Ελλάδα

Όσα είπε και ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ

Διαβάστε όλα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης". 

Parallaxi
όσα-είπε-και-ανακοίνωσε-ο-μητσοτάκης-α-908928
Parallaxi

Ολοκληρώθηκε πριν από κάποια ώρα η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο “Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο”. 

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εγκαινίων της 86ης ΔΕΘ.

Κατά την ομιλία ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα πακέτο των μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

Παρακάτω αναλυτικά όλα όσα είπε:

Μητσοτάκης: Το εθνικό στοίχημα παραμένει ο τόπος να είναι ελεύθερος και ανεξάρτητος και να ευημερεί

«Ύστερα από 12 χρόνια Μνημονίων, η Ελλάδα έχει ξαναβρεί την ανεξαρτησία της από την ενεργειακή εποπτεία. Μέσα σε τρία χρόνια ο λαός μας ξεπέρασε με αποφασιστικότητα μια πρωτοφανή υγειονομική πανδημία. Αντιμετώπισε άμεσα τις προκλήσεις των γειτόνων μας στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου», είπε ο πρωθυπουργός.

«Το εθνικό στοίχημα συνεχίζει να διαπερνά τον χρόνο παραμένοντας ένα: μέσα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ο τόπος να είναι ελεύθερος, κυρίαρχος και ανεξάρτητος και οι πολίτες του να ευημερούν, αναπνέοντας τον αέρα μιας δημοκρατίας που τους προστατεύει και τους παρέχει ευκαιρίες να δημιουργούν γι’ αυτούς και τις οικογένειες τους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός και δημαγωγία, ενώ η ενότητα και η αλήθεια οδηγούν μόνο σε νίκες», τόνισε και σημείωσε πως ύστερα από 12 χρόνια μνημονίων και επιτήρησης η Ελλάδα έχει πλέον ανακτήσει την οικονομική της αυτονομία από την ευρωπαϊκή εποπτεία, ενώ πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη και τις εξαγωγές.


Ή βαδίζουμε μπροστά ή πηγαίνουμε προς τα πίσω – Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά

«Ή βαδίζουμε μπροστά ή πηγαίνουμε προς τα πίσω – Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά».

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας επίσης ότι οι επόμενοι μήνες είναι «σαφώς προεκλογικοί».

«Όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα, με μια λάθος κίνηση μπορεί να γκρεμιστούν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


To 2023 το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα είναι πλέον μια νέα πραγματικότητα, είπε επίσης.


Θα ξεπεράσει το 5% η ανάπτυξη το 2022

«Η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

«Το είπαμε, το κάναμε», είπε χαρακτηριστικά.


Οι αναφορές του πρωθυπουργού για τα μεγάλα έργα της πόλης


Αναφορές στο κοινωνικό κράτος

«Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρώπη. Αν η έλλειψη εργασίας είναι η μέγιστη μορφή αδικίας, υπάρχουν και οι αδικίες μέσα στην εργασία. Σώσαμε θέσεις εργασίας τα χρόνια της πανδημίας. Αύξησε κατά 63 ευρώ το μήνα τον κατώτατο μισθό. Είναι μέτρα που συνδυαστικά με τις μικρότερες εισφορές και φοροελαφρύνσεις, ανακούφισαν το εισόδημα.

Αλλάζει το σκηνικό της παραγωγής. Χιλιάδες υπάλληλοι ελέγχουν τις υπερωρίες τους με την ψηφιακή κάρτα. Οι διακρίσεις είναι παρελθόν. Αντιμετωπίσαμε το άγος των εκκρεμών συντάξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.


Μιλώντας για όσα έκανε η κυβέρνηση 

«Θυμάμαι καλά την πρώτη μου παρουσία στη ΔΕΘ. Και πίσω από τα χαμόγελα της ελπίδας διέκρινα και την αμφιβολία όσων με άκουγαν. Τόσα και τόσα είχαν ακουστεί από το αυτό το βήμα. Η εύλογη αμφιβολία ήταν αποτυπωμένη στα βλέμματα. Ύστερα από τρια χρόνια σας απαντώ. Όσα είπαμε έγιναν και γίνονται. Οι πολίτες πληρώνουν μικρότερο φόρο εισοδήματος. Χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ κατά 35%. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώθηκε στο 22%. Οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 4 μονάδες. Σχεδόν κανείς δεν επιβαρύνεται όταν μεταβιβάζει περιουσία στα παιδιά του.

Την ίδια ανοδική πορεία έχει και ο τουρισμός. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν. Δικαιώνουν τις επιλογές μας. Το είπαμε και το κάναμε. Αυτή την εικόνα συμπληρώνουν κι άλλα δεδομένα. Η δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Οι επενδύσεις δημόσιες και ιδιωτικές. Η Ελλάδα όπως είχα δεσμευθεί μετατρέπεται σε μεγάλο εργοτάξιο, κλείνοντας εκκρεμότητες από το παρελθόν.

Στη Θεσσαλονίκη εκτός από το αεροδρόμιο που είναι έτοιμο, το ΜΕΤΡΟ, έχει μπει σε τροχιά παράδοσης στο τέλος του 2023. Από ανέκδοτο γίνεται πραγματικότητα. Ταυτόχρονα προχωράει και η μελέτη για την επέκταση στα Δυτικά. Το καινούργιο Παίδων, το Ογκολογικό που έχει χωροθετηθεί. Τα σχέδιά μας για τη νέα ΔΕΘ, παρουσίασε ο κ. Τζήκας. Τα νέα γήπεδα ΠΑΟΚ και Άρη, το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος».


Οι δηλώσεις για την υγεία

«Η μάχη με την Covid ήταν η αρχή της ανάταξης του ΕΣΥ. Οι ΜΕΘ υπερδιπλασιάστηκαν. Διορίστηκαν 18.000 γιατροί και υγειονομικοί. Τα προγράμματα των σχολείων εμπλουτίστηκαν με νέα μαθήματα. Σε όλη την Ελλάδα διπλασιάστηκαν τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Προσλήφθηκαν 24.700 μόνιμοι εκπαιδευτικοί».


Παιδεία και ψηφιακό κράτος

Ταυτόχρονα αναβαθμιζόταν και η επαγγελματική παιδεία. Και στα δύο απολύτως κρίσιμα μέτωπα για το κοινωνικό κράτος, η προσπάθειά μας πρέπει να είναι διαρκής. Παραμένει ανοιχτό το στοίχημα του Προσωπικού Γιατρού, με τη σειρά της η εκπαίδευση οφείλει να ενεργοποιήσει ταχύτερα τα νέα εργαλεία.

Τέταρτη προτεραιότητα, το ψηφιακό κράτος. Θα μπορούσα να σας το παρουσιάσω εύκολα με ένα κλικ στην οθόνη του κινητού σας. Ποιος από εσάς θα πίστευε ότι θα είχε ταυτότητα και δίπλωμα στο κινητό του. Η στράτευση της τεχνολογίας είναι πολιτική επιλογή. Το απέδειξε η εκστρατεία του εμβολιασμού που σχεδιάστηκε για να είναι απολύτως ψηφιακή. Αυτό που αποκαλούμε κράτος πρόνοιας δεν οικοδομείται μόνο με τολμηρά μέτρα, αλλά με μια συνολική κρατική φροντίδα που πρέπει να αποπνέει σεβασμό. Γι αυτό και η ψηφιακή μετάβαση, συνδυάζεται με αναβάθμιση των δικαιωμάτων. Αναβάθμιση της θέσης της γυναίκας στην εργασία. Είμαι πολύ περήφανος γι αυτό».


Για τα ελληνοτουρκικά 

«Άλλωστε στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου, απαντά μία ελληνική λέξη, που συμπυκνώνει όλη τη δύναμη του Έθνους μας: Όχι, κύριε Ερντογάν».

Το παραπάνω δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα“, είπε μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Περί συμμαχιών της Ελλάδας

«Η πατρίδα μας έχει περισσότερους συμμάχους, καθώς έχει υπογράψει δεκάδες συμφωνίες συνεργασίας. Με χώρες από τη Δύση και την Αφρική έως την Ασία και τον Αραβικό Κόσμο. Και ανάμεσά τους, βέβαια, στρατηγικές αμυντικές συνθήκες. Με πιο σημαντικές αυτές με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κλείνω με την περήφανη πατρίδα που υποσχεθήκαμε. Μια πατρίδα μεγαλύτερη γιατί έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια. Μια πατρίδα με περισσότερους συμμάχους. Ανάμεσά τους στρατηγικές αμυντικές συμφωνίες με πιο σημαντικές αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Τη διπλωματική μας ασπίδα συνοδεύει το δόρυ της αποτροπής. Από αυτό το βήμα είχα εξαγγείλει την αγορά των Rafale, τα πρώτα από αυτά πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς. Στη Loriant ναυπηγούνται ήδη οι δύο πρώτες Μπελαρά που θα μπουν στο στόλο μας μέχρι το 2025.

Σ’ αυτήν την προσπάθεια συμμετέχουν και οι 3000 νέοι συνοριοφύλακες και ασφαλώς και ο φράχτης στον Έβρο. Χάρις σε αυτά και σ’ αυτή την πολιτική οι ροές μεταναστών προς την Ευρώπη μειώθηκε κατά 80%. Έχουν σωθεί χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Καθημερινά αποτρέπονται περίπου 1000 παράνομοι είσοδοι. Η απάντησή μας στο κρεσέντο της Τουρκίας, είναι η επιφυλακή μας, οι διεθνείς συμμαχίες και η ενότητα του λαού μας.


Για την επισύνδεση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη 

«Επιχειρησιακό λάθος η επισύνδεση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Η κυβέρνηση ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Επισήμανε πως «η δράση της ΕΥΠ ήταν, είναι και θα είναι πολύτιμη».


Πρέπει να ετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, αλλά να μην αφήσουμε το θύμα στο έλεος του θύτη

«Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιστραφεί σε αυτόν που την προκαλεί, στον κύριο Πούτιν».

«Στον πόλεμο με την Ουκρανία, είμαστε με τον αμυνόμενο, γιατί είμαστε υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Κι αυτό γιατί γνωρίζουμε ήδη τι σημαίνει να δέχεται κανείς απειλές από γείτονες».

«Είπαμε ότι θα αναχαιτίσουμε τις επιπτώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής και το κάναμε».

«Η Μόσχα θέλει να μετατρέψει την ενεργειακή ανασφάλεια σε πολιτική αστάθεια»

«Η Μόσχα θέλει να μετατρέψει την ενεργειακή ανασφάλεια σε πολιτική αστάθεια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επιπροσθέτως είπε ότι τον Οκτώβριο θα υπάρξουν κίνητρα και αντικίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας και ειδική πρόνοια για νοικοκυριά που χρησιμοποιούν αέριο.

Σύντομα πλαίσιο ρύθμισης και για τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο

«Όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 10 φορές, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει μια τέτοια αύξηση. Όποιος σας λέει το αντίθετο, σας λέει φτηνά ψέματα σε ακριβή τιμή».


Μητσοτάκης για πρόωρες εκλογές: Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας εγώ δεν πρόκειται να γίνω

«Θα οδηγήσω τη χώρα σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Οι 21 πρωτοβουλίες

Οκτώ μέτρα στήριξης μέχρι το τέλος του 2022, 12 αλλαγές μέχρι το τέλος του 2023 κι ένα σχέδιο έξι σημείων για τη στέγη των νέων.


Κίνητρα για τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας

Για περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας: Όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα απαλλάσσονται από μέρος των εισφορών των εργαζομένων.

Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις: Αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό των πλήρους απασχόλησης δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνον τον χρόνο.


Για το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο πρωθυπουργός μίλησε για άμεση διευθέτηση σε μισθολογικά αιτήματα Ενόπλων Δυνάμεων.

«Διευθετούμε σειρά από αιτήματα των ΕΔ. Μισθολογική εξέλιξη, επέκταση μάχιμης πενταετίας και νυχτερινή αποζημίωση. Έκτακτη ενίσχυση στα πληρώματα πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή».


Μητσοτάκης: Καταργείται για όλους η εισφορά αλληλεγγύης

Μόνιμη δέσμη μέτρων από Ιανουάριο 2023:

– Μονιμοποιείται η μείωση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών. Αυξάνει το εισόδημα εργαζομένων, μειώνει κόστος επιχειρήσεων.

Καταργείται για πάντα και για όλους η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ένα βάρος των μνημονίων παίρνει τέλος.

– Στο Δημόσιο παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική εισφορά στο Ταμείο Πρόνοιας.

– Αυξάνονται οι συντάξεις 1,5 εκατ. συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%. Οι συνταξιούχοι που έχουν υψηλή προσωπική διαφορά, θα δουν αύξηση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

– Αναμορφώνουμε από την 1η Ιανουαρίου 2023 το ειδικό μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του μισθού με αύξηση του μισθού και των επιδομάτων. Η αύξηση θα είναι μεσοσταθμικά 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους. Ξεκινά και η αναμόρφωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Σκοπός να τεθεί σε εφαρμογή.

– Για τη στήριξη οικογένειας, επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες.

– Ο μειωμένος ΦΠΑ στις συγκοινωνίες στον καφέ, επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Το ίδιο για τουρισμό, πολιτισμό, γυμναστήριο.

– Σε αναστολή παραμένει ο ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024 για να στηριχτεί ο κλάδος.

– Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς.

– Από 1/1/2023 οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι της ΤΑ αυξάνονται.

Τα μέτρα αθροίζονται σε 5,5 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η επιδότηση του ρεύματος. Αναπτύσσεται έτσι ένα δίχτυ προστασίας για την κοινωνία. Τρεις στόχοι, ανακούφιση πολιτών, διατήρηση θέσεων εργασίας, τόνωση επιχειρήσεων.

Το σχέδιο έρχεται να συμπληρωθεί από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τη στέγαση, ειδικά για τα νέα ζευγάρια. Ένα πρόβλημα που δεν υπήρχε παλιότερα χρόνια. Αποτέλεσμα της γρήγορης ανάπτυξης, της ανόδου αξιών και ενοικίων.

Πρόγραμμα 1,8 δισ. ευρώ, θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 δικαιούχους για να μπορούν να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.


Μέτρα για τη στέγαση των νέων

– Ξεκινά αμέσως ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ.

– Θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα δανείων. Θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε πάρα πολύ χαμηλό, μηδενικό επιτόκιο από 10.000 συμπολίτες μας μέχρι 39 ετών σε περιοχές που υπάρχουν παλιά κτίρια.

– Θέλουμε να ενισχύσουμε την ιδιοκατοίκηση να ανακαινιστούν παλιά σπίτια. Δημιουργούμε ένα ακόμα Εξοικονομώ και ανακαινίζω για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις και χαμηλότοκο δάνειο 7.000.

– Κίνητρο σε ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων μέχρι 10.000 ευρώ για να το ανακαινίσουν με υποχρέωση να το δώσουν σε μακροχρόνια μίσθωση. Η πολιτεία θα καλύπτει έως και το 40% του κόστους.

– Καινούργιο εργαλείο για δημόσια κτίρια και οικόπεδα. Το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά στοιχεία σε ιδιώτες εκείνοι θα τα φτιάχνουν και θα τα νοικιάζουν με χαμηλό νοίκι σε νέους μισθωτές και οι υπόλοιπες θα αξιοποιούνται από τους ιδιώτες.

– Προκειμένου να αυξηθούν τα ακίνητα, αυξάνουμε το όριο της επένδυσης για Golden Visa στις 550.000 ευρώ.

– Ξεκινάει το Εστία 2, το δημόσιο θα μισθώνει ακίνητα για να τα διαθέτει με πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.


Στα 5,5 δισ. ευρώ το συνολικό κόστος των μέτρων 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα υπάρξουν 5,5 δισ. ευρώ μέτρα για 2022-2023 και επεσήμανε ότι διατέθηκαν 50 δισ. ευρώ για τις αλλεπάλληλες κρίσεις.

Ακόμη, ανακοίνωσε πρόγραμμα στέγασης 1,8 δισ. ευρώ για νέους και ζευγάρια, και θα υπάρξουν 150.000 ωφελούμενοι

Επιπλέον, ανακοίνωσε ανέγερση 8.150 θέσεων σε 5 φοιτητικές εστίες σε Κρήτη, Θεσσαλία, Δυτ. Μακεδονία, Θράκη και Δυτ. Αττική και στεγαστικά δάνεια 500 εκατ. ευρώ με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο – για 25.000 νέους μέχρι 40 ετών.

Απολύτως συνεκτικό και προσεκτικά κοστολογημένο το πρόγραμμα που παρουσίασα

«Πρόκειται για συνεκτικό πρόγραμμα ανάπτυξης με μεθοδικές στοχεύσεις ώστε να απευθύνεται σε όλα τα στρώματα αλλά κυρίως στους νέους και να αυξάνει το δημόσιο πλούτο.

Θέλω να επαναλάβω ότι όσα παρουσίασα είναι προσεκτικά κοστολογημένα. Δεν μας εκτρέπουν από τον δρόμο της δημοσιονομικής σύγκλισης. Είναι απαραίτητα μέτρα για να στηρίξουμε την κοινωνία. Στα γεράκια της δημοσιονομικής πειθαρχίας που μας κατηγορούν απαντώ: Είναι πολιτική δίκαιη αλλά και ορθή. Χωρίς τη θωράκιση των πολιτών και των επιχειρήσεων το κόστος από το βομβαρδισμένο τοπίο που θα έπρεπε να διαχειριστούμε θα ήταν τεράστιο.

Σ’ αυτούς που θα αντιγράψουν αυτές τις ανακοινώσεις για να τις πολλαπλασιάσουν και να γίνουν αρεστοί. Κύριοι σας ευχαριστούμε αλλά δεν σας ακούμε και δεν πιστεύουμε λέξη από τις υποσχέσεις σας. Ηγούμαι μιας παράταξης με βαθιά λαϊκά χαρακτηριστικά».

Μητσοτάκης: Δεν είναι σχέδιο δράσης, είναι πολιτική φιλοσοφία

«Δεν ταυτίζουμε το κρατικό με το δημόσιο, όμως δεν επιτρέπουμε στο ιδιωτικό να είναι μόνο κερδοσκοπικό. Η ατομική προκοπή να αυξάνει τη δημόσια περιουσία και αυτή να μετατρέπεται σε συλλογική ευημερία», δήλωσε για την ακρίβεια.

Και συμπλήρωσε: «Σε εκείνους που αιφνιδιάζονται, μπορούμε να κινούμαστε έξω από το στενό κουτί των δικών τους δογμάτων. Μας δεσμεύει μόνο το αποτέλεσμα για το συμφέρον της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κυβέρνηση αναμετριέται στην πράξη με όσους διαλαλούν πως είναι τάχα προοδευτικοί. Αυτούς που καταψηφίζουν τους εξοπλισμούς και αυτούς που είπαν όχι στο ξαναζωντάνεμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που έσωσαν 600 θέσεις εργασίας».

«Πρόκειται για διαφορές που μιλούν από μόνες τους. Έχει ειπωθεί ότι η σκέψη και η σύγκριση πάνε μαζί. Η τελευταία τριετία αποτελεί πράγματι μια καινούργια σελίδα στη χώρα. Ένα αληθινά διαφορετικό κεφάλαιο, ενός διαφορετικού βιβλίου. Οι δυνάμεις που άρχισαν να το γράφουν το καλοκαίρι του 2019, οφείλουν να ανασυνταχθούν. Να συναντηθούμε ξανά στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Προϋποθέτει τη συστράτευση των κοινωνικών δυνάμεων με πρώτη την παράταξη της ΝΔ. Το έχουμε κάνει πολλές φορές, μπορούμε να υπερβαίνουμε τα ιδεολογικά μας όρια».


Μητσοτάκης: Αν όχι εμείς, τότε ποιος;

«Η πολιτική σταθερότητα δεν είναι προτίμηση αλλά εθνική αναγκαιότητα. Πρέπει να μπορούμε να απαντάμε σε κάθε νέα πρόκληση. Όταν έρχεται καταιγίδα χρειάζεται έμπειρος καπετάνιος και έμπειρο πλήρωμα. Χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή. Κυβέρνηση που να αποφασίζει χωρίς παράλληλες κουβέντες και ατελέσφορα παζάρια. Η διαπίστωση αυτή μετατρέπεται σε δίλημμα για κάθε πολίτη. Θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς που κράτησαν όρθιο τον τόπο εν μέσω τόσων προκλήσεων;

Σ’ αυτούς που τήρησαν τον λόγο τους και τήρησαν το προεκλογικό τους πρόγραμμα; Σ’ αυτούς που μείωσαν φόρους; Σ’ αυτούς που έβαλαν τη χώρα σε τροχιά εκσυγχρονισμού; Σ’ αυτούς που έδωσαν στον Έλληνα το δικαίωμα να ελπίζει; Οι δυσκολίες που έρχονται αυξάνουν τις ευθύνες. Αν δεν τις αναλάβουμε εμείς, τότε ποιος;

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης της χώρας. Το πολιτικό περιεχόμενο των επιλογών της κυβέρνησης. Τα δεδομένα μιας ταραγμένης διεθνούς συγκυρίας».


Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα