις για το υπερταμείο.
«Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τελικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από ότι είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία ακόμη συζητάμε και που δεν καταφέρνουμε να λύσουμε», σχολίαζε χθες χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.
Δείτε επίσης: Σύνοδος Κορυφής: Aδιέξοδο- Νέος γύρος διαπραγματεύσεων
«Προσπαθούμε να βρούμε κοινά σημεία» είπε από μέρους του ο Πέδρο Σάντσεθ, ενώ ο Τζουζέπε Κόντε έκανε λόγο για «πολύπλοκη κατάσταση».
Κατά το ρεπορτάζ του Reuters, ο επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ Γιοχάνς Χαν διεμήνυσε τα εξής: «Μια απλή υπενθύμιση: η κρίση του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει, τα κρούσματα αυξάνονται σε πολλές χώρες. […] Είναι η ώρα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα μας επιτρέψει να παρέχουμε την αναγκαία, επείγουσα υποστήριξη στους πολίτες μας και τις οικονομίες μας».
Aναλυτικά όσα συνέβησαν και τα οποία οδήγησαν σε αδιέξοδο
Στην πρόταση για το πακέτο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπήρξαν διαφωνίες για την κατανομή των επιδοτήσεων συνολικού ύψους 500 δισ. και τον επιμερισμό του ποσού που θα δικαιούται κάθε χώρα με βάση τους δείκτες ανεργίας ή την ύφεση του ΑΕΠ.
Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ήρθαν αντιμέτωπες με τη στάση βόρειων χωρών όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Αυστρία. Το μεσημέρι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν ξανά μετά το χθεσινό αδιέξοδο, για να συζητήσουν την πρόταση πρόταση του Σαρλ Μισέλ.
Ο Σαρλ Μισέλ, παρουσίασε χθες πρόταση με σκοπό να κατευνάσει τις αντιδράσεις της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Δανίας και της Σουηδίας και μέσω αυτής πρότεινε μείωση του ποσού των επιχορηγήσεων από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ στα 450 δισ. ευρώ και αύξηση του ύψους των δανείων στα 300 δισεκατομμύρια από 250 δισ. ευρώ χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα.
Συζήτηση Μητσοτάκη- Μακρόν
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συζήτησε με τον Εμάνουελ Μακρόν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, θέματα στα οποία υπάρχει σύμπνοια μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Ανάμεσα στα θέματα συζήτησής τους και αυτά για την Ανατολή Μεσόγειο.