Επικαιρότητα

Όσα έγιναν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Η ανάρτηση της Δέσποινας Κουτσούμπα για όσα έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες του ΣτΕ κατά την εκδίκαση των προσφυγών για τη σωτηρία των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου

Parallaxi
όσα-έγιναν-σήμερα-στο-συμβούλιο-της-επ-681239
Parallaxi

Η ανάρτηση της Δέσποινας Κουτσούμπα για όσα έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες του ΣτΕ κατά την εκδίκαση των προσφυγών για τη σωτηρία των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου:

”Επειδή ρωτάτε για το ΣτΕ, θα βγει κανονική ανακοίνωση από τους συλλόγους. Ως τις 20 Νοέμβρη καταθέτουν οι νομικοί σύμβουλοι τα επιχειρήματα, η απόφαση θα πάρει κι άλλο χρόνο προφανώς (η Αττικό Μετρό διαδίδει ότι θα βγει η απόφαση σε ένα μήνα, αλλά αν δεν το πει αυτό ο Ταχιάος θα πρέπει να ομολογήσει την αλήθεια, ότι μόνος του επέλεξε να καθυστερήσει το δρομολογημένο έργο, και δεν τον παίρνει, οπότε δεν του δίνουμε σημασία…).
Εν συντομία: τα επιχειρήματά μας και στους τυπικούς και στους ουσιαστικούς λόγους ήταν πάρα πολύ σωστά δομημένα, και παρουσιάστηκαν άψογα από τους νομικούς των 4 σωματείων και των 3 φορέων. Η τεκμηρίωση των επιχειρημάτων μας επίσης ήταν άψογη, με Τεχνικές εκθέσεις που αποδεικνύουν την εφικτότητα της λύσης (3 πολιτικοί μηχανικοί ειδικοί σε υπόγεια έργα, δύο πανεπιστημιακοί -οι κορυφαίοι στο είδος τους- και ένας ελεύθερος επαγγελματίας. Από την άλλη, η Αττικό Μετρό δεν προσκόμισε καμία έκθεση εμπειρογνώμονα, μόνο τις εκθέσεις των υπαλλήλων της), με μια Τεχνική Έκθεση για την αυθεντικότητα και ακεραιότητα του μνημείου από ειδικό Εμπειρογνώμονα της UNESCO, εκθέσεις για τη σημασία του αρχαιολογικού συνόλου από πολύ σημαντικούς βυζαντινολόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού και μια Έκθεση για το (συμφωνημένο) χρονοδιάγραμμα και το (πραγματικό) κόστος του έργου από τον πρώην Πρόεδρο της Αττικό Μετρό.
Από την άλλη μεριά, τα επιχειρήματα της Αττικό Μετρό, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ήταν τα γνωστά: ότι η μελέτη κατασκευής του Σταθμού με κατά χώραν διατήρηση δεν ήταν εφικτή (χωρίς να το βασίζουν σε κάτι αυτό. Ούτε απάντησαν γιατί στο Μοναστηράκι και στην Εθνική Τράπεζα στην Αιόλου η ίδια λύση εφαρμόστηκε και ήταν εφικτότατη, αλλά στη Θεσσαλονίκη όχι, τι διάολο, η τεχνογνωσία δεν περνάει τη γραμμή Αμβρακικού-Παγασητικού;), ότι η απόσπαση και επανατοποθέτηση δεν πλήττει την αυθεντικότητα και την ακεραιότητα του μνημείου, τα οποία άλλωστε δεν είναι στα κριτήρια της UNESCO (ναι, το ακούσαμε και αυτό, δεν είναι στα κριτήρια της UNESCO η ακεραιότητα και η αυθεντικότητα, είπε το ΝΣΚ!), ότι το ίδιο έγινε και στην Αγία Σοφία (ξέχασαν να μας πουν ότι της Αγίας Σοφίας ο μαρμαρόστρωτος δρόμος δεν θα γυρίσει ποτέ στη θέση του στο Σταθμό γιατί… δεν χωράει πια) και περίπου ότι υπερβάλλουμε όταν λέμε ότι απειλούνται οι αρχαιότητες, οι οποίες στην τελική ούτε κηρυγμένες δεν είναι (ντάξει, ούτε η Ακρόπολη είναι κηρυγμένη βέβαια, αλλά δεν μας πέρασε από το νου να την μετακομίσουμε…) και ότι το Μετρό δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το σταθμό Βενιζέλου (βέβαια προχτές στο ντοκιμαντέρ του Vice οι ίδιοι οι μηχανικοί της Αττικό Μετρό λέγανε ότι οι 9 σταθμοί από Πυλαία ως Σιντριβάνι είναι έτοιμοι να δοθούν για δοκιμαστική λειτουργία, αλλά στους θεσσαλονικείς δεν έχουν σκοπό να τους παραδώσουν, ούτε τους 9 ούτε τους 12). Γενικά δεν ακούσαμε κάτι που δεν ξέραμε ως προς τους ουσιαστικούς λόγους.
Εκεί όμως που έγινε το πανηγύρι ήταν στους τυπικούς λόγους ακύρωσης. Εκεί ειπώθηκαν τα ανεκδιήγητα! Θυμάστε την αίτηση εξαίρεσης που είχαμε κάνει για τη συμμετοχή του Τιβέριου και του Κορρέ στο ΚΑΣ του Δεκέμβρη 2019; Ε, τότε λοιπόν το ΚΑΣ -που έχει αντιπρόεδρο και Νομικό Σύμβουλο, μάλλον για διακόσμηση- δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα του νόμου. Κανονικά τα δύο αυτά μέλη έπρεπε να βγουν έξω, να κληθούν τα αναπληρωματικά τους και να ψηφίσουν τα αναπληρωματικά για την εξαίρεση ή μη.
Όπως αποδεικνύουν τα Πρακτικά του ΚΑΣ (που το ίδιο το Υπουργείο έδωσε στους ενδιαφερόμενους και δεν μπορεί έκτοτε να τα παραποιήσει και θα τα βρείτε εδώ δημοσιευμένα: https://eniaiosyppo.gr/%CE%BC%CE%B5%CE%B8%CE%BF%CE%B4…/…), όχι μόνο δεν βγήκαν έξω, όχι μόνο μίλησαν (ο Τιβέριος βασικά μονοπώλησε τη συζήτηση), αλλά επιπλέον ψήφισαν κιόλας για την εξαίρεσή τους ή μη! Αυτό και μόνο αποτελεί τυπικό λόγο ακύρωσης της απόφασης.
Τι είχαν να πουν οι αντίδικοι σε αυτό; Ε λοιπόν είχαν να πουν ανερυθρίαστα ΨΕΜΑΤΑ. Η δικηγόρος της Αττικό Μετρό είπε (αντιγράφω από τις σημειώσεις μου): “Είναι ανακριβές ότι δεν έφυγαν από τη συνεδρίαση και ότι ψήφισαν. Μίλησαν και έφυγαν, το βεβαιώνουν με μαρτυρίες και μέλη του ΚΑΣ, υπάρχουν και χειρόγραφες σημειώσεις στα Πρακτικά”.
Κοιτάξτε, σε αυτή την υπόθεση για κάποιους διακυβεύονται πολλά.
Για την ακρίβεια διακυβεύεται η θέση τους στην κυβέρνηση ή στην Αττικό Μετρό. Αυτός δεν είναι λόγος ούτε να ακούν πιέσεις δεξιά και αριστερά, ούτε να λένε ανερυθρίαστα ψέματα. Και κυρίως δεν είναι λόγος να ανεχόμαστε όλοι εμείς ανερυθρίαστα ψέματα. Κι αόπως ξέρετε, εκείνη τη μέρα πήγαμε στη Μπουμπουλίνας στις 2 το μεσημέρι και φύγαμε την άλλη μέρα στις 9 το πρωί. Ήμασταν αυτόπτες.
Γι’ αυτό το λόγο θα πω και δημόσια αυτό που είπα στη σύμβουλο του ΝΣΚ και στην νομικό της Αττικό Μετρό που είπε αυτό στην αγόρευσή της: Προειδοποιώ ότι, σε περίπτωση που εμφανιστούν ψευδομάρτυρες να πουν ότι οι κκ. Τιβέριος και Κορρές αποχώρησαν από την αίθουσα την ώρα που ψηφιζόταν το θέμα αυτό, όποιοι κι αν είναι, προσωπικώς ως αυτόπτης μάρτυρας θα τους μηνύσω στα δικαστήρια για ψευδομαρτυρία. Το λέω από τώρα για να μην ψάχνονται μετά. Χαλκευμένα στοιχεία δεν θα φέρουν στο ΣτΕ, και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για αυτό. Και θα μάθουν, για άλλη μια φορά, ότι δεν τους φοβόμαστε.”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα