Top

Όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ

Οι δηλώσεις που έχει κάνει ο πρωθυπουργός μέχρι και αυτήν την ώρα.

Parallaxi
όσα-είπε-ο-κυριάκος-μητσοτάκης-στη-συν-814362
Parallaxi
85th TIF; 85η ΔΕΘ; Kyriakos Mitsotakis; New Democracy; Thessaloniki International Trade Fair; Vellideio; press conference; Βελλίδειο; Κυριάκος Μητσοτάκης; Νέα Δημοκρατία; συνέντευξη τύπου;
Eικόνα: Πρακτορείο SOOC

Σε εξέλιξη βρίσκεται μέχρι και αυτήν την ώρα η συνέντευξη Tύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Ο Πρωθυπουργός παραχωρεί συνέντευξη Tύπου, η οποία λαμβάνει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Αναλυτικά παρακάτω οι μέχρι τώρα απαντήσεις του πρωθυπουργού σε ερωτήσεις που του τέθηκαν:

Η χώρα δεν θα ξανακλείσει, δεν θα περιοριστεί η οικονομική δραστηριότητα

«Δεν θα προχωρούσα σε μία αναθεώρηση στόχων αν δεν ήμουν σίγουρος ότι το 5,9% είναι το ελάχιστο επίπεδο ανάπτυξης. Αποφεύγω να χρησιμοποιήσω τον όρο “πακέτο μέτρων”. Τα μέτρα υπακούν σε μία συλλογική στρατηγική. Για να έρθω στον πυρήνα του ερωτήματος, προφανώς δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Δεν θα υπάρχει, όμως, περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας. Δεν θα ξανακλείσουμε. Θα έχουμε, ωστόσο, μάσκες για πολύ καιρό ακόμη και θα κάνουμε πολλά τεστ. Και φυσικά θα επιμείνουμε στη στρατηγική των εμβολιασμών».

Αύριο θα ανακοινωθούν τα μέτρα και μαζί τους η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που δίνεται πολύ πιο στοχευμένα

Σε ερώτηση για την κρατική στήριξη ενώπιον των ανατιμήσεων και αν υπάρχει ευρύτερος σχεδιασμός αν η ακρίβεια επιμείνει, ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου, απάντησε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο είναι ως επί το πλείστον εισαγόμενο και είναι ένα πρόβλημα το οποίο το αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

Κατ’ αρχάς, είπε, στη χώρα μας είχαμε πληθωρισμό στο 1,9% έναντι 3% στην ευρωζώνη τον Αύγουστο. «Πέρα από το ότι είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, ενισχύσαμε σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα. Εκεί ακριβώς αποσκοπούσε και αποσκοπεί η μείωση των φόρων.

Έχουμε στη διάθεσή μας εργαλεία όπως η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, λογαριάζουμε να τα ενεργοποιήσουμε μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι ο έλεγχος της αγοράς για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του ανταγωνισμού. Υπάρχει η σχετική νομοθεσία της αισχροκέρδειας», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Κάνουμε μια πολύ σημαντική παρέμβαση στην περίπτωση του ρεύματος για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις όποιες αυξήσεις. Έχουμε το δάχτυλό μας πάνω στον σφυγμό της κοινωνίας. Κινούμαστε πριν χτυπήσει το πρόβλημα. Αύριο θα ανακοινωθούν τα μέτρα και μαζί τους η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που δίνεται πολύ πιο στοχευμένα».

Ανασχηματισμός: Δεν είμαι υποχρεωμένος να μοιράζομαι τα κριτήρια με τα οποία κάνω αυτές τις επιλογές

«Πριν από κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμό γράφονται πάρα πολλά. Δεν είμαι υποχρεωμένος να μοιράζομαι τα κριτήρια με τα οποία κάνω αυτές τις επιλογές. Διαχειριστήκαμε μεγάλες κρίσεις και επιμείναμε στις μεταρρυθμίσεις. Κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις στην παιδεία και στην εργασία. Δεν θα αφήσω αναπάντητο το ερώτημα για το τι έγινε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Έκρινα ότι σε ένα τέτοιο υπουργείο δεν υπάρχει ιδεολογικό πρόσημο. Ήθελα να συμβολίσω την ενότητα που είναι τόσο απαραίτητη σε ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο».

«Η 3η δόση θα είναι υποχρεωτική για όσους κλάδους είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός»

Κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξής του στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η 3η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό θα είναι υποχρεωτική για τις επαγγελματικές κατηγορίες που ισχύει η υποχρεωτικότητα του εμβολίου.

«Θα πρέπει σίγουρα να γίνει τρίτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους, ενώ θεωρώ σημαντικό να κάνουν τρίτη δόση και οι πολίτες που εμβολιάστηκαν πολύ νωρίς, όπως η περίπτωση των γιατρών για παράδειγμα. Η τρίτη δόση θα είναι υποχρεωτική για όσους θα εμβολιάζονται υποχρεωτικά».

Δεν βλέπω πολιτική υποκίνηση των αντεμβολιαστών, αλλά είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έβαλε ποτέ πλάτη απέναντι στον εμβολιασμό

Όσον αφορά το ρεύμα των αντιεμβολιαστών, το κατά πόσο υπάρχει κάλυψη πίσω από τις κινητοποιήσεις τους αλλά και το ποιο μήνυμα θα ήθελε να τους στείλει, ο πρωθυπουργός απάντησε -στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ- ότι αντιεμβολιαστές υπάρχουν παντού στον κόσμο.

Είπε ότι οι αντιδράσεις στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένες, ότι εκείνοι που έχουν ιδεολογικά θέση ενάντια στα εμβόλια δεν μπορούν εύκολα να πειστούν.

«Το μόνο που έχω να τους πω είναι ότι αναλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Η δουλειά μας είναι να συνομιλούμε με όλους όσο κι αν έχουμε πολύ μεγάλη δυσκολία στην πειθώ. Πολιτική υποκίνηση δεν βλέπω, ενώ από την άλλη είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έβαλε ποτέ πλάτη απέναντι στον εμβολιασμό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θεωρώ ότι αυτές οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Εξακολουθούμε να προηγούμαστε στις δημοσκοπήσεις

Ο πρωθυπουργός κληθείς να απαντήσει σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και την κάμψη που καταγράφεται είπε:

«Εγώ ο ίδιος ζήτησα συγγνώμη για αυτό που έγινε το καλοκαίρι για τις δασικές πυρκαγιές. Δεν καταφέραμε να προστατέψουμε το περιβάλλον στον βαθμό που θέλαμε. Η δυσαρέσκεια είναι δικαιολογημένη. Για μένα η συγγνώμη δεν είναι απλά μία πράξη πολιτικής ευθύνης, πρέπει να οδηγεί και σε απτά αποτελέσματα. Δεν σχολιάζω γενικά τις δημοσκοπήσεις, αλλά μου αρέσει να βλέπω τη μεγάλη εικόνα. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προηγείται με σημαντική και διψήφια διαφορά».

Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία – Αν δεν πετύχουμε αυτοδυναμία η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές

Απαντώντας σε ερώτηση στο κατά πόσο η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μία κυβέρνηση που έχει ακόμη μπροστά της άλλη μια διετία ή μια κυβέρνηση σε αποδρομή που δεν θα εξαντλήσει την τετραετία της, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία.

Κι επειδή προφανώς προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές, σχεδιάζουμε το μέλλον της πατρίδας μας σε ορίζοντα δεκαετίας.

Ξέρω ότι πάντα θα υπάρχει η συζήτηση για πρόωρες εκλογές όμως θα ήθελα να μείνετε στις δικές μου διαβεβαιώσεις, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτό που ξέρω είναι ότι «Κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί αν στις επόμενες εκλογές η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία απάντησε: «Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη. Αν δεν την πετύχουμε η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές. Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει ουσιαστικά το σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο με συνεργασία πρώτου με δεύτερου κόμματος κάτι το οποίο αποκλείω κατηγορηματικά».

Για τα χρέη και την εξυπηρέτηση των δανείων της Νέας Δημοκρατίας

Θα σας παραπέμψω στην ανακοίνωση του κόμματος, της 8ης Ιουνίου του 2021, ποια κατάσταση παραλάβαμε, πως έχουμε ισοσκελίσει πλήρως τον προϋπολογισμό μας. Όλα αυτά είναι γνωστά και δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ερώτηση για τα χρέη και την εξυπηρέτηση των δανείων της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ.

«Παρουσίασα ένα πλέγμα μέτρων που θέλει να προσφέρει στους νέους κυρίως δυνατότητα συμμετοχής στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας»

Στο πλαίσιο πάντα της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού στην 85η ΔΕΘ, ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τη σκληρή κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση για την πολιτική που ασκεί απέναντι στη νέα γενιά και το κατά πόσο είναι επαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε.

Είπε ότι μίλησε με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια αναγνωρίζοντας τη μεγάλη δυσκολία που έχει συνολικά το πολιτικό σύστημα σήμερα να επικοινωνήσει με τη νέα γενιά. Δεν θέλησε να σχολιάσει τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης γιατί από τη μια επικρίνει την κυβέρνηση ότι τα δίνει όλα κι από την άλλη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δίνει ψίχουλα.

Όμως εδώ υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα, τόνισε. Αυτά που δίνουν στους νέους είναι λιγότερα από αυτά που τους αξίζουν κι αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στην πράξη. Γι’ αυτό και παρουσίασα ένα πλέγμα μέτρων που θέλει να προσφέρει στους νέους ίσες ευκαιρίες, καλύτερη πρόσβαση στη γνώση, εξωστρέφεια και κυρίως δυνατότητα συμμετοχής στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας. Τα μέτρα που εξαγγείλαμε είναι στοχευμένα και πρέπει να επικοινωνήσουμε το μήνυμα αυτό ίσως με συναντήσεις σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο των οποίων θα πρέπει και να ακούσουμε τους νέους.

Θα περίμενα την αντιπολίτευση, είπε ο πρωθυπουργός, να σχολιάσει αυτά που εξαγγείλαμε όπως το «πρώτο ένσημο». Δίνουμε ένα κίνητρο, είναι σωστό ή λάθος αυτό. Είναι σωστό ή λάθος ότι δίνουμε ένα δικαίωμα πρόσβασης στην τεχνολογία;

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά στη λογική της οργανωμένης αποταμίευσης που θα τη διαχειρίζονται οι ίδιοι.

«Εγώ θα εξακολουθήσω να συνομιλώ με τη νεολαία και να προσπαθώ να προσαρμόζω τις πολιτικές μου στις απαιτήσεις τους» συμπλήρωσε.

Κλείνοντας την απάντησή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή λέγοντας ότι είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα πολιτικές για τη νέα γενιά.

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη»

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εξάλλου τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο προσφυγικό
»Επιζητούμε τις καλές σχέσεις, με σεβασμό όμως στο Διεθνές Δίκαιο. Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα για την πατρίδα μας. Από εκεί και πέρα θέλω να θεωρήσω θετικό το γεγονός ότι το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020. Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στο θέμα του προσφυγικού. Η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φυλάξει τα σύνορά της», είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων .

Σε ερώτηση σχετικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την πολιτική απέναντι στη νέα γενιά και τις επικρίσεις για την πρόσβαση των νέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ο πρωθυπουργός είπε ότι απάντησε ήδη για τη φιλοσοφία της πολιτικής της κυβέρνησης.

Επεσήμανε ότι και επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έμπαιναν όλα τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο και τόνισε ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι μέτρο το οποίο ήρθε για να μείνει.

Πρόσθεσε πως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καθορίζεται από τα Πανεπιστήμια και νομίζω ότι τα ίδια τα πανεπιστήμια αναγνώρισαν ότι σε κάποιες περιπτώσεις έκαναν εσφαλμένες επιλογές

«Τα ειδικά σώματα φύλαξης των πανεπιστημίων θα τα χρησιμοποιήσουμε όταν θα είμαστε απολύτως έτοιμοι»

«Οι πολιτικές δεν αλλάζουν. Τα πράγματα είναι καλύτερα από ό,τι ήταν το 2019. Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι και οι αστυνομικοί είναι παιδιά. Όσο για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια, είπαμε ότι θα το δούμε όταν θα είμαστε τελείως έτοιμοι. Δεν είμαστε έτοιμοι για τον Οκτώβρη, χωρίς αυτό να ακυρώνει την κεντρική πολιτική μας επιλογή. Δεν υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια στα οποία να μπαίνει ο καθένας χωρίς να έχει κάποια ιδιότητα. Και σήμερα ακόμα, αν χρειαστεί να παρέμβει η αστυνομία κατόπιν αιτήματος θα το κάνει», συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα ακολουθεί στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων

«Είναι καλό να αποφεύγεται η ένταση. Σε ένα βαθμό το έχουμε πετύχει. Η Ελλάδα εξακολουθεί να υιοθετεί μία πολιτική ενεργούς φύλαξης των συνόρων. Έχουμε προστατεύσει πολλές ζωές στη θάλασσα. Θα τσακίσω τα κυκλώματα των ανθρωποδιακινητών. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην αστυνομία, το λιμενικό και τις ένοπλες δυνάμεις. Ο φράχτης έχει ενισχυθεί κι αν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω επέκταση αυτό θα γίνει».

 Η κατάσταση στα νησιά δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση πριν από έναν χρόνο

Κατ’ αρχάς η κατάσταση στα νησιά δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση πριν από έναν χρόνο. Είναι κάτι που το πιστοποιούν και οι πιο κακοπροαίρετοι επικριτές της κυβέρνησης. Είναι πολύ καλύτερη. Ήμασταν πολύ ειλικρινείς με τους νησιώτες μας ότι θα υπάρχουν μόνιμες δομές πρώτης υποδοχής στα νησιά.

Στη Σάμο η δομή ολοκληρώνεται ήδη. Αυτό θα μας επιτρέψει να κλείσουμε τη δομή στο Βαθύ και να εγκαινιάσουμε τη νέα πιο ασφαλή. Το ίδιο κάναμε και στη Μυτιλήνη ενώ στην Κω και τη Λέρο, τα έργα προχωρούν. Και στη Χίο έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Άρα στα πέντε νησιά θα έχουμε μόνιμες δομές. Το αντιστάθμισμα είναι ότι τα πέντε νησιά έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ.

Άρα υποδομές, σε περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα, έχουμε, αλλά δεν εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο θα γίνει.

Πολυετές πρόγραμμα αποκατάστασης των πληγέντων από τις πυρκαγιές στη Β. Εύβοια

«Έχουμε σκύψει πάνω από το πρόβλημα των ανθρώπων. Το δάσος θα αναγεννηθεί με τους δικούς του ρυθμούς. Τα έργα προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Σταύρο Μπένο. Μιλάμε για μια ολιστική προσέγγιση ώστε να ενταχθούν όλα τα έργα σε ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Πρέπει να δώσουμε όραμα στη Βόρεια Εύβοια. Να στηρίξουμε τον τουρισμό».

Τα επόμενα χρόνια θα συνεχίζει η οικονομία να παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

«Ποτέ δεν έχουμε πει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά μείωση. Θέλω τα μέτρα να είναι δίκαια. Δεν είμαι σε θέση να σας πω τι θα κάνουμε για τον ΕΝΦΙΑ τώρα. Θα είμαι σε θέση να σας το πω στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Το 2022 θα είναι μία πολύ καλή χρονιά για την οικονομία, όπως και οι επόμενες», ισχυρίστηκε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ουδείς αλάθητος. Το θέμα είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας»

Σε ερώτηση, που έγινε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ, ποιο θεωρεί το μεγαλύτερο του λάθος ως πρωθυπουργός και τι έκανε για αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

Με πληροφορίες από Κ. Τζ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γενικόλογες και επικοινωνιακές οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα